Zobacz pełną wersję : D90 - SanDisk 45mb/s
Witam
Chciałbym zapytać czy ta karta będzie działać z tym body a jeśli tak to czy ktoś używa takiego zestawu oraz czy jest odczuwalna różnica w zdjęciach seryjnych miedzy 30 a 45 mb/s ( w tym zestawie).
Obecnie używam SanDisk 20mb/s i wiem że róznica jest spora do 30 mb/s. Nie wiem tylko czy do tego body warto kupować 45mb/s czy max 30mb/s
Ja mam 45 i przy robieniu serii w jpegach i tak po iluśtam zdjęciach zwalnia.
Szczerze mówiąć, to nie zauważyłem jakieś dużej różnicy w stosunku do 30.
ta szybkosc bedzie widoczna tylko przy zgrywaniu z karty na kompa, jezeli chodzi o filmowanie czy zdjecia seryjne to predkosc bedzie taka sama, bo nei zalezy ona od karty, ale od samej puszki.
Czykwins
12-05-2011, 22:54
ta szybkosc bedzie widoczna tylko przy zgrywaniu z karty na kompa, jezeli chodzi o filmowanie czy zdjecia seryjne to predkosc bedzie taka sama, bo nei zalezy ona od karty, ale od samej puszki.
To prawda ale przy szybkiej karcie bufor się nie zapcha i można zrobić np 100 zdjęć seryjnych w jpg fine przy pełnej prędkośći.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178605
tu znajdzie kilka informacji na temat działania niektórych kart i nikona D90.
A czy jest jakaś różnica między Sandiskiem Extreme 30Mb/s a Sandiskiem HD Video 30Mb/s ? Te drugie są tańsze, ale nie wiem jak z realną prędkością.
cybermar
13-05-2011, 13:03
A czy jest jakaś różnica między Sandiskiem Extreme 30Mb/s a Sandiskiem HD Video 30Mb/s ? Te drugie są tańsze, ale nie wiem jak z realną prędkością.
podpinam sie pod to pytanie.swoja droga sandisk ladnie namieszal, po cholere wprowadzaja jakies video hd - one tez sa 20mb/sek i sa wer 30mb/sek pozatym te ich indywidalne kody w sandisku tez sa niejednocznaczne, balagan straszny . np karta SDSDX-008G-X46 wystepuje jako 20 i 30mb/s . Potem sie dziwic ze ludzie kupuja nieswiadomie podroby jak sam sandisk nie ma na swojej stronie rzetelnych informacji
http://www.sandisk.pl/products/camcorder/sandisk-extreme-hd-video-sdhc - te oznaczenia sa inne niz w sklepach np
http://www.komputronik.pl/product/121151/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Sandisk_Extreme_Video_HD_SDHC_8GB_30MB-s_Class_10.html tutaj karta Sandisk Extreme Video HD SDHC 8GB 30MB/s ma oznaczenie [SDSDX-008G-X46] (w innych sklepach tez to zonaczenie widnieje)
pod symbolem ktory widnieje na ofic. strronie sandiska SDSDRX3-8192-E21 wg tej strony ta karta ma 30mb/s a wg sklepow oznaczenie SDSDRX3-8192-E21 jest odnosnie karty 20MB/sek.
Nie wiem dokładnie ale wydaje mi się, że po za nazwami i naklejkami te karty nie różnią się niczym, hd video 30mb/s były wprowadzone do sprzedaży bodajże wcześniej niż extreme 30mb/s. edit: lub odwrotnie sam już nie wiem bo bałagan mają faktycznie ;)
Mam w zapasie SanDisk extreme hd 20mb/s i SanDisk extreme 20mb/s (bez hd ;)) i różnic w działaniu i prędkości nie widzę absolutnie żadnych.
Więc w wersjach 30mb/s jest pewnie tak samo.
Roznice miedzy 20mb/s i 30mb/s sa naprawde tak spore? Za cene jednego 8GB 30mb/s mozna dostac mniej wiecej 2x 8 GB 20mb/s. Czytalem opinie jednej osoby, ze zdjecia seryjne szybsze itd, ale reszta nie widziala roznic. To jak to jest - naprawde warto miec 1.5 razy szybsze 8GB niz w sumie 16GB pamieci?
zależy w jakim aparacie, w d90 mz nie warto :)
Moje pytanie dotyczyło tylko trybu seryjnego. Rzeczą oczywistą jest że przy zdjęciach pojedynczych wystarczy zwykła 15mb/s. Obecnie przy karcie 20mb/s po zrobieniu 6-7 zdjęć aparat zwołania natomiast na yotube jest film który pokazuje d90 z karta 30 i tryb seryjny nie zwalnia tylko cały czas ma tą samą szybkość. Jest to dla mnie istotne przy fotografowaniu dynamicznych scen.
Ciekawe jest jeszcze to ze jak wyjmę kartę to aparat nie zwalnia w trybie seryjnym.
Ja czasami używam trybu seryjnego (do ptaków) i dłuższa seria by mi się przydała. Z tego co widzę, najlepiej chyba kupić HD Video 30Mb/s. 16Gb można dostać już za ok 150 zł.