Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Najtańsza lampa ze stroboskopem.

drdln
15-05-2011, 15:25
Czy ktoś się orientuje jaka jest najtańsza lampa, która umożliwia błyskanie stroboskopowe? Z tego co widzę, w Nikonie dopiero SB-800/900 ma tę funkcjonalność, ale jak jest z lampami niesystemowymi?

sprychu
15-05-2011, 15:57
Na przykład Metz 40 MZ-2. Nie wiem czy jest najtańsza, można kupić za 300-400 zeta praktycznie od zaraz, ale ostatnio jakieś 3-4 tygodnie temu jedna taka poszła za niewiele ponad 200 zł na alle. Czyli trzeba trochę cierpliwości, i można ją wyrwać w miarę tanio. A lampa pomijając już samo błyskanie stroboskopowe, jest bardzo fajna: mocna, dwa palniki, regulacja mocy do 1/256, świetna automatyka własna lampy, regulacja palnika głównego w pionie i poziomie (także w dół). Z cyfrowymi aparatami nie współpracuje idealnie (np.: nie przejmuje automatycznie ustawień z aparatu), ale manualnie jak najbardziej da się ją z cyfrówkami używać.

Pozdrawiam

drdln
15-05-2011, 16:33
Dzięki za odpowiedź, rozważę tę opcję, chociaż wolałbym jednak coś z TTLem, a najlepiej jeszcze dodatkowo ze zdalnym TTLem, żebym mógł ją też wyzwalać za pomocą wbudowanej lampy. Z tego co widzę dopiero Metz 44 AF-1 spełnia wszystkie te wymagania. Chyba, że coś przeoczyłem i ktoś podsunie mi jeszcze jakiś pomysł?