Zobacz pełną wersję : d3s i sb900
Witam
to pierwsze to był żart ;-) na rozruszanie ;-) i podziałało ;-)
teraz na poważnie
Czy zauwazyliście róznice miedzy trybem ttl a ttl BL?
IMO w moim odczuciu ttl BL działa bardziej nieprzewidywalnie.
Sapphiron
16-05-2011, 21:32
to żart, prawda? Błagam powiedz że to żart...
darkmajin
16-05-2011, 21:53
to nadal żart ? :D
Sapphiron
16-05-2011, 22:08
to nadal żart ? :D
Chyba tak...
paparazzi89
16-05-2011, 22:17
BL ma niby doswietlić tło ale w moich testach było na odwrót- w TTL było jaśniejsze tło niż z BL :)
Art Erie
16-05-2011, 22:23
BL ma niby doswietlić tło [..])
Niby w jaki sposób?
BL stosuje się w przypadku, gdy tło jest jaśniejsze od obiektu i ma za zadanie równoważyć oświetlenie.
paparazzi89
16-05-2011, 22:24
aż ponownie zajżę do instrukcji!
byłem przekonany że jest tak jak napisałem...
Art Erie
16-05-2011, 22:27
[...] działa oczywiście tylko przy "matrycowym".
BL ma niby doswietlić tło ale w moich testach było na odwrót- w TTL było jaśniejsze tło niż z BL :)??? jak lampa ma oświetlać tło? Pierw ma na drodze to, co jest na pierwszym planie.
[...] działa oczywiście tylko przy "matrycowym".
Przy CW też działa. Nie działa przy spocie.
czyli się zgadzacie ze BL jest niepowtarzalne ?
Art Erie
16-05-2011, 23:25
czyli się zgadzacie ze BL jest niepowtarzalne ?
W pierwszym poście użyłeś słowa "nieprzewidywalne". jak na mój rozum i skromne doświadczenie, to każdy tryb automatyczny. przy każdym ujęciu jest liczony "od nowa", więc wynik liczenia (parametry ekspozycji) nie muszą być identyczne za każdym razem, ale też nie mogą od siebie dramatycznie odbiegać.
Jeśli weżmiemy pod uwagę również dynamikę oświetlenia ( słońce ) w plenerze, to takie wyniki nie mogą być w 100% powtarzalne; nie można jednak powiedzieć, że są nieprzewidywalne.
Każdy wynik i wskazanie jest podstawą do jego interpretacji i ewentualnej korekty; tego bym się trzymał.
czyli się zgadzacie ze BL jest niepowtarzalne ?To zalezy od twojej tolerancji :) Każdy tryb automatyczny może dac niepowtarzalne rezultaty. Ale uwaga - każdy tryb trzeba wiedzieć kiedy można stosować. Np wspomnianego BL nie należy stosować (bo się dostaje głupie wyniki i proszę się domyślec dlaczego - odpowiedź ukryta w nazwie trybu) gdy jest mało światła zastanego. Wtedy stosuje sie sam TTL. W końcu po coś są 2 automatyczne tryby TTL, a nie jeden.
Sapphiron
17-05-2011, 07:01
A ja sie zastanawiam ile jeszcze razy zostanie zmieniony pierwszy post...
Kolega wrócił właśnie z objazdowej wycieczki po Włoszech, pokazuje fotki otwartych przestrzeni i mówi: "Wiesz, była mgła, krajobraz był trochę ciemny więc żeby uzyskać dobre zdjęcia doświetlałem lampą".
Nie pytałem już, czy zauważył różnicę pomiędzy TTL a BL...