Zobacz pełną wersję : Metz 58 I czy Mezt 58 II
Witam wszystkich serdecznie,
Czytam to forum od prawie 2 lat ale do tej pory wszystkie informacje znajdowałem bez zakładania nowych wątków.
Tym razem niestety nie mam jasnego zdania więc poproszę doświadczonych kolegów o podanie mi różnic między tymi lampami (metz 58 wersje I i II).
Proszę o szczegółowy opis różnic gdyż jestem laikiem w tej sprawie (to będzie zakup pierwszej mojej lampy) i nie za bardzo się w tym temacie orientuję. Więc jeśli odpowiadasz, że jeden odsługuje TTLx a drugi TTLxy proszę napisz również o co chodzi.
Różnica w cenie jest całkiem spora (jestem amatorem) więc na razie jestem za kupnem I wersji. nie chcę jednak wtopić stąd moje pytanie. Dla mnie ważne jest aby lampa miała dobry tryb auto, dawała powtarzalne błyski i była "perspektywiczna". Mam tu na myśli żebym nie musiał kupować innej za rok czy dwa.
Na koniec jeszcze proszę w jakich okolicznościach Metz 58 pokaże swoją przewagę nad Metzem 50. Wiem, że 50 nie ma trybu Master i jest słabszy ale w jakich okolicznościach amator potrzebuje silniejszej lampy.
Dziękuję za cierpliwość i proszę o radę.
Aaaaaaaa i na koniec. Mam D80.
Karol
dominikpl72
18-05-2011, 15:49
1. W tytule pytasz o Metza 58 I (jak rozumiem Metza 58 AF1) i Metza 58 II (jak rozumiem Metza 58 AF2). W treści posta wymieniasz Metza 58 i Metza 50.... to inne lampy i inne różnice.
2. Jeśli uważasz, że którakolwiek z tych lamp za 2 lata "będzie do wymiany" to znaczy, że nie czytałeś nawet podstawowych informacji o tych lampach. Metze te mają wbudowany port USB umożliwiający aktualizację softu.
Reasumując:
Trudno będzie Ci pomóc jeśli niechlujnie piszesz o modelach lamp i Twoja obecna wiedza jest zerowa.
Piszę to jako osoba która ma Metza 48 AF1 i Metza 58 AF1: możesz spokojnie kupić tańszy model - nie zauważysz różnicy.
Albert44
18-05-2011, 18:30
Różnica w cenie :) więc wybór zależy od budżetu. imho: wybierz raczej Metza 50.. tańszy i spokojnie spełni twoje oczekiwania.
do dominikpl72:
zasadnicze pytanie dotyczyło lamp Metz 58 AF1 i Metz 58 AF2. Rzeczywiście popełniłem drobny błąd w opisie ale mimo wszystko domyśliłeś się o które modele chodzi.
Pytanie o Metz 50 AF1 było pytaniem dodatkowym wyjaśniającym czy naprawdę potrzebuję mocniejszego modelu - głównie chodziło mi o różnice między Metz 58 AF1 i AF2.
Co do mojej wiedzy to mój pierwszy post na tym forum i chyba nie pozostawiłem wątpliwości co do mojej wiedzy na temat lamp pisząc,że jestem laikiem w tym temacie.
Dziękuję za podsumowanie - właśnie o tego typu odpowiedź prosiłem (szczególnie od użytkownika Metz - ów).
Do Albert 44:
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Mam podobny problem jak autor wątku ale jeszcze jedno mnie ciekawi. Metze rzekomo działają z analogowymi Nikonami jednak nie mogę znaleźć info czy działają na manualu i po prostu aparat wyzwala sam błysk czy też normalnie działa TTL u na analogu i na DSLR. Pytam ponieważ mam Nikona F80 i D5000 i chciałbym lampę, któa zadziała w TTLu z oboma aparatami.
Albert44
21-05-2011, 09:45
Mam podobny problem jak autor wątku ale jeszcze jedno mnie ciekawi. Metze rzekomo działają z analogowymi Nikonami jednak nie mogę znaleźć info czy działają na manualu i po prostu aparat wyzwala sam błysk czy też normalnie działa TTL u na analogu i na DSLR. Pytam ponieważ mam Nikona F80 i D5000 i chciałbym lampę, któa zadziała w TTLu z oboma aparatami.
