PDA

Zobacz pełną wersję : Naprawiany???

enkipenki
19-05-2011, 11:36
Witam!

kupiłem obiektyw Nikkor 18-70 na allegro, niestety jak się okazało nierzetelnie opisany , poniżej wklejam fotkę - nie wiem co o tym sądzić - czy obiektyw traktowany był nożem/śrubokrętem/zwierzęciem jakimś ??? Obiektyw niby ostrzy, zoom chodzi ale jakoś tak bardzo ciasno mi się wydaje - mam porównanie bo miałem kiedyś nowy 18-70. Jak można sprawdzić czy był naprawiany? czy wszystko jest z nim ok? Dostałem go dzisiaj, jest na razie w fazie testów podpięty do D50

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img36.imageshack.us/img36/5714/obie.jpg)

Wojteksw
20-05-2011, 21:43
Może się przydać jako dawca części. W użytkowaniu normalnym, byłbym bardzo ostrożny, był brutalnie traktowany.

TOP67
20-05-2011, 22:39
Raczej był kiepsko traktowany niż naprawiany. Przy próbie oderwania tego pierścienia, zagięcia powinny powstać raczej w drugą stronę.

jarkko
20-05-2011, 22:58
Ja sobie takie coś zrobiłem w 18-105 zakładając w pospiechu dekiel. Nie chciało mi się osłony ściągać i tak wyszło. Jeśli soczewka cała sugeruję się nie przejmować :)

marcin_G
21-05-2011, 10:18
Jeśli soczewka cała sugeruję się nie przejmować :)
Dokładnie. W kilku nikkorach Nikon dość dziwnie zagrał, wklejając pierścień z cieniutkiego tworzywa. Nie ma on na nic wpływu, nawet jeśli wygląda brzydko. Ważne, by prowadnice zooma były dobrze dokręcone (3 śrubki "+") - wtedy nie będzie przód latał po wyzoomowaniu na 18mm

enkipenki
21-05-2011, 18:06
obiektyw pojechał już pocztą do sprzedającego - na allegro wg opisu obiektyw miał byc bardzo zadbany, bez żadnych wad - a oprócz tego że uszczelka "pogryziona" obiektyw wyglądał przez to jak jakiś z demobilu (nawet ciemny filtr polar nie maskował uszkodzeń) , to jeszcze pierścień zooma jakoś tak za ciężko chodził, jak by jakiś piasek wewnątrz był ... AF co prawda chodził pięknie - szybko i pewnie - lepiej niż w moim 18-105 no ale wymienione wyżej wady są dla mnie nie do przyjęcia...... wziąłem już w międzyczasie inny z allegro, ponoć z gwarancją jeszcze rok czasu... więc choć to... zobaczymy...
aha - no i na działanie dekielka mi to nie wyglądało - zresztą zdjęcie mówi samo za siebie - ta uszczelka była traktowana czymś ostrym i specjalnie np właśnie przy nieudolnej naprawie albo hmm... domniemywać to ja se mogę ;)

Motorniczy
21-05-2011, 18:41
Zrob zdjecia , sprawdz czy AF jest ok i tyle. Soczewki nie wygladaja na zniszczone chociaz wszystkiego nei widac ale najwazniejsze aby byl sprawny mechanicznie i robil ostre zdjecia. Pozdro