PDA

Zobacz pełną wersję : D80 kilka pytań do użytkowników, AF, serie

rafalo
12-05-2011, 13:31
Witam wszystkich po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni;)

Nabyłem po znajomości D80, poprzednio D40 i spisywał się dobrze.
W D80 mam kilka wątpliwości może będzie w stanie ktoś mi je rozwiać:

1) Zdjęcia seryjne, aparat po przytrzymaniu spustu za każdym razem mierzy ostrość od nowa (a nawet włącza lampkę) pomocniczą gdy ciemniej) przez co przy ustawieniu nawet 1/4000 seria wykonuje się po prostu długo. U mnie ilość wynosi 2/sek myślę że gdyby nie to ciągłe mierzenie ostrości od nowa spokojnie można by trzaskać 3-4/sek. Nie da się gdzieś tego aktywować/deaktywować?
Uprzedzam że: NIE MAM włączonej funkcji przytrzymania lustra w celu redukcji drgań, zdjęcia formatu średniego, manual najszybszy czas, punktowy AF.

2) AF - czasem mi się podświetla na czerwono wskaźnik w wizjerze a czasem nie choć ostrość mierzy poprawnie

3) Mam kilka plam na zdjęciach, właśnie przedmuchałem gruszką matryce ale jest bez zmiany, co można jeszcze zrobić poza metodami oprogramowania/retuszu?

4) Mam też jedną białą plamkę już powyżej ISO 100, i kilka białych + jedna kolorowa powyżej 200, czy mapowanie w serwisie je ukryje czy tylko ukrywa te kolorowe? Czy to można tylko w Wa-wie robić?

5) Będę używać lampy SB-400 w spadku po D40 - ujdzie w tłoku? Widzę że w pełni jej nie obsługuje tzn np nie ma informacji o podniesieniu palnika do góry co miałem w D40.

6) Jakie macie ustawienie typu baterii w aparacie jeśli chodzi o oryginalną baterię nikon? FR-6 (litowe AA) ?

7) Co oznaczają czerwone prostokątąty z napisem FORMAT na obudownie aparatu? (koło przycisku usuwania zdjęć oraz przy włączniku)

amirez
12-05-2011, 13:59
Ja bym zaczął od instrukcji ;)
7 - formatuje kartę,
6 - bateria to bateria /są w gripie/, aku to aku.
5 - SB400 była po D80,
4 - mapowanie winno ukryć wszystko,
3 - może obiektyw ma śmieci? Wyczyścić w serwisie na mokro.
2 - a po co ma się narywać jak jest jasno?
1 - instrukcja.

elarco
12-05-2011, 13:59
1) INSTRUKCJA
2) INSTRUKCJA
3) zestaw do czyszczeni matrycy np taki (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/green-clean-wet-and-dry-nfs-szpatulki-mokra-i-sucha-(niepelny-format)-3-kompl.html) lub oddać aparat gdzieś gdzie Ci wyczyszczą matrycę -koszt ok 80 zł, 100 zł z czyszczeniem matówki.
4) jak Ci przeszkadza to daj do mapowania na Podstępu, robią to od ręki i za free... ale nie znaczy to że hoty/ deady już się nei pojawią
5) nie ujdzie. I co teraz? ;)
6) INSTRUKCJA
7) INSTR... albo nie - po ich wciśnięciu aparat przechodzi transformacje w d40...
kto wie czy to by nie była dobra opcja w tym wypadku ;)

sory ale nie mogłem...

INSTRUKCJA KOLEGO SIĘ KŁANIA

i nie ma w tym złośliwości bynajmniej żadnej :)
pozdro

rafalo
13-05-2011, 15:36
Instrukcja była przeczytana:p
Odnośnie zdjęć seryjnych chciałem po prostu poznać opinię innych użytkowników czy osiągają czasy wyższe na nie manualu co wydaje mi się że było by możliwe gdyby nie tak jak napisałem, każdorazowe mierzenie ostrości i nie mam tu na myśli ciągłego AF tylko normalne.

Dzięki za pozostałem odp:]

Seeker
14-05-2011, 18:54
1. Zmien tryb dzialania AF ;)
Z AF-C na AF-S. Takim guziczkiem kolo zielonej kropki przy gornym wyswietlaczu.

Kundzior
22-05-2011, 15:32
Jak byś przeczytał instrukcję byś wiedział jak programowo usunąć kurz (dust ref photo). Twoje pytania jawnie Cię zdradzają że nie czytałeś :)

rafalo
23-05-2011, 19:33
1. Zmien tryb dzialania AF ;)
Z AF-C na AF-S. Takim guziczkiem kolo zielonej kropki przy gornym wyswietlaczu.

Na wszystkich trybach aparat mierzy mi ostrość od nowa mimo trzymania spustu do końca.
Nawet w trybie manualnym i 1/4000 osiągam średnio 1,8 zdjęcia / sek (18 klaśnięć w 10 sek), czy to normalne?

jackrabbit
23-05-2011, 20:28
Na wszystkich trybach aparat mierzy mi ostrość od nowa mimo trzymania spustu do końca.
Nawet w trybie manualnym i 1/4000 osiągam średnio 1,8 zdjęcia / sek (18 klaśnięć w 10 sek), czy to normalne?

ze co? ostrzy w trybie manualnym tez?