Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SB 800 i załączony biały panel

ppfalcon
28-01-2007, 18:48
Ktoś mógłby mi wyjaśnieć, najlepiej na zdjęciach, do czego używa się tego białego panela, wysuwanego znad palnika (obok nasadki szerokokątnej). Przeczytałem instrukcję, ale niewiele mi to mówi, a mam tylko analoga i nie mam jak sprawdzić jaką to robi różnicę na zdjęciach. Z góry dziękuję.

Gawronnek
28-01-2007, 19:28
przy ustawieniach lampy pod kątem służy do odbicia części światła do przodu

ppfalcon
28-01-2007, 20:17
tylko że w instrukcji pisze, że najefektywniejsze jest wykorzystywanie tego przy palniku ustawionym na 90 stopni do góry, a nie pod kątem.

Borowa
28-01-2007, 20:23
Biorac pod uwage ze strzelasz z lampa wyprostowana do góry, światło odbija się od sufitu i rozprasza, ale może nie wystarczyć do doświetlenia obiektu jak byś chciał
90 stopni + biały kartonik powoduje ze światło nadał odbija się od sufitu, ale również od kartonika i jego jakaś część doświetla obiekt na wprost w przeciwieństwie to padania światła z góry.

Jeżeli ustawisz palnik na 45 stopni to efekt może być podobny /choć nie musi/ to tego co wyżej opisałem
Ale jak dodasz kartonik to dopalisz ale "buty"

Mam nadzieję ze jakoś pomogło, najlepiej pożycz cyfre i zrób próby

pozdr

Paweł

ppfalcon
28-01-2007, 20:58
Też mi się tak wydawało, że tak teoretycznie powinno być. Ale w instrukcji nic nie pisze o doświetlaniu, ect. a jedyna różnica jest podobno w wyglądzie oczu (??). Stąd moje pytanie i prośba o zdjęcia porónawcze, żebym widział jaka to jest różnica w rejestrowaniu tych oczu obiektu. A cyfry niestety nie mam skąd pożyczyć ;/

wronap
28-01-2007, 21:03
to dyfuzor ktory sluzy do rownomiernego oswietlenia calego kadru, dzieki niemu swiatlo powinno byc bardziej miekkie i bardziej naturalne

ZbychuO
31-01-2007, 11:19
to dyfuzor ktory sluzy do rownomiernego oswietlenia calego kadru, dzieki niemu swiatlo powinno byc bardziej miekkie i bardziej naturalne

Tak, ale rzeczywiście instrukcjia informuje o zmianie w wyglądzie oczu.
Chodzi o to, że powstaje w oczach blik, który nadaje oczom naturalnego błysku, odbijania się w nich żródeł światła. I to jest ta zasadnicza różnica użycia (lub nie) tego - jak to ładnie nazwałeś - "kartonika" :)

jaki71
31-01-2007, 16:52
To nie dyfuzor tylko blenda :) I nie sluzy do rownomiernego naswietlenia calego kadru i swiatlo dzieki niemu nie stanie sie bardziej miekkie a wrecz przeciwnie. Swiatlo odbite od tego kartonika bedzie oczywiscie bardziej miekkie niz swiatlo bezposrednie ale bedzie na tyle ostre zeby w oku pojawil sie blysk a na twarzy namiastka rysunku.

Pozdrawiam i proponuje wierzyc instrukcji.

ppfalcon
03-02-2007, 02:23
No właśnie o tym efekcie pisałem i ten efekt chciałem zobaczyć na zdjęciu. Jak on wygląda i czy dużo zmienia w postrzeganiu.