PDA

Zobacz pełną wersję : logo polskiej prezydencji w UE - co myslicie?

sote
10-05-2011, 15:43
jak w temacie, co myslicie o tym projekcie?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/2060830logo-1.jpg
źródło (http://7.s.dziennik.pl/pliki/2060000/2060830-logo.jpg)

pil74
10-05-2011, 15:49
Mi kojarzy się z logo solidarności. Taki nieco wtórny pod tym względem.

Yoora
10-05-2011, 15:52
Mi kojarzy się z logo solidarności. Taki nieco wtórny pod tym względem.

Autor ten sam to i nic dziwnego z Twoim skojarzeniem :D
Nie wiem jaki był cel tworzonego logo. To jest takie oklepane przez swoje skojarzenia.

Greg77
10-05-2011, 16:06
Gdyby chociaż zrobili je w kolorach teczy:lol:

Sapphiron
10-05-2011, 16:16
Co myślę? Logo kojarzy mi się z bezrozumnym pędem za byle głupotą... Dlaczego bezrozumnym? Może dlatego że postacie są bez głów? Może dlatego że to normal w Polsce?

akustyk
10-05-2011, 16:19
fajne. flaga z nawiazaniem do Solidarnosci ma sens, a prostota ma wiele zalet praktycznych

ropusz
10-05-2011, 16:37
A o co chodzi z tymi strzałkami?

pet3r
10-05-2011, 16:46
podobno jak gdzieś mimo woli, z nudów rysuje się strzałki w górę to jest się optymistą :) poza tym przypominają mi ludzi trzymających się za ręce a ostatni ludzik trzyma flagę. fajne to. podoba mi się.

lechupe
10-05-2011, 16:57
moim zdaniem jest to raczej słabe logo.
Pomijając już temat glowny, którego nie rozumiem - typografia kompletnie sie nie komponuje z grafiką.

jackrabbit
10-05-2011, 21:01
tylko dlaczego ten ludzik z flaga jest czerwony?

loki_p
10-05-2011, 21:04
:)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://c0834752.cdn.imgwykop.pl/01qjOwt_GMdg9XU0aO09bu0eR3PNko90AYdnEhlO.jpg)

docxxx
10-05-2011, 21:22
Zawsze dziwia mnie te dyskusje na temat logo. Najlatwiej jest napisac sarkastycznie: "co myslicie o tym?"
Moze tak, jak robimy to ze zdjeciami w dzialach, napiszmy: "skomentuj, ale pokaz lepsze"

Rafał_Sz
10-05-2011, 21:24
Nie ma ani jednego krzyża. Zdumiewające...

:D

stig
10-05-2011, 21:29
Nie ma ani jednego krzyża. Zdumiewające...Optymista... To sa wlasnie same krzyze. ;)

JacKill
10-05-2011, 21:29
Bardzo dobre i jeszcze to nawiązanie do Solidarności. Te kolory chyba symbolizują inne kraje a Polska z przodu :)

misiobudrysio
10-05-2011, 21:32
Optymista... To sa wlasnie same krzyze. ;)

:-o:-o:-o

stig
10-05-2011, 21:43
Te kolory chyba symbolizują inne kraje a Polska z przodu :)Hmmm... rzeklbym: "fenomenalne odkrycie"! ;)

witold68
10-05-2011, 21:52
żenada............

ropusz
10-05-2011, 22:14
Wyjaśnienie strzałek przez loki_p jest chyba najlepsze ;) Chociaż ja jedną ze strzałek dał bym na cukier a drugą na cenę paliwa.

sote
10-05-2011, 22:54
Zawsze dziwia mnie te dyskusje na temat logo. Najlatwiej jest napisac sarkastycznie: "co myslicie o tym?"
Moze tak, jak robimy to ze zdjeciami w dzialach, napiszmy: "skomentuj, ale pokaz lepsze"

Rozumiem ze do mnie pijesz... nie wiem po czym wniskujesz, ze to byl sarkazm?
I zeby odciac dyskusje na ten temat - TO NIE BYL SARKAZM, poprostu chcialem zobaczyc,
co ludziska sadza na temat tego logo. Tyle.

amirez
10-05-2011, 23:00
Robi się politycznie.
Ja jestem na nie! Niestety. I nie chodzi tutaj o brak ostrości, złe kadrowanie, przepały.
Logo nawiązuje do historii a prezydencja ma mierzyć w przyszłość. Abym miał lepiej, bogaciej, stabilniej...

