Zobacz pełną wersję : browser (przegladarka nef i jpeg) - jaki?
duck.d.duck
29-01-2007, 13:55
witam, zdjecia w domu obrabiam sobie w dxo i cs2, ale bedac w podrozach mam notebook bez licencji na te programy- potrzebuje tylko i wylacznie programu do przegladania i wyboru zdjec do dalszej obrobki - glownie nef z d200 ale i jpg-i. Cel - ma być szybki :)
dzieki za sugestie
dd
szybki to jest np. iView MediaPro (teraz Microsoftu), z innych godnych polecenia to moze ACDSee 8 lub chyba nawet teraz 9 (ale wersja pro) tylko nie są to niestety tanie programiki - oba dobrze czytają NEFy z Nikonów,
potem są różne cuda w stylu SilkyPix, Picassa ale na nich się nie znam - Karolina je chyba dokladniej testowała więc moze do niej zagadaj na PM
Pozdrawiam
Erie
Jakubs, czy XnView radzi sobie z D200 i D80? Jeśli tak to sobie go tez zainstaluje do sprawdzenia w domku...
polecam Faststone'a w wersji Lite MaxView albo pełnej http://www.faststone.org/
Alexkoz, nie wiem jak dla D200 ale nefy z D80 otwierają się w faststonie strasznie długo :(
mam doswiadczenia tylko z D70s spróbuj wyłączyć zarzadzaniem kolorem - powinno być szybciej :)
Alexkoz, pamietaj ze NEF z D80/D200 jest prawie dwa razy wiekszy od D70 - nie wiem przy tym jakim kompem dysponujesz i jaka jest wystarczająca dla Ciebie szybkość pracy z NEFami przy podglądzie (nie mówię o edycji, bo nie wszystkie NEFy się edytuje). Dzięki jednak za radę - sprawdzę faststone'a jeszcze raz (teraz to mi służy do opisywania juz gotowych zdjęć :D)
Pozdrawiam
Erie
ja nie podglądam NEFów przeglądarką tylko od razu C1 i tam dokonuje się weryfikacja zostają/wypadają :) , reszta do tiffów i wtedy dopiero używam przeglądarek/edytorów
Erie nie wiem, na chłopski rozum powinny, bo nie jest to otwieranie do edycji, ale to na chłopski rozum ;) nie mam jak sprawdzić...
No tak z tym chłopskim podjeściem do sprawy bym uważał - niestety nawet ACDSee wymaga nowej wtyczki do RAWów (beta) aby obsłużyć np. D80, Nikon Capture NX tez wymaga poprawki 1.01 do D80. Tak więc fakt że program obsługuje D70/D70s wcale nie znaczy ze poradzi sobie z D200/D80 :(. Nikon co pięc sekund zmienia i edytuje sobie swoje NEFy :(.
Pozdrawiam
Erie
Mały test szybkościowy zrobiłem z NEFami z D80 - pecet P4 2,4 GHz, 768 MB RAM, dysk Seagate 250 GB ATA100, Win XP Prof, rozdzielczość ekranu 1600 x 1200, karta Matrox G550
Otwarcie NEFa w trybie pełnoekranowym ze skalowaniem do pełnego obrazu na ekranie
- ACDSee 8 Pro - 4-5 sekund
- Fastone (niska rozdzielczość) - 5-6 sekund (błędy demozaikizacji)
- Fastone (wysoka rozdzielczość) - 20 sekund (100% obciążenia procka - wyglądało jakby wisiał)
- iView - mniej niz 4 sekundy
- XnView (niska rozdzielczość) - 6 sekund
- XnView (wysoka rozdzielczość) - 40 sekund (sic!)
Skalowanie obrazka (przez użycie +/- lub odpowiednio innych przycisków)
- ACDSee 8 Pro - przy pierwszej zmianie powiększenia 4-5 sekund zwłoka, potem natychmiastowe
- Fastone (niska rozdzielczość) - natychmiastowe od początku
- Fastone (wysoka rozdzielczość) - natychmiastowe od początku
- iView - natychmiastowe od początku
- XnView (niska rozdzielczość) - natychmiastowe od początku
- XnView (wysoka rozdzielczość) - natychmiastowe od początku
Oddanie barw
- ACDSee 8 Pro - niemal idealne oddanie barw (trochę za jasno) dla sRGB, dla AdobeRGB pokopane jakies
- Fastone - może nie aż tak duża tragedia jak XnView, ale równeż słabe
- iView - idealne oddanie barw (szkoda ze M$ to kupił, bo pewnie albo cena wzrośnie albo zabiją to i zrobią M$ fax and image management :()
- XnView - paskudne, wypłowiałe kolory zarówno dla AdobeRGB (co mozna zrozumiec), jak i dla sRGB - wszystko szare i nieciekawe :(
moim zdaniem iView wygrał wszedzie, ale wa swoją wadę - 199 USD :(
to by było na tyle
Pozdrawiam
Erie
możesz mi podesłać rawa, albo pobrać sobie plik (nie jest duży)
adres please na jaki mam wysłać RAWa
Gawronnek
29-01-2007, 16:21
czemu nikt nie wspomniał o darmowym Nikon View, jesli chodzi o NEFy to chyba najlepiej oddaje kolory itd. i wcale nie jest wolny, co prawda trochę gorzej z jpg , ale o dziwo mimo iż nie było poprawek wyświetla bez problemu NEFy z D80
Bo Nikon View nie nadaje sie do innych zastosowan - chocby przez te jpgi (on chyba tylko NEFy, TIFFy i JPGi wyswietla o ile sie nie mylę - a mogę się mylić, bo mialem go na dysku przez 10 -15 minut), ale faktycznie - o bardzo dobrze oddawał barwy z D80.
