PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor do 1400 zł - Eizo FS2331?

Wck
14-05-2011, 12:03
Witam, aktualnie stoje przed problemem umierajacej "banki", a przy okazji mojego wzroku. Zostalem wiec zmuszony do przelamania sie i zakupu LCD. Pytanie tylko - ktory kupic? Mam maksymalnie 1400 zl do wydania, wiec prosilbym o nie dawanie rad typu "doloz tysiaka i bedziesz mial X lub Y". 1400 to i tak naciagnieta juz kwota po zapoznaniu sie z wieloma watkami na forum. Monitor chce kupic na co najmniej pare lat, wiec wolalbym uniknac kupowania czegos na przeczekanie.
Aktualnie moim faworytem jest Eizo FS2331, jednak nie moge znalezc za wiele informacji na jego temat. Znalazlem na forum opinie kol. Tom01, ze monitor ten jest zbyt jasny. Pytanie tylko, czy ta "wada" jest naprawde uciazliwa lub uniemozliwiajaca poprawna obrobke zdjec? Nie siedze nad zdjeciami 12h dziennie i rzadko ida do druku, ale gdy juz je obrabiam, chcialbym zeby mialo to rece i nogi :)
Jesli nie FS2331, to co? Uzywane Eizo S19XX za 800 zl? A moze jeszcze cos innego?

thorcik
14-05-2011, 12:09
A tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374) zaglądałeś?

Wck
14-05-2011, 12:17
Jasne - podstawowa lektura :) Na innej stronie Tom01 zaktualizowal liste w styczniu i FS2331 znalazl sie jako polecany monitor w klasie domowo-uniwersalnej za ok 2,5 tys zl :)

Hedonista00
14-05-2011, 13:17
Eizo FS 2331 na dziś jakieś 1400 zł

Hedonista00
14-05-2011, 13:21
Tom01 rewelacyjny gość, miał cierpliwość odpowiadać na moje pytania, które zbyt mądre nie były. Wie o czym mówi, miałem podobny dylemat i polecił mi ten monitor.

Czornyj
14-05-2011, 13:34
FS2331W to znośny monitor, do zastosowań amatorskich powinien wystarczyć, jest to monitor o normalnym gamucie, co mniej kumatym juzerom sprawi mniejszy kłopot. Jego cenowym konkurentem jest NEC P221W. Oba monitory nie rzucają na cyce pod względem jakości, ale ujdą.

Wady FS2331W
- wyjątkowo paskudny, sprawiający wybitnie badziewne, plasticzane wrażenie
- skrajnie beznadziejna podstawa praktycznie bez
- kretyński dostęp do menu z tandetnego pilota (o beznadziejnych guzikach)
- 6-o bitowa matryca cPVA z 10-o bitowym sterowaniem mistrzem liniowości i ciągłości tonalnej raczej se bynajmniej nie jest

Wady P221W
- kiepawa homogeniczność wyświetlanego obrazu - z uwagi na szeroki gamut i brak elektronicznej kompensacji równomierności występuje widoczna mura chromatyczna
- 8-o bitową matrycę ze sprzętowo kalibrowalnym, 10-o bitowym sterowaniem da się przyzwoicie zlinearyzować, ale ciągłość tonalna nie powala.

Tom01
14-05-2011, 16:36
Znalazlem na forum opinie kol. Tom01, ze monitor ten jest zbyt jasny.

Opinia dotyczyła Forisa, ale innego: FX2431. To całkiem inna bajka jest. Monitor jest krzyżówką monitora komputerowego i video, czyli ma wbudowany niezłej klasy scankonwerter.

Dodam ciekawostkę, że pomimo uproszczonego sterowania FS2331 jest też sprzętowo kalibrowany. Równomierność niezła, liniowość gorsza od NEC P221W, EIZO S2233W ale lepsza od DELL 2209WA nie licząc Samsungów i innych LG.

