PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Safari

otherside
16-05-2011, 20:11
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/829/dscf4732zm2.jpg/)

remiksson
16-05-2011, 20:18
Zdjęcie ładne, ciekawe światło i kolory. Ale zeń takie safari jak ze mnie baletnica niestety. To coś w tle, co wyglada jak cień od koparki/transportera urobku dyskwalifikuje to zdjęcie. Dorzucenie klimatycznego kapelusika i aparatu sprzed lat nie wystarczy. trzeba by zadbać o detale tła, a tu tego moim zdaniem zabrakło. Choć przyznaje, że pomysł był dobry.

Gregson
17-05-2011, 08:59
To nie cień... To jest koparka/transporter urobku... A szkoda.

Ja chyba spędził bym pół dnia i spróbował wyrżnąć w PSie to szkaradne "coś" z drugiego planu...

gregzorba
17-05-2011, 11:03
a wystarczyło się trochę przesunąć w lewo.....

mOOnlight78
17-05-2011, 12:30
Pani pojechała na safari, przysnęło jej się nieco leżąc w słońcu na piasku, budzi się, rozgląda dokoła, a tam w międzyczasie, jak się okazuje nadjechał obrzydliwy sprzęt, który to właśnie swym hukiem ją obudził :)

Fajny pomysł i jak kapelusik pasuje do stylu safari to rzeczywiście ów cieżki sprzet psuje odbiór.

otherside
17-05-2011, 17:57
a wystarczyło się trochę przesunąć w lewo.....

A słonce umiesz przesuwać?

remiksson
17-05-2011, 18:03
A słonce umiesz przesuwać?

Photoshop, poza tym widac ze miales dobre oswietlenie wlasne. Dalbys rade, wystarczylo sie postarac.

otherside
17-05-2011, 18:26
Umiesz przesuwać słonce w PSie? Skąd wiesz, ze się nie starałem albo co było po prawej i lewej stronie kadru?

morzon
17-05-2011, 19:29
Czym świecisz?

Mi też koparka wystająca z głowy kompletnie nie pasi, ale reszta całkiem ok.

remiksson
18-05-2011, 00:39
Umiesz przesuwać słonce w PSie? Skąd wiesz, ze się nie starałem albo co było po prawej i lewej stronie kadru?

Slonce przesuwac? mocna lampa zalatwi sprawe nawet gdyby slonce swiecilo zza modelki. A taka miales co widac na zdjeciach. Druga rzecz, to ze gdybys sie postarał, mógłbys ową koparkę wyciąć, to nie jest skomplikowana czynnośc. Zostawiając ją zniszczyłeś potencjał zdjęcia, a wątpie by o to Ci chodziło.

otherside
18-05-2011, 23:01
Słonce jest tam, gdzie miało być. Rysuje ramie, włosy i kapelusz. Położenie słońca i hałd piachu zdeterminowało taki a nie inny kadr. Owszem lampą mogę praktycznie zgasić światło zastane, nawet przy zdjęciach wprost pod słońce, ale za modelką zionęła by czarna dziura,a nie o to mi chodziło. Owszem transporter mogłem też zmazać, ale do tego dochodzi jeszcze usuwanie cienia jaki rzuca on na piach. Poza tym jesteś pierwszą osobą dla której transporter "dyskwalifikuje to zdjęcie".
Abstrahując od zdjęcia jest to już drugi wątek, w którym próbujesz mi coś udowodnić, zupełnie nie wiem po co

remiksson
19-05-2011, 02:04
Owszem transporter mogłem też zmazać, ale do tego dochodzi jeszcze usuwanie cienia jaki rzuca on na piach. Poza tym jesteś pierwszą osobą dla której transporter "dyskwalifikuje to zdjęcie".
Abstrahując od zdjęcia jest to już drugi wątek, w którym próbujesz mi coś udowodnić, zupełnie nie wiem po co

Usuwanie cienia też dałoby sie zrobić :) gdyby się chciało, ale się nie chcialo, czemu nie przyznasz? Poza tym może jestem pierwszą osobą, której ta koparka wybitnie się nie podoba, ale...czy jedyną? Nie. Więc coś z tą koparką jest na rzeczy. Tym bardzie nie rozumiem po co tak usilnie bronisz czegoś co ewidentnie spaprałeś? :)

Jest to drugi watek w którym się czepiam :) Z tym się zgodzę. Ale nie czepiam sie złośliwie, lecz słusznie, rzeczy oczywistych. Za niektóre zdjęcia trzeba ganić, za inne chwalić, tak to już jest. Jak zobaczę zdjęcie, które do mnie trafi, pochwalę je a jakże :) To nie są żadne osobiste animozje, wierz mi.

