PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie dotyczące zczytywania zdjęć w LR

wonito
19-05-2011, 09:59
Tytuł zawiłay ale chodzi mi o taką sytuację
Wołam NEFa w LR i zapisuję go w pliku JPEG zapisuje domyślnie e tym samym katalogu
i teraz chciałbym te zdjęcia np. wyostrzyć
no i teraz schody
czy jest jakaś opcja która odświerza zawartość aktualnego katalogu w LR?
bo normalnie muszę znowu eksportować te zdjęcia i tu nie byłoby dramatu tyle że LR eksportuje poraz kolejny tylko nowe zdjęcia więć mam w tym katalogu same małe JPEGi bez oryginałów...
muszę najpierw skasować wszystkie zdjęcia w tym katalogu w LR a następnie znowy go eksportować( a dokładnie zdjęcia nie katalo) i wtedy mam wszystko.
Pewnie jest na to prostrzy sposób :)
stąd moje pytanie ;)

2pompony
19-05-2011, 12:06
Po pierwsze LR eksportuje tylko to, co chcesz (zaznaczone elementy). Jeśli coś zaznaczysz - wyksportuje, jeśli nie, to nie.

Po drugie, obawiam się, że nie do końca rozumiesz filozofię pracy w tym programie. Chodzi o to, że nie musisz (jak w PSie choćby) otwierać zdjęćia, dokonywać jakiejś obróbki i zapisywać/eksportować. Jak odpalisz LRa, i masz już dawno wczytanie RAWy, to każda edycja, którą na nich zrobiłeś jest od razu widoczna, bez jakiegoś zapisywania, czy coś; robisz coś i od razu to coś jest widoczne.

Natomiast jeśli wyeksportujesz jpgi do jakichś celów, to LR o tym zapomina, zupełnie go to dalej nie obchodzi. I rzecz jasna nic dalej z tymi wyeksportowanymi jpgami nie robi - nie poprawia ich, nie edytuje, ani nawet samodzielnie nie pokazuje. Nawet nie wiem, czy o nich wie! :)

Mówiąc najprościej - LR jest przewidziany do takiej pracy: wszystko, co można nim zrobić (edytować, grupować, tagować, robić pokazy, i w ogóle wszystko inne) można robić tylko na uprzednio wczytanytch elementach. Wczytujesz RAWy i robisz z nimi wszystko co możliwe. Natomiast, jeśli wyeksportowałeś pliki, LR o nich zapomina; nie istnieją dla niego.

Oczywiście zawsze możesz te exporty ponownie wczytać i wyostrzać, czy poprawiać, tylko po co - skoro masz już wczytane RAWy (czyli pierwowzory), które możesz poprawiać?

wonito
19-05-2011, 12:57
fakt ja chyba nie do końca rozumiem tą filozofię...
Bo jak już mam obrobionego RAWa i chcę z niego zrobić małego JPEGa i potem jeszcze go wyostrzyć
to mogę to zrobić w obrębie programu nie zapisująć niczego ? ewentualnie finalną wersję JPEGa?
Ja mam obrobione RAWy w LR i wracam do nich za każdym razem i wiem że po odpaleniu wszystkie zmiany zostaja zapisane i że mogę je w każdej chwili cofnąć
chodzi o to że JPEGa muszę gdzieś zapisać a potem dodatkowo obrobić i tu jest utrudnienie bo muszę stworzyć nowy katalog i wszystko jeszcze raz importować.
Najgorsze jest to że żeby wyostrzyć zmniejszonego JPEGa musze wykonywać tą całą opercję...

jackrabbit
19-05-2011, 13:05
wyostrzaj podczas eksportu

wonito
19-05-2011, 13:37
No tak... tylko efekt widoczny dopiero po eksporcie a skala ma jedynie 3 stopnie i chyba trzeba dopasowywać ostrość w RAWie do efektu na JPEGu...
ewentualnie doostrzać w innym programie na szybko...

jackrabbit
19-05-2011, 13:40
oprocz tego masz wyostrzanie podczas edycji

wonito
19-05-2011, 14:01
edycji czego i gdzie?

jackrabbit
19-05-2011, 14:04
zakladka develop, po prawej przewin w dol i bedzie, kolo odszumiania

2pompony
19-05-2011, 14:11
Jest tylko jedna sytuacja, kiedy rozumiem taką potrzebę: eksportu do jpga i wyostrzania - jest to po prostu umieszczania zdjęć w galeriach netowych. Ja robię to tak, że mając finalnie obrobionego w LRze Rawa, eksportuję do jpga, odpalam PSa, zmniejszam, wyostrzam po zmniejszeniu i uploaduję na serwer. A robię to wyłącznie dlatego, że w PSie mam akcję do zrobienia ramek (w LRze musiałbym kupić do tego plugin) i tak się przyzwyczaiłem. Robię tak tyl;ko wtedy, gdy chcę uploadować zdjęcie z ramką. Następnie kasuję zdjęcie z dysku, bo nie jest mi ono potrzebne do żadnej archiwizacji czy innych celów; wszystko inne mam już zrobione w LRze.

Nie do końca rozumiem, po co raz za razem eksportować jpgi - ale widocznie Ty masz takie potrzeby. Jest na to rada, a w zasadzie obejście:

1. Ustaw sobie w eksporcie taki preset, żeby wszystkie eksportowane obrazki lądowały w jednym folderze
2. przy eksporcie nadpisuj pliki, a nie każ mu używać nowych nazw (LR nie będzie mnożyć plików, tylko za każdym razem będziesz miał ostatnią wyeksportowaną wersję)
3. Ten właśnie folder ustaw sobie na Auto Import

W rezultacie wszystko to, co wyeksportujesz, to LR samodzielnie Ci wczyta do bazy i będziesz mógł cokolwiek z tymi plikami zrobić (a także odświeży Ci zdjęcia). Jeszcze raz powiadam - według mnie to trochę bezcelowe, ale da się tak zrobić.

wonito
19-05-2011, 14:55
Ustaw sobie w eksporcie taki preset, żeby wszystkie eksportowane obrazki lądowały w jednym folderze
2. przy eksporcie nadpisuj pliki, a nie każ mu używać nowych nazw (LR nie będzie mnożyć plików, tylko za każdym razem będziesz miał ostatnią wyeksportowaną wersję)
3. Ten właśnie folder ustaw sobie na Auto Import

Wielkie dzięki
o to właśnie mi chodziło :D

Kundzior
21-05-2011, 16:20
Przy eksporcie też masz wyostrzanie w zależności od tego gdzie zdjęcia będą pokazywane.

dzejms
21-05-2011, 16:34
Jak wyeksportujesz do tego samego folderu to zawsze możesz kliknąć prawym i wybrać "Synchronize folder" - doda Ci nowe fotki.