Zobacz pełną wersję : D90- flash nie działa
Hej, po pierwsze, z raji, że jestem nowy, chciałem się przywitać :)
A teraz do sedna- otóż około 3 tygodnie nie dotykałem mojego D90. Wcześniej wszystko było OK. Postanowiłem skorzystać z okazji do pocykania zdjęć z racji juwenaliów i tu zaskoczenie... Wbudowana lampa odmówiła posłuszeństwa. Ikona kompensacji siły błysku cały czas miga, lampa wspomagająca działa bez problemu. Czy ktoś miał może podobny problem? Przepalona lampa? I przede wszystkim- czy będę musiał wysyłać go do serwisu?
catintheflat
21-05-2011, 20:08
A aparat nie lezal gdzies w wilgoci?
Nie, leżał w suchutkiej torbie na półce.
Witam,
Odgrzeję wątek aby nie zakładać nowego ;-)
Mam podobny problem jak McGoof ze swoją D90-tką. Aparat leżał nieużywany, dobrze zabezpieczony przez około 3 tygodnie. Dzisiaj chcąc popstrykać okazało się, że nie działa wbudowana lampa błyskowa. Aparat podnosi lampę, zmienia czas migawki na 1/60s., działa wspomagająca lampka, ale nie wyzwala błysku.
Może ktoś z Was spotkał się z takimi objawami i wie co może byc przyczyną takiego stanu rzeczy?
McGoof, możesz podzielić się informacją co było powodem niedziałania lampy w Twoim D90, jaki był koszt naprawy?
Nadmienię, że wykonałem reset ustawień, przeczyściłem styki...chociaż wiedziałem, że raczej te zabiegi nie pomogą ;-). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :-)
Pozdrawiam,
Robert
PS. Aparat przechowywany był bez akumulatora w body.
Wanageddon
03-08-2012, 11:17
W moim przypadku było tak, że po kilkunastu błyskach - w bardzo krótkich odstępach czasu lampa przepaliła się... Wyzwalanie raz po raz generuje b. wysokie temperatury co mogło uszkodzić flesz.
Mam to samo. Z niewiadomych mi przyczyn wbudowana lampa błyskowa przestala wyzwalać błyski. Palnik OK., problem z ladowaniem kondesatora. Aparat trafił do serwisu...kosztorys (w zaokrągleniu): wymiana płyty i głowicy lampy, koszt 250pln., a teraz załamka-koszt robocizny 290pln.
Pozdrawiam
witam, wiem że temat mega kotlet ale muszę odrzebać. Nie działa mi lampa błyskowa w D90, aparat tak jakby nie widział że jest otwarta, nie zmienia czasu migawki, a w opisie zdjecia na kompie tak samo pisze że lampa jest wyłączona, gdzie szukać przyczyny?
A po co Wam te lampy? Reszta aparatu działa? Jeśli tak, to zapomnijcie o wbudowanej lampie i róbcie zdjęcia, a jeśli Wam naprawdę potrzebna lampa błyskowa, to kupcie prawdziwą.
Był kiedyś przed kilku laty podobny wątek dotyczący lampy w D70. Pamiętam ponieważ też miałem ten problem. Przyczyną był wtedy przełącznik uruchamiany zatrzaskiem lampy. Czy w D90 jest tak samo, tego nie wiem. Problem w D70 można było załatwić samemu, albo za kilkadziesiąt zł zlecić do warsztatu, tylko nie do serwisu firmowego, bo tam wymienią pół aparatu i odpowiednio skasują.
żółto-czarny
22-07-2015, 15:51
A po co Wam te lampy? Reszta aparatu działa? Jeśli tak, to zapomnijcie o wbudowanej lampie i róbcie zdjęcia, a jeśli Wam naprawdę potrzebna lampa błyskowa, to kupcie prawdziwą.
A możliwość zdalnego wyzwalania lampy zewnętrznej? Najtaniej i najprościej robić to lampką wbudowaną...