Zobacz pełną wersję : Oświetlenie IR
Większość z nas zna taką fajną ciekawostkę, że jak się poświeci pilotem w obiektyw, to aparat zarejestruje błysk diody, niewidocznej dla nieuzbrojonego oka.
Tak się zastanawiam, czy miałoby sens zmontowanie lampy opartej da diodach podczerwonych, do zastosowania w ciemnych miejscach, gdzie błyskać nie wolno. Teoretycznie aparat rejestruje to światło, ale jak to ma się do mocy urządzenia, ilości diod, zasilania, zasięgu itp?
Będę dźwięczny za każdą informację, bo w necie nie znalazłem zbyt wiele na ten temat (pomijając CCTV). Aparaty to D700 i D7000.
Pozdrawiam!
darkmajin
16-05-2011, 08:00
w komórce też działa ! magia!
zobacz to : Midnight Shot NV-1 Night Vision Camera
nie wiem do czego Ci to ale ślubu nie obskoczysz :D chyba że ktoś lubi obrazki rodem z noktowizora
Nie, no chodzi mi o coś ze znacznie większym rozmachem ;) Myślałem o zbudowaniu takiej lampy w oparciu o diody LED IR i korpus jakiejś lampy (najlepiej SB-800 ze względu na 5 baterię, lub młotek Metz'a).
Pytam, bo brakuje mi takich informacji jak choćby wrażliwość standardowych matryc na takie światło czy ilość potrzebnych diod itp, które mogą mieć decydujące znaczenie.
Są emitery IR do kamer CCTV, ale połączenie tego z aparatem i zasilenie wydaje się być kłopotliwe.
Ogólnie to najchętniej posłuchałbym jakiegoś praktyka albo elektronika, bo nie wiem jeszcze jak rozwiązać kwestię zasilania... 5 akumulatorów R6 to może być trochę mało, hm?
jackrabbit
16-05-2011, 13:58
rozumiem ze zdjecia robisz tylko w BW? :)
Art Erie
16-05-2011, 14:22
Nie, no chodzi mi o coś ze znacznie większym rozmachem ;) Myślałem o zbudowaniu takiej lampy w oparciu o diody LED IR i korpus jakiejś lampy (najlepiej SB-800 ze względu na 5 baterię, lub młotek Metz'a).
Pytam, bo brakuje mi takich informacji jak choćby wrażliwość standardowych matryc na takie światło czy ilość potrzebnych diod itp, które mogą mieć decydujące znaczenie.
Są emitery IR do kamer CCTV, ale połączenie tego z aparatem i zasilenie wydaje się być kłopotliwe.
Ogólnie to najchętniej posłuchałbym jakiegoś praktyka albo elektronika, bo nie wiem jeszcze jak rozwiązać kwestię zasilania... 5 akumulatorów R6 to może być trochę mało, hm?
-Można wykorzystać oświetlacze IR do kamer przemysłowych, o których wspomniałeś. Pakowanie diód w obudowę lampy błyskowej bedzie kłopotliwe ze względu na konieczność użycia radiatorów i kolimatorów.
- Czułośc matryc, tak jak w fotografii IR (filtr IR na matrycy, lepsza matryca CCD).
- z ilością potrzebnego światła będzie dokładnie tak jak w przypadku standardowego oświetlenia, małych pomieszczeniach ze względu na odbicia, będzie potrzeba mniej - w plenerze dużo więcej...
-W grę wchodzą jedynie baterie LED IR o mocy kilku W każda, więc energi potrzeba dość sporo, nie wiem jak w przypadku zdjęć, bo testy jakie robiłem z kolegami dotyczyły ciągłego oświetlenia i nie było mowy o zasilaniu z akumulatorków.
Wtedy to wiadomo, że tylko BW, a w grę wchodzą praktycznie tylko pomieszczenia.
Co do samej technologii - lampę (najlepiej z uszkodzonym palnikiem) chciałem potraktować jako bazę do zamontowania małej czaszy z diodami. Wielkościowo - myślałem o blaszanym pudełku po cukierkach Pullmoll, więc dodatkowo będę miał coś a'la zwierciadło. To chyba też zlikwidowałoby problem nadmiernego grzania - pakować diod do środka lampy tez nie chcę.
No tylko co z tym zasilaniem - jeśli sprzęt nie będzie mobilny, to dla mnie będzie bezużyteczny. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to łączenie baterii w odpowiedni sposób, jednak ciągle w ramach dostępnego miejsca, czyli np 5xAA w SB-800. Ewentualnie można dodać do tego pojemnik na baterie, zwiększając ich liczbę do 9. Inne rodzaje zasilania (kabel) raczej odpadają...
Lampa ma działać na zasadzie ON -> parę zdjęć -> OFF.
To jest w ogóle wykonalne, żeby zbudować lampę spełniającą te wymagania?
Art Erie
16-05-2011, 15:30
Wtedy to wiadomo, że tylko BW, a w grę wchodzą praktycznie tylko pomieszczenia.
Co do samej technologii - lampę (najlepiej z uszkodzonym palnikiem) chciałem potraktować jako bazę do zamontowania małej czaszy z diodami. Wielkościowo - myślałem o blaszanym pudełku po cukierkach Pullmoll, więc dodatkowo będę miał coś a'la zwierciadło. To chyba też zlikwidowałoby problem nadmiernego grzania - pakować diod do środka lampy tez nie chcę.
Jak pisałem wyżej masz gotowe rozwiązania.
No tylko co z tym zasilaniem - jeśli sprzęt nie będzie mobilny, to dla mnie będzie bezużyteczny. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to łączenie baterii w odpowiedni sposób, jednak ciągle w ramach dostępnego miejsca, czyli np 5xAA w SB-800. Ewentualnie można dodać do tego pojemnik na baterie, zwiększając ich liczbę do 9. Inne rodzaje zasilania (kabel) raczej odpadają...
Lampa ma działać na zasadzie ON -> parę zdjęć -> OFF.
To jest w ogóle wykonalne, żeby zbudować lampę spełniającą te wymagania?
Gdybym budował takie ustrojstwo do zasilania użyłbym małego aku żelowego, a włącznik oświetlenia połączył ze spustem migawki ( naciśnięcie spustu do połowy załącza oświetelenie).
zrob sobie sam taka lampe:
http://www.beyondvisible.com/BV4-UVSB14.html
http://www.ultraviolet-photography.com/
Art Erie
16-05-2011, 16:39
zrob sobie sam taka lampe:
http://www.beyondvisible.com/BV4-UVSB14.html
http://www.ultraviolet-photography.com/
Nie wiedziałem, że flesz emituje tyle IR ;) Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.