Podstawa beznadziejna i brzydki jest, to fakt. Ale se można przylepić kolorowy pasek ozdobny. Trzy różne (czerwony, niebieski, szary) wg gustu są w komplecie. ;)

Wck
14-05-2011, 19:25
Dzieki Wam ogromne! Po poludniu, po opinii Czornyja zamowilem u Ciebie Eizo, przelalem pare pln do Bialegostoku i juz nie moge sie doczekac przesylki :)

ficek
19-05-2011, 08:40
Dzieki Wam ogromne! Po poludniu, po opinii Czornyja zamowilem u Ciebie Eizo, przelalem pare pln do Bialegostoku i juz nie moge sie doczekac przesylki :)

Jak już będziesz miał monitor u siebie to opisz swoje wrażenia. Też chcę kupić monitor w podobnym przedziale cenowym.

matmol
24-05-2011, 22:56
Też jestem ciekawy. Są już pierwsze wrażenia?

Staff
07-06-2011, 14:00
Ten sam dylemat i podobne oczekiwania. Tez z niecierpliwoscia czekam na opis pierwszych wrazen

AiK
03-07-2011, 13:59
Po długich rozmowach z Tom01 zdecydowałem się na FS2331. Zastosowanie ogólne z naciskiem na foto.
Mam go trochę ponad miesiąć. Jak dla mnie monitorek naprawdę świetny. Co do wyglądu to jak dla mnie nie wygląda badziewnie. Dostęp do menu przez pilota, fajne o ile nie zgubi się pilota :). Jak za niecałe 1400zł z 5letnią gwarancją to nawet nie ma się co zastanawiać. Jedyny jak dla mnie ale za to ogromny minus to jakość dźwięku. Po pierwszym włączeniu myślałem, że głośnicznki są uszkodzone. Dźwięk można porównać to tego jaki generuje telefon komórkowy taki trochę lepszy :)

samson09
09-07-2011, 08:33
Mam pytanie do Tom01 jak kupię ten monitor AdobeRGB NEC P221W, a na co dzień używam profilu srgb to czy to ma jakieś znaczenie? I pytanie drugie czy po zakupie tego monitora muszę go koniecznie kalibrować kalibratorem?

Tom01
09-07-2011, 09:56
na co dzień używam profilu srgb

Co to znaczy?

I pytanie drugie czy po zakupie tego monitora muszę go koniecznie kalibrować kalibratorem?

Jeśli będzie służył do celów do jakich został stworzony, czyli uniwersalne to oczywiście nie. Jeśli zabawy z kolorem to jak najbardziej tak.

samson09
09-07-2011, 10:11
Co to znaczy?

Jeśli będzie służył do celów do jakich został stworzony, czyli uniwersalne to oczywiście nie. Jeśli zabawy z kolorem to jak najbardziej tak.

Chodzi mi o to jak będę miał ustawiona w aparacie przestrzeń barw na srgb to będzie ok, czy muszę pracować na adobergb.

Gdzie mogę skalibrować taki monitor. jestem z woj. łódzkiego, ale mogę dojechać gdzieś dalej jak będzie trzeba.

Tom01
09-07-2011, 10:36
Chodzi mi o to jak będę miał ustawiona w aparacie przestrzeń barw na srgb to będzie ok, czy muszę pracować na adobergb.

Od kontroli materiału na monitorze są aplikacje z zarządzaniem barwą.

Gdzie mogę skalibrować taki monitor. jestem z woj. łódzkiego, ale mogę dojechać gdzieś dalej jak będzie trzeba.

Jest kilka sposobów.

samson09
09-07-2011, 10:42
Jest kilka sposobów.

