Zobacz pełną wersję : Wywoływanie zdjęć do Internetu, wyostrzenie
Bartekolo
15-05-2011, 22:37
Witam.
Mam pytanie do znawców tematu jeśli chodzi o przygotowanie zdjęć pod kontem pokazania zdjęć w internecie. Chodzi mi głównie o wyostrzenie. Gdy wysyłam do labu czy drukuje wyostrzam wstępnie na domyślnych w LR i eksportuje do PS. Po zakończeniu pracy w PS (jeśli tego wymagało zdjęcie) wyostrzam przykładowo z parametrami
-ilość:90%
-promień: 1piksel
-próg: 4
Jak to miało by się odbywać jeśli chodzi zdjęcia w internecie z zachowaniem jak najlepszej jakości i prezentacji zdjęcia?
Czy po przeskalowaniu wykonujecie jeszcze dodatkowe wyostrzenie? Jeśli tak to z jakimi parametrami? Fajnie jak by ktoś opisał mniej więcej całą drogę obróbki (jeśli chodzi o wyostrzenie).
Karbulot
16-05-2011, 09:02
Przede wszystkim promień 1px (domyślny dla PS-a) jest stanowczo za duży. Zmniejsz do 0.2-0.3px.
Po przeskalowaniu jak najbardziej trzeba wyostrzać. Szczególnie wtedy.
Ja wyostrzam metodą Marka Adamusa, czasem doostrzam inteligentnym wyostrzaniem.
Kiedyś stosowałem maskę wyostrzającą, ale już jej nie używam.
No właśnie ja raz pracowałem na masce w LR i wyszło mydło.
Ma ktoś przetestowane najleprze ustawnienia w LR (zwłąszcza do makro ;)
Czy PS jest lepszy od LR do takiej obróbki ?
darkmajin
19-05-2011, 09:24
ostrz po skalowaniu, parametry możesz schować w kieszeń
są różne techniki ostrzenia w ps najpierw przeleć po wszystkich zobacz która Tobie pasuje czasem jedna daje lepsze efekty od drugiej
do netu ostrz w 100%
do labu w 50%
save > podgląd w windzie > + / - > final sejw > upload na forum :F
*imo
"Czy PS jest lepszy od LR do takiej obróbki ?"
LR sluzy glownie do wolania, PS glownie do dalszego dlubania.
Czesc mozliwosci sie pokrywa i zapewne dziala bardzo podobnie.
Ja wyostrzam w LAB kanal L oczywiscie parametry wedlug upodobania. Wedlug mnie jest lepiej dlatego ze kolorowe piksele Ci nie beda swiecic, w rgb czesto mi sie to zdarzalo.
Kundzior
21-05-2011, 16:25
Ja wyostrzam w LAB kanal L oczywiscie parametry wedlug upodobania. Wedlug mnie jest lepiej dlatego ze kolorowe piksele Ci nie beda swiecic, w rgb czesto mi sie to zdarzalo.
I na "L"ce nie masz hallo efektu jak przedobrzysz, ale metod jest wiele, co komu pasuje.
I na "L"ce nie masz hallo efektu jak przedobrzysz, ale metod jest wiele, co komu pasuje.
I dlatego jest lepiej ;) no ale juz nie zdradzajmy szczegolow ;P
Przede wszystkim promień 1px (domyślny dla PS-a) jest stanowczo za duży. Zmniejsz do 0.2-0.3px.
To zależy od wielkości zdjęcia i jego zawartości. Czasem stosuje się promień 0.4 czasem 1.4. Nie ma czegoś takiego jak uniwersalny promień.
Można tak samo pobawić się wtapianiem, na kanale jasności, w trybie RGB. Nie trzeba od razu konwertować zdjęcia do przestrzeni L*a*b*.
Kundzior
02-06-2011, 01:26
Jak pisałem metod wyostrzania jest sporo.