PDA

Zobacz pełną wersję : D700 lampa lepsza niż SB900 i obiektyw

solec
15-05-2011, 18:35
Witam
co proponujecie z lamp do D700 lepszego niż SB900 i jaki obiektyw na kościół, salę i plener? (najlepiej jeden)

eskimos
15-05-2011, 18:46
Witam
co proponujecie z lamp do D700 lepszego niż SB900 i jaki obiektyw na kościół, salę i plener? (najlepiej jeden)

Chyba tylko jakis studyjny zestaw, tylko czy ksiadz pozwoli Ci przerobic oltarz na studio fotograficze :wink:

<| MICHAŁ |>
15-05-2011, 18:46
lampa zwana Sloncem i swiatlo zastane.

eskimos
15-05-2011, 18:49

Klopot moze byc ze spakowaniem, ale kto wie, Nobel czeka :wink:

Brazilianpitbull
15-05-2011, 18:58
Bardziej ciekawi mnie czym taką zasilić :D

cz4rnuch
15-05-2011, 19:20
Bardziej ciekawi mnie czym taką zasilić :D

Nie martw się, ma własne zasilanie wodorowo-helowe(podobno bardzo dobre), a producent daje gwarancję jeszcze na jakieś 5 miliardów lat.

<| MICHAŁ |>
15-05-2011, 20:24
hehe, sie nabijacie :)
kolega moze jeszcze przytargac jupitery ze stadionu Stomilu

kZC_
15-05-2011, 20:38
w Harrym Poterze był taki przyrząd, który używał Dumbledore. Gdy naciskał przycisk to zabierał światło np z latarni, i mógł je umiejscowić gdzie chce :D

ZgReDoL
15-05-2011, 20:42

Byli tacy w tym kraju co ukradli ksiezyc , to i ze słońcem moze sie uda.:)
Zreszta Kopernik juz je dawno temu zatrzymał, to bedzie łatwiej.:-D

ThomasVoland
15-05-2011, 21:06
http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-76-mz-5-digital,10191s

Pioter_
15-05-2011, 21:12
http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/metz-76-mz-5-digital,10191s

mocniejsza nie znaczy lepsza :-)

Swoją drogą - ktoś jeszcze z takich korzysta?

HYPER
15-05-2011, 21:44
SB800 jest lepsza niz SB900

Fidosanok
15-05-2011, 22:50

Taaa ... zależy dla kogo...

credka
16-05-2011, 08:31
Możesz uzasadnić?

darkmajin
16-05-2011, 08:32
Możesz uzasadnić?

jest mocniejsza po prostu, czy lepsza mnie się tam 900 podoba ;)

stachmuszel
16-05-2011, 08:52
Taaa ... zależy dla kogo...

Dokładnie tak. Na FX lepiej sprawdzi się SB-900, na DX SB-800. Porównaj błyski obu lamp np. na ogniskowej 200mm.

onia
16-05-2011, 08:55
no jaj sobie robicie ... a tu jeszcze trzeba obiektyw doradzić .... ;)
najlepiej jeden ... do wszystkiego ! i żeby robił wypasione fotki ... bo to w końcu na śluby ma być !!!!

a do autora: cóż brać się za coś gdy nie ma się totalnego pojecie (a tak wnioskuje po twoim pytaniu) to trochę no ten teges nie teges.

samson09
16-05-2011, 14:55
Witam

Lepszego to raczej za bardzo nic nie znajdziesz bo to świetna lampa. Chyba, że z używek sb800 - porównywalna. Mam sabinkę 900 i w żadne metzy czy inne bym się nie bawił. Co do obiektywu to hmm... kościól, sala plener... to najlepiej nikkor 28-300 :) Żart oczywiście. Nie ma jednego uniwersalnego szkła do wszystkiego niestety. Mam nadzieję, że zarobkowo nie będziesz focił bo skoro zadajesz takie pytania to niestety za wcześnie chyba dla ciebie na to.

solec
16-05-2011, 15:11
Mam nadzieję, że zarobkowo nie będziesz focił bo skoro zadajesz takie pytania to niestety za wcześnie chyba dla ciebie na to.Oczywiscie że nie mam body ktore dostałem w okazyjnej cenie ale bez obiektywu i musze cos kupic .Na dzien dzisiejszy zastanawiam sie nad 24-70 z tym ze nie wiem czy sigme czy nikkora bo cena jest duza tego ostatniego ale i foty pewnie lepsze.Lampe juz zakupiłem sb 900 za 1240 zł nowa.Dzieki wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi.

samson09
16-05-2011, 15:36
Jak cie stać to tylko nikkor nowy. Z sigmami różnie bywa. Poza tym o nikkorze już tyle napisano, że w zasadzie nie ma się co zastanawiać. Jak z używki to walałbym zamiast tej sigmy choćby nikkora 28-70 2.8 Starsza konstrukcja niż nikkor 24-70, ale świetny obiektyw. Jak nie przeszkadza ci 4mm różnicy z tylu to kupuj, zaoszczędzisz.

sebar1
16-05-2011, 15:51
Jak z używki to walałbym zamiast tej sigmy choćby nikkora 28-70 2.8 Starsza konstrukcja niż nikkor 24-70, ale świetny obiektyw.

to prawda, mam go od 4 tygodni i dla mnie rewelacja.
Tyle tylko, że przed zakupem trzeba go dokładnie sprawdzić bo można kupić dogorywającą sztukę.
Te z numerem seryjnym zaczynającym się od "4" są z dwóch ostatnich lat produkcji.
Na znanym portalu aukcyjnym jest ich ostatnio całkiem sporo w naprawdę "ludzkich" cenach.