stig
10-05-2011, 23:44
I zeby odciac dyskusje na ten temat - TO NIE BYL SARKAZM, poprostu chcialem zobaczyc,
co ludziska sadza na temat tego logo. Tyle.Ogladalem kawalek konferencji po prezentacji. Jeden z dziennikarzy zapytal Donalda, czy nie wydaje mu sie, ze ten szereg strzalek wyglada jak plot, i czy w zwiazku z tym nie sadzi, ze ktos moze odebrac to jako chec odgrodzenia sie Polski od innych...
Jak widac -- interpretowac mozna bardzo roznie, a to IMHO niezbyt dobrze swiadczy o znaku. Moja druga uwaga -- za cholere nie lezy mi kompozycyjnie...

sibelio
11-05-2011, 00:23
a ja może jestem idiotą ale kompletnie tego nie rozumie - widać za wysoka sztuka jak dla mnie, pewnie to wymyślał jakiś geniusz świeżo po studiach z PR i Marketingu któremu natłukli do głowy pierdół o symbolach itp, a wyszła jak dla mnie kupa

sea21
11-05-2011, 00:26
To może zrobimy na forum konkurs na alternatywne logo? Niektórzy mogliby się wykazać kreatywnością ;)

Czornyj
11-05-2011, 00:39
To może zrobimy na forum konkurs na alternatywne logo? Niektórzy mogliby się wykazać kreatywnością ;)

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/logoue.jpg)

ASAHI
11-05-2011, 06:14
Logo Czornego lepsze. Przynajmniej prawdziwe.

loki_p
11-05-2011, 08:08
a ja może jestem idiotą ale kompletnie tego nie rozumie - widać za wysoka sztuka jak dla mnie, pewnie to wymyślał jakiś geniusz świeżo po studiach z PR i Marketingu któremu natłukli do głowy pierdół o symbolach itp, a wyszła jak dla mnie kupa

A przypadkiem nie wymyślił tego pan odpowiedzialny za logo solidarności?

stig
11-05-2011, 08:13
A przypadkiem nie wymyślił tego pan odpowiedzialny za logo solidarności?Dokladnie tak.

credka
11-05-2011, 08:37
Co myślę? Logo kojarzy mi się z bezrozumnym pędem za byle głupotą... Dlaczego bezrozumnym? Może dlatego że postacie są bez głów? Może dlatego że to normal w Polsce?

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko się podpisać. Wczoraj w trakcie domowych zajęć kątem oka obserwowałam dyskusje w chyba "tak jest",gdzie tematem było właśnie to logo. Jako że nie wszystkie info do mnie dotarło, więc byłam przekonana, że przedstawiają czyjś niezbyt trafiony pomysł, który bierze udział w konkursie na logo :D Tak sobie wtedy pomyślałam, jak to dobrze, że taka żenada nie wygra żadnego konkursu...
O ja naiwna :(

akustyk
11-05-2011, 09:30
kurna... ta Polska to widac kraj samych ekspertow i byle zul jasiu spod budki z piwem zrobi lepsze logo
na poczekaniu. i jeszcze nie wezmie kasy za to! wspolkrajanie i tak go zje*, bo to taki narodowy sport,
zeby na wszystko narzekac i krytykowac, ale co tam...?

jezu swiety, to jest tylko logo. do czegos widac bylo potrzebne, to zostalo zaprojektowane pod katem
okreslonej specyfikacji. a tu ludziom spina odbyt, jakby ktos tym logo im pieniadze zabieral, gwalcil kury
i kradl zony (no albo jakos tak)...

nie macie naprawde wiekszych problemow? albo odrobiny jakiegos dystansu do zycia, zeby sie o kazda
*******e nie zoladkowac? to jest po prostu logo. lepsze albo gorsze, ale na zycie kazdego z nas ma
kompletnie znikomy wplyw. naprawde.

tak z innej beczki - rysunek Czornyja rzadzi!

