Zobacz pełną wersję : Problem między D90 a Sigma 70-200
Czy zdarzyło się komuś, by D90 zawiesił się wraz z tą Sigmą? Już kilka razy miałem error który po odpięciu obiektywu okazał się być zablokowanym w połowie lustrem. Po wyjęciu baterii, włożeniu jej z powrotem i naciśnięciu migawki lustro wraca do normalnego poziomu. Co może być powodem takich zawiasów? Obiektyw niekompatybilny z tym body czy jak? Dodam, że przy innych szkłach problem nie występuje.
pioter m
11-05-2011, 09:51
Z 'ta' sigma, to mi sie D90 nigdy nie zawiesil, a z 'takimi' nigdy nie mialem klopotu.
Czesto ci sie cos takiego przytrafia?
Mysle, ze powinienes skontaktowac sie z serwisem. Ewentualnie mozesz takze wyprobowac z innym body. Czasem moze byc to spowodowane slaba bateria lub brudnymi stykami.
Na Ruczaju mozesz przetestowac z moja D90-ka.
Pozdrawiam.
Hm, no to dziwne. Wczoraj taki error miałem kilka razy. Lustro zatrzymuje się w połowie serii zdjęć, bez związku z położeniem body itd. Słaba bateria na pewno nie, prędzej obstawiałbym ewentualny luz na stykach (obiektyw trochę waży) choć to raczej mało prawdopodobne. Dodam, ze z innym body (D700) problemów takich nie ma. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Piotrek Charchuła
11-05-2011, 10:33
Mam taki zestaw i wyżej wymienionego problemu nigdy nie miałem. Proponowałbym napisać do Postępu w sprawie D90 bo chyba właśnie z nim jest coś nie tak skoro z D700 wszystko działa sprawnie.
Przemek Paśnik
11-05-2011, 11:10
A ja miałem problemy z S70-200 i D700 (zawiechy AF, ERR, itp), więc jak widać reguły nie ma, wszystko zależy od egzemplarza i szkła, i aparatu
A ja miałem problemy z S70-200 i D700 (zawiechy AF, ERR, itp), więc jak widać reguły nie ma, wszystko zależy od egzemplarza i szkła, i aparatu
zawias AF to jeszcze można diagnozować jako problem ze stykami (luzy, kurz), problem układu (jak nie działa to nie działa wcale) lub problem szkła. a tu po 20 zdjęciach nagle ciach- i lustro zostaje w pozycji do połowy podniesionej...:(
Kundzior
21-05-2011, 10:18
Tu problem jest z puchą a nie obiektywem. Serwis Ci pomoże.
Albo i nie :P
Ja miałem d40 to nie zawsze mi ostrzył. Więc to chyba brudne styki, wystarczy dotknąć czystym palcem i już są brudne bo skóra człowieka ma jakiś tam tłuszcz.
Żeby wyczyścić trzeba kupić spirytus rektyfikowany (apteka) nanieść na jakąś czysta szmatkę i przetrzeć styki. Gotowe :D
Kundzior
22-05-2011, 16:21
Żeby wyczyścić trzeba kupić spirytus rektyfikowany (apteka) nanieść na jakąś czysta szmatkę i przetrzeć styki. Gotowe :D
Jasne....taki spirytus kupuje się w monopolowym, nie służy on do czyszczenia elektroniki, zostawia osad.
Izopropanol, w sklepie elektronicznym, tym się czyści elektronikę, można i optykę.
Sprawdź czy z innymi obiektywami wszystko gra. Ja właśnie miałem taki problem w d80 i on się nasila z czasem, pod koniec co drugie zdjęcie, to była blokada lustra i err migający na wyświetlaczu, problem nazywa się "aperture control unit" do kupienia na ebay ze stanów za 200zeta ale sam go nie wymieniaj, ja to zrobiłem i zepsułem d80.
Przeczytaj ten temat
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2424870#post2424870
skontaktuj się z Grzegorzem, on ci to naprawi.