Z całym szacunkiem, ale nie pochlebiaj sobie, nie jesteś postacią takiego formatu abym czuł potrzebę udowadniania ci czegokolwiek ;)

Gregson
19-05-2011, 08:42
remiksson - od dziś jesteś dla mnie mistrzem ciętej riposty :D.

Kolega otherside wystawił zdjęcie i najwyraźniej liczył na to, że każdy się zachwyci. No niestety nie ma łatwo :). Kopara jest, niszczy zdjęcie i tyle.

Ja na Twoim miejscu raczej wziąłbym do siebie słowa krytyki jako swego rodzaju komplement. Zdjęcie jest na tyle dobre pod wieloma względami, że ludzie krtykują tylko to przeklęte ustrojstwo w tle, które (jak już wcześniej zasugerowałem) można było usunąć. Ja bym chciał, żeby na moich zdjęciach ludzie czepiali się tylko jakiegoś badziewia na drugim planie :D.

To nie jest forum gdzie każdy zachwyca się po to, żeby było Ci miło :). Pokory troszeczkę bo (oczywiście niektórzy, wykluczając mnie) są lepsi od Ciebie ;).

Nerdkiler
19-05-2011, 11:43
kopara psuje efekt to fakt, uważam także że kadr zbyt ciasny

otherside
19-05-2011, 23:34
Usuwanie cienia też dałoby sie zrobić :) gdyby się chciało, ale się nie chcialo, czemu nie przyznasz? Poza tym może jestem pierwszą osobą, której ta koparka wybitnie się nie podoba, ale...czy jedyną? Nie. Więc coś z tą koparką jest na rzeczy. Tym bardzie nie rozumiem po co tak usilnie bronisz czegoś co ewidentnie spaprałeś? :)

Jest to drugi watek w którym się czepiam :) Z tym się zgodzę. Ale nie czepiam sie złośliwie, lecz słusznie, rzeczy oczywistych. Za niektóre zdjęcia trzeba ganić, za inne chwalić, tak to już jest. Jak zobaczę zdjęcie, które do mnie trafi, pochwalę je a jakże :) To nie są żadne osobiste animozje, wierz mi.

Z całym szacunkiem, ale nie pochlebiaj sobie, nie jesteś postacią takiego formatu abym czuł potrzebę udowadniania ci czegokolwiek ;)

Ganić i chwalić powiadasz, nie wiedziałem, że pełnisz na forum funkcję pedagoga. Wyraziłeś opinie, podoba Ci się - fajnie, nie podoba trudno.Naprawdę masz do tego pełne prawo. Natomiast zupełnie nie rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz, ze się nie postarałem wystarczająco, czy też nie przyłożyłem do obróbki nie wiedząc zupełnie jakie były warunki na sesji.

remiksson
19-05-2011, 23:57
Ganić i chwalić powiadasz, nie wiedziałem, że pełnisz na forum funkcję pedagoga. Wyraziłeś opinie, podoba Ci się - fajnie, nie podoba trudno.Naprawdę masz do tego pełne prawo. Natomiast zupełnie nie rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz, ze się nie postarałem wystarczająco, czy też nie przyłożyłem do obróbki nie wiedząc zupełnie jakie były warunki na sesji.

Widzisz, na takiej podstawie ze sam fotografuję i wiem, ze warunki fotograf stwarza sobie sam stosując odpowiednie obiektywy, ustawienia ekspozycji, lampy, blendy i inne fotograficzne duperele pomagające uzyskac wymagany efekt. Dlatego tlumaczenie, ze slonce bylo nie z tej strony co chciales czy, ze kopara była w tle to dla mnie zadna wymówka :) Koparę mozna bylo usunac w PSie , albo sesje zaczac wczesniej/pozniej gdy slonce bylo tam gdzie trzeba by wykadrowac bez koparki :) A jesli nie bylo mozliwosci wykonania sesji o innej porze czy kadrowac inaczej to mozna bylo zrezygnowac z ujęcia, zrobic inne. Lepsze to niż wrzucać niedoróbkę, bronić jej na siłe i tłumaczyć sie warunkami. Inna sprawa ze warunki na sesji to jedno, a obrobka to drugie. Tu nie chodzi o zle oswietlenie czy inne rzeczy, zalezne od warunków na sesji. Tu chodzi o cos co przy odrobinie zaangazowania można było usunąc, w domu na komputerze. Nie zrobiles tego. Dlatego wlasnie twierdze, ze sie nie przylozyles do obróbki, bo zakladam ze potrafiłbyś pozbyć się kopary. Gdyby Ci sie chciało ;)

