PDA

Zobacz pełną wersję : Składak do 2tyś

kryzys
21-05-2011, 15:59
Siema wszystkim.

Zabieram się za składanie nowej budy, typowo pod obróbkę foto.
Niestety ostatniego kompa składałem 7 lat temu i na tamtym okresie zatrzymała się moja wiedza w kwestii sprzętu...
Jakiś czas temu o pomoc w konfiguracji prosiłem ludzi na forum pcformat i coś takiego mi polecono:

CPU: Intel Core i7 2600 LGA1155 BOX
MoBo:MSI PH67A-C43 (B3) Intel H67 LGA1155
RAM: Goodram DDR3 4GB(2x2GB) 1333MHz CL9
GPU: Zintegrowana
HDD: Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST31000524AS)
PSU: SeaSonic SS-500ET 80+ 500W BOX
CASE: CoolerMaster Elite 370 RC-370-KKN1

Jak to wg Was wygląda ??? Coś zamienić/wywalić ??
Wdzięczny będę bardzo za jakiekolwiek wskazówki.

pozdro

Greg77
21-05-2011, 16:10
Jak to wg Was wygląda ??? Coś zamienić/wywalić ??
Wdzięczny będę bardzo za jakiekolwiek wskazówki.

Bedzie super;) Zastanowil bym sie nad AMD co przyniesie oszczednosci w to miejsce SSD na system;)
Ale nie sugeruje sie mna....ja na AMD od wielu lat siedze i jestem zadowolony, zestaw fajny i do obrobki wystarczajacy, moze RAMu bym wsadzil wiecej, ale to nie jest konieczne;)

(do 3tys. całość).

z monitorem?? jak tak to podobnie jak kolega a jak bez to dokladasz 4GB RAM, SSD i grafe jakas, co by RAMu nie pobierala zintegrowana;)

JAP
21-05-2011, 16:10
Podłączam się pod pytanie, u mnie wchodzi w rachubę dołożenie kilku złotych (do 3tys. całość).

SzMuD
21-05-2011, 18:59
Podłączam się pod pytanie, u mnie wchodzi w rachubę dołożenie kilku złotych (do 3tys. całość).

Jak bez to moja propozycja to:
- procka zmienic na i5 2500k + chlodzenie i spokojnie na 4.2GHz podkrecic
- plyta na P67 (B3)- osobiscie wybieralbym miedzy MSI, AsRock
- ram 4GB 1333MHz
-dysk samsungF3/F4, moze na SSD styknie
-grafika, a taka zeby obraz pokazywala ;-)
-markowy zasilacz taki 450W spokojnie styknie

-a obudowe co tam sie podoba

igsux3
22-05-2011, 17:23
Bedzie super;) Zastanowil bym sie nad AMD co przyniesie oszczednosci w to miejsce SSD na system;)
Ale nie sugeruje sie mna....ja na AMD od wielu lat siedze i jestem zadowolony, zestaw fajny i do obrobki wystarczajacy, moze RAMu bym wsadzil wiecej, ale to nie jest konieczne;)

Do Photoshopa czy CNX AMD się nadaje jak maluch do rajdów.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://nvision.pl/media/gals/2011/191/1294069997def_photoshop.png)

źródło (http://nvision.pl/media/gals/2011/191/1294069997def_panorama.png)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/core_i7_990x__adobe_photoshop_cs4-1.png
źródło (http://static.frazpc.pl/cms/2011/05/core_i7_990x_-_adobe_photoshop_cs4.png)

Jak bez to moja propozycja to:
- procka zmienic na i5 2500k + chlodzenie i spokojnie na 4.2GHz podkrecic
- plyta na P67 (B3)- osobiscie wybieralbym miedzy MSI, AsRock
- ram 4GB 1333MHz
-dysk samsungF3/F4, moze na SSD styknie
-grafika, a taka zeby obraz pokazywala ;-)
-markowy zasilacz taki 450W spokojnie styknie

-a obudowe co tam sie podoba

Jeśli kolega nie ma zamiaru podkręcać, to propozycja całkiem bez sensu. Nie widzę też sensu w braniu zewnętrznej grafiki, chyba że wykorzysta CUDA. W co wątpie.

Jeśli kol. kryzys ma zamiar zostawić kompa jak jest i nic nie podkręcać to jak najbardziej najlepszy wybór to 2600 + H67. Do tego bym dorzucił parę złotych na 4x2 albo 2x4 gb ramu, który aktualnie jest tani jak barszcz, a przy win7 x64 4gb to zdecydowanie za mało, 8 wydaje mi się optimum. Sam ze względu na ceny skusiłem się na 16gb@1600mhz i nie żałuję.

SzMuD
22-05-2011, 20:50
Nie widzę też sensu w braniu zewnętrznej grafiki, chyba że wykorzysta CUDA. W co wątpie.

A ja widze duzy sens zwlaszcza przy plycie na P67 no chyba, ze niechce miec obrazu ;-)

Ale zgadzam sie z Toba, ze jezeli bez OC to brac na H67 + integra

Kyle
22-05-2011, 21:21
Do tego bym dorzucił parę złotych na 4x2 albo 2x4 gb ramu, 4x2 GB? Nie widzę sensu by dopuszczać taką opcję skoro można kupić 2x4 GB (pozostaną wolne sloty na przyszłość, łatwiej odsprzedać większe kości)

kisio
22-05-2011, 21:57
Można też wstrzymać się chwilkę i kupić coś na Z67 ;)

de Fresz
22-05-2011, 22:56
Do tego bym dorzucił parę złotych na 4x2 albo 2x4 gb ramu, który aktualnie jest tani jak barszcz, a przy win7 x64 4gb to zdecydowanie za mało, 8 wydaje mi się optimum.

Interesująca teza. Przy ostrym oraniu Szopem i LRem nie widziałem jakiegoś dramatu związanego z pamięcią, 4 GB styka mi do wszystkiego.

kisio
23-05-2011, 08:14
Pisałem już w innym wątku. Mam 8GB i cały czas zastanawiam się po co..

maly5
23-05-2011, 10:46
pomysl jak bardzo zastanawialbys sie przy 16 ;)

siona
23-05-2011, 11:10

bo tani ten ram teraz ? :)

Greg77
23-05-2011, 11:32
Do Photoshopa czy CNX AMD się nadaje jak maluch do rajdów.
.

Poza suchymi testami i obrazkami masz to poparte praktyka.....bo ja tak, roznic tutaj pokazanych nie zauwazysz golym okiem. Cene jednak pomiedzy i7 a jakims wysokim modelem AMD zobaczysz wyraznie.....
Pracuje na NXie i PSie od lat, NX chodzi bajecznie, PS zadnych problemow i to jest moim zdaniem najwazniejsze a nie kilka milisekund widziane tylko w testach. Dobrze skonfigurowany komputer gwarantuje wygodna i szybka prace.

To sie nazywa przyjemnosc pracy, przez jakies 3 lata pracowalem na 4GB i mowilem tak jak Ty, teraz mam 8GB i ja widze roznice.......wykozystuje ok 50% ramu, ale mam zapas caly czas....da sie to odczuc;)

de Fresz
23-05-2011, 11:44
Poza suchymi testami i obrazkami masz to poparte praktyka.....bo ja tak, roznic tutaj pokazanych nie zauwazysz golym okiem. Cene jednak pomiedzy i7 a jakims wysokim modelem AMD zobaczysz wyraznie.....

