Zobacz pełną wersję : lampa - plener + male pomieszczenie
pawelsul
16-05-2011, 01:59
czesc,
planuje zakup lampy studyjnej, ktora glownie bede chcial wykorzystywac w plenerze oraz do portretow w bardzo malym pokoju (3x5). Moj glowny typ to Quantuum R+ 300 z batterypackiem. Czy ta lampa nie bedzie przerostem (moc) jesli chodzi o zdjecia portretowe w pomieszczeniu? z gory dziekuje za dobre rady:)
pozdrawiam,
Redskull
16-05-2011, 08:42
W pomieszczeniu będzie ok, bo masz duży zakres regulacji, ale za to w plener może być za słaba, żeby przebić mocne słońce i używać przesłon w okolicach f/5.6-8.0
LittlePony
16-05-2011, 09:15
Powinna wystarczyć, ale weź pod uwagę to, że w małym pomieszczeniu takie światło powinno być bardziej wymodelowane, np. przez beauty dish (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=2142&lang=pl&curr=PLN) - sam błysk rozproszony przez softbox lub parasolkę może być zbyt płaskie.
Sapphiron
16-05-2011, 09:46
Najniżej to Dual Power R+ 600Ws... dołóż te 400zł bo mimo wszystko warto...
pawelsul
16-05-2011, 10:05
dzieki Panowie za odpowiedzi!
@Redskull: co do nizszych przeslon to myslalem tez aby w tym przypadku ratowac sie filtrem ND4 lub 8.
@LittlePony: w planie mam rowniez zakup BD.
pozdrawiam
jackrabbit
16-05-2011, 12:13
@Redskull: co do nizszych przeslon to myslalem tez aby w tym przypadku ratowac sie filtrem ND4 lub 8.
to nie zmienia faktu :)
Szary filtr zdejmie Ci ekspozycję tła, ale również zdejmie Ci moc lampy, czyli wracasz do punktu wyjścia.
.Czy ta lampa nie bedzie przerostem (moc) jesli chodzi o zdjecia portretowe w pomieszczeniu? ,Na jaką odległość możesz odstawić lampę od modela. O jakich przysłonach myslisz? 2.0 ? Jakie masz body (natywne ISO ?)
Obawiam się, że lampa może być za silna dla zupełnie otwartych przysłon.
pawelsul
16-05-2011, 15:37
odstawic moge na ok 1.5-2m (2m max).
body to d700 - natywne iso 200.
W okolicach 2.2 byloby super.
pozdrawiam
Pawel
Sapphiron
16-05-2011, 17:41
Odstawiając lampę zmieniasz charakterystykę światła. Mam nadzieję że jesteś Pawle tego świadomy?
odstawic moge na ok 1.5-2m (2m max).
body to d700 - natywne iso 200.
W okolicach 2.2 byloby super.Wg mnie nie da rady. Spodziewaj się raczej przysłony w okolicy 4.0 (lampa 300 WS na 1/32).
W studiu źle sie pracuje z filtrami szarymi, bo jest ciemnica w wizjerze (obserwujemy w końcu to co oświetlają tylko piloty)
Niestety wybrałeś sobie zastosowania dość skrajne. W jednym potrzebujesz słabiutkiej lampy (to duuuuży problem, bo najsłabsze lampy rzędu 200 WS maja mniejszy zakres podziału mocy - np 1/8, sprawdź różne modele), w drugim lampy dość silnej pracującej na max.
pawelsul
16-05-2011, 19:22
@Saphiron: tak, wiem o tym. poprostu odpowiadalem Jackowi na pytanie:)
@Jacek: Czy moglbym Cie prosic o 'rzucenie' jakims konkretnym modelem dla zastosowania w pomieszczeniu? z gory dziekuje.
pozdrawiam,
Pawel
Sprecyzuj pytanie.
Uprzedzam - nie znam studyjnej lamy błyskowej do portretowania na 1.4-2.0 w małym pomieszczeniu. Trzeba się twórczo gimnastykować, nakładając na softbox dodatkowe szmaty itd.
O beautydischu można zapomnieć, ale to źródło światła częściej się używa w beauty/glampur, gdzie się bardziej przymyka.
pawelsul
16-05-2011, 19:48
Chodzilo mi o lampy, ktore dadza mi mozliwosc jak najnizszego zjechania z przyslona. Juz pal szesc te 2.0, najwyzej bede sie posilkowal wlasnie filtrem ND czy dodatkowymi ekrany przed/na lampami pomimo trudnosci fotografowania.
pozdr.