A mianowicie? Bo kupowanie kalibratora za 700 czy droższego nie widzi mi się za bardzo.

tomek67
09-07-2011, 13:46
A mianowicie? Bo kupowanie kalibratora za 700 czy droższego nie widzi mi się za bardzo.
Wiele tańszych kalibratorów ma błędy pomiaru większe niż przeciętny monitor.
Myślę, ze lepiej dołożyć te kilka stówek do monitora.

samson09
09-07-2011, 14:53
Po serii pytań do Tom01, na które raczył z anielską cierpliwością odpowiadać :) za co dzięki, zdecydowałem, że jeśli już będę zmieniał to na EIZO 2233W

elgreen
11-07-2011, 23:26
Po długich rozmowach z Tom01 zdecydowałem się na FS2331. Zastosowanie ogólne z naciskiem na foto[...]Czy w zestawie z tym monitorem jest kalibrator EX1 plus oprogramowanie EasyPix?

Taki opis mozna znalezc przykladowo na tej stronie: http://www.prono.com.pl/produkt-monitor-eizo-fs2331-bk-rozszerzona-gwarancja-eizo-exclusive-service-w-wa-50019.html
"Dołączony do zestawu kalibrator EX1 umożliwia stworzenie profilu kolorystycznego monitora, który można wykorzystać podczas edycji zdjęć"

Tom01
19-07-2011, 19:08
Czy w zestawie z tym monitorem jest kalibrator EX1 plus oprogramowanie EasyPix?

Nie ma. Opis wprowadza w błąd.

tomek67
19-07-2011, 20:37
Czy w zestawie z tym monitorem jest kalibrator EX1 plus oprogramowanie EasyPix?
Taki opis mozna znalezc przykladowo na tej stronie: http://www.prono.com.pl/produkt-monitor-eizo-fs2331-bk-rozszerzona-gwarancja-eizo-exclusive-service-w-wa-50019.html
"Dołączony do zestawu kalibrator EX1 umożliwia stworzenie profilu kolorystycznego monitora, który można wykorzystać podczas edycji zdjęć"
Z monitorem nie ma tego zestawu.
To jest dodatkowa opcja.
Tylko jakoś z wyglądu on mi przypomina Spydera a miałem coś takiego i szczerze nie polecam.
Potem kupiłem Eye One Display LT. Ogólnie był jakby lepszy.
Ostatnio dawał mi dziwne wyniki. Zadzwoniłem do sklepu.
Specjalista mi powiedział, że te czujniki tracą dokładność z upływem czasu i w ogóle w tej cenie to spory jest rozrzut pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami.
Ogólnie mi przeszła cała kalibracja takimi zabawkami.
Wg mnie albo trzeba to zrobić na oko wg wzorcowej fotki lub dobrego monitora,
albo jak ktoś chce porządnie to zlecić to firmie co dysponuje czymś lepszym niż te kolorymetry za kilkaset zł.

Tom01
19-07-2011, 20:39
Tylko jakoś z wyglądu on mi przypomina Spydera a miałem coś takiego i szczerze nie polecam.

Bo to jest rebrandowany Spyder.

Wg mnie albo trzeba to zrobić na oko wg wzorcowej fotki lub dobrego monitora

Niech ręka Boska broni! To nie ma nic wspólnego z kalibracją i wprowadza całe zarządzanie kolorem w głębokie krzaki. Jeśli nie ma jak zrobić kalibracji to się kasuje monitor do ustawień fabrycznych, zmniejsza jaskrawość, podkłada fabryczny profil.

sote
20-07-2011, 12:54
FS2331W to znośny monitor, do zastosowań amatorskich powinien wystarczyć, jest to monitor o normalnym gamucie, co mniej kumatym juzerom sprawi mniejszy kłopot. Jego cenowym konkurentem jest NEC P221W. Oba monitory nie rzucają na cyce pod względem jakości, ale ujdą.

