PDA

Zobacz pełną wersję : Piszę w Cafe bo zależy mi na czasie....

Strus
19-05-2011, 08:51
....a temat rozjechania się kolorów wraca jak bumerang. Pliki w sRGB są wyświetlane tak samo w ACR i w Infranie czy Windzie a inaczej w PS. Kolorystyka jest taka sama ale w PS jest znacznie mniej kontrastu. Odpalam RAFa w ACR, obrabiam, otwieram w PSie i kontrast leci w dół. Zapisuję na dysk i kontrast wraca. PS ustawiony na sRGB Europa 3.

Sprawa dość pilna bo mam sporo ślubniaków do zrobienia i mało czasu a zgadywanie efektu finalnego jakoś mnie nie kręci.

akustyk
19-05-2011, 09:03
sprawdz, czy profil monitora nie jest kopniety

Strus
19-05-2011, 09:17
Człowiek to jednak nie myśli czasami logicznie...... Na monitorze zapiął się profil Samsunga zamiast sRGB. Jak ?? Nie mam pojęcia. Taka windowsowa Zosia samosia.....

akustyk - dziękuję

ekonet
19-05-2011, 09:56
Zawsze mówię, że Windows żyje własnym życiem i robi coś dziwnego nawet w czasie, gdy komputer jest wyłączony. Budzisz się i nic nie jest takie samo. ;)

Me_how
19-05-2011, 09:59
Podejrzewałbym raczej soft do samsunga.

akustyk
19-05-2011, 10:30
mialem ten myk, wlasnie na monitorze Samsunga, przy najnowszej aktualizacji windy, ktora podmienila sterowniki do monitora...

Rafał_Sz
19-05-2011, 12:50
Podejrzewałbym raczej soft do samsunga.
To jest pewne. Strus wywal wszystko co instalowałeś w związku z tym Samsungiem.

akustyk
19-05-2011, 13:08
To jest pewne. Strus wywal wszystko co instalowałeś w związku z tym Samsungiem.
tak zeby nic nie bylo! no.

ale tak serio... u mnie pomoglo zainstalowanie innych sterownikow i przejscie przez ekran konfiguracji profilu kolorow.