Pozdrawiam
Erie
Gawronnek
29-01-2007, 17:25
no tak ale pytanie było wyraźne głównie NEFy i JPGi ;)
Nikon View (a konkretnie upchnięty w nim Nikon Editor) potrafi też zrobić bardzo podstawową obróbkę NEFa - ekspozycja, balans bieli, ostrość, usuwanie czerwonych oczków i nawet kadrowanie, ale już nie prostowanie - to potrafi z kolei kolejny kandydat - Picture Project, a zmiany nie przechodzą z jednego programu do drugiego...
Już gdzieś pisałem, że darmowe oprogramowanie Nikona jest dość debilne, ale jednak "natywne". Nie jest to demon prędkości, ale używam go do zlewania zdjęć z karty na dysk, bo globalnie zadaje informacje IPTC, nazwy plików itp.
P.
Ja polecam IrfanView.
Tu jest link: http://www.irfanview.net/
Czyta chyba wszystko, myślę, że NEF z D80 też (ja mam D70s i jest OK).
Tomku, Irfan oszukuje - jest cholernie szybki więc sprawdziłem dlaczego - nie wczytuje NEFa, tylko zapisany w nim JPG Basic :( - tak to ja wole sobie preview extractorem wyjąc te jpgi z nefa i jeszcze szybciej jest. Jednak faktycznie po ściagnięciu pluginów czya wszystkie NEFy, tylko co to za czytanie :D.
Pozdrawiam
Erie
robiłem NEFy bez jpga i wczytywał bez problemu
Jacku, w NEFie (w pliku) jest zawarty JPG Basic. I ten wlasnie JPG jest pokazywany w IrfanView, zamiast wywoływanego przez algorytm IrfanView prawdziwego RAWa.
Pozdrawiam
Erie
w każdym NEFie?
Z tego co wiem w każdym z aparatu pochodzącym tak (nie wiem tylko czy w tych tworzonych przez Capture NX nefach jest również podgląd jpgowy, jak zrobisz nefa z tiffa).
tym narzędziem -> http://drchung.new21.net/previewextractor/ można wyjąć tego jpga z NEFa
Pozdrawiam
Erie
Robi to też "dcraw -e" ;-) Przy okazji sprawdziłem jpg zaszyty w nefie jest taki sam jeżeli chodzi o obraz (brakuje mu w nagłówku exifa i podglądu) jak ten zapisywany przy nef+jpg więc nie widzę sensu robienia tej drugiej kombinacji, bo po co dwa razy zapisywać to samo.
Pozdrawiam
Ulv
Ulv, nie jest taki sam - brakuje mu exifa niestety, przynajmniej w przypadku tego extractora z mojego linku
Pozdrawiam
Erie
Pisałem o braku exifa i miniaturki w nawiasach ;-). Taki sam w sensie obrazu, sprawdziłem to odejmując jeden od drugiego pixel po pixelu i wyszło mi wszedzie zero. Exif można zawsze transplantować z nefa. Ja robię to takim małym programikiem co zowie się neftags2jpg.
Pozdrawiam
Ulv
p.s.
Z tego co pamiętam ufraw w nowej wersji w trybie wsadowym też może wypakowywać jpg z nefa i chyba automatycznie dodaje też exif'a.
Och sorry Ulv - nie zauwazyłem nawiasu (kurde ślepota postępuje - masakra :(), a co do tego że to jest taki sam pod względem zawartości jpg to ja wiem - już wcześniej ktoś to napisał na forum i wówczas ten programik ściągnąłem. Dzieki za namiary na ten programik do przenoszenia exifa :) - przyda się.
Pozdrawiam
Erie
duck.d.duck
01-02-2007, 13:41
dzięki za rady ... iview fajnie dziala, ale tylko jako browser 200 usd, bez sensu :) poniewaz - jak wspomnialem - potrzebuje tylko do wstepnego przegladania zdjecia i odrzucania fotek ewidentnie slabych nie musz emiec super wywolywania nef-a etc etc - w sumie nawet podglad z jpg-a wystarczy (ha,m nie wiedzialem, ze sa takie w nef). Moze jest cos szybkiego freeware co by za taka przegladarke zrobilo i me d200 obsluzylo?
inna kwestia - nie psikajcie na body antykomarem :) musialem tego uzyc, przez przypadek na rece zostalo, jak dotknalem przyciskow kolo wyswietlacza to sie piekne ikonki pozmywaly :) teraz zpedzelkiem bede caly wieczor odmalowywal
No to użyj tego extractora i dowolnej przeglądarki freeware jesli tylko do tego Ci potrzebne, lub od razu IrfanView - darmowy do użytku domowego z tego co pamiętam.
Pozdrawiam
Erie
No to ja się pod wątek podepnę.
Robiłem swego czasu sporo JPG + NEF i mam na dysku straszny bałagan. Potrzebuję coś czym mogę przeglądać jpgi i kasować zarówno jpg i raw. Jak narazie jedynie taką możliwość daje mi puszka aparatu:P. Później wypadałoby to jakoś uporządkować. Co polecacie?
Yelen, w tym momencie acdsee pro (trial 30 dni) lub wlasnie irfan - oba pozwalają robić to o co Ci chodzi - przeglądanie i kasowanie