stig
11-05-2011, 09:47
nie macie naprawde wiekszych problemow? albo odrobiny jakiegos dystansu do zycia, zeby sie o kazda *******e nie zoladkowac? to jest po prostu logo. lepsze albo gorsze, ale na zycie kazdego z nas ma
kompletnie znikomy wplyw. naprawde.No i? Tzn. ze nie mozemy sobie pogadac na ten temat? To tak jak ze zdjeciami... "To tylko zdjecie", a jednak dyskusje nawet na nascie stron sie tocza... Wyluzuj, czlowieku, bo to spiecie odbytu to widac raczej po Twojej wypowiedzi niz po tych w watku. ;)

Sapphiron
11-05-2011, 09:51
Czornyja logo bardziej pasuje do polskiej narodowości...

akustyk
11-05-2011, 10:11
No i? Tzn. ze nie mozemy sobie pogadac na ten temat? To tak jak ze zdjeciami... "To tylko zdjecie", a jednak dyskusje nawet na nascie stron sie tocza... Wyluzuj, czlowieku, bo to spiecie odbytu to widac raczej po Twojej wypowiedzi niz po tych w watku. ;)
ale to przeciez nie ja wypisuje brednie, ze logo jest kompletna kleska i byle uczen plastyka zrobi lepsze...

mnie osobiscie logo dynda. ani lepsze ani gorsze od innych logo na podobne okolicznosci. wlasciwie to nawet, patrzac na ostatnie wynalazki typu maskotki czy logotypy miast EURO 2012, to to logo jest hiper...

irytuje mnie tylko ped na krytykowanie wszystkiego w nadwislanskim narodzie i o tym pisalem. to, ze zamiast
po prostu napisac "mnie sie nie podoba", niektorzy przescigaja sie w wylewaniu zolci pod adresem autora czy zleceniodawcy...

stig
11-05-2011, 10:35
ale to przeciez nie ja wypisuje brednie, ze logo jest kompletna kleska i byle uczen plastyka zrobi lepsze...Ale kazdy ma prawo sie wypowiedziec. Obojetnie, czy sie na tym zna, czy kompletnie nie rozumie tego, jak sie tworzy tego typu znaki.

irytuje mnie tylko ped na krytykowanie wszystkiego w nadwislanskim narodzie i o tym pisalem. to, ze zamiast po prostu napisac "mnie sie nie podoba", niektorzy przescigaja sie w wylewaniu zolci pod adresem autora czy zleceniodawcy...Ale tego juz nie przeskoczysz. Taka jest polska mentalnosc. Krytykowanie krytykantow, przeistacza sie w jeszcze bardziej poronione dyskusje.

ekonet
11-05-2011, 10:48
Widzę, że miało być fajnie, a robi się jak zawsze.
Sami-Wiecie-Co-Się-Stanie-Z-Takim-Wątkiem.

Z prawej strony jest jeszcze jeden - biały. ;)

Jak dla mnie logo jest powalająco finezyjne, optymistyczne i nośne w treściach. I dziwię się tym, którzy dopatrują się w tym cech negatywnych i wykorzystują tę dyskusję do wygłoszenia niepochlebnych opinii o własnym narodzie. Jest takie zapomniane i niemodne słowo, jak to leciało? Aha - "patriotyzm". Pamięta ktoś to jeszcze? Co młodsi to pewnie nie słyszeli nawet...

coach_lodz
11-05-2011, 11:01
ja nie wdając się w czytanie co i jak, spojrzałem na logo i pomyślałem: hmmm wygląda jak ludzie trzymający się za ręce, których prowadzi nasz rodak ;) no to chyba nie jest tak źle... jedyne co mi się średnio widzi to jakoś tak kompozycyjnie mi nie pasuje...

elarco
11-05-2011, 11:26

bo to Arłukowicz ;)

Cold
11-05-2011, 11:27
Ta flaga nawiązująca symboliką do Solidarności a potem AWS w kontekście Unii Europejskiej ma się jak świnia i siodło...

rafulec
11-05-2011, 11:30
ładnie to skomentowali figurski & wojewódzki w dzisiejszym porannym wf-ie

slivus
11-05-2011, 11:41
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/logoue.jpg)

"...jeszcze wczoraj staliśmy na skraju przepaści, lecz w dniu dzisiejszym zrobiliśmy wielki krok naprzód !!!" ;)

Rafał_Sz
11-05-2011, 11:53
"...jeszcze wczoraj staliśmy na skraju przepaści, lecz w dniu dzisiejszym zrobiliśmy wielki krok naprzód !!!" ;)
I to jest krok na miarę naszych możliwości!

