Zobacz pełną wersję : Piszę w Cafe bo zależy mi na czasie....
....a temat rozjechania się kolorów wraca jak bumerang. Pliki w sRGB są wyświetlane tak samo w ACR i w Infranie czy Windzie a inaczej w PS. Kolorystyka jest taka sama ale w PS jest znacznie mniej kontrastu. Odpalam RAFa w ACR, obrabiam, otwieram w PSie i kontrast leci w dół. Zapisuję na dysk i kontrast wraca. PS ustawiony na sRGB Europa 3.
Sprawa dość pilna bo mam sporo ślubniaków do zrobienia i mało czasu a zgadywanie efektu finalnego jakoś mnie nie kręci.
sprawdz, czy profil monitora nie jest kopniety
Człowiek to jednak nie myśli czasami logicznie...... Na monitorze zapiął się profil Samsunga zamiast sRGB. Jak ?? Nie mam pojęcia. Taka windowsowa Zosia samosia.....
akustyk - dziękuję
Zawsze mówię, że Windows żyje własnym życiem i robi coś dziwnego nawet w czasie, gdy komputer jest wyłączony. Budzisz się i nic nie jest takie samo. ;)
Podejrzewałbym raczej soft do samsunga.
mialem ten myk, wlasnie na monitorze Samsunga, przy najnowszej aktualizacji windy, ktora podmienila sterowniki do monitora...
Rafał_Sz
19-05-2011, 12:50
Podejrzewałbym raczej soft do samsunga.
To jest pewne. Strus wywal wszystko co instalowałeś w związku z tym Samsungiem.
To jest pewne. Strus wywal wszystko co instalowałeś w związku z tym Samsungiem.
tak zeby nic nie bylo! no.
ale tak serio... u mnie pomoglo zainstalowanie innych sterownikow i przejscie przez ekran konfiguracji profilu kolorow.