PDA

Zobacz pełną wersję : prośba o pomoc w doborze torby\plecaka

Fado
10-05-2011, 18:43
jak już wspomniałem w temacie, mam mały problem. Jestem w trakcie polowania na obiektyw, po którego zakupie moja obecna torba przestanie mi wystarczać. Stąd wychodzę do was z prośbą o pomoc w doborze torby bądź też plecaka... osobiście skłaniałbym się bardziej ku plecakowi, ponieważ jest bardziej mobilny, a ja sporo czasu spędzam w trasie lecz nie mówię, że tylko plecak i koniec. dotychczas radziłem sobie z torbą, to i teraz by nie było wielkiego problemu.
z góry dziękuję za chęć niesienia pomocy młodziakowi :)

Jarek78
10-05-2011, 18:53
Wszystko cacy ale..... co chcialbys upchac do takiego plecaka.. lustrzanke i obiektyw czy moze lustrzanke i 10 obiektywow.... Napisz co chcesz tam zabierac i będzie łatwiej podpowiedziec.

Fado
10-05-2011, 18:57
póki co, dysponuję N18-70, Heliosem 44-2, poluję na n50, a następnie mam w planach kupno tele

Erie
10-05-2011, 19:09
póki co, dysponuję N18-70, Heliosem 44-2, poluję na n50, a następnie mam w planach kupno tele

jaki korpus? tele czyli 400 f2.8 czy tele czyli 55-300 VR?

Fado
10-05-2011, 19:14
korpus D80... tele bardziej w deseń 80-200

Jarek78
10-05-2011, 19:28
Ja uzywam Lowepro slingshot 350 ( z komorą na laptoka - albo 300 bez laptoka) mieszcze w nim srednio d700 z zapietym 70-200 do tego lampa SB900 w futerale i jeszcze 4 inne obiektywy.. do tego zostaje mi gorna komora na "pierdows"... moge z czystym sumieniem polecic ale moze koledzy podpowiedza co innego.. Zaletą dla mnie jest to ze nie musze go zdejmowac zeby sprzet zmienic czy schowac.

Erie
10-05-2011, 19:33
czyli cos relatywnie niewielkiego - z toreb to np. Kata DC-443, Hama Defender 160, Lowepro Stealth Reporter 100 - wszystko zalezy jeszcze od tego ile chces zna torbę wydać, podobnie z plecakiem - od niewielkich i stosunkowo tanich typu Kata DR-461 po naprawde wielkie kolumbryny za np. 1000 zł

mała prośba - postaraj się określić dokładnie swoje potrzeby i napisz je tutaj

Fado
10-05-2011, 19:54
chodzi mi bardziej o plecak - powiedzmy - normalnych gabarytów, a więc zbliżony wyglądem i wielkością do tych szkolnych... żeby nie rzucał się w oczy... jeśli chodzi o cenę, to chciałbym się zamknąć max. w 500zł. i osobiście nie przepadam za plecakami na jednej szelce.

może postaraj się troszkę dokładniej określić jakiego rodzaju potrzeby masz na myśli, bym mniej - więcej wiedział, co jeszcze ewentualnie mógłbym dodać do swojej wypowiedzi

onia
11-05-2011, 09:37
Moze LowePro Fastpack ? wersje sobie jakąś tam już wybierzesz czy tam 200 czy 250 czy 300 ... w zależności od tego jak duży ci potrzeba i czy potrzeba ci kieszeni na laptopa i innych takich. Ma dwie lub trzy komory ( trzy w wersji z kieszenią na laptopa ) sam mam wersje bez tej kieszeni i powiem ci, że całkiem fajny jest ... i w sumie wersja 200 jest w tej chwili niedroga a wykonanie bardzo bardzo dobre ... jak to LowePro

A wyglada toto tak :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://p.alejka.pl/i2/p_new/13/61/plecak-fastpack-200-czarny-for-camera_0_b.jpg)

i co najwazniejsze nie jest drogi.
http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1073083

Ps. Nie zrażaj się Canonem na zdjęciu ;) ... Nikon tez wchodzi bez problemu :) ja do 200 mieszczę sporo gratów i jest naprawdę wygodnie.