akustyk
11-05-2011, 12:02
I to jest krok na miarę naszych możliwości!

wy wiecie co my robimy tym krokiem?

akustyk
11-05-2011, 12:07
Ta flaga nawiązująca symboliką do Solidarności a potem AWS w kontekście Unii Europejskiej ma się jak świnia i siodło...
tylko pamietaj, ze to logo jest nie tyle dla Polakow, co dla reszty Łunii... a zebysmy mieli jasny poglad - w takiej Holandii haslo Polska jako kraj to mniej wiecej takie skojarzenia: Auschwitz, Solidarnosc, Krakau, Warschau - przewaznie w tej kolejnosci. Krakow ciezko sprzedac na takim logo, z kolei Auschwitz czy Warschau byloby porazka... a Solidarnosc budzi dosc pozytywne skojarzenia i poniekad pokazuje to, w czym jako narod jestesmy mocni - ze mamy barwna, choc pelna walki historie, ze ofiarnie bronimy wlasnej tozsamosci i walczymy z przeciwnosciami losu. to sa, tak obiektywnie patrzac na Polske z boku, cechy narodowe budzace szacunek wsrod innych nacji.

takie moje 0.02€

Cold
11-05-2011, 12:18
tylko pamietaj, ze to logo jest nie tyle dla Polakow, co dla reszty Łunii... a zebysmy mieli jasny poglad - w takiej Holandii haslo Polska jako kraj to mniej wiecej takie skojarzenia: Auschwitz, Solidarnosc, Krakau, Warschau - przewaznie w tej kolejnosci. Krakow ciezko sprzedac na takim logo, z kolei Auschwitz czy Warschau byloby porazka... a Solidarnosc budzi dosc pozytywne skojarzenia i poniekad pokazuje to, w czym jako narod jestesmy mocni - ze mamy barwna, choc pelna walki historie, ze ofiarnie bronimy wlasnej tozsamosci i walczymy z przeciwnosciami losu. to sa, tak obiektywnie patrzac na Polske z boku, cechy narodowe budzace szacunek wsrod innych nacji.

takie moje 0.02€
Błędne podejście w samym założeniu. W takiej Polsce na hasło "Holandia" pierwsze skojarzenie to: zioło, marycha, shisha, coffeshop, wiatraki, chodaki i twarożek. Czy to znaczy że ewentualna prezydencja holenderska powinna pieczętować się np. siedmiopalczastym listkiem? ;-)
A tak na poważnie w kontekście tego co piszesz powinniśmy budować swój wizerunek a nie przyklepywać to jak nas postrzegają bo tak naprawdę stereotyp polaka to jednak nie przystojny hydraulik lecz w dalszym ciśgu złodziej samochodów , kombinator i pijak.

zdyboo
11-05-2011, 12:24
Błędne podejście w samym założeniu. W takiej Polsce na hasło "Holandia" pierwsze skojarzenie to: zioło, marycha, shisha, coffeshop,

Chyba w grupie wiekowo zbliżonej do nastolatków i studentów.

wiatraki, chodaki i twarożek.

To już szybciej, choć nie twarożek, a ser żółty, no i tulipany.
Wcale bym się zdziwił, gdyby Holandia na takich symbolach oparła swoje logo. Choć przyznam, że nie wiedziałem, że takie logo w ogóle jest potrzebne i wielcem był zdziwiony faktem samego istnienia takowego logotypu.

akustyk
11-05-2011, 12:32
Błędne podejście w samym założeniu. W takiej Polsce na hasło "Holandia" pierwsze skojarzenie to: zioło, marycha, shisha, coffeshop, wiatraki, chodaki i twarożek. Czy to znaczy że ewentualna prezydencja holenderska powinna pieczętować się np. siedmiopalczastym listkiem? ;-)
na takiej samej zasadzie w Polsce moglaby byc wóda, naburmuszeni ludzie, gowniane drogi i podpierniczone z Reichu samochody (nieodmiennie tylko niemieckie marki, bo innych aut sie w PL nie uznaje :D ).

ale jesli chodzi o pozytywne skojarzenia z krajem i mieszkancami, bo jak domyslam sie zajarzyles, ze o takie chodzilo, Holandia/Holendrzy moga miec: fenomenalna umiejetnosc negocjacji i osiagania kompromisow, zylke do robienia szmalu i znakomita organizacje. jakbym mial cos wybierac na symbol, to dziergalbym w wiatrak, bo chyba nic tak nie symbolizuje tego kraju, ktory gdyby nie dobra organizacja i wspolpraca obywateli od wiekow plywalby pod woda. a oni nie tylko ze nie plywaja, co nawet spod wody teren wyciagaja ;)

Cold
11-05-2011, 12:48
Chyba w grupie wiekowo zbliżonej do nastolatków i studentów.