Marcin Borkowski
16-05-2011, 17:40
najbardziej uniwersalnym zestawem bedzie SB-8000 i Nikkor 14-400 f/0.95 VR V z funkcja fisha na szerokim i macro na dluzszym

tymancjo
17-05-2011, 09:13
najbardziej uniwersalnym zestawem bedzie SB-8000 i Nikkor 14-400 f/0.95 VR V z funkcja fisha na szerokim i macro na dluzszym

Santa madonna! - You make my day!

"funkcja fisha" świetny tekst :)

Pozdrawiam,
Tomek

BorysR
17-05-2011, 10:24
ale to bylby hit.

Piotrek 77
17-05-2011, 10:25
Jak koledzy napisali obiektyw to Nikkor - chociaż Sigma też da radę, tylko zawsze będziesz miał niedosyt że nie dołożyłeś i nie kupiłeś Nikkora.
A czy będziesz na fotkach zarabiał czy nie - to twoja prywatna sprawa. Znam fotografów co trzaskają super zdjęcia i jakby chcieli to by zleceń na ślubniaki mieli mnóstwo - ale nie chcą sie w to bawić.
A także znam takich co kiepskie zdjęcia robią a klienci ich chwalą.
Rynek sam zweryfikuje czy się nadajesz czy nie.

szkiełko
17-05-2011, 11:00
Fajny wątek... gość stawia konkretne pytanie a tutaj zaczyna się MEGA OT...już 3. strona leci minus kilka sensownych odpowiedzi na temat. Nawet o Kaczyńskich ktoś inteligentnie zahaczył jakby to coś miało wspólnego z tym forum a zwłaszcza z pytaniem. Jest tutaj jakiś tzw. MODERATOR? Może komuś sie wydać mój głos awanturniczym, ale wyobraźcie sobie kogoś kto ma podobny problem i zaczyna czytać ten wątek. Zamiast sugestii i rozwiązań czyta PIERDOŁY i czyjeś pseudopolityczne wywody. Może warto pisać na temat???

Marcin Borkowski
17-05-2011, 12:40
bo ktoś kto chce się zająć fotografią zarobkowo, sam powinien wiedziec co jest mu potrzebne do pracy

kojot3.0
17-05-2011, 13:24
bo ktoś kto chce się zająć fotografią zarobkowo, sam powinien wiedziec co jest mu potrzebne do pracy

A ja mam pytanie do tych "profesjonalistów" udzielających tych nieocenionych merytorycznie odpowiedzi. Gdzie autor napisał o zarobkowym foceniu. Może chce zacząć od darmowych zleceń. Wy tez tak pewnie robiliście... Panowie "PROFESJONALISCI" , trochę szacunku dla kolegi z forum. A może to zazdrość konkurencji... :D

Pozdrawiam autora. Powodzenia życzę w nabieraniu doświadczenia :)

solec
17-05-2011, 13:33
bo ktoś kto chce się zająć fotografią zarobkowo, sam powinien wiedziec co jest mu potrzebne do pracyNie mam zamiaru zarabiac na tym sprzecie bo mam inna prace gdzie jedno z drugim bedzie sie gryzło czasowo a majac juz body i lampe potrzebuje podpowiedzi ale jak juz poprzedni kolega napisał wiekszosc odpowiedzi na zadane pytanie nie ma z nim nic wspolnego ale sa i te ktore podpowiedza a moze bardziej potwierdza moja skromna wiedze w tej dziedzienie i za takie szczere dzieki.

solec
17-05-2011, 13:35
[QUOTE=kojot3.0;2395266]A ja mam pytanie do tych "profesjonalistów" udzielających tych nieocenionych merytorycznie odpowiedzi. Gdzie autor napisał o zarobkowym foceniu. Może chce zacząć od darmowych zleceń. Wy tez tak pewnie robiliście... Panowie "PROFESJONALISCI" , trochę szacunku dla kolegi z forum. A może to zazdrość konkurencji... :D Dokładnie tak jak piszesz.

krzysztof jot
17-05-2011, 14:12

nie sadze - jeśli "chce się zająć" to znaczy ze może dopiero zaczyna, i nie musi być totalnie zorientowany sprzętowo, więc zadaje pytanie na forum tematycznym, natomiast może mieć to COŚ i ten dar Boże że zdjęcia robi genialne, a teraz chce do tego mieć dobry sprzęt, i zacząć zarabiać konkretne pieniądze. Możliwe ? Możliwe, i nie widze nic zdrożnego w tych pytaniach - odezwali sie super spece "z funkcją fisha" . Żenuła.

onia
17-05-2011, 14:47
nie sadze - jeśli "chce się zająć" to znaczy ze może dopiero zaczyna, i nie musi być totalnie zorientowany sprzętowo, więc zadaje pytanie na forum tematycznym, natomiast może mieć to COŚ i ten dar Boże że zdjęcia robi genialne, a teraz chce do tego mieć dobry sprzęt, i zacząć zarabiać konkretne pieniądze. Możliwe ? Możliwe, i nie widze nic zdrożnego w tych pytaniach - odezwali sie super spece "z funkcją fisha" . Żenuła.