Wady FS2331W
- wyjątkowo paskudny, sprawiający wybitnie badziewne, plasticzane wrażenie
- skrajnie beznadziejna podstawa praktycznie bez
- kretyński dostęp do menu z tandetnego pilota (o beznadziejnych guzikach)
- 6-o bitowa matryca cPVA z 10-o bitowym sterowaniem mistrzem liniowości i ciągłości tonalnej raczej se bynajmniej nie jest

Wady P221W
- kiepawa homogeniczność wyświetlanego obrazu - z uwagi na szeroki gamut i brak elektronicznej kompensacji równomierności występuje widoczna mura chromatyczna
- 8-o bitową matrycę ze sprzętowo kalibrowalnym, 10-o bitowym sterowaniem da się przyzwoicie zlinearyzować, ale ciągłość tonalna nie powala.

Czornyj - co to znaczy ze monitor o normalnym gamucie "mniej kumatym juzerom sprawi mniejszy kłopot"
Wlasnie mam w planach zakup i w zwiazku z tym zglebiam temat ;)
Ktory z tych monitorow da sie lepiej skalibrowac?
Czy dobrze rozumiem, ze szerokogamutowca nie da sie poprawnie skalibrowac tanimi kalibratorami?

Tom01
20-07-2011, 13:36
Czornyj - co to znaczy ze monitor o normalnym gamucie "mniej kumatym juzerom sprawi mniejszy kłopot"

Chodzi o to, że ludzie często się gubią i nie potrafią sobie poradzić z różnym kolorem w różnych aplikacjach. Zastosowanie monitora sRGB maskuje problem, bo czego oczy nie widzą tego serce nie boli. :)

Ktory z tych monitorow da sie lepiej skalibrowac?

NEC P221W.

Czy dobrze rozumiem, ze szerokogamutowca nie da sie poprawnie skalibrowac tanimi kalibratorami?

Potrzebny jest czujnik optymalizowany do monitorów szerokogamutowych, niestety potwornie drogi, lub po prostu spektrofotometr.

sote
20-07-2011, 14:30
Chodzi o to, że ludzie często się gubią i nie potrafią sobie poradzić z różnym kolorem w różnych aplikacjach. Zastosowanie monitora sRGB maskuje problem, bo czego oczy nie widzą tego serce nie boli. :)

Mozesz cos wiecej napsiac na temat jak sobie poradzic z kolorem w roznych aplikacjch przy takim necu p221w?
Bez doktoratu z CM da sie takiego szerokogamutowca uzywac bezbolesnie? ;)

Tom01
20-07-2011, 14:40
Mozesz cos wiecej napsiac na temat jak sobie poradzic z kolorem w roznych aplikacjch przy takim necu p221w? Bez doktoratu z CM da sie takiego szerokogamutowca uzywac bezbolesnie? ;)

Nic to nie jest trudnego. Trzeba zebrać do pracy aplikacje z modułami CM a resztę zabawek typu Picassa itp, wywalić. Chyba że ktoś ma makówkę, wówczas problemu nie ma w ogóle.

samson09
25-07-2011, 20:30
Witam jako, że sam zastanawiam się nad zmianą monitora i już byłem zdecydowany na eizo s2233w to ostatnio mam okazję kupić w bdb pieniążkach lg ips236v. Czy ma ktoś może ten monitorek? Ewentualnie jakieś info jak się on sprawuję. Ps. Wiem, że do monitorów eizo raczej nie ma on co startować i każdy odradza wszystkie te marki typu samsung czy lg, ale nie ukrywam, że kaska robi różnicę i czy do domowej obróbki by nie wystarczył. Chodzi mi o dobry w miarę tani monitor o jak najlepszym odwzorowaniu kolorów, który aż tak bardzo nie przekłamuje jak te tanie lcd.

perl
27-07-2011, 10:44
Szkoda wydawać pieniądze na byle jaki LCD. To wtopa kasy.
Tym bardziej, że sam piszesz, że masz ograniczony budżet.

Lepiej kupić jakikolwiek stary porządny monitor przeznaczony do pracy graficznej na przykład iiyama lub eizo, może być ewentualnie sony. Ale upewnij się najpierw na jakim kineskopie jest monitor.
Ja pracowałem długi czas na diamondtron i mogę polecić. Jak dorwiesz coś na trinitronie to też możesz śmiało brać.
Taki monitor to odpowiednik dzisiejszych bardzo drogich LCD.
Wiadomo, że będzie to monitor który już dużo przepracował, ale bardzo niska cena rekompensuje tę niedogodność.