To już szybciej, choć nie twarożek, a ser żółty, no i tulipany.
Wcale bym się zdziwił, gdyby Holandia na takich symbolach oparła swoje logo. Choć przyznam, że nie wiedziałem, że takie logo w ogóle jest potrzebne i wielcem był zdziwiony faktem samego istnienia takowego logotypu.

Szczerze powiedziawszy nie miałbym nic przeciwko znalezieniu takiego symbolu dla Polski jakim jest tulipan dla Holandii, bo logo przedstawiające stado bezgłowych narodowców maszerujących nie wiadomo dokąd do mnie nie przemawia i nie budzi pozytywnych skojarzeń.

Sapphiron
11-05-2011, 12:51
logo przedstawiające stado bezgłowych narodowców maszerujących nie wiadomo dokąd do mnie nie przemawia i nie budzi pozytywnych skojarzeń.

Dokładnie...

ekonet
11-05-2011, 12:52
stado bezgłowych narodowców
Ale czemu akurat narodowców?

Cold
11-05-2011, 12:57
Takie skojarzenie... bez głowy, karku... w szyku, pod sztandarem...
Bogactwo skojarzeń jest naturą doświadczeń, a obecnie nikogo innego maszerującego z symbolami narodowymi nie mamy szans oglądać. ;-)

freefly
11-05-2011, 12:59

Bo narodowcy to ponoć kryptogeje. A w logo trochę tęczowy akcent jest.:wink:

Cold
11-05-2011, 13:00
Bo narodowcy to ponoć kryptogeje. A w logo trochę tęczowy akcent jest.:wink:
O! to to! :-D

ekonet
11-05-2011, 13:01
Logo to symbol, uproszczenie - a Wy byście chcieli dokładnego odwzorowania? Narysowania ludków z szyjami, fiutkami i wszystkimi detalami? Wtedy byłyby kłótnie o rozmiar i kolor butów i czy bawełna w ubraniu nie jest aby chińska czy kazachska... Skąd w ludziach tyle negatywnego nastawienia do wszystkiego?

Cold
11-05-2011, 13:06
...Skąd w ludziach tyle negatywnego nastawienia do wszystkiego?
Nie do wszystkiego, tylko do tego logo... bo jest brzydkie i niereprezentatywne dla całości społeczeństwa, a jedynie dla wąskiej jego grupy. Dobry przykład dał kolega zdybo wskazując tulipan jako symbol Holandii. Polakom nie chciało się poszukać czegoś o podobnym wydźwięku i akceptowalnego dla wszystkich. Poszli na łatwiznę i najbardziej prymitywne skojarzenia.

akustyk
11-05-2011, 13:15
Nie do wszystkiego, tylko do tego logo... bo jest brzydkie i niereprezentatywne dla całości społeczeństwa, a jedynie dla wąskiej jego grupy. Dobry przykład dał kolega zdybo wskazując tulipan jako symbol Holandii. Polakom nie chciało się poszukać czegoś o podobnym wydźwięku i akceptowalnego dla wszystkich. Poszli na łatwiznę i najbardziej prymitywne skojarzenia.
ty, no ale jest flaga, i kurna, no jakbym nie kombinowal, jest reprezentatywna i (zwlaszcza) symboliczna.
a ze jeszcze sa strzalki, no to taka juz koncepcja artystyczna.

ja wiem, ze to ma byc polski dziedzic, Wawrzyniec Pruski, i ze mozna go przepasac... ;) ale to jest tylko logo. jako logotyp jest OK (kwestia tylko dobrze zrobionej identyfikacji wizualnej, zeby to prawidlowo komponowac z innymi elementami) a nie-Polakom kojarzy sie pozytywnie z Polska. a ze sami Polacy narzekaja... no tez mi * odkrycie Ameryki, no... 8-) postawie flaszke komus, kto nie spodziewal sie takiego narzekania (i, uwaga, jeszcze warunek wystarczajacy: ma wszystkie klepki pod sufitem)...

ekonet
11-05-2011, 13:22
postawie flaszke komus, kto nie spodziewal sie takiego narzekania (i, uwaga, jeszcze warunek wystarczajacy: ma wszystkie klepki pod sufitem)...
Ja bym się na to łapał, gdyby nie rygorystyczny drugi warunek. ;)

coach_lodz
11-05-2011, 13:25
to ja poproszę tych co skandują że logo jest niereprezentatywne dla narodu o wymyślenie loga na miarę tulipana dla Holandii ??

