PDA

Zobacz pełną wersję : Su-800

robanto
23-05-2011, 13:15
Mam pytanie do użytkowników su-800. Czy przycisk "światła pilotażowego wyzwala wam lampy ( w celu podejrzenia rozkładu cieni np._) czy tylko wyzwala je podgląd głębi ostrości z poziomu aparatu? Z góry dzięki za odpowiedź.

Nikonamający_na_7
23-05-2011, 19:09
Dziwna sprawa. W trybie macro ten przycisk w SU-800, jeśli go wciśniesz i trzymasz, emituje błyski w lampach (remote) z obniżoną mocą. Możesz sprawdzić rozkład cieni. Kontrolka gotowości musi świecić wtedy na czerwono. Gorzej jest w trybie sterownika błysku, lampę trzeba wtedy skonfigurować do emisji błysku. Sprawdzałem na SB800 i SB900; w ustawieniach użytkownika włączyłem modeling, ale włączenie przycisku pilotażowego powoduje, że lampa "śpiewa", błysków modelujących brak. Poza trybem macro nie używałem światła pilotażowego, a tu grała muzyka. Wczytuję się w instrukcję...

Nikonamający_na_7
23-05-2011, 20:08
Proste! Działa. W lampie musisz ustawić modeling (SB900, ustawienia użytkownika), a na SU800 musisz wyróżnić daną grupę lama (A,B,C), kiedy wyróżniona miga, włączasz w ciągu 1 sek przycisk światła pilotażowego na SU800 i gra muzyka (lampa emituje cykl błysków o zmniejszonej sile, możesz ją regulować) ;-) Obserwujesz sobie rozkład cieni!

robanto
27-05-2011, 10:20
wszystko gra, dzięki! nie pozostaje nic jak tylko odpalać sabiny. Pozdrawiam.