Metze działają w i-TTL / D-TTL / 3D flash mode .. czyli masz co potrzebujesz! Wybrać sobie możesz 44-Af1, 48, 50, 58 Af1/Af2.. a którą??? zgodnie ze wzorem model= budżet/potrzeby ;)
adolfik9501
21-05-2011, 15:39
Metze działają w i-TTL / D-TTL / 3D flash mode .. czyli masz co potrzebujesz! Wybrać sobie możesz 44-Af1, 48, 50, 58 Af1/Af2.. a którą??? zgodnie ze wzorem model= budżet/potrzeby ;)
Katalog Metza stwierdza, że M44AF1 Digital jest tylko digital w wersji iTTL...
EDIT: Instrukcja wspomina zaś również o TTL, jednak dalej brak D-TTL jak i 3D flash mode do kompletu, choć w dobie wszędobylskich cyfrówek żadna to strata i producenci będą odchodzić od starych wersji TTL tak jak to zrobił Nikon.
EDIT2: Katalog (wyżej przywoływany) w innym miejscu (tabele na końcu jak i stronę wcześniej ;) ) jednak o TTL informuje... Co jak co ale niespecjalnie lubię dokumentacje Metza.
No to spoko ;-) Bo mam dylemat między SB-900 a Metzem 58 AF-2 - ale chyba kukułka i współpraca analogami mnie właśnie przekonała ;-) Szkoda tylko że mało klawiszy ma Metzior ale podobno można przywyknąć.
Albert44
23-05-2011, 17:06
Szkoda tylko że mało klawiszy ma Metzior ale podobno można przywyknąć.
Do pisania jest klawiatura... ;) lampa ma inne zadania :lol: . btw: Metz 58 ma prostą guzikologię.. i za to będziesz też go cenił.
Do pisania jest klawiatura... ;) lampa ma inne zadania :lol: . btw: Metz 58 ma prostą guzikologię.. i za to będziesz też go cenił.
Hmm no to już chyba mnie do końca przekonałeś ;-) Jeszcze samemu pomacam w przyszłym tygodniu. Jeszcze jedno pytanko: Metz automatem zmienia zoom dla FX/DX czy trzeba ręcznie ustawiać?
Jeszcze mu to bokiem wyjdzie. Mam Metza 58-I i jak mam coś szybko zmienić, to czasem mnie diabli biorą. Zresztą niby dlaczego w aparatach mnogość przycisków miałaby być zaletą, a w przypadku lamp już nie?
Hmm no to już chyba mnie do końca przekonałeś ;-) Jeszcze samemu pomacam w przyszłym tygodniu. Jeszcze jedno pytanko: Metz automatem zmienia zoom dla FX/DX czy trzeba ręcznie ustawiać?
Jeżeli można to ponawiam pytanie ;-)
piotr_u.
28-05-2011, 16:28
Jeszcze mu to bokiem wyjdzie. Mam Metza 58-I i jak mam coś szybko zmienić, to czasem mnie diabli biorą. Zresztą niby dlaczego w aparatach mnogość przycisków miałaby być zaletą, a w przypadku lamp już nie?
W takim razie mam pytanie, ile przycisków trzeba wcisnąć, aby zmienić moc lampy?
W takim razie mam pytanie, ile przycisków trzeba wcisnąć, aby zmienić moc lampy?
1 przycisk, podobnie jak tryb MODE, ale to jeszcze o niczym nie świadczy, bo dla mnie np umieszczenie SELECT pod dwoma przyciskami jest uciążliwe. Mógłby być to jeden, dodatkowy przycisk / przełącznik. Przełączanie pomiędzy ft/m, czy ustawienie czasu uśpienia lampy to sprawa 2-rzedna, ale kilka innych funkcji wolałbym mieć bezpośrednio "pod guzikiem". MZ nadmiar guzików nie szkodzi.
To znaczy co konkretnie? I ile przycisków, czy ile razy trzeba nacisnąć?
Siłę błysku można zmienić kompensacją eksopozycji jeśli lampa jest zamocowana na aparacie. Czyli 1 guzik i kręcenie pokrętłem w korpusie. Zmiana w lampie to już znacznie więcej (tryb TTL):
- 1x żeby aktywować menu
- 1x żeby wejść do do parametrów
- 2x żeby dojść do odpowiedniej opcji (EV)
- Xx żeby ustawić odpowiednią wartość
Czyli minimum 5, a nawet 6 jeśli nie chcesz czekać 5 s, aż menu się wyłączy.
W przypadku niepodłączonej lampy dochodzi jeszcze jeden raz podczas dochodzenia do EV, co daje 6 lub 7 (z wyłączaniem menu). Jak dołożymy do tego powolne wyświetlanie menu przy zmianie "ekranu", to już naprawdę można się zirytować powolności tego procesu.