To nich poszuka i poczyta jak go to tak interesuje a nie zaczyna kolejnego wątku który nic nie wnosi.
Malo to tutaj na tym forum napisano ? no proszę cie ...

z postawa "Daj", "Powiedz" ... jeśli jemu samemu się nie chce poszukać to wybacz ...
Ile było takich tematów ? ile teraz jest ? w ilu są prowadzone dyskusje ?

krzysztof jot
17-05-2011, 14:56
To nich poszuka i poczyta jak go to tak interesuje a nie zaczyna kolejnego wątku który nic nie wnosi.
Malo to tutaj na tym forum napisano ? no proszę cie ...

z postawa "Daj", "Powiedz" ... jeśli jemu samemu się nie chce poszukać to wybacz ...
Ile było takich tematów ? ile teraz jest ? w ilu są prowadzone dyskusje ?

oj tam, nic nie wnosi właśnie taka dyskusja i takie potraktowanie pytającego -gdyby pojawiło sie kilka konkretnych, konstruktywnych odpowiedzi i watek byłby z sensem i pewnie już zalegałby archiwa. Sam wole zapytac i wyselekcjonować z "trocin i plew" odpowiedź zwracając uwage na to kto, z jakim doświadczeniem i zaangażowaniem odpowiada. Po to jest forum, aby pytać - i tak lepiej już o obiektyw, niz o to co akurat kupiłem czy słucham... czy co mam na rece :) - no, to akurat mój bestselerowy watek ;)

onia
17-05-2011, 15:08
oj tam, nic nie wnosi właśnie taka dyskusja i takie potraktowanie pytającego -gdyby pojawiło sie kilka konkretnych, konstruktywnych odpowiedzi i watek byłby z sensem i pewnie już zalegałby archiwa. Sam wole zapytac i wyselekcjonować z "trocin i plew" odpowiedź zwracając uwage na to kto, z jakim doświadczeniem i zaangażowaniem odpowiada. Po to jest forum, aby pytać - i tak lepiej już o obiektyw, niz o to co akurat kupiłem czy słucham... czy co mam na rece :) - no, to akurat mój bestselerowy watek ;)

Wiesz nie wiem jak reszta osob ktore sie tutaj wypowiadaja cos takiego traktuje.
Ale dla mnie zadanie tego typu pytania jest troche niepowazne i pokazujace podejscie osoby ktora je zadaje.
Skoro on prezentuje takie niepowazne podejscie to dlaczego my mamy powanznie odpowiadac ?

Owszem forum jest od pytania dzielenia sie wiedza i po to by uzyskiwac na zadane pytania odpowiedzi.
Ale prosze cie ... jak mozna traktowac kogos kto nie trakuje reszty an tyle powaznie by samemu zobaczyc czy ktos juz o to nie pytal ?

solec
17-05-2011, 15:33
Wiesz nie wiem jak reszta osob ktore sie tutaj wypowiadaja cos takiego traktuje.
Ale dla mnie zadanie tego typu pytania jest troche niepowazne i pokazujace podejscie osoby ktora je zadaje.
Skoro on prezentuje takie niepowazne podejscie to dlaczego my mamy powanznie odpowiadac ?

Owszem forum jest od pytania dzielenia sie wiedza i po to by uzyskiwac na zadane pytania odpowiedzi.
Ale prosze cie ... jak mozna traktowac kogos kto nie trakuje reszty an tyle powaznie by samemu zobaczyc czy ktos juz o to nie pytal ?

Dziekuje Ci za podpowiedz z wskazówka!!!
NIc dodac nic ująć .
POzdrawiam normalnych na tym forum jak i jednoczesnie dziekuje za podpowiedzi z których wybrałem to co potrzebowałem i jutro uderzam po odbiór obiektywu.

szkiełko
17-05-2011, 15:34

Moim skromnym zdaniem komuś myli się funkcja MODERATORA z uczestnikiem forum. Jeżeli ktoś wg Ciebie zadaje głupie pytanie NIKT nie zmusza Cię do zabierania głosu w dyskusji. Jeżeli nie byłoby tutaj odpowiedzi na to pytanie, to sam pytający zrozumiałby, że pytanie jest nie na poziomie. Osobiście wolę żeby w takiej sytuacji zajmował głos MODERATOR działu niż specjaliści od fisheyeów... Nie mi oceniać czy pytanie było na poziomie czy nie. Forum jest od tego żeby zadawać pytania, nawet głupie. Jeżeli komuś taka formuła nie odpowiada, powinien założyć swoje forum dla SPECJALISTÓW, którzy będą zadawać pytania i uzyskiwać na nie odpowiedzi. To co tutaj prezentujesz i kilku innych kolegów jest czysto polskim pokazem zazdrości wg zasady: jeśli komuś jest lepiej niż mi, to zajechać go traktorami, albo utopić w łyżce wody. Rozumię, że ktoś mógłby zadać totalnie lamerskie pytanie a może nawet prowokacyjne, a bywały tutaj takie, to wówczas powienien reagować MODERATOR a nie my! Nikt nas nie zmusza do udzielania się w tym wątku. Popatrz na proporcje konkretnych odpowiedzi na to pytanie do LAMERSKICH odpowiedzi. Każdemu czasami wyskoczy jakaś dygresja nie na temat spod klawiatury, ale żeby snuć rozważania na temat MEGA HIPER SUPER fisheyea przez 2 strony??? Czy tego dotyczyło pytanie??? Jak uważasz, że gość zadał lamerskie pytanie to bądź odważna i napisz o tym publicznie w odpowiedzi do niego, a nie podjazdy nie na temat i śmiechy-hichy...
Zawsze miałaś taką wiedzę jak dzisiaj??? I od samego początku zadawałaś mądre pytania w fotografii?