Pawel
Poszperaj po najsłabszych lampach (200-300 WS) i zobacz jaki mają podział mocy. Ciut samodzielności :)
christipoher
16-05-2011, 23:13
Sprecyzuj pytanie.
Uprzedzam - nie znam studyjnej lamy błyskowej do portretowania na 1.4-2.0 w małym pomieszczeniu. Trzeba się twórczo gimnastykować, nakładając na softbox dodatkowe szmaty itd.
O beautydischu można zapomnieć, ale to źródło światła częściej się używa w beauty/glampur, gdzie się bardziej przymyka.
jest rozwiązanie ale dosyć drogie- profoto proB2- najmniej tam to 9ws :) czyli jak znalazł:)
Jest rozwiązanie tańsze od Profoto, ale to nie znaczy że tanie. Lampy Fomei
tymancjo
19-05-2011, 13:53
Może do tak delikatnego świecenia pomysleć o jakichś "SB" z odpowiednimi modyfiaktorami światła. Regulacja błysku duża, moc niewielka, a jakby trzeba to i w TTL można.
Pozdraiwam,
Tomek
pawelsul
19-05-2011, 14:39
hej
tak chyba zrobie, ze w pomieszczeniu bede korzystal z drugiej sb. W tym przypadku sb600. Jeszcze nie przetestowalem tego bo fizycznie jej nie mam ale mam okazje kupic praktycznie nie smigana za male pieniadze wiec chyba skorzystam.
czyli: 1xSB900 + 1xSB600 + softboxy
pozdr.
Pawel
pawelsul
20-05-2011, 15:28
hej,
zastanawiam sie czy quantuum 200 PT bedzie ok. Czy nie darowac sobie jednak sb600 i do pomieszczen uzywac quantuuma pod ktorego moglbym tez podpiac jakiegos beaty disha 42cm na przyklad.
eh..
pzodr.
P
a mnie męczy ta lampa : http://www.sklep.medikon.pl/GENERATOR_FOMEI_PANTHER_600_MINI-1952.html i jedyne jej ograniczenie to regulacja mocy max do 1/4 czyli 150Ws. Są jakieś gotowe dyfuzory, osłabiacze w formie np obojętnego koloryst6ycznie plastiku nakładanego by zejść tak do 1/16 ...??
Sapphiron
20-05-2011, 20:31
a nie lepiej zejść np filtrem polaryzacyjnym, albo ND z ekspozycji?
jackrabbit
20-05-2011, 20:43
a nie lepiej zejść np filtrem polaryzacyjnym, albo ND z ekspozycji?
mozna jeszcze inaczej, ND na lampe
Sapphiron
20-05-2011, 20:47
ale to już chyba droższa impreza
jackrabbit
20-05-2011, 21:00
ale to już chyba droższa impreza
no wlasnie nie http://www.studiolighting.co.uk/shop/article_66/210%2C-2-stop-0.6-ND-filter-sheet..html?sessid=jMcjW90CzF1dyMQIez8z2ROHMNsLD0s InwsbR8sVNFyyGjlhR2K7oV0jxQZJ2S0f&shop_param=cid%3D8%26aid%3D66%26
a nie lepiej zejść np filtrem polaryzacyjnym, albo ND z ekspozycji?jakość obrazu jeszcze ujdzie lecz czasem chcę zejść do f 1,6-2.0 i wtedy już ND 8 stosuję by się z synchro wyrobić. Poza tym to nie to samo, bo dławiąc lampę dławię tylko światło z lampy, dławiąc na szkle dławię wszystko, zastane i np. światło z systemówki w kontrze.
Sapphiron
28-05-2011, 11:21
jakość obrazu jeszcze ujdzie lecz czasem chcę zejść do f 1,6-2.0 i wtedy już ND 8 stosuję by się z synchro wyrobić. Poza tym to nie to samo, bo dławiąc lampę dławię tylko światło z lampy, dławiąc na szkle dławię wszystko, zastane i np. światło z systemówki w kontrze.
Ja to dokładnie rozumiem ;)
aby pobawić się przy przysłonach poniżej 2.0 można wypróbować krótsze czasy, na pewno to wyeliminuje filtry szare. Wystarczy tylko lampa systemowa. Więcej pod linkiem http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
temat na pewno znany