Powiedzmy to jasno: od ładnych paru lat procesory są na tyle szybkie, choćby te w klasie mid-level, że ich wpływ na realną wydajność pracy jest znikomy – i tak najwolniejszym elementem staje się operato myszki, który musi się zastanowić jak u diabła poustawiać te suwaczki. Jak kogoś jarają benczmarki albo to, że testowy set akcji zrobi się w 30 sekund zamiast 40 – jego sprawa, jego hobby, jego kasa. Ale z rzeczywistym wykorzystaniem komputera do prawdziwej roboty – związek ma to bardzo luźny.

To sie nazywa przyjemnosc pracy, przez jakies 3 lata pracowalem na 4GB i mowilem tak jak Ty, teraz mam 8GB i ja widze roznice.......wykozystuje ok 50% ramu, ale mam zapas caly czas....da sie to odczuc;)

Na ile pamiętam z innego wątku, po zainstalowaniu tych 8 GB sam twierdziłeś, że nie dostrzegasz wpływu tej zmiany ;-)
Przy wielkościach plików z jakimi ma do czynienia typowy amator, 8 GB to overkill. No ale jak ktoś che, bo "można mieć tanio jak barszcz" – jego sprawa.

robin102
23-05-2011, 12:10
Tak przy okazji mam prośbę jeśli ktoś ma kompa na intelu i5 2500K o sprawdzenie programem Everest jaki ma wynik w teście CPU Queen. Procesor na ustawieniach standardowych bez OC.
Potrzebne mi to celem odniesienia się jaki jest postęp w porównaniu do intela E8400 u mnie osiąga 12720 punktów.
Już zmieniać komputer :) czy przeczekać do następnej generacji. Jestem zwolennikiem zmian co druga generacja.

ps
jak ktoś ma na i3 to też bym prosił

tomisiek
23-05-2011, 12:21
Wiesz Robin, ja sobie odpuściłem w tym roku :) mam E8400 + win 64 + 8 RAM i LR nie ma jakichś większych problemów. Pewnie, że chciałoby się coś nowego, ale sądzę (na podstawie różnych testów w necie), że różnica w wydajności przy moich potrzebach nie będzie zabójcza. A wymienić trzeba by prawie wszystko (poza twardzielami i obudową z zasilaczem). Poczekam rok i w przyszłym sezonie stawiam nową maszynę.

pzdr
tomisiek

Slon
23-05-2011, 16:20
E8400 u mnie osiąga 12720 punktów.

no to marny wynik ;)
E6550 pogoniony na 3,15 wyciaga 13389 pkt. ;)

maly5
23-05-2011, 16:26
Jeszcze powiedz, ktora wersja everesta Robin, bo co wydanie to wychodzily inne wyniki na tym samym kompie ;)
do tej pory pamietam jak Ci robilem testy cpu queen przed zakupem tego e8400 .. ale ten czas leci ..

robin102
23-05-2011, 16:33
Pewnie, że chciałoby się coś nowego, ale sądzę (na podstawie różnych testów w necie), że różnica w wydajności przy moich potrzebach nie będzie zabójcza. A wymienić trzeba by prawie wszystko (poza twardzielami i obudową z zasilaczem). Poczekam rok i w przyszłym sezonie stawiam nową maszynę.
pozdr
tomisiek
A no chciało by się chciało :) choć trochę szybciej żeby się wszystko działo :) Subiektywne wrażenie przyrostu szybkości pracy o 40-50% dla mnie jest warte wydatku trochę kasy na nowego PC-ta. Na razie na E8400 wszystko ładnie chodzi, ale nie śmiga jak bym chciał.
--------------------

no to marny wynik :wink:
E6550 pogoniony na 3,15 wyciąga 13389 pkt. :wink:
No to bardzo mocny wynik masz.
Wojtek "Yakuza" ma Intela i3 który w tym teście osiąga 16500 punktów na jego konfiguracji
---------------------

Jeszcze powiedz, ktora wersja everesta Robin, bo co wydanie to wychodzily inne wyniki na tym samym kompie :wink:
do tej pory pamietam jak Ci robiłem testy cpu queen przed zakupem tego e8400 .. ale ten czas leci ..
Ja mam Everest Ultimate 420, wiem, że wcześniejsze everesty odczytywały tylko z jednego rdzenia.

kisio
23-05-2011, 17:42
A jak odpalić ten test w darmowej wersji?

SzMuD
23-05-2011, 17:47
A jak odpalić ten test w darmowej wersji?

F5, albo odswiez

Greg77
23-05-2011, 17:48
Na ile pamiętam z innego wątku, po zainstalowaniu tych 8 GB sam twierdziłeś, że nie dostrzegasz wpływu tej zmiany ;-)
Przy wielkościach plików z jakimi ma do czynienia typowy amator, 8 GB to overkill. No ale jak ktoś che, bo "można mieć tanio jak barszcz" – jego sprawa.

Tak bylo.....dopiero po jakims czasie zauwazylem roznice, przyznaje sie, ze poczatkowo wydawalo mi sie, ze jej nie ma.........jednak juz w moim watku pisalem o tym, ze spokojnie bez wysilku zapelnilem ponad 6GB a komp spokojnie sobie pracowal;)

kisio
23-05-2011, 18:27
No to @4,6GHz daje 23597

kisio
23-05-2011, 18:29
A w Aidzie64 ten sam test 43416 :D

SzMuD
23-05-2011, 18:42
hmmm Q6600 @3,2
everest 420 = 23 091
aida64extreme170 = 27 267

kisio
23-05-2011, 19:01
Ten everst już trochę staruśki jest.. Może sobie z takim prockiem nie radzi za dobrze.

aTomek
23-05-2011, 21:32
Warto zauważyć, że są już w Polsce dostępne płyty Z68 (można podkręcać i jest zintegrowana grafika): http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_375&products_id=39267
Nie wiem, czy są już jakieś opinie użytkowników, ale może to być dobry zakup.

igsux3
23-05-2011, 22:06
Interesująca teza. Przy ostrym oraniu Szopem i LRem nie widziałem jakiegoś dramatu związanego z pamięcią, 4 GB styka mi do wszystkiego.

Albo nie zauważasz już, że mieli Ci swap ;) Też kiedyś myślałem, że ramu mi nie brakuje. Jednak byłem zmuszony przez jakiś miesiąc do pracy z sypiącym się mostkiem południowym który sprawiał, że każda operacja na dysku wieszała na chwilę kompa. Wtedy zdałem sobie sprawę, jak bardzo aplikacje graficzne łase są na ram ;)

U mnie często PS wygląda to tak:

źródło (http://dl.dropbox.com/u/14848901/Clipboard01.jpg)

Do tego CNX 1.7 gb, windows sam w sobie i robi się te 13-14 gb.

