Zobacz pełną wersję : Benro B-1, czy wystarczy?
Witam,
mam problem. Otóż zamierzam wymienić głowicę z posiadanej aktualnie MN410 na ... No właśnie, 410 jest świetna do moich celów: makro i krajobrazy z długimi czasami naświetlania. Ma tylko jedna wadę: gabaryty. Wymyśliłem że zmienię głowicę na mniejsza (czyt. lzejszą), kulową.
Zważyłem posiadany oraz planowany sprzęt i wyszło mi, że maksymalnie powieszę na nim ca 4 kg złomu.
Mój wybór padł na Benro serii B. I tu pytanie do posiadaczy, użytkowników: czy B-1 będzie stabilna, obciążona powiedzmy D200 + grip + Sigma 100-300/4 + sb-800? Czy tez niestety trzeba myśleć o B-2?
Pozdrawiam
Michał
ogolnie, to to bedzie stabilne. na swoim B-1 wieszalem stale 300/4 i znosilo to bez najmniejszego
zajakniecia, z tym ze bez gripa i bez blyskawicy. mysle, ze to dodatkowe kilo nie zrobi tej glowicy
wielkiej roznicy.
natomiast na pewno wolalbym jednak B-2. bo stabilnosc jak stabilnosc, ale taka kulke typu arkowego
kupuje sie rowniez (a moze nawet glownie) dla komfortu pracy i mozliwosci focenia bez blokowania kuli.
bo przy odpowiednim dokreceniu sily tarcia da sie w takiej glowicy ruszac kula krecac body, a jednoczesnie
kula sie sama nie ruszy jak ja puscic (zobacz: http://www.youtube.com/watch?v=DJ0Lne7Tc2I ).
i tak u siebie na B-1 nieznacznie mi brakuje plynnosci pracy w ten sposob, bo kulka jest jednak ciut za
mala. zmieniac nie bede, bo to za duzo pieniedzy kosztuje, ale jakbym kupowal od zera, to byloby to B-2.
tez kombinowalem z waga, bo to glowica na karbonowe nogi byla, ale w tym wypadku jednak IMHO
nie warto tych kilku gram oszczedzac
mam B-1, mocuję na tym d700+80-200/2.8 (albo zamiennie s5 które jest w sumie identyczne z d200) no i mi starcza. Dość komfortowa obsługa, akceptowalne rozmiary.
Ja wczoraj odebrałem statyw Benro z głowicą Sirui K-10x. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Ciężko mi powiedzieć jak przy takim obciążeniu, chociaż deklaracje producenta są imponujące. Tutaj opis: http://www.foto-tip.pl/sklep/profesjonalna_glowica_sirui_k_10x-p-2109.html
Mnie skusiła dobra cena i 6 lat gwarancji.
A co sądzicie o Benro KB-2. Deklarowana mosność co prawda 12kg ale kula o rozmiar większa niż w modelach B.
czysto teoretycznie, B-x to jest seria wprowadzona za KB-x i niedoskonalosci tego KB-x naprawiajaca.
osobiscie wzialbym jednak dla bezpieczenstwa B, ale byc moze nie bylby to wcale lepszy wybor...
Witam,
ja od siebie dodam, że jak przy d90+sigmach: 100-300, 400 czy 150 i b-1 problemu żadnego nie było bo wszystkie obiektywy miały swoje mocowania statywowe i ciężar był pięknie rozłożony, tak przy makro i d90/d300+n105 ta głowica doprowadza mnie do szału... :)
Witam,
ja od siebie dodam, że jak przy d90+sigmach: 100-300, 400 czy 150 i b-1 problemu żadnego nie było bo wszystkie obiektywy miały swoje mocowania statywowe i ciężar był pięknie rozłożony, tak przy makro i d90/d300+n105 ta głowica doprowadza mnie do szału... :)
Bo?
bo 105 vr jest na tyle ciężki, że przy nawet niewielkich odwzorowaniach rzędu 1:2 nie jesteś w stanie precyzyjnie ustawić kadru bo zawsze głowica "obsunie" się o kilka mm - jeżeli nie masz czasu na siłowanie się z nią to nie wykadrujesz tak jakbyś chciał :) Przy odwzorowaniach większych problem ten nasila się i wtedy właśnie nachodzi Cię ochota, żeby tej głowicy jak najszybciej się pozbyć :)
Dodam tylko, że jeżeli chodzi o "stabilność" nie można jej nic zarzucić, a z szerokimi szkłami spisuje się świetnie i problemu tego się nie dostrzega :)
No tak. W takich przypadkach uwidacznia się zaleta MN410. Rozumiem, że regulacja oporu tarcia nie wiele wnosi?
a ja uzywalem i b-1 i b-2 i zdecydowanie wybralbym (tzn wybralem) b-1. Testowalem ja dosc ekstremalnie - wieszalem na niej DUZO kg i bylo ok, zapiaszczylem, zalalem na deszczu - przedmuchalem i zawsze bylo ok :) solidnie chlopaki z benro odgapili od gitzo :)
DUZO to dosyć względne pojęcie, mógłbyś to doprecyzować.
Dzięki wszystkim za info. Na razie mam dylemat: czy pozostać przy 410, czy też zaryzykować głowicę B-2. Trochę ostudził mój zapał do wymiany kolega Adamson - jeżeli B-2 też będzie opadać przy założonym N105VR, to operacja nie mam sensu.
Jeszcze raz proponuję Sirui K-10X. Nic nie opada, cena dobra, precyzyjne ustawianie, 6 lat gwarancji. Kupiłem w zestawie ze statywem Benro A-198 n6 i działa to naprawdę dobrze.
duzo tzn konkretna pucha i plecak na obiektyw - tak dla testu - przeszedl wzorowo. Jest w necie test ja gosc bierze 2 statywy benro - kledzie miedzy glowicami deske i siada na niej :) statywy to a-2691 (z tego co pamietam) i glowice b-1 :)
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
W dobie zastanawiania nad rozwiązaniem, przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł: a może Triopo B-3? Tańsza o 100PLN, nośność w porównaniu do Benro B-2 co prawda mniejsza ale znalazłem test, według którego skutecznej utrzymuje ciężar do 4kg.
Czy ktoś użytkuje te głowicę i być może miał jeszcze szanse porównać ją praktycznie z B-2?
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
W dobie zastanawiania nad rozwiązaniem, przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł: a może Triopo B-3? Tańsza o 100PLN, nośność w porównaniu do Benro B-2 co prawda mniejsza ale znalazłem test, według którego skutecznej utrzymuje ciężar do 4kg.
Czy ktoś użytkuje te głowicę i być może miał jeszcze szanse porównać ją praktycznie z B-2?
Też mam oko na Triopo B-3 ,znalazłem taki mini test ,
http://phototechnology.wordpress.com/2010/08/31/triopo-b-2-and-b-3-ball-head-review/
Wygląda to na wciąg z tego opracowania: http://www.traumflieger.de/desktop/ballhead/ballheads4.php
Edit: co więcej autorzy nawet nie pokusili się o przetłumaczenie niemieckich słów, z którymi nie poradził sobie translator.
Jak widać triopo uzyskało wyższą ocenę niż benro. Pytanie jak jest z jakością triopo.
Wczoraj otrzymałem glowicę Triopo B-3.Jestem bardzo mile zaskoczony,wszystko jest dopasowane,żadnych luzów czy też zacięć,działa płynnie,blokowanie glowicy nie wymaga siły,to tyle na początek.
Kundzior
03-06-2011, 17:52
Sirui i Triopo to naprawdę na bardzo wysokim poziomie sprzęt.