PDA

Zobacz pełną wersję : Sb900

basc
22-05-2011, 23:22
Witajcie

Mam problem z moją SB900 , mianowicie zaczęła coś szwankować a dokładniej mówiąc nie błyska mi za każdym razem kiedy tego chcę. Sądziłem że AKU , ale te same włożyłem do drugiej 900-tki i było ok. Czyżby padał jakiś kondensator? Palnik? Pomóżcie coś i gdzie ją ewentualnie naprawiać ?

TOP67
23-05-2011, 00:23
Najpierw przeczyść styki w lampie i aparacie, sprawdź w innym kprpusie. Może sprawdź czy błyska w CLS i SU-4?

ruffio
23-05-2011, 21:44
Najszybciej to zresetować ją do ustawień fabrycznych. Oj chyba coś naszmerglałeś ?

Jacek S.
23-05-2011, 21:58
To ja się podłączę, bo mam chyba podobny problem.
Czasami mam tak, że lampa nie błyśnie tak jak powinna. Zdjęcie jest sporo niedoświetlone. Wyświetlacz lampy pokazuje kompensację błysku -3,0 EV, pomimo, że ustawiam np. +1 EV. Nie jest to kwestia jakiejś nietypowej sceny. Jak po chwili zrobię takie samo zdjęcie to jest ok. Nie chodzi też o to, że lampa nie ma czasu się naładować. Jak wrzucę manual to każdy błysk jest podobny.
Sytuacja powtarza się raz na 15/20 błysków.
Dodam jeszcze, że po aktualizacji softu z 5.01 na 5.02 nic się nie zmieniło :(

ramzey
23-05-2011, 22:25
Moja sb800 ma tak samo, poszła dziś do naprawy, za 2-3 dni będę wiedział czy to palnik czy coś tam co steruje siłą błysku.

Jacek S.
23-05-2011, 22:27
A gdzie dałeś do naprawy? W Lublinie? Czy serwis?

ramzey
23-05-2011, 23:15
Lublin. Zobaczymy jak się sprawdzi.

Jacek S.
24-05-2011, 17:19
Może ktoś jeszcze miał podobny problem? Co to może być?

pawulon
24-05-2011, 17:22
Zrób test stroboskopowy, jeżeli błyska z przerwami to będzie pewnie palnik do wymiany.

Matey3000
24-05-2011, 17:47
Stus mial. SB900 robila sobie -3.00EV. Service stwierdzil pad elektroniki, ale pytaj jego o szczegoly.

Jacek S.
24-05-2011, 18:44
Zrób test stroboskopowy, jeżeli błyska z przerwami to będzie pewnie palnik do wymiany.

To raczej nie palnik, bo lampa pokazuje kompensację błysku -3EV. Palnik by chyba takiej informacji nie przekazał.

Stus mial. SB900 robila sobie -3.00EV. Service stwierdzil pad elektroniki, ale pytaj jego o szczegoly.

Dzięki, chodzi o ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=138330&page=1 ?
Napiszę PM-kę do Strusia i poproszę o wypowiedzenie się, może coś u niego ruszyło w tej sprawie.

PS. Dodam, że u mnie dzieje się to z D90.

Strus
24-05-2011, 19:17
To nie do końca tak że mi od razu 900 padła. W serwisie byłą 800 bo z nią się moje problemy zaczęły. Okazało się poza moja puszką 800 pracuje wręcz wzorowo. Kupiłem więc 900 i kilka dni temu przeszła weselny test. Niestety jest dokładnie to samo. Problemem , przynajmniej u mnie mogą być 2 rzeczy a w szczególności jedna - pierwsza, ta bardziej prawdopodobna, Fuji ma czasem kłopoty z komunikacją z sabinami, druga to to że ja robię najczęściej na A i na pomiarze punktowym. Może TTL sobie z tym nie radzi i stąd mam takie kwiatki.

Nie wierzę że to kwestia samej lampy bo musiałbym mieć 2 nowe lampy walnięte w ten sam sposób. Na dodatek obie lampy zachowywały by się tak samo na innych puszkach. Moje na innych puszkach (nie Fuji) chodzą tak jak powinny. Dla mnie kwestia nie rozwiązana. Kupiłem Metza i jak się okazja nadarzy to przetestuję

Jacek S.
24-05-2011, 20:36
Dzięki za szybką odpowiedź.
Moja sb900 też nie padła, tylko co 15ty/20ty błysk jest z -3EV.
U Ciebie jest kłopot z S5, ale ja mam D90, z którym wszystko powinno być ok. A może walnięte jest oprogramowanie puszki? Da się je aktualizować? Wiem, że jest tylko wersja 1.0, ale może da się je wgrać od nowa.
Poza tym, problem jest tylko w ttl/ttl bl. Z lampą w manualu jest ok, nie zdarzają się żadne "półbłyski".
Body używam czasem w M, a czasem w A. Problem jest chyba w obu tych trybach.

Strus
24-05-2011, 20:49
U mnie ten problem występuje również jedynie w TTLach

ramzey
25-05-2011, 13:06
U mnie wymiana palnika załatwiła sprawę.

Jacek S.
25-05-2011, 14:15
U mnie wymiana palnika załatwiła sprawę.

Ale też na wyświetlaczu pokazywało Ci -3EV? Czy po prostu czasem nie wypalało?
I gdzie robiłeś? Na Hryniewieckiego? Jaki koszt?

ramzey
25-05-2011, 15:02
Różnie, raz odpalała raz nie. Pokazywała -3. Czasami za pierwszym razem odpalała a potem nic, 20 kliknięć dalej znowu odpaliła.............
Robiłem u źródła, w http://www.fototech-serwis.pl/
Bardzo miły człowiek, wymiana kosztowała 150pln. Z tym że zrobił mi przysługę z czasem, bo lampa jest mi potrzebna jako zapas na weekend.

Jacek S.
25-05-2011, 17:48
Różnie, raz odpalała raz nie. Pokazywała -3. Czasami za pierwszym razem odpalała a potem nic, 20 kliknięć dalej znowu odpaliła.............
Robiłem u źródła, w http://www.fototech-serwis.pl/
Bardzo miły człowiek, wymiana kosztowała 150pln. Z tym że zrobił mi przysługę z czasem, bo lampa jest mi potrzebna jako zapas na weekend.

Wielkie dzięki za informację. Czyli to jednak palnik...
Jak będziesz miał chwilkę, to napisz po weekendzie jak się lampa sprawuje (jeśli będziesz używał).
Jeżeli będzie ok, to chyba nie ma co czekać, aż padnie w najmniej oczekiwanym momencie.

Jacek S.
21-06-2011, 10:12
Wrócę do tematu.
Zaczynam wątpić, że to lampa. Ostatnio pożyczyłem od kolegi sb-900, jako rezerwę na zlecenie. W pewnym momencie moja lampa przestała błyskać, więc założyłem tą rezerwową. Kilkanaście błysków i to samo co w mojej. Z tym, że teraz lampa potrafiła nie wypalić np 5 razy pod rząd. Pomagało wyłączenie i włączenie lampy, ale to może być przypadek.
Tak więc problem się nasilił. Teraz mam też już pewność, że to nie tylko w TTL ale też w manualu. Żeby całkiem rozwiać wątpliwości, spróbuję pożyczyć jeszcze jedną lampę.

Zolty
22-06-2011, 00:08
Moze to styki - sprawdz czy masz czyste i czy lampa "siedzi" mocno w sankach. Moze masz luzy w sankach i nie zawsze kontaktuje (w D700 znana przypadlosc)