Praktyka mówi, że otwarcie 10 obrazków w ACR, ich otwarcie, zapisanie, a nastepnie przepuszczenie przez batcha zapisującego do jpeg jest o 50% szybsze na 4 rdzeniach intela niż na 6 rdzeniach AMD. Budżet to 2000zł, więc spokojnie można w tym upchnąć core i7 2600, a więc nie ma co się zastanawiać nad AMD. Funkcje z których korzysta się notorycznie typu quick selection tool czy malowanie pędzelkiem z małym parametrem spacing (nie mam PS po polsku i nie wiem jak to się nazywa, odstęp?) potrafi trwać nawet na 2600K śmigającym na 5ghz, na AMD boję się nawet myśleć, jak to musi mulić.

Pracuje na NXie i PSie od lat, NX chodzi bajecznie, PS zadnych problemow i to jest moim zdaniem najwazniejsze a nie kilka milisekund widziane tylko w testach. Dobrze skonfigurowany komputer gwarantuje wygodna i szybka prace.

Mojej kobitce też się dobrze pracuje na laptopie, a ja wbijam zęby w biurko widząc, jak długo otwiera się RAW ;) CNX nie chodzi bajecznie na chyba żadnym istniejącym kompie. Ponadto kwestia postrzegania - wg mnie CNX wlecze się nawet na wspomnianym już 2600K @ 5ghz, a wg Ciebie chodzi bajecznie na AMD. Chyba, że masz jakiś egzemplarz działający na 10 ghz :) Aha, nie jestem uprzedzony do AMD, bo sam za czasów Netbursta zastanawiałem się, kto o zdrowych zmysłach wybiera Prescotta zamiast Athlonów FX :) Jednak od czasu Conroe AMD nie udało się dogonić Intela w kwestii wydajności.

Powiedzmy to jasno: od ładnych paru lat procesory są na tyle szybkie, choćby te w klasie mid-level, że ich wpływ na realną wydajność pracy jest znikomy – i tak najwolniejszym elementem staje się operato myszki, który musi się zastanowić jak u diabła poustawiać te suwaczki. Jak kogoś jarają benczmarki albo to, że testowy set akcji zrobi się w 30 sekund zamiast 40 – jego sprawa, jego hobby, jego kasa. Ale z rzeczywistym wykorzystaniem komputera do prawdziwej roboty – związek ma to bardzo luźny.

Nie zgodzę się, kompy zmieniam dość często (w ciągu ostatnich 4 lat [email protected] -> Q9550 @ 3.6 ghz -> 2600K @ 5.0 ghz) i każda zmiana to wyraźna poprawa. Boot kompa - zaoszczędzony czas. Otwarcie programów - zaoszczędzony czas. Otwarcie każdego zdjęcia - zaoszczędzony czas. Operacje typu zaznaczanie quick selection tool czy odszumianie w CNX2 - zaoszczędzony czas. Zapisywanie zdjęć - zaoszczędzony czas. Włączam Grand Theft Auto 4 - gęba się raduje przy maksymalnych detalach ;) No, poza tym ostatnim, to na _każdym_ zdjęciu oszczędza się czas, co w skali roku potrafi dać godziny a nawet dni. A jeśli ktoś się rozlicza w systemie zleceniowym a nie godzinowym, daje to wymierne korzyści i więcej czasu na przyjemności :)

mateo912
23-05-2011, 22:54
ja mam i7 930 @2,9 (na socket 1366)
i mam w cpu queen 33038

robin102
24-05-2011, 08:46
... No, poza tym ostatnim, to na _każdym_ zdjęciu oszczędza się czas, co w skali roku potrafi dać godziny a nawet dni. A jeśli ktoś się rozlicza w systemie zleceniowym a nie godzinowym, daje to wymierne korzyści i więcej czasu na przyjemności :)
O właśnie dobrze powiedziane. Podobnie jak z tym, że lampa błyskowa nigdy nie jest za duża, tak też i ramu nie jest za dużo.

ja mam i7 930 @2,9 (na socket 1366)
i mam w cpu queen 33038
WOW !
A na i5 jakie wyniki macie ?

kisio
24-05-2011, 09:06
i5-2500K
@4,6
everest 23597
aida 43416

@3,3
everest 17443
aida 32172

igsux3> na jakim napięciu Ci trzyma te 5.0? :D

nowart
24-05-2011, 09:30
robin - i5-2500K na standardowych taktach 32133.
Jednak te syntetyki proponuję odłożyć na półkę i o nich zapomnieć...

de Fresz
24-05-2011, 14:29
Albo nie zauważasz już, że mieli Ci swap ;)

Szczerze – wali mię to. Dopóki nie jest to odczuwalne (a nie jest), uważam to za duperelkę nie wartą uwagi. Zresztą systemowy gadżet do monitorowania procków i RAMu, którego mam ciągle odpalonego nie pokazał jeszcze większego obłożenia RAM niż jakieś 3/4.

Praktyka mówi, że otwarcie 10 obrazków w ACR, ich otwarcie, zapisanie, a nastepnie przepuszczenie przez batcha zapisującego do jpeg jest o 50% szybsze na 4 rdzeniach intela niż na 6 rdzeniach AMD.

Dawaj dokładne konfiguracje i wyniki pomiarów. To znacze ciekawsze niż chwalenie się wynikami syntetycznych benczmarków.

Funkcje z których korzysta się notorycznie typu quick selection tool czy malowanie pędzelkiem z małym parametrem spacing (nie mam PS po polsku i nie wiem jak to się nazywa, odstęp?) potrafi trwać nawet na 2600K śmigającym na 5ghz, na AMD boję się nawet myśleć, jak to musi mulić.

Hę? Nawet na 3 letnim kompie widzę najwyżej 1-2 sekundowe opóźnienie. I do czego tak często używasz spacingu pędzla 1%?

Nie zgodzę się, kompy zmieniam dość często (w ciągu ostatnich 4 lat [email protected] -> Q9550 @ 3.6 ghz -> 2600K @ 5.0 ghz) i każda zmiana to wyraźna poprawa.

Nie neguję że jakaś poprawa jest, ale ja nie uważam jej za istotną. W dalszym ciągu najwięcej czasu przy obróbce schodzi na: myślenie i eksperymentowanie oraz ręczne manipulacje suwakami, pędzlami etc., których żaden komputer na świecie nie przyśpieszy. A dodam że nader często mam do czynienia z plikami znacznie wykraczającymi poza to, czego przeciętny amator może kiedykolwiek potrzebować.

Boot kompa - zaoszczędzony czas.

Fakt. Raz na ze 2 tygodnie można zaoszczędzić z pół minuty życia. Zakładając że ktoś siedzi i tempo patrzy się na start systemu, zamiast np. iść sobie zrobić sobie w międzyczasie kawy.

Otwarcie programów - zaoszczędzony czas.

I znów – potrzebnych programów zwyczajnie nie zamykam, więc pewnie dlatego omija mnie tak wiele okazji do ekscytacji.

Otwarcie każdego zdjęcia - zaoszczędzony czas. Operacje typu zaznaczanie quick selection tool czy odszumianie w CNX2 - zaoszczędzony czas. Zapisywanie zdjęć - zaoszczędzony czas.

Operacje o których piszesz zajmują nędzne procenty z całości czasu, jaki schodzi na obróbkę zdjęcia, z paru godzin dwukrotnie szybszym kompem zaoszczędzisz może kilka minut. No niby zawsze coś, ale żeby od razu się tak tym jarać?

