PDA

Zobacz pełną wersję : Okular Nikon D300 D300S

Guciol
23-05-2011, 11:32
Cześć,

Czy ktoś używa takiego wynalazku z D300? :

http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/do-wizjera/Nikon/DK21-M/

Jeśli tak to proszę o napisanie wrażeń z używania.. czy warte to 100-wki ? :)

ekonet
23-05-2011, 11:40
To jeszcze powiedz, co to jest "okuklar"? ;)

darkmajin
23-05-2011, 11:43
O! kuklar jak O ku...klar ....działa ...powiększa przyłożyć oko musisz bardziej i tyle do okularów średnio się nadaje

Guciol
23-05-2011, 11:43
To jeszcze powiedz, co to jest "okuklar"? ;)

W tytule literówka oczywiście, dawaj odpowiedź zgodnie z pytaniem o ile wiesz coś na temat ;)

ekonet
23-05-2011, 11:47
W tytule literówka oczywiście, dawaj odpowiedź zgodnie z pytaniem o ile wiesz coś na temat ;)
Ja tu jestem od pogromu ortograficznego, ale "dawam" odpowiedź zgodnie z oczekiwaniami. ;)

Miałem to, ale poza pogorszeniem właściwości optycznych układu i gorszym widzeniem wyświetlanych pod matówką pikutków nie widziałem radykalnej poprawy obrazu widzianego na matówce. Sprzedałem.

Guciol
23-05-2011, 11:50
Ja tu jestem od pogromu ortograficznego, ale "dawam" odpowiedź zgodnie z oczekiwaniami. ;)

Miałem to, ale poza pogorszeniem właściwości optycznych układu i gorszym widzeniem wyświetlanych pod matówką pikutków nie widziałem radykalnej poprawy obrazu widzianego na matówce. Sprzedałem.

Chyba nie ma możliwości edycji tematu, albo nie znalazłem ;)

Co do okularka to właśnie obawiałem się że może pogorszyć jakość obrazu kosztem powiekszenia.. w takim razie chyba sobie daruję zakup, no chyba że ktoś używa i ma inne zdanie, to czekam na wpisy ;)

ekonet
23-05-2011, 11:59
Jest przycisk "Idź do zaawansowanych", ale nie wiem, czy nie-moderatorzy go mają. ;)

Co do okularu - najlepiej poszukaj w pobliżu kogoś, kto ma, przypnij i wypróbuj. Jak dla mnie - nie jest on wart stu złotych.

artful
23-05-2011, 12:24
Co do okularka to właśnie obawiałem się że może pogorszyć jakość obrazu kosztem powiekszenia.. w takim razie chyba sobie daruję zakup, no chyba że ktoś używa i ma inne zdanie, to czekam na wpisy ;)

Ja używam, jakiegoś drastycznego pogorszenia "jakości obrazu" nie zauważyłem, przydaje się przy manualnym ostrzeniu w połączeniu z odpowiednią do takiego ostrzenia matówką. W zasadzie, jeśli nie ostrzysz ręcznie (do tego obowiązkowo matówka) to zbędny gadżet.

stachmuszel
25-05-2011, 12:51
Najlepiej sam sprawdź. Ja używam DK-21M z D200 i jestem zadowolony. Nie widzę jakiegoś pogorszenia jakości. Fakt, że trzeba bardziej przytulić oko do okularu, aby ogarnąć wzrokiem cały kadr. Spotkałem się tu na forum z negatywnymi opiniami, szczególnie ludzi noszących okulary. Pewnego dnia zdjąłem dla próby, spojrzałem i ...szybko założyłem :-)
W moim przypadku sprawdza się doskonale. Ja zapłaciłem 72 pln.

p.s. dogadaj się ze sprzedającym, może wyrazi zgodę na wykonanie "przymiarki"

http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=181155

siona
27-05-2011, 09:47
to cudo to porażka jest jakaś. kupiłem tenpe 1,22 i jestem z niej bardzo zadowolony. na przesyłkę z HK czekałem koło tygodnia.

fridrih
27-05-2011, 15:08
Ja używam dk 21m od dawna, najpierw z d70 teraz d300.

Plusy:
widoczne powiększenie obrazu w wizjerze, obraz w D300 z dk21 jest identyczny jak w C 5D

Minusy:
trzeba rzeczywiście mocniej przytulać się do aparatu aby zobaczyć cały kadr. Jednak dramatu nie ma, myślę że problem będą mieć osoby noszące okulary.

Nie zauważyłem jakiegoś pogorszenia obrazu czy zaciemnienia lub spadku ostrości w rogach. Oczywiście może coś takiego występuje, dogłębny test z pewnością to wykaże... :D
Ja robię zdjęcia a dk21 w mojej opinii podnosi komfort pracy.

jacekplacek
29-05-2011, 13:56
ja mam i używam tylko do makro (noszę okulary), jedyny problem w tym ze wtedy brak 100% podglądu kadru.

fridrih
30-05-2011, 19:34
Eee, nie zgodzę się, po założeniu dk widać tyle samo, obraz jest jedynie wiekszy