jo44
17-05-2011, 18:05
A ja mam pytanie do tych "profesjonalistów" udzielających tych nieocenionych merytorycznie odpowiedzi. Gdzie autor napisał o zarobkowym foceniu. Może chce zacząć od darmowych zleceń. Wy tez tak pewnie robiliście... Panowie "PROFESJONALISCI" , trochę szacunku dla kolegi z forum. A może to zazdrość konkurencji... :D

Pozdrawiam autora. Powodzenia życzę w nabieraniu doświadczenia :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1440693#post1440693

onia
18-05-2011, 08:07
Moim skromnym zdaniem komuś myli się funkcja MODERATORA z uczestnikiem forum. Jeżeli ktoś wg Ciebie zadaje głupie pytanie NIKT nie zmusza Cię do zabierania głosu w dyskusji. Jeżeli nie byłoby tutaj odpowiedzi na to pytanie, to sam pytający zrozumiałby, że pytanie jest nie na poziomie. Osobiście wolę żeby w takiej sytuacji zajmował głos MODERATOR działu niż specjaliści od fisheyeów... Nie mi oceniać czy pytanie było na poziomie czy nie. Forum jest od tego żeby zadawać pytania, nawet głupie. Jeżeli komuś taka formuła nie odpowiada, powinien założyć swoje forum dla SPECJALISTÓW, którzy będą zadawać pytania i uzyskiwać na nie odpowiedzi. To co tutaj prezentujesz i kilku innych kolegów jest czysto polskim pokazem zazdrości wg zasady: jeśli komuś jest lepiej niż mi, to zajechać go traktorami, albo utopić w łyżce wody. Rozumię, że ktoś mógłby zadać totalnie lamerskie pytanie a może nawet prowokacyjne, a bywały tutaj takie, to wówczas powienien reagować MODERATOR a nie my! Nikt nas nie zmusza do udzielania się w tym wątku. Popatrz na proporcje konkretnych odpowiedzi na to pytanie do LAMERSKICH odpowiedzi. Każdemu czasami wyskoczy jakaś dygresja nie na temat spod klawiatury, ale żeby snuć rozważania na temat MEGA HIPER SUPER fisheyea przez 2 strony??? Czy tego dotyczyło pytanie??? Jak uważasz, że gość zadał lamerskie pytanie to bądź odważna i napisz o tym publicznie w odpowiedzi do niego, a nie podjazdy nie na temat i śmiechy-hichy...
Zawsze miałaś taką wiedzę jak dzisiaj??? I od samego początku zadawałaś mądre pytania w fotografii?

A czy ty masz problemy ze zrozumieniem polskiego języka ? Chodzi mi głównie o to ze takich tematów na forum są dziesiątki.
Wystarczy od siebie coś dać i poszukać ( a założę się za jakby mu się chciało to by znalazł )a nie wpaść zadać pytanie a później się dziwić ze wszyscy piszą jak piszą.

Lepiej nie lepiej ... nie wiem czego ma się to dotyczyć wraz z tym topieniem w łyżce ? Bo np ja nigdy się o takie rzeczy tutaj nie pytałem może
dlatego ze nie mam nigdy zamiaru robić zdjęć na ślubach ? Wiec gdzie mnie jest wg Ciebie lepiej ?

To pytanie jest bardziej związane z netykieta ... albo być może brakiem znajomości takowej przez osobę zadająca.

Popatrz na proporcje konkretnych odpowiedzi na to pytanie do LAMERSKICH odpowiedzi.

Popatrz na LAMERSKOSC tego pytania to będziesz miał odpowiedz skąd takie odpowiedzi.
Myślę ze zupełnie inaczej było by to potraktowane gdyby kolega raczył cokolwiek poczytać a później zadał konkretne pytanie lub pytania a nie:
Potrzebuje obiektyw na śluby najlepiej żeby to był jeden i do wszystkiego ...

Sapphiron
18-05-2011, 08:30
Jak dzieci w piaskownicy... Jak dzieci...

Jeden ma lenia w pupie i zamiast poszukać w tematach gdzie było tego od groma pisze temat...
Pojawiła się też armia obrońców uciśnionych którzy pochwalają takie zachowania...

Pojawili się również normalnie, trzeźwo myślący użyszkodnicy którzy zostali z miejsca zaatakowani przez armię obrońców...

