PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba do fotografów ślubnych o wypełnienie ankiety (praca mgr)

Majchalak
22-05-2011, 12:32
Witam.
Piszę pracę magisterską na temat rynku usług fotografii ślubnej w Polsce, dokonuję tam porównania oczekiwań klientów z tym, co i w jaki sposób oferują usługodawcy.

W związku z tym proszę o wypełnienie ankiety. Kierowana jest ona do osób, dla których fotografia ślubna jest głównym bądź dodatkowym źródłem utrzymania oraz do osób, które planują wejść na rynek.

Ankieta jest anonimowa, a wypełnienie zajmuje średnio 7 minut.

Z góry dziękuję za wypełnienie.

Link do ankiety. (http://www.ankietka.pl/ankieta/62620/rynek-uslug-fotografii-slubnej-w-opinii-osob-dzialajacych-na-tym-rynku.html)

robin102
22-05-2011, 13:09
Innych zdjęć niż ślubne naprawdę nikt już nie robi ? nie wierzę normalnie :(
Przecież w dzisiejszych czasach jest ogromne zapotrzebowanie na wszelakie zdjęcia do wszelakich mediów.
No może na fotografów zapotrzebowanie jest znacznie mniejsze, ale trzeba coś z tym robić !

hackermuz
22-05-2011, 13:30
Jeżeli mogę to powiem tylko, że pytania o ilości ślubów mogą skutecznie odstraszyć - albo komuś się nie będzie chciało sprawdzić (tak jak mi :D) albo rzuci ilość z nieba i będziesz miał nie rzetelne wypełnienie. No i ilość pytań jest masakrycznie duża, powodzenia w opracowywaniu tego.

Majchalak
22-05-2011, 13:40
Wiem, że mogą odstraszyć, ale niestety promotorka uwzięła się na te pytania, żeby sprawdzić wpływ spadającej liczby ślubów na ilość zleceń w zależności od doświadczenia i cen danego usługodawcy.

@robin102, piszę o ślubnej, bo szara strefa w tym obszarze jest stosunkowo wysoka...

prz3mo
22-05-2011, 14:18
@robin102, piszę o ślubnej, bo szara strefa w tym obszarze jest stosunkowo wysoka...

Nie za bardzo mam czas by zerknąć na tę ankietę, ale domyślam się, że są tam pytania o to, czy ktoś ma działalność czy robi na czarno, tak? Jeśli tak to obstawiam, że niewiele osób z tej drugiej grupy, będzie szczere w takiej ankiecie.
BTW Nie tak dawno na naszym forum była zdaje się podobna ankieta, także do jakiejś pracy...

Majchalak
22-05-2011, 14:23
Jest jedno pytanie o działalności i sposobie rozliczania się z klientem. Jest też pytanie o oprogramowaniu. Reszta dotyczy samego rynku oraz scharakteryzowania standardowej usługi, jaka oferowana jest przez usługodawców.

Co do szczerości, chyba nie ma aż takiej tragedii - ponad 30% przyznało, że nie odprowadza podatku dochodowego od tego typu zleceń, a 25% jedzie na nielegalnym sofcie.

Hosaka
23-05-2011, 14:59
Ja mam prośbę do Ciebie Majchalak, jak już będziesz miał tą pracę gotową to udostępnij gdzieś na serwerze i podrzuć linka dla nas forumowiczów,
(albo prześlij mailem) z miłą chęcią przeczytam co udało Ci się zebrać i zbadać na ten temat.
Nie musi być cała praca, ale najważniejsze rozdziały, (nie tylko ankieta).
Pozdrawiam i powodzenia w pisaniu i w obronie pracy! Będzie 5,0 jak nic! :)

McSimus
23-05-2011, 15:12
Kolejna ściema ... cóż różne są sposoby łatwego zdobywania informacji. Różne też tematy beznadziejnych prac magisterskich. Kraju, chylisz się ku upadkowi ... :(

robin102
23-05-2011, 18:14
Znaczy się, że pan promotor chce sobie dorobić i tym sposobem rękami studenta rozeznaje rynek i swoje możliwości na nim ? spryciarz :mrgreen:

GrzesiekM
23-05-2011, 18:24
...Przecież w dzisiejszych czasach jest ogromne zapotrzebowanie na wszelakie zdjęcia do wszelakich mediów...

Robin... obawiam się, że tą działkę załatwia "Kontakt24" i inne medialne platformy tego typu... :(

Majchalak
24-05-2011, 16:12
Kolejna ściema ... cóż różne są sposoby łatwego zdobywania informacji. Różne też tematy beznadziejnych prac magisterskich. Kraju, chylisz się ku upadkowi ... :(
jeśli chodzi o temat pracy - mojego nie znasz... wnioskuję, że słowo "beznadziejnych" tyczy się prac, które sam pisałeś.
jeśli myślisz, że to jest łatwy sposób na zdobycie informacji, to się mylisz... zresztą - co to za poufne informacje tam są przez Was ujawniane? hmm?

@Hosaka, jak udostępnią pracę na stronach uczelni, podam link, we wstępie do ankiety jest powiedziane, że będą użyte do celów naukowych, więc nie chciał bym jej porozsyłać po wszystkich, żeby później nie było gadania...