Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z transferem zdjęć na HD

kazzi
29-01-2007, 01:27
Witam.W końcu kupiłem D200 i zaczęły sie problemy.Rzecz w tym,że fotografując na tzw zerowych ustawieniach obraz na monitorze aparatu wyświetla się w miarę poprawnie jednak po transwerze na dysk komputera zdjęcia są ciemne i wymagają sporej korekcji jasności , ok 1 EV.Wcześniej używałem Sony DSC R1 i nie było tego problemu.Zrobiłem porównanie z D50 zrobione tym samym obiektywem i na tym samym czasie i róznica jest spora.Wiem,że można to zlikwidować np przez wpisanie odpowiednich wartości w funkcji " b 7 " lub innych ustawieniach.Uważam jednak,że kupując aparat tej klasy mogę oczekiwac dobrych zdjęc na zerowych ustawieniach a nie kombinować w indywidualnych.Czy miał ktos taki problem i gdzie może tkwić przyczyna opisywanego zjawiska.Zmieniałem kable,porty w komputerze.sposoby transferu i dalej to samo.Co o tym sądzicie?.

Jacek_Z
29-01-2007, 01:42
to nie ma nic wspólnego z komputerem i zgrywaniem zdjęć.
po prostu zrobiłeś za ciemne zdjęcia. Nie patrz na jasność wyświetlacza LCD - to jest mylące, on nie jest skalibrowany, o niczym to nie świadczy. Patrz na histogramy. Masz je zapewne daleko od prawej krawędzi.

ArtX
29-01-2007, 01:43
poczytaj ten (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16982) watek, moze sie cos rozjasni.

jezeli zas uwazasz, ze 'kupując aparat tej klasy mogę oczekiwac dobrych zdjęc na zerowych ustawieniach a nie kombinować w indywidualnych', to nie chce nic mowic, ale mozesz sie troche przejechac.

inna sprawa co uwazasz za ustawienia zerowe? czy 0 czy none?

Andy_O
30-01-2007, 09:50
Przyciemnij LCD w aparacie na maxa, a przy wyświetlaniu zdjęcia wyobraź sobie, że jest jeszcze ciut ciemniejsze.
Oczywiście polecam histogram.

patyna1
01-02-2007, 09:51
tez mam z tym duzy problem!!! bardzo irytujace w szczegolnosci gdy robisz przez pol dnia fotki na bialym tle!!! jak cos wymyslicie to chetnie zastosuje sie do rady. w studiu nie ma problemu jest na to czas ale w terenie nie ma czasu za kazdym razem na ogladanie histogramu-masakra-

Jacek B.
01-02-2007, 09:58
ja w swoim aparacie od razu jak kupiłem to przyciemniłem na maxa LCD. Tak samo wcześniej w minolcie. Trochę to dziwne i chyba tak nie powinno być, ale zdjęcia na ekranie i po wydruku są ok. Dodam że monitor mam skalibrowany. Czy może mi ktoś wyjaśnić jak odczytywać histogram?