To się nigdy nie nudzi?

darkmajin
18-05-2011, 08:38
zaraz wpadnie ekonet i zacznie słowami "misiaczki moje..." :D

solec
18-05-2011, 08:44
A czy ty masz problemy ze zrozumieniem polskiego języka ? Chodzi mi głównie o to ze takich tematów na forum są dziesiątki.
Wystarczy od siebie coś dać i poszukać ( a założę się za jakby mu się chciało to by znalazł )a nie wpaść zadać pytanie a później się dziwić ze wszyscy piszą jak piszą.

Lepiej nie lepiej ... nie wiem czego ma się to dotyczyć wraz z tym topieniem w łyżce ? Bo np ja nigdy się o takie rzeczy tutaj nie pytałem może
dlatego ze nie mam nigdy zamiaru robić zdjęć na ślubach ? Wiec gdzie mnie jest wg Ciebie lepiej ?

To pytanie jest bardziej związane z netykieta ... albo być może brakiem znajomości takowej przez osobę zadająca.

Popatrz na LAMERSKOSC tego pytania to będziesz miał odpowiedz skąd takie odpowiedzi.
Myślę ze zupełnie inaczej było by to potraktowane gdyby kolega raczył cokolwiek poczytać a później zadał konkretne pytanie lub pytania a nie:
Potrzebuje obiektyw na śluby najlepiej żeby to był jeden i do wszystkiego ...NIc Mądrego nie wniosłeś do tematu a ja CIe nie prosiłem o wypowiedzi i smetne spostrzeżenia jeżeli jestes taki dobry to się pochwal swoimi wypocinami (daj linka) bo w ten sposób to tylko sobie nabijasz posty.

Sapphiron
18-05-2011, 08:48
NIc Mądrego nie wniosłeś do tematu a ja CIe nie prosiłem o wypowiedzi i smetne spostrzeżenia jeżeli jestes taki dobry to się pochwal swoimi wypocinami (daj linka) bo w ten sposób to tylko sobie nabijasz posty.

No i dziękuję za rozbawienie na cały kolejny dzień! Po tym poście moja dusza się rozradowała, uśmiech pojawił się na twarzy a oczy aż zaczęły błyszczeć od radości ^_^

onia
18-05-2011, 09:32
No i dziękuję za rozbawienie na cały kolejny dzień! Po tym poście moja dusza się rozradowała, uśmiech pojawił się na twarzy a oczy aż zaczęły błyszczeć od radości ^_^

Mam podobnie ... dla mnie koniec tematu ...

szkiełko
18-05-2011, 10:34

Potrzebuje obiektyw na śluby najlepiej żeby to był jeden i do wszystkiego ...

Teraz już wiem dlaczego masz status: GADUŁA.
...reszta bez komentarza, bo po co?

@Sapphiron: Tak jestem z armii obrońców uciśnionych... a nie z "normalnie, trzeźwo myślących użytkodników". Zanim obrazisz, mógłbyś najpierw pomyśleć.

Generalnie wątek jest jednym wielkim pośmiewiskiem z gościa, który zadał pytanie jakie zadał!

Forma jest prosta: możesz udzielić odpowiedzi lub nie. Nikt nie zmusza Cię do wyśmiewania się z kogoś na forum.
Uważam osobiście, że cały ten wątek powinien być wykasowany i pozostawione 3-4 odpowiedzi na temat postawionego pytania przez normalnie, trzeźwo myślących użytkowników plus może Twój lub @Onia-i.

W sumie bez sensu... sam zaczynam robić za MODERATORA tutaj, za co przepraszam wszystkich pozostałych.
Po prostu nie podoba mi się, że zamiast konkretnych odpowiedzi robicie sobie JAJA z gościa. Nie musicie odpowiadać na jego pytanie, a jak macie ochotę ponabijać się z kogoś to może PUB jest lepszym miejscem? I można komuś w m..ę dać :D A tak? Anonimowo, bezkarnie... :D Ładnie to tak?
Więc @Sapphironie uważaj bo bywam w Lublinie i mogę zaprosić Cię do PUB-u na rozmowę :D

A teraz możecie powylewać sobie mądrości i zjechać mnie jak reksa. Dla mnie ten wątek i temat jest CHORY.
Nie raz widziałem kompletnie głupie pytania na tym forum, ale szczerze powiem, że dziwię się brakiem reakcji ze strony Moderatorów, którzy chyba po to są żeby dbać o "zdrowe" dyskusje i pytania?

darkmajin
18-05-2011, 11:12
Generalnie wątek jest jednym wielkim pośmiewiskiem z gościa, który zadał pytanie jakie zadał!

Forma jest prosta: możesz udzielić odpowiedzi lub nie.

Forma jest jeszcze prostsza : zadajesz głupie pytania bez szukania narażasz się na pośmiewisko

to jak by zapytać co znaczy VR na obiektywie

*IMO ;)

Sapphiron
18-05-2011, 13:17
Więc @Sapphironie uważaj bo bywam w Lublinie i mogę zaprosić Cię do PUB-u na rozmowę :D

Czyżbyś sugerował że w otwartej rozmowie nie odważyłbym się rozmawiać tak jak tutaj? Cóż, problem w tym że na necie nie rozmawiam tak jak normalnie, a w szczególności na tym forum, nie chcę dorwać kolejnego bana za szczerość swoich ponoć kontrowersyjnych wypowiedzi...

