Zobacz pełną wersję : gierki elektroniczne - co polecacie dla dzieciaka?
chciałem córce kupić gierkę elektroniczną, coś prostego i niedrogiego
co polecacie dla dzieciaka 4,5 lat ?
http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=5950&order=pd&change_view=1
coś z powyższych się nadaje ? macie jakieś doświadczenia w temacie ? :)
fotograf58
15-05-2011, 10:57
Gry planszowe a nie jakieś elektroniczne badziewie, polecam.
Rafał_Sz
15-05-2011, 10:58
Nawet starsze, ale oryginalne Nintendo. Ostatecznie PSP. Te chińskie coś z linków raczej nie.
Ja mam PSP i dla dziecka starszego bym polecal, na ten wiek to jednak planszowki;)
Gry planszowe a nie jakieś elektroniczne badziewie, polecam.
planszówki mamy, nie grałeś w ruskie "jajeczka" jak byłeś mały ? ;)
fotograf58
15-05-2011, 11:22
planszówki mamy, nie grałeś w ruskie "jajeczka" jak byłeś mały ? ;)
niestety mój wiek jest przedpotopowy, nawet moje dzieci nie bawiły się ruskimi ..... lecz wychowały się na grach planszowych;)
Chodzi o te jajeczka ? :
http://www.youtube.com/watch?v=DXa5cv7Y7Jo
:D :D
Nintendo DS, nie ma nic lepszego. Moja mała bawi się tym już od kilku lat.
Na wersjach z portem z dołu (DS lite i zwykłe DS) można grać w gry z GBA używa się wtedy tylko jednego ekranu ale te gry można kupić za grosze.
Można kupić sobie programator i wgrywać różne homebrew np. darmowe stare gry przerobione na DS (Giana Sisters, pacman, itp).
Jeśli nie Nintendo to jakiś telefon na androidzie (minimum android 2.1) - też fajne gry (darmowe!) dla dzieci można znaleźć na android market, jak mój telefon nie leży tam gdzie go zostawiłem to wiem że mała go przechwyciła i gra.
EDYTA:
przed DS mała bawiła się grami na typowo dziecięcych konsolkach produkowanych przez firmę v-tech, tu jednam przeszkodą może być język, nie jestem pewien czy są one dostępne po polsku.
http://www.vtechuk.com/
Miała w sumie ze trzy rodzaje tych konsolek (z książeczkami, podłączaną do tv, i zwykłą przenośną) teraz wyrosła z nich (ma 7 lat) są one na kartridże, używane do znalezienia na ebayu.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1594855724
a takie coś ?
Sapphiron
15-05-2011, 12:44
to teraz nie kupuje się dziewczynkom lalek itp?
Co za świat... Chociaż nic mnie już nie zdziwi jak widziałem jak sąsiad kupił dzieciakowi na Komunię quada...
GrzesiekM
15-05-2011, 13:45
a weźże chłopie kup jakąś sesnsowną książeczkę, albo planszówkę ... to naprawdę będzie lepsze niż ogłupiacze...!
Sapphiron
15-05-2011, 13:49
a weźże chłopie kup jakąś sesnsowną książeczkę, albo planszówkę ... to naprawdę będzie lepsze niż ogłupiacze...!
O to to...
dlaczego ma się nie pobawić nowocześniejszymi zabawkami ?
w planszówki gramy w łikendy, bajki czytamy co dzień na dobranoc ... nie można trzymać dzieciaka z dala od technologii ;)
fotograf58
15-05-2011, 15:18
Szanowny Kolego na "techno" logię to Twoje dziecię jest za młode :) Przynajmniej ja chodziłem z moimi córkami do ZOO , do kina, lub na rower.