No, poza tym ostatnim, to na _każdym_ zdjęciu oszczędza się czas, co w skali roku potrafi dać godziny a nawet dni.

A ten zaoszczędzony czas i tak pewnie zmarnujesz na coś zupełnie nieproduktywnego. Już tak to jakoś jest ;-)

Jednak te syntetyki proponuję odłożyć na półkę i o nich zapomnieć...

Wreszcie jakiś głos rozsądku.

kisio
24-05-2011, 15:11
Hmm.. i tak i nie.

Szybki test: @3,3 export 12 tiffów z LR trwa 26 sekund. @4,6 trwa 21 sekund. Czy to zauważalna różnica? W zasadzie nie. Ale na poprzednim komputerze taka operacja trwała kilka minut, a powtarzana kilkanaście razy.. sami policzcie.

Ostateczną decyzję o nowym komputerze podjąłem kiedy miałem na raz 3 duże porcje do obrobienia. Wszystkie to konieczność wyeksportowania bardzo dużej ilości plików, w różnych rozmiarach i formatach. Obróbka to jedno, a potem export - 8 godzin. Zamiast zająć się następną partią stracony dzień pracy.

Czy szybki komputer pozwala zaoszczędzić czas? Zdecydowanie tak. Ale czy wciskanie wszystkiego 'naj' byleby było już tak sensowne się nie wydaje.

wdhiz
29-05-2011, 16:46

Pragne zauwazyc ze na dniach (10 czerwiec) wchodzi procek AMD Bulldozer. Sam czekam z decyzja na jego pojawienie sie - a potem albo i5 2500K albo AMD.

Co do Intela - pojawily sie plyty Z costam. Pozwalaja na krecenie procesora i uzycie wbudowanej grafiki. Uwaga - niektore z nich tylko udaja - sa mocno wykastrowane w mozliwosciach krecenia/grafiki. Szczegoly na benchmark.pl i PCLab.

pozdr
Piotr

robin102
29-05-2011, 17:01
Hmm.. i tak i nie.
Szybki test: @3,3 export 12 tiffów z LR trwa 26 sekund. @4,6 trwa 21 sekund.
U mnie przy exporcie 500tifów średni czas dla jednego to 3 sekundy ( procesor E8400 )
Natomiast przy exporcie do JPG czas się wydłuża do 3,4 sekundy :(

igsux3
30-05-2011, 17:41
Dawaj dokładne konfiguracje i wyniki pomiarów. To znacze ciekawsze niż chwalenie się wynikami syntetycznych benczmarków.

Ale ja dotychczas nie podałem ani jednego benchmarku ;) Proszę bardzo:

Składam panoramę z 5 zdjęć. Pierwsze włączam w SNS HDR (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=114877) naszego kolegi z forum, trochę dziubię, ustalam parametry, zapisuję. Od kliknięcia OK to wyświetlenia zdjęcia mija ok 29-31 sekund. Batch kolejnych 4 zdjęć to 2 minuty. Potem wrzut do CS5 czy autopanogiga, sklejanie to zależnie od zdjęćia, ale około minuty. Później praca na pliku wyjściowym, który ma ~50 mpix jest już bardziej wymagająca dla kompa. Zrób test u siebie z dowolnym zdjęciem z D3/D700 w 14 bitach w SNS HDR, wersja PRO dodaje znak wodny. Obstawiam, że u Ciebie jedno zdjęcie będzie mielić około 1:30. Wtedy kolejne 4 zdjęcia to już 6 zamiast 2 minut. Przy okazji ze względu na Hyper Threading mogę sobie w międzyczasie spokojnie w trakcie mapowania tonów czy sklejania panoramki pogrzebać w internecie mimo obciążenia procesora w okolicach 90-100%.

Hę? Nawet na 3 letnim kompie widzę najwyżej 1-2 sekundowe opóźnienie. I do czego tak często używasz spacingu pędzla 1%?

No jeśli uważasz takie opóźnienie za komfortowe ;)

Nie neguję że jakaś poprawa jest, ale ja nie uważam jej za istotną. W dalszym ciągu najwięcej czasu przy obróbce schodzi na: myślenie i eksperymentowanie oraz ręczne manipulacje suwakami, pędzlami etc., których żaden komputer na świecie nie przyśpieszy. A dodam że nader często mam do czynienia z plikami znacznie wykraczającymi poza to, czego przeciętny amator może kiedykolwiek potrzebować.

Obrabiam na tyle dużo zdjęć, że wiele rzeczy robię bardzo szybko i to komputer mnie spowalnia, a nie ja jego ;)

Fakt. Raz na ze 2 tygodnie można zaoszczędzić z pół minuty życia. Zakładając że ktoś siedzi i tempo patrzy się na start systemu, zamiast np. iść sobie zrobić sobie w międzyczasie kawy.

Może jeszcze nie miałeś okazji pracować pod presją czasu, ale zdarza się, że o 23 jestem w domu, a do 24 muszę wysłać materiał. Wtedy każda przycinka drażni ;)

To chyba temat wyczerpany, ja mimo sporo szybszego komputera wciąż uważam pracę za momentami zbyt powolną, Tobie z kolei wystarcza to, co masz. Autor wątku ma całkiem niezły fundusz, więc nie widzę powodu, żeby go ograniczać za pomocą AMD. Choćby dlatego (http://www.frazpc.pl/b/281907/).

igsux3> na jakim napięciu Ci trzyma te 5.0? :D

1.4v . W linx dochodzi do 85 stopni, ale teraz rzuciłem coretemp i w chwili pisania tekstu jest po 40-45 stopni na rdzeniu, najwyższe odnotwane dziś temperatury to 63 stopnie.

kisio
30-05-2011, 19:38
Trochę wysoko, nie boisz się o niego? Ja swojego i5 trzymam na [email protected], przy 4.7 muszę już dawać 1.325 a przy 4.9 już coś pod 1.4 ale uznałem, że gra nie warta świeczki.

de Fresz
31-05-2011, 10:29
Składam panoramę z 5 zdjęć. Pierwsze włączam w SNS HDR (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=114877) (...)
Później praca na pliku wyjściowym, który ma ~50 mpix jest już bardziej wymagająca dla kompa.

Uuuuułaaa, 50 Mpx! Ile to, ze 140 MB? Szokujesz mnie ;-) Aż sobie zerknąłem na taki jeden większy pliczek nad którym niedawno spędziłem parę godzin. Na dysku 1,3 GB, po otwarciu jakieś 260 MB na płask, 5,27 GB roboczo. I to zdecydowanie nie jest rekordzista. Proszę, opowiedz mi coś więcej o pracy z dużymi plikami ;-)

Zrób test u siebie z dowolnym zdjęciem z D3/D700 w 14 bitach w SNS HDR, wersja PRO dodaje znak wodny. Obstawiam, że u Ciebie jedno zdjęcie będzie mielić około 1:30.

Aaaaa, czyli tylko zgadujesz? A ja myślałem że Ty to wiesz... I u mnie obecnie na żadnym komputerze ten program nie pójdzie, bo choćbym narobił w gacie z wysiłku, żadne mało-mientkie biblioteki mi się nie uruchomnią ;-)

Przy okazji ze względu na Hyper Threading mogę sobie w międzyczasie spokojnie w trakcie mapowania tonów czy sklejania panoramki pogrzebać w internecie mimo obciążenia procesora w okolicach 90-100%.

