Zobacz pełną wersję : D5100: Jaki obiektyw wybrać w zestawie.
Witam. Zdecydowałem, że kupię D5100 za około miesiąc. Chciałbym się was doradzić. Pierwsze co powiem, to fakt, że chcę się rozwijać w fotografii. To będzie moje pierwsze lustro, ale jestem na nie zdecydowany. Mam tylko problem. Czy brać ten aparat z kitem 18-105 VR czy może lepiej dołożyć do Tamrona 17-50f/2.8 bez stabilizacji?? Co byście polecali na początek z tych dwóch obiektywów?? A może zamiast Tamiego jakiś inny jaśniejszy w dobrej cenie?? Proszę o poradę i dziękuję z góry.
chyba lepiej 18-105 jako wygodne i uniwersalne, szczególnie, że zestawy kitowe wychodzą w miarę sensownych pieniądzach, potem dokupić stałeczkę 35 f1.8 i... już jej nie zdejmować ;)
Widzę, że jesteś z Gliwic. Możesz polecić jakiś sklep foto w Gliwicach?? Praktycznie rzucić kamykiem i jestem w Gliwicach. Zależy mi na jasnym szkle, dlatego pytam. Obczaiłem u mnie w Rybniku w FJ D5100 z 18-105 i jak dla mnie bardzo fajne szkło, ale chyba mogłoby być jaśniejsze nieco.
17-50 ten zakres nie potrzebuje stabilizacji
dasz spoko rade
ale i 18-105 fajny jest bo dluzszy
na wypady i imprezki jak znalazl...