Cold
11-05-2011, 13:30
No dobra to przeanalizujmy co widać na logotypie. Grupę strzałek symbolizujących ludzi/społeczeństwo, które pod narodowym sztandarem Solidarności (jak pamiętamy z historii przeciwników wstąpienia Polski do UE) maszeruje by jak Solidarność coś .. no właśnie co.. zburzyć? obalić? pokonać? Czy nasza prezydencja to w świetle stosunków z sąsiadami to jakaś krucjata? Z tym mamy się i mają nas identyfikować? A poza tym logo jest nie wyważone i kuleje na lewo, a typografia jest żałosna. Słowo że jako symbol polski wolałbym bociana, bo duży, ładny, biało czerwony, rodzi się w naszym kraju i zawsze wraca z emigracji. HOWGH!
Edit
I co najważniejsze jako symbol wolny jest od tej wszędobylskiej polskiej martyrologii.

akustyk
11-05-2011, 13:34
Ja bym się na to łapał, gdyby nie rygorystyczny drugi warunek. ;)
dobrze no, cytujac innego klasyka kinematografi: jury uznaje awansem... :mrgreen:

nie robmy na sile problemow, zeby sie zwyczajnie wody ognistej napic ;)

Cold
11-05-2011, 13:36
Ejjjjj... a w ogóle Tarnów (gdzie mieszkam) to piękne miasto, pogoda dopisuje, barek trzeszczy od nadmiaru Jacka Danielsa. Może byście wpadli pofiocić i podyskutować. Obiecuję że znajdę fajną ścieżkę plenerową i parę litrów trunku do wypicia. :-)

akustyk
11-05-2011, 13:39
No dobra to przeanalizujmy co widać na logotypie. Grupę strzałek symbolizujących ludzi/społeczeństwo, które pod narodowym sztandarem Solidarności (jak pamiętamy z historii przeciwników wstąpienia Polski do UE) maszeruje by jak Solidarność coś .. no właśnie co.. zburzyć? obalić? pokonać? Czy nasza prezydencja to w świetle stosunków z sąsiadami to jakaś krucjata? Z tym mamy się i mają nas identyfikować? A poza tym logo jest nie wyważone i kuleje na lewo, a typografia jest żałosna. Słowo że jako symbol polski wolałbym bociana, bo duży, ładny, biało czerwony, rodzi się w naszym kraju i zawsze wraca z emigracji. HOWGH!

odtwarzam proces tworczy...
1. puff...
2. to jeszcze jedno ziolko..
3. puff...
4. to trzeba by to logo zrobic...
5. pufff..
6. nie no, flaga musi byc...
7. pufff...
8. pusto cos.
9. pufff...
10. cos by trzeba dodac...
11. puff...
12. jeszcze jeden blancik...
13. choinke?
14. puff..
15. gole cycki?
16. pufff...
17. dobra strzalki...
18. tak, strzalki, to dobre jest...
19. puff...
20. kolejny blancik...
21. pufff...
22. tak wszystkie na czarno to z tylka...
23. puff...
24. tecza bedzie gejowska, tego UE nie kupi od Polski :D
25. puff...
26. zielony, niebieski... jest git!
27. pufff...
28. i tak jakies losie do tego ideologie dorobia :D

I co najważniejsze jako symbol wolny jest od tej wszędobylskiej polskiej martyrologii.
no to moze flaga krzyzakow, bo to my im wp... spuscilismy, wiec martyrologii nie bylo :)

ewentualnie, spoza kregu militarnego, moga byc zacne piersi jakiejs blond wlosej slowianskiej boginii znad Wisly ;) uznane na swiecie, budzace wylacznie pozytywne skojarzenia (no chyba, ze wsrod brzydkich jak kuń Holenderek :D ) i w ogole +5 do popularnosci PL w Unii...

