PDA

Zobacz pełną wersję : Wywoływanie zdjęć do Internetu, wyostrzenie

Bartekolo
15-05-2011, 22:37
Witam.
Mam pytanie do znawców tematu jeśli chodzi o przygotowanie zdjęć pod kontem pokazania zdjęć w internecie. Chodzi mi głównie o wyostrzenie. Gdy wysyłam do labu czy drukuje wyostrzam wstępnie na domyślnych w LR i eksportuje do PS. Po zakończeniu pracy w PS (jeśli tego wymagało zdjęcie) wyostrzam przykładowo z parametrami
-ilość:90%
-promień: 1piksel
-próg: 4
Jak to miało by się odbywać jeśli chodzi zdjęcia w internecie z zachowaniem jak najlepszej jakości i prezentacji zdjęcia?
Czy po przeskalowaniu wykonujecie jeszcze dodatkowe wyostrzenie? Jeśli tak to z jakimi parametrami? Fajnie jak by ktoś opisał mniej więcej całą drogę obróbki (jeśli chodzi o wyostrzenie).

Karbulot
16-05-2011, 09:02
Przede wszystkim promień 1px (domyślny dla PS-a) jest stanowczo za duży. Zmniejsz do 0.2-0.3px.
Po przeskalowaniu jak najbardziej trzeba wyostrzać. Szczególnie wtedy.
Ja wyostrzam metodą Marka Adamusa, czasem doostrzam inteligentnym wyostrzaniem.
Kiedyś stosowałem maskę wyostrzającą, ale już jej nie używam.

wonito
19-05-2011, 09:15
No właśnie ja raz pracowałem na masce w LR i wyszło mydło.
Ma ktoś przetestowane najleprze ustawnienia w LR (zwłąszcza do makro ;)
Czy PS jest lepszy od LR do takiej obróbki ?

darkmajin
19-05-2011, 09:24
ostrz po skalowaniu, parametry możesz schować w kieszeń

są różne techniki ostrzenia w ps najpierw przeleć po wszystkich zobacz która Tobie pasuje czasem jedna daje lepsze efekty od drugiej

do netu ostrz w 100%
do labu w 50%

save > podgląd w windzie > + / - > final sejw > upload na forum :F

*imo

Seeker
21-05-2011, 03:48
"Czy PS jest lepszy od LR do takiej obróbki ?"

LR sluzy glownie do wolania, PS glownie do dalszego dlubania.
Czesc mozliwosci sie pokrywa i zapewne dziala bardzo podobnie.

vASQ
21-05-2011, 03:55
Ja wyostrzam w LAB kanal L oczywiscie parametry wedlug upodobania. Wedlug mnie jest lepiej dlatego ze kolorowe piksele Ci nie beda swiecic, w rgb czesto mi sie to zdarzalo.

Kundzior
21-05-2011, 16:25
Ja wyostrzam w LAB kanal L oczywiscie parametry wedlug upodobania. Wedlug mnie jest lepiej dlatego ze kolorowe piksele Ci nie beda swiecic, w rgb czesto mi sie to zdarzalo.

I na "L"ce nie masz hallo efektu jak przedobrzysz, ale metod jest wiele, co komu pasuje.

vASQ
23-05-2011, 15:37
I na "L"ce nie masz hallo efektu jak przedobrzysz, ale metod jest wiele, co komu pasuje.

I dlatego jest lepiej ;) no ale juz nie zdradzajmy szczegolow ;P

swider
01-06-2011, 01:37
Przede wszystkim promień 1px (domyślny dla PS-a) jest stanowczo za duży. Zmniejsz do 0.2-0.3px.
To zależy od wielkości zdjęcia i jego zawartości. Czasem stosuje się promień 0.4 czasem 1.4. Nie ma czegoś takiego jak uniwersalny promień.

Można tak samo pobawić się wtapianiem, na kanale jasności, w trybie RGB. Nie trzeba od razu konwertować zdjęcia do przestrzeni L*a*b*.

Kundzior
02-06-2011, 01:26
Jak pisałem metod wyostrzania jest sporo.