otherside
20-05-2011, 09:06
Widzisz, na takiej podstawie ze sam fotografuję i wiem, ze warunki fotograf stwarza sobie sam stosując odpowiednie obiektywy, ustawienia ekspozycji, lampy, blendy i inne fotograficzne duperele pomagające uzyskac wymagany efekt.
Albo przesypując górkę piachu z jednego miejsca na drugie.
Sam fotografujesz i powinieneś wiedzieć, ze ocena warunków jakie były w plenerze po zdjęciu może być dość zgubna.
Widzisz dokładnie tyle ile chciałem, żebyś widział. Nie wiesz co znajdowało się po lewej stornie, co po prawej stronie kadru, nie wiesz tez co miałem za plecami, natomiast ze 100% pewnością stwierdzasz, ze można było zrobić to lepiej.
Cały czas mam wrażenie, ze piszemy o czym innym. Nie bronię zdjęcia. Nie podoba Ci się - trudno masz do tego prawo. Natomiast, dlaczego mam pozwalać na to byś od oceny zdjęcia przechodził do oceny moich starań, czy chęci.

Tu nie chodzi o zle oswietlenie czy inne rzeczy, zalezne od warunków na sesji. Tu chodzi o cos co przy odrobinie zaangazowania można było usunąc, w domu na komputerze. Nie zrobiles tego. Dlatego wlasnie twierdze, ze sie nie przylozyles do obróbki, bo zakladam ze potrafiłbyś pozbyć się kopary. Gdyby Ci sie chciało ;)
Nie, gdyby mi się chciało, tylko gdyby mi to naprawdę przeszkadzało na zdjęciu

remiksson
20-05-2011, 17:13
Albo przesypując górkę piachu z jednego miejsca na drugie.
Sam fotografujesz i powinieneś wiedzieć, ze ocena warunków jakie były w plenerze po zdjęciu może być dość zgubna.
Widzisz dokładnie tyle ile chciałem, żebyś widział. Nie wiesz co znajdowało się po lewej stornie, co po prawej stronie kadru, nie wiesz tez co miałem za plecami, natomiast ze 100% pewnością stwierdzasz, ze można było zrobić to lepiej.
Cały czas mam wrażenie, ze piszemy o czym innym. Nie bronię zdjęcia. Nie podoba Ci się - trudno masz do tego prawo. Natomiast, dlaczego mam pozwalać na to byś od oceny zdjęcia przechodził do oceny moich starań, czy chęci.

Nie, gdyby mi się chciało, tylko gdyby mi to naprawdę przeszkadzało na zdjęciu

Widzisz, Tobie nie przeszkadza, innym przeszkadza. I jak sam pisałeś, każdy ma prawo mieć własne zdanie. A moje brzmi: nie postarałeś się, bo nie usunąłeś elementu psującego zdjęcie. Chyba, że jesteś ignorantem i masz gdzieś czy się zdjęcie będzie podobało czy nie. Lecz jeśli tak, to po co poddajesz je ocenie publikując je na forum? Wydrukuj, opraw w ramki i powieś na ścianie :)

coach_lodz
24-05-2011, 21:30
no ja jestem co prawda kompletnym amatorem, ale jednak stanę po stronie remikssona... ta koparka psuje to zdjęcie i tyle...

kh29228
01-06-2011, 17:15
widzisz Michał, gdybyś pier**ielnął plastik modelce na twarz, a najlepiej na całe ciało, w PSie dorobił piękne tło, a najlepiej zamiast tego piachu to jakąś miejską dżunglę, turban zamiast kapelusza i co najważniejsze nie w ostrym słońcu tylko w nocy, to byś zrobił piękną fotkę, taką "słitaśną", taki naszoklasowy ideał:) A żeś zrobił inaczej to masz... :) sam sobie tego piwa nawarzyłeś:)

mOSAd
09-06-2011, 03:06
Pierwszy plan i kolory - bajka. Drugi - mnie nie przeszkadza na tyle by dyskwalifikował zdjęcie, ale jak widać mam małe wymagania. ;)