andso
11-05-2011, 10:06
może postaraj się troszkę dokładniej określić jakiego rodzaju potrzeby masz na myśli, bym mniej - więcej wiedział, co jeszcze ewentualnie mógłbym dodać do swojej wypowiedzi

plecaków jest dużo i przeróżnych. Musisz wiedzieć do czego go będziesz używał (np. góry, miasto), czy potrzeba i ile miejsca na inne rzeczy (polar, kanapka itp.) czy mocowanie na statyw jest potrzebne, dostęp do aparatu (z przodu z tyłu) - po prostu musisz wiedzieć czego chcesz (jak torba jest za mała to jaką masz?) Dopiero po ustaleniu wymagań można ci będzie coś doradzić. Najlepiej przejdź się gdzieś do sklepu i pomacaj plecaki to będziesz miał rozeznanie co ci będzie pasować. Ja aktualnie mam nanue pro alpha i jestem zadowolony (mieszczę tam graty ze stopki jeszcze miejsca mam, choć nie wiem jak byłoby z tele rozmiarów 80-200) - stosunek cena/jakość wg mnie bardzo dobry.

seba
11-05-2011, 10:56
ponieważ łezka w oku mi się pojawiła dla tego D80, polecam Ci "lowepro rover" bardzo fajny plecak, służy mi już jakiś czas najpierw w d80 i zestawami teraz mieszczę w nim d700, lampy, obiektywy, aku wszystko co chcesz.

Polecam Ci od razu kup większy plecak niż masz kupić na styk, bo zawsze coś dołożysz, ładowarki, kable + inne. dolna komora jest bardzo duża i sam możesz układać przekładki jak ci wygodniej. Najważniejsze KUP większy niż potrzebujesz, oszczędzisz później na wymianie na większy. :)

Fado
11-05-2011, 17:01
plecaków jest dużo i przeróżnych. Musisz wiedzieć do czego go będziesz używał (np. góry, miasto), czy potrzeba i ile miejsca na inne rzeczy (polar, kanapka itp.) czy mocowanie na statyw jest potrzebne, dostęp do aparatu (z przodu z tyłu) - po prostu musisz wiedzieć czego chcesz (jak torba jest za mała to jaką masz?) Dopiero po ustaleniu wymagań można ci będzie coś doradzić. Najlepiej przejdź się gdzieś do sklepu i pomacaj plecaki to będziesz miał rozeznanie co ci będzie pasować. Ja aktualnie mam nanue pro alpha i jestem zadowolony (mieszczę tam graty ze stopki jeszcze miejsca mam, choć nie wiem jak byłoby z tele rozmiarów 80-200) - stosunek cena/jakość wg mnie bardzo dobry.

tereny - miasto, las, tereny polne, podmokłe...
odrobina dodatkowego miejsca na inne rzeczy się zawsze przyda, bo czasem potrafię wyjść na cały dzień.
dostęp do aparatu - z tyłu.
z pójściem do sklepu będzie bardzo ciężko, bo raczej do żadnego nie mam bliżej jak 100km.
korzystam obecnie z torby lowepro S&F toploader 70AW

andso
11-05-2011, 22:03
Z plecaków jak ja szukałem w rachubę wchodziły w tej kolejności (wcześniej miałem torbę lowepro NOVA 3) :
lowepro rover (niestety cena odegrała główną rolę,)
alpha - ją posiadam (miałem ją na razie na jednym tygodniowym wypadzie i jestem zadowolony, sporo miejsca na inne rzeczy, mocowanie na statyw, kieszonek trochę dużo i czasem ciężko coś znaleźć:-) wygląd mało fotograficzny - spory wątek był o plecakach i też dosyć sporo osób polecało ten plecak.
kata - miała trochę mało miejsca na inne rzeczy (u mnie to był priorytet przy wyborze), trochę dziwny wygląd (wg mnie) no i cena też trochę przekraczała budżet.

bamicz
13-05-2011, 11:13
Ja jak odbierałem w pewnym sklepie swoja torbę to sprzedawca powiedział mi że i tak najlepsza jest ta trzecia lub czwarta kupiona, bo wcześniejsze i tak okażą się po pewnym czasie zbyt małe :D

Fado
14-05-2011, 10:59
no, zazwyczaj tak bywa, że człowiek dopiero po którejś z rzędu zmianie torby dochodzi do wniosku, ze dopiero ta w pełni zaspokaja Jego potrzeby pojemnościowe :)

bogmar_72
15-05-2011, 20:58
Rozciągne nieco temat i zapytam co można polecic do targania dwóch lustrzanek np.
D80/16-85 i D300/14-24
SB 900
luźne stałki 50 i 85
bez laptopa

bogmar_72
15-05-2011, 20:59
zapomniałem o lufie 70-200 :-)