PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dzidzia wiosennie.

MiraCeti82
19-05-2011, 23:12
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/7061/dsc85782m.jpg)

Moja pyza na spacerze.
Nie przeostrzyłem?

Pozdrawiam wszystkich.

jacek.gold
19-05-2011, 23:41
kiepsko
i zdjęcie głowy to jeszcze nie portret

remiksson
19-05-2011, 23:47
fakt, ze model slodki, ale to raczej do albumu :) jesli chodzi Ci o cyfrowe ostrzenie to nie przeostrzyles, jesli o optyczne to u mnie wyglada na niedoostrzone wręcz :)

MiraCeti82
20-05-2011, 00:15
kiepsko
i zdjęcie głowy to jeszcze nie portret

Dziękuję za bezużyteczny komentarz, który mi w niczym nie pomoże... :)
Nie rozumiem dlaczego niektórzy myślą, że każdy od pierwszego dnia jest profesjonalistą.
Proszę o wskazówki jak mogę się poprawić.

Pozdrawiam.

gregzorba
20-05-2011, 00:49

Pozdrawiam.

Trafiaj w ostrość, to jest najważniejsze.

milczek77
20-05-2011, 07:30
Dokładnie w pierwszej kolejności to ostrość a jeśli juz to troche kadr przesunąłbym w prawą stronę tak by puste było z prawej strony

jacek.gold
20-05-2011, 07:47
Dziękuję za bezużyteczny komentarz, który mi w niczym nie pomoże... :)
Nie rozumiem dlaczego niektórzy myślą, że każdy od pierwszego dnia jest profesjonalistą.

Pozdrawiam.

a tu szkółka jest? nie poczuwam się do dawania wskazówek jak robić lepsze zdjęcia
skomentowałem a wnioski wyciągnij sam(a)

Kajtuś Czarodziej
20-05-2011, 09:40
a tu szkółka jest? nie poczuwam się do dawania wskazówek jak robić lepsze zdjęcia
skomentowałem a wnioski wyciągnij sam(a)

Jacku, nie każdy potrafi wyciągać wnioski z komentarzy typu: "Zdjęcie głowy to jeszcze nie portret".
Gdyby każdy to potrafił, to byłoby super.

MiraCeti82 - Nikt Ci nie da złotego rozwiązania typu: F 7.1 czas 1/250 iso 200, punkt ostorości na oko i pomiar światła punktowy i cykaj.

Moja rada. Idź do księgarni i kup książkę na temat podstaw fotografii i oglądaj dużo, dużo zdjęć innych fotografów, którzy publikują zdjęcia fotografii dziecięcej.
Np.: Facebook - Ania Pawleta - fotografia dziecięca, ślubna, ciążowa (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.400915218751.179686.167907048751)
albo
Facebook - Fotografia dzieci, sesje ciążowe, portret- www.agabuczkowska.fotea.pl (http://www.facebook.com/pages/Fotografia-dzieci-sesje-ci%C4%85%C5%BCowe-portret-wwwagabuczkowskafoteapl/113927752025383)

A teraz odnośnie zamieszczonego zdjęcia:
Do portretu się ono nie nadaje.

Pozdrawiam
Kajtek

Nerdkiler
20-05-2011, 10:04
Przede wszystkim musisz dużo trenować, wiedza książkowa swoją drogą. Napieraj na migawkę aż się spoci;)

clusca
20-05-2011, 12:00
Ostrość rzeczywiście Ci uciekła z oczu - jeśli stosujesz małe wartości przysłony, to szczególnie musisz się przykładać do tego, żeby ostrość była złapana właśnie na oczkach. Delikatne bujnięcie, malucha lub Twoje z aparatem, zmienia się dystans między Wami i... klops. Dlatego dzieciaczkom trudno robi się portrety z płytka głębia ostrości jak nie śpią ;) Jeśli chcesz uwiecznić swego potomka na fotografii z naprawdę płytką GO podczas zabawy, to niestety przygotuj się na wykonanie wielu ujęć, z których wybierzesz zaledwie kilka nadających się do pokazania :)

Co do kadru, to proponuję abyś porobił trochę szerszych kadrów i ewentualnego przekadrowania dokonywał w postprocesie. Pozwoli Ci to zastanowić się nad właściwym kadrem i stworzy możliwość poeksperymentowania. Uczyć się można nie tylko z książek i oglądania zdjęć innych, ale także z obserwacji swoich własnych i szukania niedociągnięć. Później swoje spostrzeżenia możesz wprowadzić w życie już na etapie naciśnięcia spustu migawki.

bobek77
20-05-2011, 14:30
Na minus ostrość i kard.

Jak pisano wcześniej przy przesłonie 2.2 i odległości ok pół metra masz bardzo małą głębię ostrości (ok. 1.5 cm) czyli już jak złapiesz jedno oko to drugie może być nieostre, podobnie nos. Czyli należałoby trochę zejść z czasu na rzecz przesłony.

Co do kadru to jest jednak taki kanon by "z przodu" czyli tam gdzie model patrzy było więcej "powietrza" niż za plecami. U ciebie jest odwrotnie.