Zobacz pełną wersję : sigma 10-20 a nowe nikony
fotouśmieszek
15-05-2011, 10:38
Z d200,d300 i d90 sigma 10-20 f/4-5.6 pracowala idealnie.Przypiąłem ja do d5100.Ciekawe jak pracuje z d7k,ktorego nie kupilem z wiadomych względow.Nie dziala z LV i co gorsze,AF ma niestabilny:o Ustawia i potwierdza ostrość niejako "teoretycznie" bo fotki są mydlane,ostrość przypadkowa.Pewnie jest to kwestia softu.Może ktoś wie,czy tylko w Gdańsku załatwiają takie sprawy? Czy ktoś miał taki przypadek? Bede wdzieczny za info.Pozdro;)
....Przypiąłem ja do d5100.Ciekawe jak pracuje z d7k,ktorego nie kupilem z wiadomych względow.Nie dziala z LV i co gorsze,AF ma niestabilny:o Ustawia i potwierdza ostrość niejako "teoretycznie" bo fotki są mydlane,ostrość przypadkowa......
Ale jak bo nie zrozumiałem, przypiąłeś do D5100 i miałeś takie problemy? Czy z D7000 są takowe?
Z d200,d300 i d90 sigma 10-20 f/4-5.6 pracowala idealnie.Przypiąłem ja do d5100.Ciekawe jak pracuje z d7k,ktorego nie kupilem z wiadomych względow.Nie dziala z LV i co gorsze,AF ma niestabilny:o Ustawia i potwierdza ostrość niejako "teoretycznie" bo fotki są mydlane,ostrość przypadkowa.Pewnie jest to kwestia softu.Może ktoś wie,czy tylko w Gdańsku załatwiają takie sprawy? Czy ktoś miał taki przypadek? Bede wdzieczny za info.Pozdro;)
D5100 ma układ AF z D90 więc powinno być OK.
D5100 ma układ AF z D90 więc powinno być OK.
To jeszcze zależy jakie oprogramowanie steruje tym układem.
U mnie po zakupie D7k okazało się, że body zupełnie nie widzi Sigmy 20/1,8. Zapinałem ją do dwóch D7k, efekt podobny -Err. Pozbyłem się szkła, bo z D700 też mnie nigdy nie ujęła.
Zamierzając zakupić S10-20 spytałem w Sigma Pro Centrum o współpracę z D7000 i otrzymałem odpowiedź, że nie słyszeli o problemach i że jest w pełni kompatybilna. Mogę prosić was użytkowników D7000+S10-20 o potwierdzenie że wszystko jest ok?
Ja wiem, że to już nie jest nowy model, ale u mnie na D300s Sigma 10-20 nie wykazała żadnych problemów.
Miałem kiedyś D300 + S10-20 i byłem mega zadowolony. Chcę wrócić do tego szkła ale słyszę o problemach. Moje D7k działa jak trzeba ze wszystkimi szkłami więc teoretycznie nie powinienem mieć obaw...
Witam
ja używam S10-20f/3.5. Nie zauważyłem żadnych problemów.
starosta
28-05-2011, 01:56
Wysyłałem sigmę 10-20 f/4-5.6 do serwisu razem z d3100. Przyczyną było właśnie ostrzenie w trybie LV a właściwie jego brak. Po powrocie z serwisu wszystko jest ok. Niestety problem jest z sigmą 30mm f1.4, af w trybie LV jest nieprzewidywalny i nie zawsze "chce" mu się choć trochę ruszyć. Przed wysłaniem wcale nie działał więc jakiś postęp jest. Ale w temacie sigmy 10-20 wszystko jest tak jak należy.
Miałem 10-20/4-5,6 na D90 i D200. Było znakomicie. Gdyby nie FX to nadal byłaby w mojej szklarni. Do D700 mam 15-30 która też jest super. Do pejzażu Sigmy są nie do pobicia choćby przez kolory i nasycenie. Fotki z Sigmy aż chce się oglądać :)
wasilewk
05-06-2011, 12:22
Miałem 10-20/4-5,6 na D90 i D200. Było znakomicie. Gdyby nie FX to nadal byłaby w mojej szklarni. Do D700 mam 15-30 która też jest super. Do pejzażu Sigmy są nie do pobicia choćby przez kolory i nasycenie. Fotki z Sigmy aż chce się oglądać :)
Wypada się tylko podpisać pod tym.
Jednak:
- 10-20/4-5,6 to ten pierwszy (najlepszy) model a co z następczynią ?