Co wyraźnie wpływa na obniżenie wydajności obliczeń w pozostałym sofcie. Czyli kupujesz super-duper wydajny sprzęt, żeby go używać w niewydajny sposób. Ale to już taki detal... ;-)

No jeśli uważasz takie opóźnienie za komfortowe ;)

Jeszcze raz: do czego używasz pędzli o takich właśnie parametrach?

Obrabiam na tyle dużo zdjęć, że wiele rzeczy robię bardzo szybko i to komputer mnie spowalnia, a nie ja jego ;)

Tylko Ci się tak wydaje. No chyba że Twoja obróbka ogranicza się do rzeczy tak skomplikowanych, że da się je opędzić jakimś batchem. Ja niestety mam do czynienia z czymś zupełnie innym, czego póki co żaden autmat na Ziemi nie dygnie.

Może jeszcze nie miałeś okazji pracować pod presją czasu,

Nieeeee, fcale... ;-)

Greg77
31-05-2011, 12:41
No to widze standard......pomoglismy koledze ojejku!!!
Kolega pytal o skladaka do 2tysi a co za tym idzie szedl bym w AMD bo do 2 tys ciezko bedzie zlozyc cos sensownego na Intelu....
I jak juz sie popodniecalismy cyferkami z testow to moze cos ktos w temacie podpowie, poza klotnia, ze AMD jest gorszy od Intela;)

Tak sie zdenerweowalem, ze zrobilem test HDD tune.....wyniki lepsze niz te co pokazal kolega z linku a z AMD.....jednak nie takei jak na Intelu.
Zastanawia mnie tylko jedno, koles ma te same dane na dwoch roznych platwormach tak, jak zrobil to po zmianie plyty glownej i procka??
System ruszyl bez zajakniecia po przelozeniu dysku, bzdura, koles robil test dysku systemowego pod AMD a test pod intelem byl na dysku podpietym a nie dysku ktory pracowal jako systemowy......

kryzys
13-11-2011, 12:27
Panowie zdaje sobie sprawę że wkładam kij w mrowisko hehe, ale z przyczyn osobistych, podczas kompletowania owego zestawu w maju, zmuszony byłem zamrozić trochę kasy i niestety nowy komp nie powstał.
Na szczęście nadszedł piękny dzień i od jutra zaczynam kompletować od nowa bude.
Jedyne o co chciałbym zapytać to czy w międzyczasie nie pojawiło się coś na rynku co mógłbym uwzględnić teraz podczas składania ?
Aha, nowym zadaniem dla tego zestawu, po za obróbką zdjęć, będzie też praca na Sony Vegas 10pro. Czy w takim wypadku cały zestaw musi zostać przekonfigurowany czy ten 'z maja' spokojnie uciągnie montaż w SV ?

Wklejam majową propozycję raz jeszcze

CPU: Intel Core i7 2600 LGA1155 BOX
MoBo:MSI PH67A-C43 (B3) Intel H67 LGA1155
RAM: Goodram DDR3 4GB(2x2GB) 1333MHz CL9
GPU: Zintegrowana
HDD: Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST31000524AS)
PSU: SeaSonic SS-500ET 80+ 500W BOX
CASE: CoolerMaster Elite 370 RC-370-KKN1

pozdrawiam i bez nerw panowie ;]

robinhood
13-11-2011, 13:56
Ja bym wziął i5 2500K zamiast i7 2600 i do tego 8GB ramu, jeszcze kilka złotych powinno zostać ;) i5 oczywiście trochę podkręcić.

Kurtz
13-11-2011, 17:34
zamiast 2x2 goodram lepiej dolozyc do 2x4 corsair albo kingston 1600 CL9.

Greg77
13-11-2011, 17:59
zamiast 2x2 goodram lepiej dolozyc do 2x4 corsair albo kingston 1600 CL9.

Powiedz, ze roznice pomiedzy 1333 a 1600 widzisz golym okiem i praca na takiej maszynie jest szybsza a masz u mnie browara:D Poza tym jak wspomnialem w innym watku, Kingston i Corsair to firmy niszowe, zreszta tak samo jak goodram ktory jest tez jakas tam firma.....bez przesady, spotykalem walniete Kingstony, Corsairy, OCZty, Patrioty jak i goodramy.....jak ram jest padniety to jest, zdaza sie, ze przechodzi taki test przez przypadek i wrzucaja do pojemnika z dobrymi pamieciami.....goodram przechodzi takie same testy jak kingston, mowie o kosciach budzetowych.

Kurtz
13-11-2011, 18:05
miedzy 1600 a 1333 nie ma znaczacej roznicy ( benchmarkowa jest na tyle niewielka ze nie ma wiekszego znaczenia ), ale z tego co wiem nie da sie kupic w polsce kosci kinstona czy corsaira 1333 CL9 2x4 :P
Dla mnie coirsair ze swoimi dominatorami nie jest niszowa firma, podobnie kingston ktorego hyerpx maja fajny stosunek ceny do jakosci. Roznica miedzy 2x4 goodram a 2x4 kingston to pewnie kolo 60 PLN - dla mnie warto doplacic bo mam uprzedzenie do goodramowm ( 2 na 2 zestawy mialy bledy w memtescie ). Chociaz 6 hyperxow tez musialem zwracac...

Greg77
13-11-2011, 18:07
Chociaz 6 hyperxow tez musialem zwracac...

No wlasnie, ja swoje HyperXy tez musialem oddawac bo mialy bledy.....najciekawsze, ze trudne do wykrycia...
Teraz mam Patrioty i jestem zadowolony, ale jak zmienie plyte to kupuje 16GB Corsaira jakos tak bede celowal w druga cene od dolu i 1333 bo krecic nie krece specjalnie a roznicy poza cena nie ma.....chyba tylko dla onanistow sprzetowych ktorzy robia testy wydajnosciowe.

Kurtz
13-11-2011, 18:09
U mnie 1 kosc sypala bledami w memtescie. Aczkolwiek zamontowalem znajomym lacznie z 15 tych kosci i tylko u siebie mialem problemy. Z reszta, to it ak zupelnie niemiarodajna proba statystyczna.

Poprawka:
Sa oczywiscie kingston 1333 cl9 4GB - mi chodzilo o kosci na poziomie hyperx, z fikusnym radiatorem i fajneijsza nazwa ;)

kryzys
14-11-2011, 19:15
Dzięki za odzew.
Powiedzcie mi tylko czy jakiekolwiek zmiany pamięci czy procka nie pociągają za sobą konieczności zmiany płyty głównej ?
I czy do montażu nie przyda się jakaś grafika 'grubsza' ?

5!

kryzys
14-11-2011, 19:16
Jeszcze patrząc na ceny dysków(!!!!!!!) zastanawiam się czy by nie wziąć 500gb..

