PDA

Zobacz pełną wersję : Ciekawostka?

mirek
12-05-2011, 07:47
Firma o nazwie Lytro obiecuje że w bardzo krótkim czasie wprowadzi na rynek nową technologię aparatów które pozwolą na zarządzanie obrazem.
Algorytmy obliczeniowe aparatu fotograficznego lub kamery mogą robić rzeczy niewyobrażalne.
Lytro zapowiada że swoim wynalazkiem nad którym pracuje już od kilku lat zrewolucjonizuje świat fotografii.

Zasada nie jest bardzo skomplikowana: super czujnik rejestruje pełne spektrum światła padającego na czujnik i jest obsługiwany przez potężne algorytmy oprogramowania które są w stanie interpretować i zarządzać nimi
tworząc niekończące się obrazy z jednej ekspozycji.

Użytkownik może zmienić jednym kliknięciem myszy, na przykład punkt ostrości, głębię ostrości i wiele innych parametrów.

Lytro Lightfield Gallery (http://lytro.com/gallery/content/lytro_50_00090.php)

ASAHI
12-05-2011, 07:59
Fajne :-) Nie będzie już zepsutych zdjęć :D

mirek
12-05-2011, 08:02
No i problemu z AF w D 7000 :lol:

Sapphiron
12-05-2011, 08:05
A czy nie to samo pokazało jakiś czas Adobe?

sokrates
12-05-2011, 08:12
jeszcze żeby rejestrowało toto obraz w rozciągłości czasowej - robisz zdjęcie osoby z zamkniętymi oczami = no problem, przewijasz ujęcie o kilka sekund i oczy otwarte :-)

chyba mnie poniosło trochę w stronę S-F :-)

mirek
12-05-2011, 08:17
No bylo by ciekawie :mrgreen:

eXtreme
12-05-2011, 10:23
Ale przecież to już jest dostępne, tylko nazwy tego cuda nie pamiętam :D

TMB
12-05-2011, 20:40
Ale pytanie - czy to nadal będzie fotografia?...

ThomasVoland
12-05-2011, 20:52
Nie. Tak samo jak nagrania z dźwiękiem to już nie filmy, o kolorowych nawet nie wspominając.

Edit/// Bym zapomniał. Zdjęcia kolorowe, używanie autofocusa i aparatów cyfrowych, to też już nie fotografia. Zaprawdę powiadam wam, to wszystko wynalazki szatana.

ozzy
12-05-2011, 21:29
. Za prawdę powiadam wam, to wszystko wynalazki szatana.

Jeśli Twoje dziecko używa autofocusa, to wiedz, że coś się dzieje ;)

maki
12-05-2011, 21:29
Zmieniać głębie ostrości? Brzmi to wyjątkowo bzdurnie...

miron19j
12-05-2011, 23:43
Zmieniać głębie ostrości? Brzmi to wyjątkowo bzdurnie...
a niby czemu?
Robisz zdjęcie modelce i w domu, na komputerze decydujesz, co ma być ostre. Lewe oko, cyk, proszę bardzo. Prawe - proszę. Pieprzyk na dekolcie - nie ma sprawy. A może dwoje oczu, nie ma problemu. I co dalej uważasz, że to takie bzdurne? :-)

Motorniczy
13-05-2011, 00:59
a niby czemu?
Robisz zdjęcie modelce i w domu, na komputerze decydujesz, co ma być ostre. Lewe oko, cyk, proszę bardzo. Prawe - proszę. Pieprzyk na dekolcie - nie ma sprawy. A może dwoje oczu, nie ma problemu. I co dalej uważasz, że to takie bzdurne? :-)

Pieprzyk na dekolcie - nigdy nie bedzie bzdurny :)

maki
13-05-2011, 01:18
a niby czemu?

Może ja o czymś nie wiem, ale nie pojmuję w ogole koncepcji jakby to technicznie miało być zrobione. To że w RAWie można jeździć balansem bieli to rozumiem, ale ostrość obrazka po przejściu światła przez optykę jest jedna...
Nie czytałem szczegółów, ale nie prostujecie. Cokolwiek by to nie było nadal uważam że bzdura.

ThomasVoland
13-05-2011, 01:46
Jak chodzi Ci o to, że tego się NIE DA zrobić, to nie masz racji. Da się, a to co jest zlinkowane w pierwszym poście to nie wszystko, bo fotografie trójwymiarowe (gdzie np postać jest na wprost, a ty na już zrobionym zdjęciu zmieniasz ujęcie na takie nieco bardziej z dołu itp.) też się da robić w podobny sposób.

http://news.cnet.com/8301-13580_3-9793272-39.html

Jacek_Z
13-05-2011, 01:46
.. ale ostrość obrazka po przejściu światła przez optykę jest jedna...
Nie czytałem szczegółów, ale nie prostujecie. Cokolwiek by to nie było nadal uważam że bzdura.Niekoniecznie. Zakładasz tradycyjny jeden obiektyw i światło widzialne. Ale są inne opcje. Jest holografia itd. I tu się zaczyna zabawa.
Na razie nie grozi to nam w rozdziałkach po kilkanaście megapikseli. Ale kiedyś - zapewne takie coś będzie wykonalne i w dobrej jakości..

vASQ
13-05-2011, 04:36
jeszcze troche i komorke zainstaluja w puszkach, zapalniczke i kpsiarke do trawy. Nie czaje tego ale niech kombinuja przynajmniej cos sie dzieje.

miron19j
13-05-2011, 10:46
Nie czytałem szczegółów, ale nie prostujecie. Cokolwiek by to nie było nadal uważam że bzdura.

