Zobacz pełną wersję : UV, polar, połówkowy szary/niebieski
Wiem, że pewnie milion tematów już było o tym, ale interesuje mnie, co mi doradzicie do D40 - o ile to ma znaczenie dla filtra:) Zastanawiam się nad zakupem filtra uv, polara albo połówkowego szarego/niebieskiego - nie wiem, który dałby lepsze efekty jeśli chodzi o fotografowanie krajobrazu górskiego, bo głównie to mnie interesuje. Zazwyczaj dobre ujęcie jest zepsute przez przepalone niebo - chciałabym się tego pozbyć. Ewentualnie w grę mogą wchodzić dwa filtry - i tu prośba do Was, doradźcie mi które lepsze: uv z połówkowym (szarym/niebieskim), czy polaryzacyjny z połówkowym (szarym/niebieskim), czy może wystarczy sam połówkowy - i jeśli tak, to który lepiej - szary czy niebieski? Generalnie chodzi mi o to, żeby pozbyć się przepałów i żeby niebo było piękne, niebieskie, a nie prześwietlone i białe.
Będę wdzięczna za wszelkie rady:)
darkmajin
19-05-2011, 10:44
nie wiem czy przed matrycą d40 jest filtr uv bo jeżeli jest to już się mijasz z celem o ~200 pln dowiedz się i zdecyduj na everest też nie wchodzisz żeby jakoś mocno uv przeszkadzało *imo
druga sprawa nakręcany filtr połówkowy to g... nie kontrolujesz w którym miejscu jest przejście.... jest na połówce i koniec, zostają kadry 1/2 niebo/ziemia zaintereś się cokinem
i wystarczy szary ..od niebieskiego chmury są niebieskie a jak Ci wejdzie czubek góry to też będzie niebieski ... a jak mniemam chcesz naturalnie
najtaniej zrobić dwa zdjęcia z pomiarem na glebę i niebo później połączyć
ps.: sama już napisałaś było było było, a i tak wątek zakładasz O_o
Jacenty Z.
21-05-2011, 23:04
Generalnie chodzi mi o to, żeby pozbyć się przepałów i żeby niebo było piękne, niebieskie, a nie prześwietlone i białe.
Mam nadzieję, że nie zabrzmi to niegrzecznie, ale na początek zaproponuję parę krótkich lektur:
Czy aparat cyfrowy potrzebuje filtra UV? (http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=47)
Filtr polaryzacyjny (http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=108)
Zmniejszamy kontrast sceny za pomocą filtra połówkowego szarego (http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=110)
To powinno Ci nieco rozjaśnić sprawę, bez szukania tej jedynej uniwersalnej recepty (której nie ma).
Poza tym, z moich doświadczeń:
1. Filtr polaryzacyjny i połówkowy szary mogą pomóc uzyskać "efekt pięknego nieba", ale każdy na inny sposób.
2. Połówki w barwie innej niż neutralnie szara nie polecam - szkoda miejsca na filtr, który jest mało uniwersalny.
3. Pod pierwszym z podanych przeze mnie linków jest też mowa o "górskim" filtrze Sky (choć pewnie wystarczy UV).
Poza tym miej świadomość, że na efekt jaki chcesz uzyskać wpływają nie tylko założone filtry, lecz też chociażby:
- pora dnia i stan pogody,
- ustawienia balansu bieli w aparacie,
- obecność słońca w kadrze i kierunek fotografowania,
- zakres tonalny matrycy i wybrany format pliku,
- technika obróbki (tradycyjna czy HDR?).
Być może kiedyś jakiś szalony producent upchnie to wszystko jako porady w menu swojego aparatu, ale póki co istnieje jeszcze dziedzina wiedzy zwana fotografią i tam należy szukać drobiazgowych wyjaśnień ;)