PDA

Zobacz pełną wersję : polar a szyba samochodowa

jackrabbit
19-05-2011, 22:23
pewnie to glupie ale musze zapytac:

jadac w okularach przeciwslonecznych widze na (tylnych) szybach samochodow takie dziwne artefakty. czy polar zalozony na obiektyw przypadkiem nie powoduje tez takich efektow?

Art Erie
19-05-2011, 23:03
Chodzi o takie "niebieskie duszki" ?

jackrabbit
19-05-2011, 23:09
Chodzi o takie "niebieskie duszki" ?

ooo dokladnie o to :)

Art Erie
19-05-2011, 23:23
To zależy głównie od kąta, pod jakim fotografujesz. Najczęściej można to złapać na świeżo umytej szybie fotografując pod pewnym kątem da się usunąć odbicia w szkle, ale pojawiają się takie właśnie "duszki".
Pod innym kątem da się usunąc i jedno i drugie.
Podobna sytuacja jest z szybami atermicznymi głównie w Renault'ach, tutaj pod wieloma kątami szyba ma niebieską dominatę, większą lub mniejszą ale trudną do wyeliminowania w całości.

Jacenty Z.
22-05-2011, 21:25
Czy dobrze rozumuję, że myślisz nad fotografowaniem przez szybę? Byłbym ostrożny z ewentualnym założeniem, że "szyba to szyba i jest po prostu przeźroczysta" - już kilka razy się nabrałem, gdyż gołym okiem widziałem bezbarwną szybę, a przy foceniu się okazało, że jednak ma odcień zielony ;)

jackrabbit
22-05-2011, 21:28
ogolnie to sie zastanawialem po prostu bo wszedzie pisza ze warto miec polar focac samochod i ciekaw bylem czy takie efekty uboczne nie wystepuja

Art Erie
22-05-2011, 22:01
Do fotografowania samochodów, polar jest bardzo przydatmy. Co do efektów, o jakich piszesz; owszem ale nie znaczy to że nagminnie. Poprostu da się to złapać, przy czym jest to widoczne na zdjęciu jak i w wizjerze podczas fotografowania, więc można zmienić kąt i będzie OK.

jackrabbit
22-05-2011, 22:03
ok dzieki za info, rozjasnilo mi sie. temat mozna zamknac.