PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkość autofokusa D90 a D300?

toleek8
22-05-2011, 15:29
Z którym body obiektyw Nikkor 70-200VR II będzie miał szybszy autofokus z D90 czy D300?

Piotrek Charchuła
22-05-2011, 15:44
Z D300 i do tego więcej fps będziesz miał.

cz4rnuch
22-05-2011, 19:45
Z D300 i do tego więcej fps będziesz miał.

A nie jest przypadkiem tak, że prędkość jako taka będzie taka sama dla obu body a jedynie precyzja znacznie lepsza u D300, przecież 70-200 ma własny silnik?

jackrabbit
22-05-2011, 20:02
A nie jest przypadkiem tak, że prędkość jako taka będzie taka sama dla obu body a jedynie precyzja znacznie lepsza u D300, przecież 70-200 ma własny silnik?

AF to nie tylko silnik

cz4rnuch
22-05-2011, 20:07
AF to nie tylko silnik

...jak i precyzja(w szerszym rozumieniu także nie gubienie się i myszkowanie tam i z powrotem). Tak przecież napisałem. Zastanawiam się jednak czy mimo wszystko sama szybkość nie jest choćby minimalnie lepsza w tandemie z D300 przez zastosowanie jakiś sztuczek przez inżynierów od Nikona. Stąd moje pytanie.

elarco
22-05-2011, 20:55
jest po prostu pewniej, szybkość samego ostrzenia jest bardzo zbliżona jeżeli nie taka sama, ale potwierdzenie ostrości, i celność jest już na zupełnie innym poziomie, w d90 czasami była po prostu loteria niestety...
mówię to na przykładzie moich obserwacji i odczuć z pracy na tych puszkach

catintheflat
22-05-2011, 21:20
jest po prostu pewniej, szybkość samego ostrzenia jest bardzo zbliżona jeżeli nie taka sama, ale potwierdzenie ostrości, i celność jest już na zupełnie innym poziomie, w d90 czasami była po prostu loteria niestety...
mówię to na przykładzie moich obserwacji i odczuć z pracy na tych puszkach

Mogę to potwierdzić. D300 daje pewniejszą pracę AF i jeśli już potwierdzi ostrość to jeśli jest wszystko OK to nie ma bata żeby było nieostro. W D90 niestety nie było tak różowo szczególnie na bocznych czujnikach co nie znaczy, że nie da się tego używać. Jeśli chodzi o prędkość ostrzenia to moim zdaniem podobnie.

Kundzior
27-05-2011, 10:02
Co do D90, po kalibracji AF zyskiwał na pewności, przed to rzeczywiście loteria.

Co do pracy AFu, sam korpus D300/s ma sprawniejszy AF, w połączeniu z AF-S (SWM) w 70-200 VR II daje deczko szybsze i pewniejsze ostrzenie niż w D90, mniej się gubi, choć mi z moją D90 dany słoik pracuje wyśmienicie.

robsonzbydzi
27-05-2011, 10:23
miałem d90 i zrobiłem nim prawie 30tys zdjęć nim sprzedałem, teraz mam m.in d300 uważam że nie chodzi o samą szybkość, jeśli jest szybciej to niezauważalnie, 70-200 to bardzo szybkie szkiełko, bardziej chodzi o precyzję AF, w d90 musiałem często robić 2-3 zdjęcia zamiast jednego bo pomimo że AF pokazywał że ostrość jest ustawiona tak nie było, w d90 AF jest kiepski, w d300 bliski perfekcji. Zauważysz też różnicę na plus w fotografowaniu sportu, śledzenie jest o klasę lepsze. Do d90 nic nie mam jak na potrzeby amatorskie to dobra puszka ale precyzją AF d300 bije go na głowę

cervandes
27-05-2011, 10:47
miałem D90, teraz mam 300s. Szybkość AFu taka sama ale działanie w gorszych warunkach i celność bliska 100% to dopiero z 300s jest. No i "przewidywanie" AFu - czyli w trybie C AF robi skok aby trafić w moment wyzwolenia migawki - D90 z tego co pamiętam nie miał opcji przewidywania i "ciągnął" do ostatniej chwili a w momencie wyzwalania migawki stawał przez co szybciej przemieszczające się obiekty czasem wypadały poza GO.

Kundzior
27-05-2011, 10:54
Problemy z AF w D90 te które opisujecie miałem przed kalibracją w serwisie AFu. Po regulacji zupełnie inny AF, moi koledzy którzy zakupili D90, również wysłali do regulacji i takowe im też ustąpiły. Co prawda śledzenie 3D z racji 11 pól nie ma prawa być tak dokładne jak w 300, jak nijak się 11 do 51 pół AFu.

kurp
27-05-2011, 20:28
Witam. Niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego AF w D50 ma praktycznie 100% trafień, jest szybki i praktycznie działa w półmroku, przecież to już starsza puszka. Czy nie można było "wsadzić" takiego AF-u w D90 ?

km79
27-05-2011, 21:17
Witam. Niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego AF w D50 ma praktycznie 100% trafień, jest szybki i praktycznie działa w półmroku, przecież to już starsza puszka. Czy nie można było "wsadzić" takiego AF-u w D90 ?
Tak jak pisał Kundzior, dobrze skalibrowany AF w D90 jest celny i nawet odrobinę szybszy niż ten z D50/70.

