Zobacz pełną wersję : nikon+jupiter8
Witam.
Od niedawna próbuję znaleźć sposób na zamontowanie obiektywu Jupiter 8 2/50 do Nikona D50. Wiem, że potrzebuję adapter przejściowy z Nikona na gwint M39 i taki znalazłem. Znalazłem też tzw. „dandelion” – taki układ elektroniczny pozwalający na potwierdzane ostrości. Teoretycznie mam wszystko co potrzebuję, ale właśnie tu rodzą się pytania... Czy to będzie dobrze działać? Czy szkło nie będzie za blisko matrycy? Może już ktoś próbował takiej kombinacji? Czekam na odpowiedź...
Szkło będzie niestety za daleko od matrycy. W m39 bagnet jest dużo bliżej 'matrycy' niż w mocowaniu F nikona.
Obiektyw umieszczony dalej od matrycy niż powinien jest 'krótkowzroczny' więc nadaje się tylko do makro - nie ostrzy na większe odległości.
Polecam tą tabelkę: http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mount
Obiektywy o 'Flange focal distance' większym niż nikona ostrzą do nieskończoności, obiektywy z mniejszym do makro.
Musiał byś mieć adapter z soczewką a to z kolei degraduje jakość obrazu.
joker333
21-05-2011, 10:38
żaden dendalion w Nikonie do potwierdzenia ostrości nie jest potrzebny
Dzięki za Wasze szybkie odpowiedzi.
Jeżeli możesz Jatin to powiedz, jak bardzo adapter z soczewką degraduje jakość obrazu?
I dlaczego, Joker333, dendalion nie jest potrzebny?
Całkowicie zielony jestem w tym temacie, dlatego potrzebuję trochę więcej informacji.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
I dlaczego, dendalion nie jest potrzebny?
Chodziło pewnie o to, że nie jest potrzebny do potwierdzenia ostrości. Nikony potwierdzają ostrość z manualnymi szkłami. Dandelion służy do przeniesienia na body informacji o ustawionej przysłonie, czyli chodzi o pomiar światła w niektórych korpusach (amatorskie korpusy, poza D7000 niestety nie mierzą swiatła z manualnymi szkłami)
Czyli zaoszczędzam jakieś 150zł na dendalionie, dzięki za wyjaśnienie.
joker333
24-05-2011, 16:44
Czyli zaoszczędzam jakieś 150zł na dendalionie, dzięki za wyjaśnienie.
d50 nie mierzy z manualami światła więc czy chcesz zaoszczędzić te 150 to Twoj wybór na pewno do 1 szkła nie warto w przejściówkę z czipem inwestować
d50 nie mierzy z manualami światła więc czy chcesz zaoszczędzić te 150 to Twoj wybór na pewno do 1 szkła nie warto w przejściówkę z czipem inwestować
Te czipy i tak się programuje pod konkretny obiektyw. Co prawda nie miałem takiego ustrojstwa, ale wpadła mi do ręki instrukcja obsługi. Tak więc jak założysz inny obiektyw niż ten, z którym czip był programowany to pokazywać pewnie będzie jakieś bzdury.
Tak jak pisałem to wywody teoretyczne na podstawie instrukcji, więc jeśli się mylę to może poprawi ktoś, kto próbował tego wynalazku na przejściówce.
Co do braku pomiaru z manualami w D50 to oczywiście się zgadzam, będzie tylko potwierdzenie ostrości.
wasilewk
24-05-2011, 21:16
...Co do braku pomiaru z manualami w D50 to oczywiście się zgadzam, będzie tylko potwierdzenie ostrości.
No i dobrze, to jest cyfra.
Na D80 przez dwa lata bawiłem się ze szkłami manualnymi i nie jest problemem brak pomiaru światła - jeśli na podglądzie mam ustawiony histogram, to widać expozycję --> raz dobrane warunki oświetleniowe nie zmieniają się tak nagle. Kiedyś światłomierzem mierzyło się daną scenę i robiło się zdjęcia, bez zmiany parametrów dla różnych kadrów.
Pzdr.
P.S.
Oczywiście kupując szkło np. Samyanga wybrałbym wersję z Dandelionem - Exif to cenna rzecz.
Dzięki za wszystkie wyjaśnienia. Teraz jestem trochę mądrzejszy, w tym temacie.
Po zamontowaniu Jupitera do Nikona podzielę się wrażeniami.
Pozdrawiam.