PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - reorganizacja zbiorów

hegazi
12-05-2011, 10:14
Witam
Do tej pory z karty wszystkie zdjęcia leciały na HDD a następnie importowałem je do Loghtroom`a. W związku z tym że uzbierało się już kilka dobrych tysięcy plików .*nef chcę przeorganizować swoje zbiory, mam na myśli segregację plików na dysku w kolejne foldery ze względu na rok i miesiąc wykonania zdjęcia. Takich porządków chcę również dokonać w LR w związku z czym moje pytanie: W jaki sposób mam to zrobić aby nie utracić parametrów wywołań dla kilkuset zdjęć.

Wiem że reorganizacja struktury w LR jest możliwa bez utraty danych jeśli nie naruszę porządki plików na dysku a jak to wygląda jeśli pliki na dysku również zmienią miejsce?

dzięki za wszelką pomoc

akustyk
12-05-2011, 10:58
rok i miesiac wykonania zdjecia tak czy siak sobie mozesz wybrac w LR:
http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/lightroom/filtrowanie0.jpg

kwestia porzadkowania:

1. mozesz pokombinowac z funkcja Rename Photos, bo tam zdaje sie da jakies
podkatalogi pozakladac, a mozliwosci nazwewnictwa jest sporo

2. mozesz na chama poprzestawiac kilka fot i zobaczyc, jak LR da sobie rade
ze znalezieniem zagubionych zdjec (tam mu normalnie wystarczy wskazac).
to moze byc nawet szybkie rozwiazanie.

3. jesli to nie wyjdzie, to musisz to recznie uporzadkowac foldery na dysku
i potem zaimportowac je do nowego katalogu LR.
problemem moze byc zachowanie parametrow obrobki, bo jesli nie miales wlaczonego
zapisywania plikow XMP, to musisz je recznie wygenerowac: pozaznaczac wszystkie
foty w katalogu, kliknac prawym klawiszem myszki na jednej z fot w gridzie i potem
Metadata>Save Metadata to Files. ale to moze i pare godzin potrwac, jak duzo plikow.
jesli pliki XMP byly zapisywane, to Lightroom sobie je wczyta przy importowaniu fot.
do nowego katalogu

innych pomyslow nie mam

hegazi
12-05-2011, 11:07
3 metoda działa, dzięki wielkie za szybką reakcję. Ustawienia zachowuje i automatycznie wczytuje po ponownym imporcie a XMP można potem skasować. jeszcze raz wielkie dzięki.

marekb
12-05-2011, 11:08
w Lr wszystko robisz: fltrujesz po dacie i w library przenosisz do odpowiednio -również w LR - stworzonych katalogów.

a tak na przyszłość lepiej sobie tworzyć osobne katalogi w Lr do odpowiednich wydarzeń, miesięcy , lat. Przykład: robię slub Kalek i Felga -obrabiam, kończę, rawy mnie nie potrzebne, usuwam RAWy, bazę ewentualnie całość jak klient otrzymał i nie masz obowiązku dłuższego trzymania