- "Do D700 mam 15-30 która też jest super" - czy na krótkim końcu też ?
Pzdr.
Na 15mm f3,5 jest lekka winietka, troszkę widać beczkę, ale obraz jest mimo wszystko na wysokim poziomie. 30mm f4,5 jest nadal bardzo ostro, winieta znika, beczka też :)
Miałem 10-20/4-5,6 na D90 i D200. Było znakomicie.
Pod tym sie podpisze.
Do D700 mam 15-30 która też jest super. Do pejzażu Sigmy są nie do pobicia choćby przez kolory i nasycenie. Fotki z Sigmy aż chce się oglądać :)
Pod tym juz nie, widzialem zdjecia z FXa z ta sigma i jest lipa.....jak si ema porownanie do zdjec z Nikkora 14-24 czy Nikkora 16-35 to sie tak nie mowi, nic nie przebije tych nikkorow a kolory sigmy wcale nie sa takie slodkie.
Do D700 mam 15-30 która też jest super. Do pejzażu Sigmy są nie do pobicia choćby przez kolory i nasycenie. Fotki z Sigmy aż chce się oglądać :)
Dla mnie też była super do momentu zamiany na N14-24
Dla mnie też była super do momentu zamiany na N14-24
No fajnie, tylko N14-24 kosztuje 5x tyle co Sigma ;)
Używkę można taniej kupić, ja tak zrobiłem.
Sigma ma problem z łapaniem blików jak trochę światła gdzieś z boku wpada
Aż musiałem sam sprawdzić...
S10-20 4-5.6 przetestowana z D7k, problemów nie stwierdzono w żadnym trybie (LV działa jak złoto)...AF nawet tak jakoś żwawiej działa niż z D90....
Pozdrawiam...
starosta
08-06-2011, 14:57
W mojej sigmie serwis musiał wymienić stary chip na nowszą wersję. Dopiero wtedy wgrano nowe oprogramowanie.
Zrobili to na gwarancji czy odpłatnie?
starosta
08-06-2011, 19:33
Zrobili w ramach gwarancji. Wysłałem sigmę do wgrania softu (problem z AF w trybie LV), przy okazji poprosiłem jeszcze o kalibrację z body i do tego doszła konieczność wymiany chipa. Jak bym to zrobił bez gwarancji, to pewnie niewiele więcej wyniosło by mnie kupno drugiego obiektywu :-)
Michaelius
09-06-2011, 19:49
Jak na wyjezdzie podpinalem Sigme 10-20 do D5100 to nie bylo absolutnie zadnego problemu ze wspolpraca, chociaz LV akurat nie sprawdzalem.
starosta
09-06-2011, 23:09
Z nową sigmą nie powinno być problemów, ze starszymi może nie ostrzyć w LV.
dizeld70s
18-06-2011, 18:33
Nie straszcie mnie. W przyszłym tygodniu kupuję D5100 i do niego właśnie tą sigmę / Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM /
Kupuję w sklepie w Norwegii i skąd mam wiedzieć czy to starsza czy nowsza wersja sigmy?
Jakie znowu problemy z ostrzeniem? Proszę o dokładne wyjaśnienie.
nowsza ma stałe swiatlo 3.5, starsza jest ciemniejsza (4-5.6) ;P
Mariusz888
18-06-2011, 18:47
Różnic jest więcej niż tylko w świetle, ale ja jako znany adorator tego świetnego szkiełka brałbym 4-5.6 :D
dizeld70s
18-06-2011, 19:02
Różnic jest więcej niż tylko w świetle, ale ja jako znany adorator tego świetnego szkiełka brałbym 4-5.6 :D
Dzieki za info.
Ale nadal nie wiem jak z tym problemem ostrzenia. Proszę wyjaśnij mi.
Nastawiłem się na to szkło i ten korpus. Mam zamiar działać z nim w pejzażu, skały strumienie, zieleń-lasy-polany górskie (Norwegia).
Mam jeszcze jeden problem tzn jaki kupić filtr polaryzacyjny kołowy. Wiele na ten temat czytałem na forum, ale tak na prawdę żadnych konkretów.
Widzę, że Ty jako miłośnik tego szkła podpowiesz mi.
Pozdrawiam :)
dizeld70s
18-06-2011, 20:11
Jeżeli problem ostrzenia w D5100 z Sigmą 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM polega wyłącznie i tylko na problemie ustawienia ostrości AF w trybie podglądu na wyświetlaczu, to powiem, że dla mnie nie jest to żaden problem.
