Zobacz pełną wersję : Gdzie kupic Heliopana?
Lukasz.PL
28-01-2007, 19:04
Witam :-)
Gdzie kupic filtr Heliopana przez internet?
Na ta chwile potrzebna mi jest jedna UV 62mm, ale zastanawiam sie czy do zdjec przyrodniczych warto zainwestowac w polara? Jak to z nim jest? Stosujecie go czesto czy tylko do krajobrazow?
Pozdrawiam :-)
BugsBunny
28-01-2007, 21:40
np. w RaysFoto
Lukasz.PL
28-01-2007, 22:10
OK szukam dobrego sklepu z tymi filtrami poniewaz pierwszy raz kupuje przez net je i nigdzie nie widzialem, albo nie znalem sklepu.
BugsBunny
28-01-2007, 22:27
www.raysfoto.pl
heliopany tanie nie są :wink:
Kolega Cichy też ma w ofercie takie filtry. Sam niedawno kupowałem od niego heliopana UV dokładnie w takim rozmiarze 62mm. Mogę polecić.
Co do polara, to powinieneś jeszcze wspomnieć, czy zdjęcia będziesz robił cyfrą czy analogiem. Bo jak tylko do cyfry, to nie koniecznie.
Pozdrawiam
Ps. Gdyby Ci jednak polar był potrzebny, to mam firmowego nikona 62mm na zbyciu...
Czemu do cyfry niekoniecznie?
Lukasz.PL
29-01-2007, 02:03
Tak, fotografuje cyfra.
Tez jestem ciekawy dlaczego polar jest niekonieczny do cyfry, a jezeli jest zalozony to jakie sa jego plusy i czy oprocz zniwelowania odbicia na niektorych przedmiotach da sie osiagnac efekty w programach do obrobki zdjec?
Mniej więcej o to chodzi, że efekty uzyskane polarem przy użyciu cyfry da się osiągnąć w późniejszej obróbce bez straty światła. Ale to z kolei wymaga czasu i umiejętności posługiwania się programami, a sam efekt jest raczej zbliżony, niż taki sam. Była na forum burzliwa dyskusja na ten temat, więc spróbujcie poszukać. O samych filtrach polaryzacyjnych (i innych) "książkę" napisał ALF. Też jest dostępna na forum.
Pozdrawiam
http://www.fotomayr.de/webkat98/
Mniej więcej o to chodzi, że efekty uzyskane polarem przy użyciu cyfry da się osiągnąć w późniejszej obróbce bez straty światła. Ale to z kolei wymaga czasu i umiejętności posługiwania się programami, a sam efekt jest raczej zbliżony, niż taki sam. Była na forum burzliwa dyskusja na ten temat, więc spróbujcie poszukać. O samych filtrach polaryzacyjnych (i innych) "książkę" napisał ALF. Też jest dostępna na forum.
Pozdrawiam
Aha, o to chodzi - tak, czytałem kiedyś ten temat na forum. Bardzo dużo obrabiam landszaftów a zwłaszcza nieba na nich i IMO da się osiągnąć podobny efekt ale jednak daleki oryginału. Na fotkę 20x30 wystarczy ale dla większego formatu już mogą być widoczne artefakty pochodzące z próby zrobienia gradientu a'la polar. Ale z drugiej strony utarta ponad 1EV też jest czasami mocno bolesna, zwłaszcza jak się foci z ręki ;-)
Pzdr
Gobi
Aha, o to chodzi - tak, czytałem kiedyś ten temat na forum. Bardzo dużo obrabiam landszaftów a zwłaszcza nieba na nich i IMO da się osiągnąć podobny efekt ale jednak daleki oryginału. Na fotkę 20x30 wystarczy ale dla większego formatu już mogą być widoczne artefakty pochodzące z próby zrobienia gradientu a'la polar.
Polar nie sluzy tylko do wyciagniecia "ladnego nieba". :) Przede wszystkim wygasza odbicia swiatla od wszelkich polyskujacych powierzchni: lisci, asfaltu, jasnych, wyglancowanych murow, etc. Tego sie nie da zrobic na etapie obrobki.
Ale z drugiej strony utarta ponad 1EV też jest czasami mocno bolesna, zwłaszcza jak się foci z ręki ;-)
A od czego masz w aparacie wyzsze ISO? A z kolei kiedy sa kiepskie warunki oswietleniowe, to polara przeciez nie bedziesz uzywal. :)
Zgadzam się w 100% z tym co piszesz, niebo podałem jako przykład trudności pojawiających się przy opracowaniu z racji tego, że mamy duże powierzchnie o jednakowym kolorze a na czymś takim każdy artefakt jest dobrze widoczny, z liśćmi i innymi "wzorkami" w planie zdjęcia nie ma żadnego problemu, nawet prawidłowo obrobiony szum dość dobrze udaje listowie na dalekich drzewach :-).
A ISO?, muszę Ci powiedzieć, że bardzo cierpię z powodu braku ISO50, sprzedaję zdjęcia które są oglądane przed zakupem w 100% powiększenia i czasami nawet ISO 100 powoduje problem przy obróbce. Obrabiam tego setki i jak patrzę to ISO 160 to graniczna wartość poza którą nie wychodzę bo po prostu nie sprzedam zdjęcia - takie życie :-(.
Co do warunków, też zgoda, w deszczu w zasadzie nie stosuję polara;-), ale czasami o różnych porach dnia i porach roku słońce też świeci z różną mocą.
nie orientuje się ktoś może w oznaczeniach filtrów heliopana ?
chodzi mi o polara z oznaczeniem ES.
spotkał sie ktoś z takim?