Typowe. Nie czytalem szczegolow, ale uwazam, ze to bzdura.:roll:

2pompony
13-05-2011, 12:30
Kilka lat temu, a chyba już kilkanaście nad swoim pomysłem pracował pewien Azjata na MITcie, i doszedł do tego, że zrobił działający prototyp. Z cyfrowgo średniego formatu (bodajże jakaś Mamiya, ale nie dam głowy) osiągał 'zdjęcia' o wielkościach rzędu kilkuset pixeli na kilkaset. Więcej nie był w stanie zrobić ze względu na ograniczenia technologiczne - przed matrycą musiał być rząd soczewek usytuowanych jak w plastrze miodu - i te właśnie soczewki go ograniczały.

Zdjęcei zaś wyglądało tak, że w procesie wywołania (matematyka najwyższych lotów przy tych przekształceniach) otrzymywało się zapis nie tylko dwuwymiarowy, ale i trójwymiarowy. Stąd można było wyznaczyć tzw. focus kręcąc suwaczkiem, podobnie jak zmieniamy WB w zwykłych RAWach. Potem było kilka lat ciszy i facet zniknął z pola widzenia, a potem Adobe ni z gruchy ni z czego pokazało działający aparat. Ot i wszystko - nei tylko działa, ale i działa świetnie!

I jedno sprostowanie: głębi ostrości nie można regulować, można regulować odległość ostrzenia, GO wynika z zastosowanej przysłony.

miron19j
13-05-2011, 12:39
I jedno sprostowanie: głębi ostrości nie można regulować, można regulować odległość ostrzenia, GO wynika z zastosowanej przysłony.
sądzę, że stosując odpowiednie przekształcenia, można regulować GO. Zdjęcie robi się z dużą GO, a potem w postprodukcji można ją zmniejszać i zwiększać.
Teraz podobne sztuczki można zrobić stosując warstwy i rozmycie.

2pompony
13-05-2011, 13:28
sądzę, że stosując odpowiednie przekształcenia, można regulować GO. Zdjęcie robi się z dużą GO, a potem w postprodukcji można ją zmniejszać i zwiększać.
Teraz podobne sztuczki można zrobić stosując warstwy i rozmycie.

Z tego co wiem to jednak nie.

Bo chodzi o to (warto to podkreślić), że to nie są sztuczki softowe jak rozmycie blurem czy wyostrzanie. To jest wyłącznie optyczna droga, nie mająca z layerami czy blurowaniem softowym nic wspólnego. TO jest zapis optyczny, tyle że dodany jest trzeci wymiar - ale nie przekształca się zdjęćia raz zrobionego.

Raz zrobione i koniec - tyle, że w procesie wywołania można regulować focus, ale na podstawie raz na zawsze zapisanego trzeciego wymiaru.

A to, że potem można to obrabiać i robić sztuczki, to inna sprawa. Dosłownie: inna sprawa. Warto może prześledzić trochę i poczytać, a nie powiadać sobie, co kto myśli i uważa, tak sądzę...

Jacek_Z
13-05-2011, 13:38
Da się to zrobic (zmiany GO) o ile będzie wiadomo jaka jest odległość do każdego elementu (punktu) będącego na zdjęciu. Przy jednym obiektywie to będzie duży problem, ale w fotografii stereoskopowej, albo z wieloma minisoczewkami to juz się da okreslić.
Oczywiście obliczeń będzie od groma, więc nie liczmy na razie na to by było 10 fps na 12 Mpx matrycy. Na razie należy to traktować jako ciekawostki. Za kilka lat pojawią sie pewnie jakieś prymitywne pierwsze modele dla normalnych użytkowników. 2Mpx i pojedyńcze ujęcie :)

2pompony
13-05-2011, 13:41
Tak, z tym że ja nie mówię o science fiction, tylko o tym co widziałem i co już działa. A działa to, co opisałem.

Rzecz jasna dywagacje co się da zrobić, kiedy i jak prosto - zostawiam Wam i wychodzę z dyskusji, ale będę ją pilnie śledzić, jak wszystkie wątki fantastyczne (i językowe) na tym forum! :)

mokrii
14-05-2011, 10:02

rotfl :)

tompsl
14-05-2011, 10:16

rotfl x2 :)

...a imię tego autofocusa: kara-te...
;>

Greg77
14-05-2011, 11:40
Naprawde fajny wynalazek....moze sie za potret wezme nie placzac o BF FF:D:D:D
Tylko watkow bedzie mniej w sprzecie:D:lol:

rofl x3:lol:

.....jezeli czyta harry pottera to wiedz, ze cos juz sie dzieje!!!

thorcik
14-05-2011, 11:53
rotfl x2 :)

...a imię tego autofocusa: kara-te...
;>

No chyba ca-non! ;o)