Takie monitory można dostać za grosze a komfort pracy w porównywaniu do bylejakiego LCD będzie mocno odczuwalny.

Kyle
27-07-2011, 11:07
Wyeksploatowany CRT to też wtopa kasy, więc ... :)

perl
27-07-2011, 11:57
Jeśli kosztuje 50-300 zł i popracuje 2 lata to dla Ciebie wtopa kasy?

Tom01
27-07-2011, 12:02
Jeśli kosztuje 50-300 zł i popracuje 2 lata to dla Ciebie wtopa kasy?

Raczej 2 miesiące.

Kyle
27-07-2011, 12:35
Jeśli kosztuje 50-300 zł i popracuje 2 lata to dla Ciebie wtopa kasy?To że wyrzucasz mniej pieniędzy, nie zmienia faktu że je wyrzucasz. A te 2 lata przy rozsądnych parametrach obrazu to raczej fantazja (chyba że kupisz model wychuchany, mało przepracowany od prywatnego amatora - czyli przypadek zakupu VW Golf od 60 letniej, niemieckiej babci, która jeździła nim tylko do kościoła, i oczywiście nigdy nie miała stłuczki.

samson09
27-07-2011, 12:38
Za crt raczej podziękuję. Myślę cały czas nad tym lg ewentualnie nad dell u2311h. Znalazłem w pobliżu firmę, która kalibruje monitory kalibratorem colormunki i tak się zastanawiam czy tego della dałoby się w miarę rozsądnie wykalibrować? Może ktoś ma ten monitor?

Tom01
27-07-2011, 12:40
czyli przypadek zakupu VW Golf od 60 letniej, niemieckiej babci, która jeździła nim tylko do kościoła, i oczywiście nigdy nie miała stłuczki.

Ostatnio zaczął się pojawiać sposób "na księdza". Czyli typowym użytkownikiem niemieckich aut jest ksiądz-emeryt, niepalący, jeżdżący tylko w niedzielę do kościoła. A i dobrze żeby był do tego kobietą. :)

Znalazłem w pobliżu firmę, która kalibruje monitory kalibratorem colormunki i tak się zastanawiam czy tego della dałoby się w miarę rozsądnie wykalibrować? Może ktoś ma ten monitor?

"Skalibrować" nie "wykalibrować"! Proszę się upewnić jakim oprogramowaniem dysponuje usługobiorca, bo jeśli tym co jest w komplecie to lepiej Pan to zrobi na oko.

samson09
27-07-2011, 12:57
A to jakie by było dobre oprogramowanie? I jak w ogóle sprawuje się ten monitor?

Tom01
27-07-2011, 13:10
A to jakie by było dobre oprogramowanie?

ArgyllCMS, basICColor Display.

I jak w ogóle sprawuje się ten monitor?

Jak na swoje pieniądze bardzo dobrze.

samson09
27-07-2011, 13:16
ArgyllCMS, basICColor Display.

Jak na swoje pieniądze bardzo dobrze.

Czy w tych pieniążkach można pokusić się o coś jeszcze innego czy ten dell u2311h byłby najlepszy

Tom01
27-07-2011, 13:23
czy w tych pieniążkach można pokusić się o coś jeszcze innego czy ten dell u2311h byłby najlepszy

eizo fs2331

samson09
27-07-2011, 13:35
eizo fs2331

na alledrogo dell chodzą po 700 a eizo po 1350 więc jednak nie ta sama półka cenowa. Czy ten eizo jest aż tak lepszym monitorem, że warto dokładać do tych 700 drugie tyle?

Tom01
27-07-2011, 13:59
Czy ten eizo jest aż tak lepszym monitorem, że warto dokładać do tych 700 drugie tyle?