Poza tym nie łażę po PUBach bo nie mam na to czasu :)

Co do wątku to cóż...

ROBOTEK
20-05-2011, 00:21
Generalnie wątek jest jednym wielkim pośmiewiskiem z gościa,

Czego innego można się spodziewać na tym forum, trend trwa już kupę czasu...

Dobrze że istnieje PW ech szkoda gadać, może znów umrze jakiś papież to się odrobinę
polepszą ludzkie odruchy przynajmniej na tydzień żałoby.

darkmajin
20-05-2011, 07:17

Dobrze że istnieje PW ech szkoda gadać, może znów umrze jakiś papież to się odrobinę
polepszą ludzkie odruchy przynajmniej na tydzień żałoby.

widzę że kolega się obraził za ocenę portfolio w paru tematach

Rafał_Sz
20-05-2011, 12:55
Zdecydowanie lepszym wyborem od SB900 jest posiadanie dwóch lub więcej SB900/SB800, Do tego trzeba niestety dorzucić płynne i świadome posługiwanie się CLS.

Co do szkieł, to np. 24-70/2.8 w tandemie z uzupełniającym 70-200/2.8 powinno być wystarczającym zestawem. Oczywiście dorzucenie 50/1.4 lub 85/1.4 do torby będzie miłym uzupełnieniem.

joker333
20-05-2011, 13:12
w całym wątku chodzi raczej o to że pytając o lepszą od topowej lampy nikona ciężko cos doradzić no sorry ale jeśli ta lampa jest dla Ciebie za słaba i Cie ogranicza to jaką mamy doradzić? jaki obiektyw z takimi wymaganiami ?Jak Ci napiszę że Nikkora 24-70 to kupisz a za jakiś czas wrócisz z pytaniem co lepszego bo ten Nikkor to za wąski na szerokim końcu, tele żadnego nie ma a i światło do dupy bo mogłoby być 1.4 a nie ciemne 2.8

Z takimi wymaganiami po prostu musisz poczekać bo ówczesna technika chyba jeszcze za nimi nie nadąża ;)

<| MICHAŁ |>
20-05-2011, 13:35

Odpowiedzi sa wprost proporcjonalne do poziomu zadawanych pytan :twisted:
Juz pisalem wczesniej (http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2370955&postcount=9) - to forum jest tak liberalne pod wzgledem moderacji, ze az przerazenie - kazde tego typu pytanie, juz nawet nie wspominajac o jego poziomie merytorycznym, powinno byc natychmiast nagradzane kartka!

jak wogole mozna zadac pytanie?

Wystarczylo przeszukac forum i poswiecic choc troche czasu na przeczytanie kilku watkow...

i nagle pojawia sie obronca ucisnionych, ktory pisze:

Fajny wątek... gość stawia konkretne pytanie a tutaj zaczyna się MEGA OT...już 3. strona leci minus kilka sensownych odpowiedzi na temat.
no po prostu rece opadaja....

Pawel Pawlak
20-05-2011, 14:33
Mikie, trudno się z Tobą nie zgodzić...

Ebeb
20-05-2011, 15:46
Przed stawaniem w obronie Solca proponuję zapoznać się z jego wcześniejszymi postami. Ręce opadają.

alkor78
20-05-2011, 23:38
i nogi

Michał Jędrak
21-05-2011, 15:44
Podobno nie ma głupich pytań, ale czasami niektóre zbliżają się do tej magicznej granicy :-).

Drogi kolego Solec, zadałeś takie pytanie, jak to się mówi, z dupy: ogólne, niepoparte żadnymi osobistymi preferencjami i wskazujące na to, że nie chcesz poszukać informacji i nie chcesz się nauczyć czegoś o fotografii. No i w dodatku obawiam się, że zamierzasz, jak wszyscy, zarobić sobie na ślubach, ale niestety możesz zrobić przykrą niespodziankę parze młodej. Tylko tak przypuszczam, bo nie widziałem Twoich zdjęć, ale wypowiedzi na to wskazują.

A teraz do rzeczy. Skoro kupiłeś D700, to kupno lampy SB900 jest wywaleniem kasy w błoto. Nawet w najgorszym kościele dasz radę zrobić porządne fotki bez lampy. Jeśli chcesz jednak fotografować fleszem, to zmień aparat bo wszystkie zdjęcia palnięte lampą są identyczne pod względem jakości estetycznej. Kup sobie D300, D90, D3000 whatever... No ale jeśli jednak zamierzasz robić ładne zdjęcia, a nie pstrykanko fleszem, to....

1. Kup sobie 50/1.8 lub 50/1.4 (500 lub 1200zł)
2. Kup sobie 85/1.8 (1300zł)
3. Kup sobie 35mm/1.8DX (niecałe 700zł i nie przejmuj się winietą)
4. Sprzedaj SB900 i kup jakąś chińską lampę lub najwyżej używaną SB600. Nic więcej nie potrzeba.