Kurtz
14-11-2011, 23:48
Powiedzcie mi tylko czy jakiekolwiek zmiany pamięci czy procka nie pociągają za sobą konieczności zmiany płyty głównej ?
Jezeli mowimy o procesorach na tej samej podstawce i RAM DDR3 to raczej nie. Chociaz sa rzeczy ktore moga miec problemy, glownie przy OC, jak pamieci patriota, ktore zeby chodzic na 1866 potrzebuja sporo wieksze napiecie, czego procesor nie lubi

I czy do montażu nie przyda się jakaś grafika 'grubsza' ?
Zalezy od softu i na ile potrafi wykorzystac karte graficzna.
Z dyskami to najlepiej byloby przeczekac.. jezel mozesz :P Ceny dyskow sa na tyle chore ze lepiej kupic SSD na system, a na storage jakis tani dysk zewnetrzny ( da sie jescze cos dorwac ) a pozniej, jak ceny sie unormuja dokupic np 2x 2TB od WD i w RAID 1 trzymac na nich dane.

kryzys
15-11-2011, 00:41
Największy problem to taki, że czekanie nie wchodzi w grę....
Hebel na którym aktualnie pracuję jest z 2004 roku i moje pokłady cierpliwości wyczerpały się już w maju a i tak musiałem jeszcze wytrzymać do teraz tak że nie nie nie nie, nie znam już słowa - czekać ;]

Kyle
15-11-2011, 09:24
Jeszcze patrząc na ceny dysków(!!!!!!!) zastanawiam się czy by nie wziąć 500gb..Jak widzę obecne ceny talerzowych, to bym w ogóle nie kupił (szybki model 1TB 7200RPM z wiadrem cache, kosztował niedawno 189zł i gdzieś tyle te dyski są warte). ... nie masz jakiegoś starego dysku na SATA?

Akari
15-11-2011, 10:37
Z dyskami to najlepiej byloby przeczekac.. jezel mozesz :P Ceny dyskow sa na tyle chore ze lepiej kupic SSD na system, a na storage jakis tani dysk zewnetrzny ( da sie jescze cos dorwac ) a pozniej, jak ceny sie unormuja dokupic np 2x 2TB od WD i w RAID 1 trzymac na nich dane.

W pełni popieram montaż dysku SSD, mój T60p po wymianie dysku zyskał nowe życie ;-) i nową prędkość. Dysk rzędu 40-60GB jako systemowy powinien wystarczyć a przy pozostałej konfiguracji to będzie znaczący przyrost prędkości.

kryzys
15-11-2011, 18:08
Jak widzę obecne ceny talerzowych, to bym w ogóle nie kupił (szybki model 1TB 7200RPM z wiadrem cache, kosztował niedawno 189zł i gdzieś tyle te dyski są warte). ... nie masz jakiegoś starego dysku na SATA?

aktualnie mam 40stke na system + 180 na wszystko inne

Cena nowych dysków to jedna sprawa a druga to przeraża mnie ich trwałość...Tą 40stke co mam kupowałem w 2001 roku i nigdy nic się z nią nie stało. Rok temu była sprawdzana jakimś testem dla dysków i wyszło że kondycja dysku - dobra.

Calme
16-11-2011, 23:42
No niestety ta tendencja występuje ostatnio wszędzie nie tylko w podzespołach, po prostu teraz ma być krótki cykl życia produktu i drogi serwis - aby był ruch w interesie, oczywiście nie klienta

kryzys
17-11-2011, 00:41
Podpowiedzcie jaki inny zasilacz można wrzucić do tego zestawu ? NAjlepiej w podobnej cenie ;]
Ten seasonic jest praktycznie nieosiągalny...

Azazel85
17-11-2011, 03:33
Skoro masz dyski, w nowym kompie bym je na razie wykorzystał. W nowym kompie nawet nowy dysk (nie mówię o SSD) ogromnej różnicy nie da - stary czy nowy będzie dla komputera wąskim gardłem, a zaoszczędzisz kasę, będzie ją można wydać na co innego. A za pół roku jak podaż i ceny wrócą do normy, dokupisz sobie dyski (bo po to teraz kupować 1 dysk, za cenę którego normalnie dostałbyś 3 takie?).

Jak chcesz wykorzystać zintegrowaną grafę, zdecydowanie dołożyłbym do procesora "k" z kartą HD3000, jest odczuwalnie wydajniejsza. Lipa będzie jak zaoszczędzisz niecałe 100zł tutaj, a okaże się że hd2000 jest za słaba i musisz dokupić jakąś grafę za 250-300zł (choć może się oczywiście okazać że HD3000 też będzie za słaba...).
Jednocześnie te procki mają odblokowany mnożnik, i niemal grzechem jest nie zapędzenie ich do nieco szybszej pracy. Tylko wtedy od razu potrzebujesz innej płyty, na chipsecie Z68 najlepiej, poniżej 400zł można dostać całkiem przyzwoite konstrukcje). Są one też zazwyczaj lepiej wyposażone (Usb 3.0, SataIII itp).

Poczytaj czy soft na którym będziesz pracował na ile wykorzystuje wielowątkowość - na ile 8 wątków w i7 przyspieszy pracę vs. 4 wątki które ma i5-2500 (i7 dodatkowo minimalnie wyżej taktowany, większa pamięć cache i obsługuje HT). Na tej podstawie wybierz procek - bo gdyby okazało się że wyższy model procka nie da przyrostu wydajności, może lepiej kupić tańszy a różnicę odłożyć na dysk SSD, który zdecydowanie da kopa sprzętowi.

Twój zestaw (z minimalnymi modyfikacjami o rzeczy których nie ma dostępnych) składając w jednym z 3miejskich sklepów wychodzi mi 2522zł brutto.
Osobiście, na Twoim miejscu, szedłbym mniej-więcej w coś takiego:
CPU - Intel i7 2600k - choć tu powtarzam, upewniłbym się że jest sens pakować się w i7, i5-2500k jest o jedną trzecią tańszy (ok. 400zł różnicy), a to już nie mało, a to też super procek.
MoBo - Gigabyte GA-Z68AP-D3 /intel Z68/
Ram - Patriot 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Signature KH (kosztują tyle samo co 1333MHz :) )
HDD - do wykorzystania te co masz obecnie, z opcją odkładania na SSD i jakiś szybki HDD na magazyn jak już ceny znormalnieją
Obudowa - przez Ciebie podana skoro Ci się podoba;) Za tą $$ jakość jest raczej zbliżona, nie kojarzę hit'u 3 razy lepszego w tej samej cenie :)
PSU - np. Tacens VALEO III 500W, generalnie szukałbym sobie czegoś z certyfikatem 80+ (chyba lepiej mieć niż nie mieć) i najlepiej odpinanymi kablami. Z tych tańszych, masz do wyboru m.in. OCZ ZS 550W 80+ 135mm / XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU / Thermaltake TR2 500W 80+ Bronze czy wspomniany Tacens. Fajny Seasonic niestety widzę zdrożał, kiedyś kosztujący 240zł dziś jest za ok. 320zł. W obecnym 5 niemal letnim komputerze mam właśnie Tacens Valeo 460W i cały ten czas pracuje bez zająknięcia, także nie mogę narzekać.

W tym samym sklepie za taki zestaw wychodzi mi 2232zł. Zatem oszczędzając teraz na dysku i wykorzystując stary, masz wydajniejszego kompa, i jeszcze zostaje Ci 300zł, w sam raz na jakiś 1TB 7200 SATAIII gdy jego cena wróci do normy, albo akurat połowa kwoty na jakiś SSD 120 GB :)

Także myśl i kombinuj;) Powodzenia!

