Zobacz pełną wersję : wielki problem lenovo
No więc tak siostra kupiła sobie lapka lenovo i mam problem bo wszystko muszę instalować od nowa i zatrzymałem się na tym że nie działają klawisze funkcyjne ma ktoś jakieś pomysły co zrobić bo ja już od 20minut szukam sterowników i bezskutecznie... wiem że to nie to forum co trzeba ale może akurat:D
jackrabbit
18-05-2011, 21:00
wybacz ale z fusow nie wywroze jaki to laptop i jaki system operacyjny
system 7ultimate a model thinkpad edge e520 o ile dobrze wiem teraz coś znalazłem zobaczymy czy zadziała
na stronie Lenovo masz bardzo ładnie zbudowany dział ze sterownikami gdzie są tez sterowniki do klawiszy funkcyjnych. http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/product.do?brandind=0&familyind=0&operatingsystemind=343518&template=%2Fproductselection%2Flandingpages%2Fdown loadsDriversLandingPage.vm&validate=true
nic działa tylko scroll;| chore to jest nic związane z klawiszem Fn nie reaguje
ściągnij tylko lenovo system update dla swojego systemu
odpal i pozwól mu działać :)
już to robiłem i on skończył swoje a wyniki są takie jak widać;/
podaj nr modelu, od spodu na stickerze, 0000-xxx
11435ZG przed momentem ściągnąłem jakieś hotkey features integration i nic
http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MIGR-77467
tutaj masz wszystko co daje lenovo
no wszystko super to już udało mi się znaleźć ale może pomożecie mi wybrać który będzie odpowiedni:D
nic działa tylko scroll;| chore to jest nic związane z klawiszem Fn nie reaguje
To nowa moda. Zmień sobie w BIOS. Teraz domyślnie działają funkcje namalowane na niebiesko, bez naciskania Fn. A z Fn powinno działać białe.
Do klawiszy F1-F12 nie potrzeba żadnych sterowników.
dobra działa przygaszanie i głośność ale martwi mnie to że to działa kiedy nie naciskam Fn
jakaś szybka instrukcja?:D proszę
powiedzmy że działa;D dziękuję wszystkim za pomoc:)
Tak jak napisałem przed chwilą. Masz w BIOS zamienione działanie klawisza Fn.
ściągnij tylko lenovo system update dla swojego systemu
odpal i pozwól mu działać :)
Jakoś nie kocham i nie ufam Chinolom, nawet jeśli oni tacy przystojni i piękni. :D
I co wówczas mam uczynić drogi Kolego, kiedy zabija mnie paranoja, a ... może i nie? ;)
dobra działa przygaszanie i głośność ale martwi mnie to że to działa kiedy nie naciskam Fn
Czy to jest pierwszy laptop jaki masz w rece? Jezeli funkcyjne (glosnosc, jasnosc itd) sa pod np: numerami to jak chcesz miec funkcje bez Fn? Od kiedy pamietam laptopy tak maja ze wzgledu na minimalizacje klawiatury.....to nie problem tylko kwestia przyzwyczajenia. Kolejnym rozwiazaniem jest kupic jakiegos potwora wielkiego z pelna klawiatura;)
Zawsze było tak, że na klawiszach F1-F12 były na niebiesko dodatkowe funkcje. Działały razem z niebieskim klawiszem Fn. Ale od jakiegoś czasu jest nowa moda, że działają bez niego, a z Fn uzyskuje się F1-F12. To się ustawia w BIOS, można wrócić do tradycyjnego sposobu działania.
Zupełnie czym innym są klawisze dedykowane, umieszczone poza normalną klawiaturą, jak słynny IBM ThinkVantage. Tu już zwykle trzeba specjalnych sterowników.