Jeżeli dobrze działa AF w tzw "trybie wizjera" to jest extra czyli tak jak powinno być. W życiu nie robię i nie robiłbym fotografii po przez wyświetlacz LCD czy podobny.
Jeżeli to tylko taki problem to lecę do sklepu po sprzęt.
Aktualne pozostaje tylko pytanie jaki do tego obiektywu filtr polaryzacyjny kołowy?
Aktualne pozostaje tylko pytanie jaki do tego obiektywu filtr polaryzacyjny kołowy?
Ja kupiłem Marumi DHG Super Circular, bo do tego szkła polar powinien być w wersji slim. No chyba że nie zależy Ci na 10 mm, a zadowolisz się 11 mm :)
dizeld70s
18-06-2011, 22:04
Ja kupiłem Marumi DHG Super Circular, bo do tego szkła polar powinien być w wersji slim. No chyba że nie zależy Ci na 10 mm, a zadowolisz się 11 mm :)
Wielkie dzięki! Na taką informację czekałem.
:)
Mariusz888
18-06-2011, 22:15
Ja w trybie LV nie testowałem bo u mnie w D80 i D200 nie było LV :D natomiast ja zawsze kadrowałem przez wizjer i też uważam że kadrowanie na wyświetlaczu jest mi zbędne - więc jeśli AF działa ok w "trybie" wizjera to bym się tym nie przejmował i kupował :) dla mnie do krajobrazu to jest genialne szkło :)
Mam tą Sigmę 10-20 f3,5 paru dni i jestem daleki od szczęścia. Przytoczę moją korespondencję z Nikonem, będzie prościej:
JA:
Witam. Po zakupie wymienionego w tytule obiektywu stwierdzam dziwne zachowanie aparatu. Mianowicie, przy robieniu zdjęć z ogniskową w przedziale od 18 mm do 10 mm zdjęcia robią się mocno niedoświetlone, pogłębia się to w miarę zbliżania się do 10 mm. Przy 10 mm, aby uzyskać w miarę zadowalający efekt muszę korektę expozycji ustawić na +1, co z pewnością nie jest zwykłą czynnością podczas słonecznej pogody (zdjęcia oczywiście nie pod słońce). Wygląda to na błąd światłomierza. Aparat jest na gwarancji, proszę o informację czy mam przesłać aparat i obiektyw do serwisu.
Sersis Nikon:
Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D5000.
Proszę o informację, czy Pana aparat Nikon D5000, prawidłowo współpracuje z obiektywami firmy Nikon?
Niestety, ale nie jestesmy w stanie udzielić Panu pomocy w przypadku produktów innych firm. Udizelamy tylko wsparcia dla produktów Nikona.
.................................................. ....
Oczywiście inne szkła Nikona mam i spoko działają.
Dodam, że obiektyw wrócił właśnie z Sigmy z kalibracji.
Czy ktoś miał taki przypadek tej Sigmy z D5000 albo czymś innym.
Czy to wina Sigmy - znów go wysyłać??
Mariusz888
13-07-2011, 20:56
dzagan - powielasz to samo w różnych miejscach... było tam, teraz tu... to i ja przenoszę swoją odpowiedź....
To jest gdybanie bo nie wiadomo czy puszka czy szkło - może być soft w szkle który wabi na manowce światłomierz - a może być coś z softem puszki - co to nie mam pojęcia - nigdy mi się tak nie działo żeby w szkle o stałym świetle (i takich ogniskowych) aż tak mi ciemniało zdjęcie... wg mnie raczej coś jest nie tak z softem szkła (chyba bo to tylko domysły) - może nieprawidłowo przekazuje info o ustawionej przysłonie? A co się działo że wysyłałeś szkło do kalibracji?
Wysłałem do kalibracji, bo praktycznie nie dało się zrobić ostrego zdjęcia. Widoczny BF. Po kalibracji jest ok.
Mariusz888
13-07-2011, 21:12
To oczywiste pytanie - czy przed kalibracją też fotki wychodziły niedoświetlone?
A kalibrację robi się też w innym celu niż błąd AF?
Tak, przed kalibracją też była ciemność
Mariusz888
14-07-2011, 20:25
Pytam bo gdyby problem był od czasu kalibracji to bym obstawiał że coś z softem namieszali, a tak to nie wiem....
Trzy tygodnie trzymali obiektyw w serwisie, czekając na dyrektywy z Japonii, bo sami nie dali rady.
Ale się uporali i działa w miarę poprawnie. AF jakoś kiepsko działa wieczorem, trochę mnie to wkurza, ale chyba przeżyję.