Przede wszystkim nie wyżera oczu i pomimo prostej konstrukcji jest dużo bardziej liniowy.

samson09
27-07-2011, 14:06
Tom01 a jakie masz zdanie na temat tych dwóch monitorów Dell U2410, HP ZR24W, wiem, że to cena wyższa niż dell u2311h i , że skaczę z monitora na monitor, ale naprawdę chciałbym wybrać dla siebie jak najlepsze rozwiązanie. A już taki jestem, że jak coś kupuję to po nocach spać nie mogę i gryzę się z myślami co i jak :)

Tom01
27-07-2011, 15:13
Oba to sprzęt tzw "korporacyjny". Główna wada to że są bardzo jasne i za bardzo nie idzie tego zmniejszyć. HP jest w tym względzie sporo lepszy, ale ma gorszą liniowość. Dell odwrotnie.

samson09
27-07-2011, 15:35
A jeśli chodzi np. o Nec p221w to jak sprawdzić przed zakupem czy monitor ma bad pixele czy inne niedoróbki, bo słyszałem, że różne partie się zdarzają?

Tom01
27-07-2011, 17:01
jak sprawdzić przed zakupem czy monitor ma bad pixele czy inne niedoróbki

Proponowałbym naocznie. ;)

samson09
28-07-2011, 06:08
czy jest na forum ktos kto ma della u2331h i moglby cos wiecej o nim powiedziec?

samson09
28-07-2011, 11:15
Pytanie do Tom01 co do neca p221w. czy problemy z nierównomiernym podświetleniem w tym monitorze to aż tak duży problem, często idzie natrafić na taki monitor?

Tom01
28-07-2011, 11:25
często idzie natrafić na taki monitor?

Często. Do tego stopnia, że miewałem nieprzyjemne sytuacje z tego powodu. NEC nie jest dobrym wujkiem i nie daje takiego samego monitora jak konkurencyjny EIZO S2233W za znacznie mniejsze pieniądze. Jak ktoś chce/musi taniej, to trzeba się liczyć że idealny nie będzie. Nawet przebierane. Defekty można nieco minimalizować odpowiednią regulacją monitora i kompozycją oświetlenia miejsca pracy, ale np fotografowie "główek" mogą być poważnie zawiedzeni. Na środku zdjęcie wygląda całkiem inaczej niż przesunięte w bok ekranu.

samson09
28-07-2011, 15:08
jak czyscic taki monitor jak np. p221w. Wystarczy zwykla pianka do lcd czy jakimis innymi specyfikami?

Tom01
28-07-2011, 15:22
Płynem do mycia okien. Ważniejsze jest "jak" a nie "czym". Polecam: http://monitory.mastiff.pl/faq

samson09
29-07-2011, 14:46
Czy jak zakupię neca p221w to czy muszę dodatkowo coś nstalować na win 7? Jakieś profile czy jak?

Tom01
29-07-2011, 16:50
Czy jak zakupię neca p221w to czy muszę dodatkowo coś nstalować na win 7? Jakieś profile czy jak?

Najlepiej skalibrować i odczynić wszystkie obrzędy z tym związane. ;)

samson09
29-07-2011, 17:06
Najlepiej skalibrować i odczynić wszystkie obrzędy z tym związane. ;)

No tak wiem wiem, ale jeśli od razu nie zdecyduję się na kalibrację z przyczyn wiadomo finansowych ( trza odłożyć znów parę zł) to czy coś muszę robić?

ornak3
22-08-2011, 20:09
Witam ja pociągnę temat dalej ,
potrzebuję monitora w miarę uniwersalnego mnie wiadomo interesuje coś w kierunku foto ale są poza mną inni użytkownicy którzy będą chcieli na nim pograć i pooglądać filmy. Moje pytanie czy w ogóle jest coś takiego w rozsądnej cenie do 1000 zł