Kundzior
27-05-2011, 21:57
A co do trafności w D50 to jest miodnie, mam jeszcze D50 jest super. A do D90 po kalibracji gdy AF zrobił się pewny nie mam zastrzeżeń, też jest bajeczny, jak pisałem wcześniej, przed kalibracją to bardziej jak totolotek, a po kalibracji, pewnie i solidnie w punkt, nawet w słabym świetle. Choć moim zdaniem, D50 miało mniejszy odsetek nie trafionych ostrzeń.

robsonzbydzi
28-05-2011, 06:44
po pierwsze D50 miało dość dobry AF ale też bez przesady, to była moja pierwsza lustrzanka cyfrowa i pomimo tego że mam do niej sentyment to pamiętam że jednak sporo zdjęć miało AF nietrafiony, może dlatego że używana była raczej wyłącznie w podróży a może dlatego że używałem wtedy optyki SIGMY nie wiem.

robber
28-05-2011, 13:11
A ile kosztuje taka kalibracja (czy moze robia to w ramach gwarancji)? Robia to od reki, czy trzeba zostawiac?

Jerles
28-05-2011, 13:41
Koszt to około 100zł brutto. W moim przypadku zmienili jeszcze gumę od portów (zaślepkę), bo po 2-ch latach spuchła, kolejne kilkanaście zł, koszty przesyłek kurierskich. Obsługa na wysokim poziomie. Wysyłka-kalibracja-powrót w ciągu 5 dni. Sprzęt wrócił bez dodatkowych niespodzianek (kiedyś zniszczono mi w serwisie telefon Nokia, więc może jestem przeczulony). Najważniejsze: d90 działa rewelacyjnie. Wcześniej na 35mm była loteria, a górny punkt af miał permanentny bf. Próbowałem korygować mechanicznie (wg wskazówek z forum), ale w ten sposób ustawisz tylko 1 pkt.,a mnie zależało mieć wszystkie 11 sprawnych. No i mam! Szczerze polecam. Po tej operacji zarzuciłem myśli o kupnie d300s/d7000, cieszę się świetną, pewną puszką i robię zdjęcia, czego i Tobie życzę.

robber
28-05-2011, 14:18
po 2 latach - czyli juz po gwarancji? mieszkam w Wawie, wiec moge sie przejechac na postepu dlatego ciekawi mnie kwestia robienia na miejscu. BTW wysylales samo body?

Jerles
28-05-2011, 15:51
Tak, po gwarancji. Nie wiem, jak wygląda taka usługa kiedy udasz się do serwisu osobiście. Wysyłałem body + 2 obiektywy, ale tych po sprawdzeniu nie ruszali - problem leżał w puszce.

robber
28-05-2011, 16:40
Hm a warto wysylac zapobiegawczo? ;] bo z tego co czytam to po takiej kalibracji jest lepiej niz w swiezej puszce, a wiadomo - jak jest opcja ulepszenia, to czemu nie skorzystac ;)

siwyozzman
28-05-2011, 19:55
Hm a warto wysylac zapobiegawczo? ;] bo z tego co czytam to po takiej kalibracji jest lepiej niz w swiezej puszce, a wiadomo - jak jest opcja ulepszenia, to czemu nie skorzystac ;)
Jest zasada której polecam się trzymać: Nie próbować naprawiać czegoś co nie jest popsute....Jeżeli nie masz pewności że coś jest nie tak to lepiej do serwisu nie oddawać....

Jerles
28-05-2011, 20:18
A mnie wydaje się za to, że chociaż stałkę powinieneś wysłać. Bez sensu cała ta operacja, skoro nadal pozostanie 50% niepewności, co w duecie nawala (jeśli zostawisz w domu obiektyw). Przecież kosztu wysyłki toto nie podnosi. Za sprawdzenie 2-ch szkieł też niczego nie dopłacałem...

robber
28-05-2011, 23:33
poki co mam tylko 18-105 i ambitne plany na przyszlosc ;] ale stalka i 70-300 to daleka wizja niestety (a co ze statywem, a co z lampa...) :P no tak siwy, ale tak se myslalem, ze jesli robia to w ramach gwarancji to czemu by nie sprobowac ;]

Jerles
29-05-2011, 12:57
Jeśli masz na gwarancji, to zrobią Ci kalibrację bezpłatnie. Pytanie, po jaki grzyb wysyłać sprawny sprzęt? Chociaż pożycz od kogoś pewny jasny obiektyw i sprawdź jak działa, skoro tak bardzo Cię świerzbi ;-)

robber
29-05-2011, 14:24
heh, nie swierzbi mnie az tak oddawac swiezy aparat ;] tylko po prostu z tego co zrozumialem, to dzieki temu uzyskujemy lepszy efekt niz na starcie, a nie tylko naprawiamy jakies pozniejsze rozkalibrowanie (jseli cos takiego jest w ogole mozliwe, nie znam sie jeszcze na tyle ;) wiec tak jak pisalem - skoro moge oddac za darmo w ramach gwarancji i cos w puszcze ulepszyc, to why not? jedynie mam watpliwosci, czy dobrze zrozumialem z tym polepszaniem ;)
niestety nie mam od kogo :/ znajomy ma tylko kity 18-55 i 55-200.