Punktów mógłbym dopisać jeszcze ze 20, ale mi się nie chce i może ktoś inny się dołączy. Jest sporo obiektywów za małą kasę, które znakomicie się sprawdzają na FX. Nawet taki 35-105/3.5-4.5 sprzed 30 lat.

Aha i na wszelki wypadek powtórzę: sprzedaj SB900

Piotrek 77
21-05-2011, 17:22
No dobrze topowa lampa SB900 ma kilka wad. Większość tylko poleca systemówki. A co niektórzy wybraliby metza. Ale osób które by naprawdę powiedziały która jest lepsza lampa - to tu jest bardzo mało gdyż większość nie miała styczności z metzem ( w tym także ja).
Dziwi mnie ze ktoś specjalnie szuka podobnych postów i nabija liczniki nic nie wnoszącymi postami. A reguła prosta nie chcesz odpowiadać nie odpowiadaj. Jednak znalazło się kilku użytkowników co odpowiedzieli

M_J
21-05-2011, 18:13
Miałem topowego Metza 75 Mz-5. Potężna lampa, pewny uchwyt, ale kłopotliwa jest waga i brak FP lub Canonowskiego HSS. Dlatego poszła na alledrogo. Teraz mam SB900, słabsza, ale do użytku z krótkimi czasami w plenerze.

stachmuszel
21-05-2011, 19:49
...Aha i na wszelki wypadek powtórzę: sprzedaj SB900

Do końca bym się z tą tezą nie zgodził. Nawet do D700 lampa IMO jest potrzebna. Też tak myślałem, że wysokie ISO jest panaceum na wszystko, dopóki nie dostałem szaroburych fotek z D700 z szaroburych miejsc, np. z muzeum czy kościoła. Lekkie dopalenie lampką w takich miejscach powoduje, że ogólna kolorystyka fotek jest przyjemniejsza w odbiorze. Dlatego nawet SB600 powinna znaleźć się na liście zakupów. Widziałem wiele zdjęć bez lampki z D700 i nie każde mi się podobały. Takie jest moje zdanie, no ale może ja nie umiem zdjęć robić :-)

Endriu129
22-05-2011, 14:31
Napisał Michał Jędrak

Skoro kupiłeś D700, to kupno lampy SB900 jest wywaleniem kasy w błoto...

Też pozwolę się z tą tezą nie zgodzić. Można zrobić jeszcze lepsze zdjęcia, w pewnych warunkach, wykorzystując zarówno światło zastane jak i delikatne światło z lampy. I może to być właśnie SB 900. Tylko trzeba błysnąć umiejętnie.

Paweł Krystek
22-05-2011, 17:35
Też pozwolę się z tą tezą nie zgodzić. Można zrobić jeszcze lepsze zdjęcia, w pewnych warunkach, wykorzystując zarówno światło zastane jak i delikatne światło z lampy. I może to być właśnie SB 900. Tylko trzeba błysnąć umiejętnie.
Poza tym można wypiąć lapmpę z sanek ustawić gdzieś z boku na -1,3EV, wysunąc wbudowanego flasha w tryb "Commander Mode" i wtedy buchnąć nawet przy iso 5000. Całkiem inna bajka.

Michał Jędrak
22-05-2011, 20:02
No właśnie po części się ze mną zgadzacie i sobie zaprzeczacie. Po co są lampy jak duży Metz czy SB800/900? No żeby ustawić sobie ISO200, zniweczyć tym samym jakiekolwiek światło zastane, pierdyknąć lampą aż wszyscy oślepną i cieszyć się, że sięgnęła do 50 metrów. Tymczasem rozwijacie tę myśl, o którą mi chodziło, czyli że do dopalenia sobie na minus 2EV przy ISO3200 nie potrzeba mocnej lampy, bo płaci się za moc, której się nie potrzebuje. Taka SB900 będzie zasuwać głównie na 1/64 mocy. Przy takiej matrycy jak ta w D700 spokojnie wystarczy połowa mocy, którą posiada taka SB600 czy jakaś inna lampa do 500zł. Dlatego lepiej jest wycofać kasę i kupić sobie słabą (pod względem światła) i jakiś obiektyw.

<| MICHAŁ |>
22-05-2011, 21:07
ja swoja sb800 sprzedalem koledze, ktory wlasnie spawa klientom po oczach
dla mnie sensem i idea d700 jest wlasnie polaczenie matrycy i jasnego szkla i praca w swietle zastanym

sebar1
22-05-2011, 21:22
jasne, ale taka idea jest fajna jak się bawimy w fotografa w domu albo mamy czas ustawić sobie modela tak jak chcemy.
Co innego jak dokumentujemy czyjeś ważne chwile.
Wtedy lampa nawet na takim "cudzie" jakim jest D700 jest niezastąpiona.
Są sceny w których mamy zróżnicowane światło, ostre światło tworzące cienie np. na twarzach, robimy zdjęcia pod światło itd.
żadne nawet najjaśniejsze szkło nam wtedy nie pomoże.
Wysokie używalne ISO nie zwalnia z obowiązku robienia zdjęć poprawnie i estetycznie naświetlonych.