Kyle
23-08-2011, 11:34
No tak wiem wiem, ale jeśli od razu nie zdecyduję się na kalibrację z przyczyn wiadomo finansowych ( trza odłożyć znów parę zł) to czy coś muszę robić?Profile zawsze wypada zainstalować. Może przy szerokogamutowcach jeszcze bardziej jest to wskazane.

cAst0r
29-08-2011, 20:42
Także zakupiłem Eizo FS2331. Chciałbym się dowiedzieć jak optymalnie ustawić monitor bez specjalistycznej kalibracji. Czy profil sRGB i brightness 90 jest najlepszym wyjściem?

dziulas
29-08-2011, 23:43
Witam ja pociągnę temat dalej ,
potrzebuję monitora w miarę uniwersalnego mnie wiadomo interesuje coś w kierunku foto ale są poza mną inni użytkownicy którzy będą chcieli na nim pograć i pooglądać filmy. Moje pytanie czy w ogóle jest coś takiego w rozsądnej cenie do 1000 zł

Może takie coś (www.tipa.com/english/award-details.php?iId=2786&sAward=Best%20Entry+Level+Photo+Monitor) Cię zainteresuje? Zmieścisz się w 800zł.

Kyle
30-08-2011, 08:20
Czy (...) brightness 90 jest najlepszym wyjściem?Chyba nigdy nie korzystałem z tak wysokiej jasności.

cAst0r
30-08-2011, 10:39
To jaką polecasz?

Johanan
30-08-2011, 12:08
To jaką polecasz?

50%, czasem mniej?

marszull
30-08-2011, 12:46
miedzy 30 a 40 %

cAst0r
30-08-2011, 12:51
Wgrałem profil FS2331 User 6500K G2.2 i jasnosc sama sie zmienia od 27 do 18 obecnie skacze

Kyle
30-08-2011, 14:15
Pewnie masz aktywny czujnik siły oświetlenia - osobiście nie używam.

cAst0r
30-08-2011, 20:23
No faktycznie bylo eco mode wlaczone. Wychodzi na to ze oprocz wlaczenia tego profilu i zmniejszenia jasnosci do 40 nic juz nie mozna zrobic. Pozostaje skalibrowac wynajmujac kogos. Tylko czy po kalibracji aż tak bardzo roznia się kolory i warte jest to 250zł.

ornak3
04-09-2011, 18:10
Może takie coś (www.tipa.com/english/award-details.php?iId=2786&sAward=Best%20Entry+Level+Photo+Monitor) Cię zainteresuje? Zmieścisz się w 800zł.

Dzięki za podpowiedź. Jakoś przeoczyłem matryce IPS a wydaja mi się , że jak dla mnie jest to złoty środek
Mam jeszcze pytanie czy kupować matryce błyszczącą czy matową ?

pozdrawiam

ku6i
04-09-2011, 19:40
Żaden cywilizowany monitor do jakiejkolwiek styczności z kolorem nie jest błyszczący.

johnu77
14-11-2011, 11:03
Witam, odnalazłem ten wątek i muszę przyznać że mnie zainteresował, od pewnego czasu zamierzam się z zakupem monitora, póki co używam zwykłego LCD Hyundai 22". Pracuję jednak po 10 godzin dziennie przed ekranem i jest to praca w grafice wektorowej a konkretnie Corel Draw.
Cały czas marzył mi się porządny monitor i teraz się zastanawiam czy EIZO w granicach 2500 zł jest mi potrzebny, czy ja w tym co robię wykorzystam jego możliwości, czy to nie będzie zakup ponad potrzeby ?
Może ktoś doradzić, a jeśli tak to jaki model wybrać S2233W, 2243WFS a może EV2333W. Czym się różnią w zależności od rozszerzenia W, WFS, WFS-BK ??

Był bym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek doradę.

Kargulo
10-02-2012, 15:16
ja właśnie zamówiłem sobie EIZO Foris LCD 23″ Widescreen FS2331 + Kalibrator. Czekam na odzew ze sklepu. Nie mogę się doczekać :)