Dodatkowo sprawdziłem, ile razy muszę nacisnąć przycisk, żeby:
- włączyć dodatkowy palnik z 1/4 mocy - 6x (wyłączenie też 6x)
- ustawić lampę w trybie remote master - 6x
- ustawić lampę w trybie remote slave - 7x
- włączyć fotocelę - 8x
- przełączyć z TTL-BL na TTL - 3x (lampa na aparacie, matrycowy pomiar światła; mogę oczywiście też inaczej: 1x nacisnąć przycisk pomiaru światła i przekręcić pokrętło żeby zmienić na pomiar punktowy)
Za każdym razem czekałem, aż menu samo się wyłączy więc było o 1 przyciśniecie mniej. Dodatkowo liczby mogą być mniejsze jeśli zmieniamy daną funkcję raz za razem, bo lampa zapamiętuje ostatnią funkcję jakiej używaliśmy pod przyciskiem Sel i wraca do niej po ponownym aktywowaniu menu. Ja startowałem za każdym razem z najwyższej pozycji w menu.
Jak widać trochę trzeba nawciskać, żeby dostać to, co się chce. Wydaje mi się, że najbardziej denerwuje opóźnienie w wyświetlaniu. Gdyby nie to, byłoby znacznie szybciej, nawet przy takiej samej liczbie naciśnięć.
To sam już nie wiem czy jednak na SaBinę 900 się nie zdecyduje ;-) Chyba za bardzo lubię szybką guzikologię bo gdyby nie to to nie zmieniałbym puszki z D5000 na D90 ;-) Tylko kukułka Metza kusi. Że też nie mogli więcej tych przycisków powstawiać i jakiś pokrętełek :-)
piotr_u.
03-06-2011, 21:47
To znaczy co konkretnie? I ile przycisków, czy ile razy trzeba nacisnąć?
Siłę błysku można zmienić kompensacją eksopozycji jeśli lampa jest zamocowana na aparacie. Czyli 1 guzik i kręcenie pokrętłem w korpusie. Zmiana w lampie to już znacznie więcej (tryb TTL)[...]
Kurczę, mocno mnie to zniechęciło, a już miałem ją zamawiać... Niemniej bardzo dziękuję za info.
A jak to jest z tym wykrywaniem przez Metza czy matryca jest DX czy FX? trzeba samemu w menu zmienić, jest automat czy w ogóle nie da się tego ustawić?
grazioso
23-06-2011, 12:06
W starych bateryjnych Metzach typu 20 był szpecjalny przycisk do badania zasobności baterii. Wiadomo - baterie padają w kolejności "no, źle się czuję - źle się czuję - padam na ryj - korkuje - zdycham - zdechłam". Akumulatory tylko "zdycham" i bęc. W 58 nijak nie mogę znaleźć tej funkcji. Może kto oświeci ?
A kolega Dorian ze swoją wiedzą to mógłby książkę popełnić o Metzach :-)
"A battery warning appears on the display
• When the battery warning appears on the display there is still enough power
left for a few more flashes. See also chapter 3.2 "Replacing batteries". There
are, however, battery batches with which the battery warning appears relati-
vely early, even though there may still be up to 50 % of the flashes still availa-
ble. In wireless remote mode it is not possible to provide a battery warning for
system-related reasons."
Instrukcja, pkt. 23, s. 113; nic więcej na temat wskaźnika baterii nie znalazłem. Wynika z tego, że raczej tylko ostrzeżenie na wyświetlaczu.
Okej, mam w końcu Metza 58 af-2 - zadecydował drugi palnik ;-)
marcinez
29-06-2011, 22:52
Jak już "nasycisz" się zdjęciami z tą lampką to napisz parę słów o wrażeniach.
Okej :-) Póki co to stwierdzam że TTL odbijany od ścian i sufitu + błysk z kukułki daje rade :-) Menu mogłoby być szybsze ale daje świetnie rade bo jest dobrze przemyślane i dla mnie intuicyjne (w sumie włączam w nim tylko kukułkę bo mocą steruje z aparatu). Jeszcze CLSem się nie bawiłem ale po malutku :-) Plastik tylko troche fantastik ale daje rade, ogólnie zadowolony jestem z wyboru :-) Może nie tak bajerska z wyglądu jak sb-900 ale nie o ot mi chodziło przy zakupie, a ponadto mam 3 stówki w kieszeni akurat na dobry filtr polaryzacyjny :-)