PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron SP 90 2.5

tyszcz
15-05-2011, 13:04
Witam.

Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu do makro. Mogę poznać Wasze opinie na jego temat i jak by ktoś podrzucił jakieś zdjęcia zrobione tym obiektywem.

Będę używał go na razie z Nikonem D60, ale mam też zamiar zmienić go na D90.

mibartek
15-05-2011, 17:59
ja miałem raz styczność i dla mnie rewelacja. Jeżeli nie straszny Ci manual i możesz kupić za dobrą cenę, to można śmiało brać.

JacekCz
15-05-2011, 21:30
Mam, bardzo lubię.
Kolega zakładam na 90% pyta o manual adaptall, ale jest też dość rzadki 90/2.5 SP AF, raz mi tanio uciekł.
Oba są do skali w makro 1:2 , potem poszły nowsze modele adaptall 90/2.8 (extremalnie rzadki, ale widziałem że jest, chyba nie fatamorgana) i AF (popularne), o skali 1:1.
Przez tą dość rzadką dziś jasność 2.5 u mnie spełnia rolę portretówki.

Manual 90/2.5 miał dwa modele, jeden popularny o bardziej tradycyjnym wyglądzie z filtrem 49 i rzadki stylizowany już współcześnie (chyba z szybką na skali odległości) z filtrem 52. Wg wiadomej strony ta sama optyka.

tyszcz
16-05-2011, 18:44
A co sądzicie o tym szkle? http://allegro.pl/tamron-sp-90-2-5-macro-szklo-doskonale-optycznie-i1595819372.html
Jak się będzie sprawować w makro i czasami może w portretach.

JacekCz
16-05-2011, 19:19
A co sądzicie o tym szkle? http://allegro.pl/tamron-sp-90-2-5-macro-szklo-doskonale-optycznie-i1595819372.html
Jak się będzie sprawować w makro i czasami może w portretach.

To jest ten z gwintem filtra 49mm, makro do 1:2 (z dość popularnym konwerterem x2 ok.200zł - wtedy jest 180 f/5 do 1:1 dla rygorystów de facto o lekko zmiennej ogniskowej) lub z rzadkim pierścieniem adaptall, lub z pierścieniem F pewnie ok 30mm osiągnie 1:1 jako dziewięćdzeisiątka. Ja mam ten konwerter i 180 w sadzie jest super ogniskową.

Recenzje o doskonałości optycznej nie są przesadzone. Nie jestem onanistą niuansów bokehu więc nie będę słowami opisywał, jako portret, przysłona 8 listków

tyszcz
16-05-2011, 19:25
Czyli jednym słowem nada się :D ??
Poważnie się nad nim zastanawiam bo cena jeszcze nie strasznie wygórowana a z tego co słyszałem to było by ok.

Czyli tam już przy tym obiektywie jest ten konwerter ??

Będę jeszcze coś potrzebował do podłączenia go do mojego Nikona ?

PS:Wielkie dzięki za odpowiedź :)

JacekCz
16-05-2011, 19:30
Czyli jednym słowem nada się :D ??
Poważnie się nad nim zastanawiam bo cena jeszcze nie strasznie wygórowana a z tego co słyszałem to było by ok.

Czyli tam już przy tym obiektywie jest ten konwerter ??

Będę jeszcze coś potrzebował do podłączenia go do mojego Nikona ?

PS:Wielkie dzięki za odpowiedź :)

Aukcja jest bez konwertera. Z dupką Contax / Yashika (w kosz).
Jeszcze potrzebna jest dupka, adapter nikonowska. TYLKO stara firmowa tamrona (60-160zł zależnie od szczęścia) z mechanizmami przeniesienia a NIE nowa chińska bez mechanizmów za 99zł (sam odlew z metalu, przysłona nie działa). Wtedy pełna praca jak manuale nikona, z przysłoną itd.