Kurtz
17-11-2011, 11:37
8 watkow w i7 nie bedziesz syzbsze niz 4 watki w tym samym i7. HT nie jest zwiekszaniem mocy obliczeniowej, tlyko rpzez kopiowanie rejestrow ( baaardoz z grubsza mowiac ) zmniejszanie ilosci contex switchy. Te 8 watkow moze robic roznice ogolna dla systemu operacyjnego i wielu programow naraz, ale samej wydajnosci to nie zwieksza. i7-2600k to nie tylko HT ;)

Uwazalbym na RAMy patriotow, nie zawsze chca sie krecic na 1866 ;P

mateo912
17-11-2011, 13:12
8 watkow w i7 nie bedziesz syzbsze niz 4 watki w tym samym i7. HT nie jest zwiekszaniem mocy obliczeniowej, tlyko rpzez kopiowanie rejestrow ( baaardoz z grubsza mowiac ) zmniejszanie ilosci contex switchy. Te 8 watkow moze robic roznice ogolna dla systemu operacyjnego i wielu programow naraz, ale samej wydajnosci to nie zwieksza. i7-2600k to nie tylko HT ;)

Uwazalbym na RAMy patriotow, nie zawsze chca sie krecic na 1866 ;P

Wszystko zalezy od programu czy wykorzystuje wielordzeniowosc.
Na przykładzie lr3: i7z włączonym ht eksportuje foty jakieś 50% szybciej niż z wylaczonym ht

Kurtz
17-11-2011, 17:39
to jakas bzdura. :P HT nie zwieksza mocy obliczeniowej.

mateo912
17-11-2011, 19:58
to jakas bzdura. :P HT nie zwieksza mocy obliczeniowej.

Nie będę Cie zmuszał abyś uwierzył.
Po prostu 2wątkowość na 1 rdzeniu przy mało skomplikowanych operacjach przyspiesza prace ( zamiast np 4 zdjęć na raz to zapisuje, załóżmy, 6)

Kurtz
17-11-2011, 21:16
Nie chodzi o wiare - chodzi o racjonalne dowody. Sprawdzilem na swojej i7-920 i roznic nie bylo praktycznie zadnych przy batchowym exporcie RAW -> JPG. Wszystkie rdzenie procesora obciazone w 100%, w przypadku HT wszystkie 8 watkow.
Wytlumacz, czemu HT mialoby dawac takie efekty jak powiedziales?

mateo912
17-11-2011, 21:27
Nie chodzi o wiare - chodzi o racjonalne dowody. Sprawdzilem na swojej i7-920 i roznic nie bylo praktycznie zadnych przy batchowym exporcie RAW -> JPG. Wszystkie rdzenie procesora obciazone w 100%, w przypadku HT wszystkie 8 watkow.
Wytlumacz, czemu HT mialoby dawac takie efekty jak powiedziales?

no to ciekawie bo ja przy eksporcie rawów do jpg w LR nie mam użycie proca na 100% ;) (wszystkich 8 słupków)
Dlaczego?
"Hyper-threading służy zwiększeniu wydajności obliczeń prowadzonych równolegle (czyli wykonywaniu wielu zadań jednocześnie) przez mikroprocesory. Dla każdego fizycznego rdzenia procesora system operacyjny przypisuje dwa procesory wirtualne (ang. virtual processors), a następnie dzieli obciążenie obliczeniami między nimi jeżeli jest to możliwe."

Czyli jeśli proc nie ma obciążenia 100% przy jakiejś pracy to może robić coś jeszcze w tym samym czasie.

Kurtz
18-11-2011, 02:05
Czyli jeśli proc nie ma obciążenia 100% przy jakiejś pracy to może robić coś jeszcze w tym samym czasie.
I tak moze :)

dzieli obciążenie obliczeniami między nimi jeżeli jest to możliwe.
Imho to jest glupia definicja. System operacyjny i tak dzieli czas procesora miedzy procesami/watkami. HT to zdublowanie pewnych czesci procesora, dzieki czemu jest mniej context switchy ( zmian kontekstu wykonania, czyli jak system zmienia watek wykonywany na procesorze - baaaaaardzo ogolnie mowiac ), co przyspiesza kiedy mamy ogromne ilosci context switchy.

Jezeli na 4 watkach, LR nie obciazal maxymalnie wszystkich rdzeni, to znaczy ze byl inny czynnik ktory go hamowal - moze odczyt/zapis na dysku, moze cos innego. Znaczna wiekszosc tego typu czynnikow nie znika magicznie jak zwiekszymy ilosc watkow...

mateo912
18-11-2011, 10:42
I tak moze :)

Imho to jest glupia definicja. System operacyjny i tak dzieli czas procesora miedzy procesami/watkami. HT to zdublowanie pewnych czesci procesora, dzieki czemu jest mniej context switchy ( zmian kontekstu wykonania, czyli jak system zmienia watek wykonywany na procesorze - baaaaaardzo ogolnie mowiac ), co przyspiesza kiedy mamy ogromne ilosci context switchy.

Jezeli na 4 watkach, LR nie obciazal maxymalnie wszystkich rdzeni, to znaczy ze byl inny czynnik ktory go hamowal - moze odczyt/zapis na dysku, moze cos innego. Znaczna wiekszosc tego typu czynnikow nie znika magicznie jak zwiekszymy ilosc watkow...

Jeśli nie ma 100% to musi być jakiś inny problem który go hamuje? Oczywiście ;)
dyski mam 3 jedne z szybszych hdd (osobno LR zainstalowany, osobno cache i folder LR oraz osobno foty) Więc gdzie miałby dysk przeszkadzać? Ram mam 3 kanałowy, Więc wątpię aby coś przeszkadzało w zapisywaniu 12mpx rawa do jpg.
Gdy składam panoramę czy zapisuje większe pliki owszem proc jest w 100% użyty, ale nie w w/w przypadku.

mOSAd
18-11-2011, 14:06
Pewnie wszystko zależy od konkretnego sprzętu oraz operacji. W jednych przypadkach HT pomoże, w innych przeszkodzi. Z tego co czytałem generalnie więcej jest przypadków, że pomaga jednak. A przykład gier, w których wydajność spada, to różnica kilku procent, co przy tych mocach obliczeniowych nie ma wpływu na rozgrywkę, jedna więcej klatka na sekundę zwykle nie będzie widoczna.

mateo912
18-11-2011, 14:57
Pewnie wszystko zależy od konkretnego sprzętu oraz operacji. W jednych przypadkach HT pomoże, w innych przeszkodzi. Z tego co czytałem generalnie więcej jest przypadków, że pomaga jednak. A przykład gier, w których wydajność spada, to różnica kilku procent, co przy tych mocach obliczeniowych nie ma wpływu na rozgrywkę, jedna więcej klatka na sekundę zwykle nie będzie widoczna.

Dokładnie. W specyfikacji HT jest zalecane wyłączenie go gdy używamy programów nie uzywajacych go(sprawę OS pomijam)

kryzys
19-11-2011, 00:45
Panowie koniec waśni !
Sprzęt kupiony !
Aktualnie siedzę i usiłuję wszystko popodpinać, a z racji tego że nigdy tego nie robiłem to mam mega stresa hehe.