jest czas na rower, zoo (choć jestem przeciwnikiem tej formy "rozrywki") i kino również
przykładem jak dzieci radzą sobie z technologią jest to jak znakomicie już w tym wieku córa umie posługiwać się myszką, umie włączyć bajkę, przeglądać zdjęcia, które zresztą sama robi małym canonem ;)
z całym szacunkiem, widzę tu wypowiedzi kolegów konserwatystów, lecz nie po to zakładałem wątek żeby wysłuchiwać co powinienem, a czego nie ... lecz po to aby się zorientować w temacie gierek dla maluchów
z całym szacunkiem, widzę tu wypowiedzi kolegów konserwatystów, lecz nie po to zakładałem wątek żeby wysłuchiwać co powinienem, a czego nie ... lecz po to aby się zorientować w temacie gierek dla maluchów
Nie ma takich gier. Ponadto zadałeś pytanie co się poleca . Są tacy co żadnych gier nie polecają.
mibartek
15-05-2011, 18:14
chyba ruskie "jajeczka" jakoś strasznie nie otępiają - przynajmniej wg mnie. Albo jakaś taka prosta z tetrisem, wężem itp. PSP czy DS to może rzeczywiście za wcześnie ze względu na poziom trudności + trochę delikatne to jest i żal by było jakby się szybko zepsuło.
no jak mi ktoś powie, że tetris ogłupia to sorry. miałem taką chińską bazarową sto lat temu, 9999in1, czyli zapętlone 10 gier: czołgi, tetris, wyścigi, wąż, arkanoid, pong... starczało, ale kolega miał Game Boy Colora i Zelda, Mario to były gry, dziś do dostania grosze.
mibartek
15-05-2011, 18:42
no jak mi ktoś powie, że tetris ogłupia to sorry. miałem taką chińską bazarową sto lat temu, 9999in1, czyli zapętlone 10 gier: czołgi, tetris, wyścigi, wąż, arkanoid, pong... starczało,
ech - to były czasy :mrgreen: pamiętam Rodzice kupili mi taką nad morzem ... ;-)
fotograf58
15-05-2011, 21:23
jest czas na rower, zoo (choć jestem przeciwnikiem tej formy "rozrywki") i kino również
przykładem jak dzieci radzą sobie z technologią jest to jak znakomicie już w tym wieku córa umie posługiwać się myszką, umie włączyć bajkę, przeglądać zdjęcia, które zresztą sama robi małym canonem ;)
Szanowny Kolego "końserwatystom" nie jestem, jednak jak kolega chce się dowiedzieć jakie gry są dobre dla czterolatka polecam skontaktować się z psychologiem dziecięcym, on wskaże co winny zawierać gry dla dziecka Szanownego Kolegi.
to pójdziemy do zoo pooglądać umęczone zwierzaki przechadzając się wśród tłumu lemingów ;)
gierki elektroniczne - chodzi mi właśnie o proste gry zręcznościowe i logiczne dla pięciolatka
Po cholerę łazić do psychologa?
Gry mają oznaczenie dla jakiego wieku są odpowiednie, wystarczy pooglądać pudełka.
Są gry edukacyjne, tylko że córka gra "po angielsku", nie mam pojęcia czy są po polsku, trzeba by poszukać.
Jeśli obsługuje myszkę to www.ciufcia.pl - bardziej logiczne, niż zręcznościowe, moja 5-latka bardzo sobie chwali.
Moja córka sporo grywa w serię pluszaki-rozrabiaki - wychodzi co jakiś czas w formie gazety (gra na PC). Są to proste gry zręcznościowo-edukacyjne zrobione bardzo atrakcyjnie i kolorowo. Nie jest to ogłupiająca rozrywka i jak najbardziej przeznaczona dla dzieci - w każdym odcinku poruszony jest jakiś temat - lęku, rywalizacji, odwagi itd. Mnie się osobiście to bardzo podoba i polecam.
Jeśli obsługuje myszkę to www.ciufcia.pl (http://www.ciufcia.pl) - bardziej logiczne, niż zręcznościowe, moja 5-latka bardzo sobie chwali.
ciufcia jest fajna, niestety od jakiegoś czasu sporo zabaw jest zablokowanych / płatnych
ale faktycznie fajna zabawa dla maluchów