PDA

Zobacz pełną wersję : viewNX jak zapisać JPG nie psując RAWa

Goku
12-05-2011, 22:30
Mam problem z viewNX, otóż jak wyedytuje RAW i chce efekt zapisać do JPG poleceniem Output, to program każe mi zapisać zmiany w RAW. Czy jest sposób aby zapisać zedytowane zdjęcie jako JPG nie psując przy tym RAW?
.. inny niż kopie zapasowe RAW, te z d7k zajmują masakrycznie dużo.

I takie pytanie przy okazji, jak sprawdzić czy zdjęcie było ostrzone LV czy AF fazowym? Najlepiej w viewNX, ale jak nie to czymkolwiek.

kisio
13-05-2011, 10:28
Nie ma możliwości zapisu czegokolwiek do pliku RAW (niektórzy pewnie by chcieli). Zapisywanie 'zmian w RAW' to zapisanie parametrów dokonywanych zmian w osobnym pliku powiązanym z RAW.

sejmajnejm
13-05-2011, 10:32
Jest mozliwosc zapisu. Tylko, ze dane zwiazane z obrazem nie sa modyfikowane. Modyfikowany jest tez podgladowy jpg. Nie ma co sie bac o rawa. zmiany sa odwracalne i nie bada powodowaly utraty jakosci tego co w RAWie juz jest.
Capture NX (ale ViewNX pewnie tez - nie uzywam) zapisuje modyfikacje w RAWie w polu meta danych i nie tworzt dodatkowych plikow.

pzdr.
A.

dominikpl72
13-05-2011, 12:58
Jest mozliwosc zapisu. Tylko, ze dane zwiazane z obrazem nie sa modyfikowane. Modyfikowany jest tez podgladowy jpg. Nie ma co sie bac o rawa. zmiany sa odwracalne i nie bada powodowaly utraty jakosci tego co w RAWie juz jest.
Capture NX (ale ViewNX pewnie tez - nie uzywam) zapisuje modyfikacje w RAWie w polu meta danych i nie tworzt dodatkowych plikow.

pzdr.
A.

Dodoam tylko, że potem inne aplikacje (ufraw, pewnie Photoshop, Lightroom) - piszą przy otwieraniu takiego rawa: "This image was edited with other applications. Original image will be opened." - co oznacza, że modyfikacje dokonane w Capture NX są widziane tylko przez ten program.

Goku
13-05-2011, 20:31
Dzięki, faktycznie tak jest. Nie zauważyłem wcześniej opcji resetu.

wasilewk
13-05-2011, 20:38
Mam problem z viewNX, otóż jak wyedytuje RAW i chce efekt zapisać do JPG poleceniem Output, to program każe mi zapisać zmiany w RAW. Czy jest sposób aby zapisać zedytowane zdjęcie jako JPG nie psując przy tym RAW?
....

Ja mam na karcie i NEF i JPG. Dzięki temu mogę np. w ViewNX2 wyexportować poprawiony plik JPG (NEF nie ruszany).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)

Pzdr.