sibelio
11-05-2011, 13:42
A przypadkiem nie wymyślił tego pan odpowiedzialny za logo solidarności?

może i wymyślił - ale widać to logo jest czytelne tylko dla ludzi 40/45+ i starszych,
ja mam 28 lat i patrze na to i mówię WAT i walę głową w scianę,
bo jest to zupełnie NIEZROZUMIAŁE
a na upartego też wam zrobię logo - nawet narysuję 4 kreski na krzyż i taką ideologię dopiszę głęboką że hej

ktoś pisał że jak można się nabijać, że to narysowania 5 strzałek trzeba wielkiego artysty,
no sory, ja nienawidze jak się dopatruje w czymś niewiadomo czego

dla mnie jest to logo na miarę ucznia plastyka i nic tego nie zmieni,
a dorabianie super filozofii do 10 kolorowych strzałek... no ludzie...

Tak samo jak byłem w muzeum Oscara Niemayera w Brazylii w Curitibie - niektóre rzeczy fajne,
ale były też dzieła takie że na podeście (taki na którym ustawia się małe rzeźby żeby były wysoko)
stały cztery aluminiowe ceowniki długości pół metra obok siebie.
Zaraz też tu ktoś napisze że cztery ceowniki to wielka sztuka na miarę galerii....

Ale z tym pewnie to tak samo jak z fotografią - każdy nieogolony menel w dużym zbliżeniu i cz/b jest
uważany za świetny portret.

I postawcie sie na miejscu np. francuza czy holendra - co oni mają z tego zrozumieć??

akustyk
11-05-2011, 13:43
Ejjjjj... a w ogóle Tarnów (gdzie mieszkam) to piękne miasto, pogoda dopisuje, barek trzeszczy od nadmiaru Jacka Danielsa. Może byście wpadli pofiocić i podyskutować. Obiecuję że znajdę fajną ścieżkę plenerową i parę litrów trunku do wypicia. :-)
to taki z ciebie patryjota, ze w temacie z narodowa flaga jakis amerykanski (kapitalistyczny!) sikacz proponujesz?

i jeszcze moze, kurde, do kompletu bys chcial zgnila zachodnia cola zapijac?

Cold
11-05-2011, 13:48
to taki z ciebie patryjota, ze w temacie z narodowa flaga jakis amerykanski (kapitalistyczny!) sikacz proponujesz?

i jeszcze moze, kurde, do kompletu bys chcial zgnila zachodnia cola zapijac?
Jezus Maria! Alkohol zapijać?! Zbrodnia!
Nie sikacz bo 12 letni. A jak chcesz to może być śliwowica spod Łącka (wersja dla tambylców, a nie turystyczna sprzedajka) lub bimber spod Nowego Sącza, gdzie po jednym kieliszku chuchem zabijesz stado baranów. :)

akustyk
11-05-2011, 14:00
Jezus Maria! Alkohol zapijać?! Zbrodnia!
Nie sikacz bo 12 letni. A jak chcesz to może być śliwowica spod Łącka (wersja dla tambylców, a nie turystyczna sprzedajka) lub bimber spod Nowego Sącza, gdzie po jednym kieliszku chuchem zabijesz stado baranów. :)
no to tu juz, patriotycznie, bym odmowil trunku bez akcyzy. juz i tak podatkow w PL nie place (z wyjatkiem Belki), no to nie bede jak jakis cham niemyty skarbu panstwa z tych kilku(nastu) zlociszy akcyzy okradal.

Zubra po ludzku zanabede w monopolu i sie pod soczek jablkowy (Horteksu :D ) wchlonie, jak za starych dobrych studenckich czasow... ech... sie rozmarzylem... ;)

Cold
11-05-2011, 14:12
no to tu juz, patriotycznie, bym odmowil trunku bez akcyzy. juz i tak podatkow w PL nie place (z wyjatkiem Belki), no to nie bede jak jakis cham niemyty skarbu panstwa z tych kilku(nastu) zlociszy akcyzy okradal.

Zubra po ludzku zanabede w monopolu i sie pod soczek jablkowy (Horteksu :D ) wchlonie, jak za starych dobrych studenckich czasow... ech... sie rozmazylem... ;)
Ja tam w państwowym monopolu nie kupuję bo... nie mogę pogodzić się z faktem, że polskie państwo rozpija naród :D