Dzięki wszystkim(pomagającym;]) za zainteresowanie !

d50kid
20-11-2011, 14:00
To pochwal się co w końcu kupiłeś.

kryzys
20-11-2011, 22:35
płyta, procek, ram, buda - dokładnie co było na liście
zasilacz - OCZ StealthXStream 2 500W

T_P_
13-02-2012, 23:10
Witam,

jak w tytule - podpowiedzcie co wybrać obecnie do 2-2,5 tys. zł?

Wstępnie poskładałem taki oto zestaw:

1. Obudowa - SilentiumPC Brutus BT-410 Pure Black lub (jeżeli zostanie trochę złociszy) Antec Gamer Three Hundred Case,

2. Zasilacz - XFX P1-550S-XXB9 550W,

3. Płyta główna - ASUS M5A88-M EVO,

4. Procesor - AMD PHENOM II X4 960T Black Ed.3.0 GHz czy AMD X4 FX-4100 3.6 GHz,

5. Chłodzenie do procesora - SCYTHE KATANA 3, a może SILENTIUMPC Spartan HE923,

6. Dysk - właśnie, który wybrać obecnie talerzowiec 500 GB i SSD do 60 GB (wstępnie wyeliminowałem OCZ)?

7. Karta graficzna- wbudowana,

8. Pamięć - Corsair DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 Vengeance,

9. Napęd - Plextor DVD+/-RW PX-L890SA black (SATA) BOX,

10. System - Windows 7 Home Premium OEM 64Bit.

Liczę na Wasze uwagi...

T_P_

Greg77
14-02-2012, 11:30
Liczę na Wasze uwagi...

1. Ok!
6. A dlaczego wyeliminowales OCZ? Moze wyeliminuj tez jako talezowy SEAGATE bo si ekiedys psuly no i moze WD tez bo seria green jest do bani.....
8. RAMu 4GB to naprawde obecnie minimum, RAM jest smiesznie tani, polecam 8GB
9. Oszczedzil bym na nagrywarce, po co wywalac tyle kasy na plextora, obojetnie jaka markowa nagrywarka sie sprawdzi a mozna juz takowa kupic za 70-80zl, nagrywarke uzyjesz kilka razy w roku.....mysle ze juz troche ramu kupisz za te roznice pomiedzy plextorem a nap LG czy jakims samsungiem.

Grzybu
14-02-2012, 12:36
1. Ok!
6. A dlaczego wyeliminowales OCZ? Moze wyeliminuj tez jako talezowy SEAGATE bo si ekiedys psuly no i moze WD tez bo seria green jest do bani.....

Nie rozumiem po co ta złośliwość. Nie prościej koledze normalnie, rzeczowo doradzić??

8. RAMu 4GB to naprawde obecnie minimum, RAM jest smiesznie tani, polecam 8GB
9. Oszczedzil bym na nagrywarce, po co wywalac tyle kasy na plextora, obojetnie jaka markowa nagrywarka sie sprawdzi a mozna juz takowa kupic za 70-80zl, nagrywarke uzyjesz kilka razy w roku.....mysle ze juz troche ramu kupisz za te roznice pomiedzy plextorem a nap LG czy jakims samsungiem.

8. Pamięć - Corsair DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 Vengeance,

Greg77
14-02-2012, 13:47
Nie rozumiem po co ta złośliwość. Nie prościej koledze normalnie, rzeczowo doradzić?

Bo drazni mnie narzekanie na OCZ tak samo jak narzekanie na Seagate, problemy juz sa rozwiazane a kazdy marudzi, pracuje na seagate i OCZ i nie mam zadnych problemow od lat.

8. Pamięć - Corsair DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 Vengeance,[/QUOTE]

Tutaj dalem ciala, przyznaje sie....

T_P_
14-02-2012, 17:37
Dzięki za wstępny odzew...

Greg77, napisałem, że wstępnie wyeliminowałem OCZ, gdyż do niedawna nie miałem wątpliwości. Wahałem się tylko czy Agility 3 czy też Vertex 3. Zaś obecnie pomyślałem sobie, że poczekam dopóki sklepowe cwaniaki nie wysprzedają wadliwego towaru lub wybiorę Kingstona lub Corsair (chociaż jest droższy blisko o 100 zł).
W tej materii zerknij chociażby na temat, który był poruszany na tut. Forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201663

Wracając do dalszych podzespołów - który procesor polecalibyście, jako powiedzmy "uniwersalny"...?

Powiedzcie proszę, czy wszystkie programy, które instalują się bez problemu na systemie Vista Business będą działały również bezproblemowo na Windows 7 HP (nie mam możliwości praktycznego sprawdzenia),

T_P_

Korchez
14-02-2012, 17:44
Kupiłem vertexa 3 120 Gb. Piszą ze problemy były z agility i vertexami 2

T_P_
14-02-2012, 17:57
Kupiłem vertexa 3 120 Gb. Piszą ze problemy były z agility i vertexami 2

Gdzieniegdzie również wymieniali Agility 3 i Vertexa 3... Dlatego też pojawiły się u mnie wątpliwości co do wyboru, bo przyznam, że cenę mają ciekawą...

T_P_

Psychotrop
14-02-2012, 18:05
Gdzieniegdzie również wymieniali Agility 3 i Vertexa 3...

T_P_

tylko przy starym firmware :)
obecnie już od wersji (vertex 3) 2.13 problemu nie ma.
a ostatnia wersja t0 2.15

thorcik
14-02-2012, 18:48
tylko przy starym firmware :)
obecnie już od wersji (vertex 3) 2.13 problemu nie ma.
a ostatnia wersja t0 2.15

Potwierdzam, u mnie na 2.15 i po przepięciu dysku pod kontroler z AHCI (wisiał na ustawionym w RAID intelu) BSODy to już przeszłość ;o)
Jest moc!

T_P_
14-02-2012, 19:49
Psychotrop, thorcik, dzięki za naprostowanie... Przyjrzę się tematowi i kto wie, może "przeproszę się z pomysłem o zakupie Vertexa 3"... :wink:

Tymczasem ponowię pytania - który procesor polecalibyście AMD PHENOM II X4 960T Black Ed.3.0 GHz czy AMD X4 FX-4100 3.6 GHz, jako powiedzmy "uniwersalny"...?

Powiedzcie proszę też, czy wszystkie programy, które instalują się bez problemu na systemie Vista Business będą działały również bezproblemowo na Windows 7 HP (nie mam możliwości praktycznego sprawdzenia),

T_P_

Greg77
14-02-2012, 20:05
Tymczasem ponowię pytania - który procesor polecalibyście AMD PHENOM II X4 960T Black Ed.3.0 GHz czy AMD X4 FX-4100 3.6 GHz, jako powiedzmy "uniwersalny"...?

Trudno mi cos konkretnego powiedziec, mialem 965 BE i powiem, ze jest swietny, teraz jednak bral bym tego co ma najmniejszy pobor pradu;)

Powiedzcie proszę też, czy wszystkie programy, które instalują się bez problemu na systemie Vista Business będą działały również bezproblemowo na Windows 7 HP (nie mam możliwości praktycznego sprawdzenia),

T_P_

Na 99,99999% TAK
Byl nawet taki czas, ze sterowniki z Visty ratowaly tylek pod W7;)