Paweł Krystek
22-05-2011, 21:40
Taka SB900 będzie zasuwać głównie na 1/64 mocy. Przy takiej matrycy jak ta w D700 spokojnie wystarczy połowa mocy, którą posiada taka SB600 czy jakaś inna lampa do 500zł. Dlatego lepiej jest wycofać kasę i kupić sobie słabą (pod względem światła) i jakiś obiektyw.
Tu nie chodzi tylko o moc. Jedną z zalet SB900 jest możliwość ustawienia ogniskowej w lampie na 200mm gdzie mamy możliwość wygenerowania fajnego, wąskiego snopa światła w obiekt.

marcinez
22-05-2011, 22:36
(...)Jedną z zalet SB900 jest możliwość ustawienia ogniskowej w lampie na 200mm gdzie mamy możliwość wygenerowania fajnego, wąskiego snopa światła w obiekt.
Ja bym tego zaletą nie nazwał. Moim zdaniem to chwyt marketingowy, "bo sb900 ma zoom do 200 mm a inne lampy nie mają". Kto fotografuje z takim zoomem?? Gdzie wykorzystujesz przy takim zoomie lampę?

Paweł Krystek
22-05-2011, 23:00
Kto fotografuje z takim zoomem?? Gdzie wykorzystujesz przy takim zoomie lampę?
Nie wiem, czy wiesz o czym piszesz, ja nie mówiłem o ogniskowej 200mm przy której lampa z główką na wprost też się tak ustawi, ale o samym zoomie lampy w trybie np. Remote. Ustawionej poza aparatem (lampy można sterować zdalnie jakby ktoś nie wiedział ;-) i można dopasowywać rodzaj światła, które emitują m.in. poprzez zmianę zooma w samej lampie. I to jest jej zaleta.

Tam gdzie chcesz oświetlić obiekt częściowo, z dalszej odległości, i uzyskać ostre światło np. z innej niż aparat strony A to nie ma nic wspólnego z ogniskową obiektywu.

<| MICHAŁ |>
23-05-2011, 07:10
jasne, ale taka idea jest fajna jak się bawimy w fotografa w domu albo mamy czas ustawić sobie modela tak jak chcemy.
Co innego jak dokumentujemy czyjeś ważne chwile.
ci co musza, to sobie "spawaja", ja nie musze :)
moge sobie pozwolic na komfort robienia zdjec dla przyjemnosci.

Sapphiron
23-05-2011, 07:51
Ja bym tego zaletą nie nazwał. Moim zdaniem to chwyt marketingowy, "bo sb900 ma zoom do 200 mm a inne lampy nie mają". Kto fotografuje z takim zoomem?? Gdzie wykorzystujesz przy takim zoomie lampę?

Ja bardzo często korzystam z tego zooma :) kilku moich znajomych fotokamerunów ślubnych też :) Mc'Nally też :) Wielu innych strobistów również...

marcinez
23-05-2011, 07:53
Nie wiem, czy wiesz o czym piszesz, ja nie mówiłem o ogniskowej 200mm przy której lampa z główką na wprost też się tak ustawi, ale o samym zoomie lampy w trybie np. Remote. Ustawionej poza aparatem (lampy można sterować zdalnie jakby ktoś nie wiedział ;-) i można dopasowywać rodzaj światła, które emitują m.in. poprzez zmianę zooma w samej lampie. I to jest jej zaleta.(...)
To czym piszesz rzeczywiście może być zaletą. Niestety wspomniałeś lakonicznie o możliwościach tej lampyw związku z zoomem, a jasnowidzem nie jestem, tym bardziej, że nie użytkuję tej świetnej lampy.

Ja bardzo często korzystam z tego zooma :) kilku moich znajomych fotokamerunów ślubnych też :) Mc'Nally też :) Wielu innych strobistów również...
Jeśli używasz zooma tak jak pisze @4kfoto to rozumiem, jak walisz z lampa z korpusu z takim zoomem to ja bym takich zdjęć od ciebie nie chciał....

stef
23-05-2011, 08:48
Jeśli używasz zooma tak jak pisze @4kfoto to rozumiem, jak walisz z lampa z korpusu z takim zoomem to ja bym takich zdjęć od ciebie nie chciał....
Dowiedz się z google co to jest strobing i kto to jest McNally i nie wypisuj już tu takich bzdur.

marcinez
23-05-2011, 10:25
Dowiedz się z google co to jest strobing i kto to jest McNally i nie wypisuj już tu takich bzdur.
Dalej uważam, że zoom 200 mm w sb900 to tylko marketing i wcale nie są to bzdury.

Sapphiron
23-05-2011, 10:29
Dalej uważam, że zoom 200 mm w sb900 to tylko marketing i wcale nie są to bzdury.

Cóż, nikt Ci nie broni uważania... To tak samo jak uważać że snoot/stumienica do lamp studyjnych to też tylko marketing... :roll:

pil74
23-05-2011, 10:57
Witam
Ale macie zdrowie. Ponad 70 postów odnośnie "niemądrze" postawionego pytania, żeby dosadniej nie napisać :).
Nie wiem może się mylę, ale wg mnie pucha tego kalibru za taką cenę to zabawka dla świadomego użytkownika, który dokładnie wie czego chce.
Tak postawione pytanie kwalifikuje wątek do kosza. :) może poza jednym postem

Chyba adekwatna odpowiedz do tak postawionego pytania :)