PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop - proszę o pomoc w szukaniu

bartlomiejnowak
15-05-2011, 23:02
Witam! Stanąłem przed potrzebą kupna notebooka i po dłuższym namyśle postanowiłem zapytać również tutaj, na forum. Póki co zdecydowałem tylko o jednym - będzie to Asus. Owszem, ma być to komputer w dużej mierze do pracy nad zdjęciami, więc teoretycznie powinienem przeznaczyć więcej, żeby mieć wypasioną maszynę, ale finanse ograniczają - 2000zł +- 300. Nie mam większego pojęcia na ten temat, ciągle zastanawiam się czy 15" czy 17" (docelowo za pół roku będę starał się o zewnętrzne duże LCD), nie wiem czy ważniejszy jest RAM, czy procek, czy też dobra grafika. W zasadzie nie oczekuję konkretnego modelu - chcę porady na co zwracać uwagę szukając.

Wracając do rozmiaru - czy 15" wystarcza? Niezawsze jednak zewm. LCD będzie, czasem przychodzi praca w terenie. Niby 17" to tylko 3-4cm wzdłuż i wszerz więcej, no ale zawsze to jakiś większy gabaryt - sam nie wiem. Jak z doświadczenia, 15" styka?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Cosnek
15-05-2011, 23:56
Jeśli zamierzasz zabierać lapka ze sobą poza dom, proponuje kupić 15" różnica w wielkości i wadze jest znaczna, 17" to już "krowa".

Azazel85
16-05-2011, 00:04
Ale laptop tylko do zdjęć? Do niczego innego być nie musi? Nie będziesz chciał na nim oglądać np filmów w hd albo grać?
W laptopie, jeżeli ma to być uniwersalna maszyna, dobrze żeby wszystkie podzespoły były dobre - tzn "wąskie gardło" może ogólnie spowalniać kompa, ograniczać niektóre możliwości i zwyczajnie czasem wkurzać :)
Jeżeli o zdjęcia chodzi, one nie wymagają mocnej grafiki, cieszyć się na pewno będą z procka ramu i szybkiego dysku :)

Pamiętaj jednak jeszcze o matrycy - generalnie pod tym względem niemal każdy laptop jest jednakowo zły :) Jest to oczywiście spore uogólnienie i uproszczenie - ale obrazuje mniej więcej sprawę.

Kwestia rozmiaru - zastanów się jak często nb będzie podróżował, czy wolisz większą mobilność 15" (mniejszy gabaryt, mniejsza waga, nieco dłużej pracująca bateria), czy trochę większy komfort większej matrycy? Chyba nikt nie powie Ci czy "15" wystarcza", bo niektórym to i 10" wystarcza - także to ocenić musisz sam co Tobie będzie odpowiadało. Pamiętaj też że 15" o tych samych parametrach, będzie od 17" trochę tańsza.

Uwagę niestety zwracać musisz na wszystko :) Jeżeli o parametry chodzi, spiąłbym się i raczej myślał o nowych prockach intela, w tej cenie powinieneś dostać coś na i3-2310M, ewentualnie coś na starym i5; ram'u raczej mniej niż 3GB nie znajdziesz także spoko - choć tu fajnie jak np 4GB byłyby w jednej kości w laptopie i drugi slot wolny, tańsza wówczas będzie rozbudowa w przyszłości o RAM; dyski raczej i tak będą 5400obr, rozmiarowo 320 albo 500GB, grafika jeżeli na nb zdarzać się będą gry dobrze jakby jakaś poza zintegrowaną była. Oprócz tego Twoja własna ocena matrycy, pracy klawiatury, ilości i rozmieszczenia złącz, jakości obudowy, kultury pracy (nagrzewanie się, hałas) i takie tam pierdoły.

Skoro już musi być Asus, to tej kwestii podważał i dyskutował z nią nie będę, polecałbym szukać kompa coś a'la TO (http://www.x-kom.pl/p/67701-notebook-laptop-15,6-asus-k53sj-sx180v-i3-2310m-4gb-500-dvd-rw-7hp64.html) albo TO (http://www.x-kom.pl/p/64603-notebook-laptop-15,6-asus-n53sv-sx240-i3-2310m-4gb-500-dvd-rw.html), ze wskazaniem na tego drugiego (sporo lepsza obudowa, trochę lepsza klawiatura [w mojej opinii tylko kiepska zamiast tragicznej], lepsza grafika).

Udanych łowów ;)

bartlomiejnowak
16-05-2011, 00:36
Komputer ogólnie do użytku czysto internetowego i studenckiego - filmu, www, maile, komunikatory, winamp.. Przy zdjęciach jednak siedzę praktycznie codziennie, więc nie jest to nieważny element w dobieraniu komputera.
Co do rozmiaru to już sprowadziliście mnie na ziemię - będzie 15", jednak 2x w tygodniu będę go woził po te 40km.

Filmy w HD - owszem, gry - nie. Jeśli chodzi o parametry - wielkość dysku nie gra mi aż takiej wielkiej roli, gdyż mam pojemny zewnętrzny. Jeśli chodzi o RAM - szukam min. 6gb. Teraz jeszcze jedno pytanie o rdzenie procesora. 2? 4? 2x2,2 będzie słabsze od 4x1,8? Jak to odczytywać? Na co patrzeć przy procesorze? To mnie chyba najbardziej nurtuje, bo w tej dziedzinie jest w laptopach największy wybór.

Co do klawiatury - również nie musi być najlepsza. Docelowo - w momencie kiedy komputer będzie w domu, wszystko wyprowadzę na zewnątrz - ekran, mysz i klawiaturę, laptop będzie schowany pod biurko. W momencie kiedy będzie używany poza domem, będę korzystał z tego co będzie - wiadomo ;)