PDA

Zobacz pełną wersję : Przebieg F90X F100 F5 a stosowne oprogramowanie

HSM
28-01-2007, 11:34
Powszechnie wiadomo, że aparaty F90X F100 i F5 można połączyć z komputerem m.in. kablami MC-31 i MC-33 lub zamiennikami płatnymi (HardTALK) bądź nie (hmm... HandMADE). Jednocześnie spotkałem się powszechną opinią (także tutaj), że dzięki oprogramowaniu Nikon Photo Secretary można sprawdzić przebieg aparatu, co - nie ukrywam - byłoby pożyteczną funkcją przy zakupie używanego sprzętu. Dlatego też postanowiłem podrążyć temat i niestety mam coraz więcej wątpliwości.

F90X
Współgra z AC-PW-E - czyli Nikon Photo Secretary dla tego właśnie modelu oraz z SoftTALK 2000, a taże z ich poprzednikami (Nikon DataView czy SoftTALK DOS, SoftTALK 98). Zarówno AC-PW-E (jak wynika z opisów) jak i SoftTALK 2000 pokazują stan licznika - pełen sukces...

F5
Współgra z AC-1WE czyli Nikon Secretary for F5 oraz SoftTALK2000. Niestety dokładne opisy pierwszego czy demo drugiego nie pozwalają mi kategorycznie stwierdzić, że taka funkcja jest dostępna. Wręcz odwrotnie, jestem mocno przekonany, że jej nie ma. Wśród wielu zadań tych programów (ustawienia indywidualne aparatu, pobieranie danych o ekspozycji, zdalne sterowanie, zarządzanie danymi o ekspozycji, dodawanie miniatur) nie znalazłem śladu, który prowadziłby do pozycji "stan licznika".

F100
Z F100 współgra AC-2WE czyli Nikon Secretary II for F100. Ma możliwość edycji ustawień indywidualnych aparatu (tylko dla F100) oraz całej zabawy z danymi o ekspozycji (dla F100, F5 i F90X - m.in. obsługuje pliki z danymi we wcześniejszych formatach NKN [AC-PW-E] i N5 [AC-1WE]). Niestety ani dla F100, ani tym bardziej dla potraktowanych w tym programie bonusowo F5 i F90X nie udało mi się znaleźć informacji o stanie licznika.

Jest jeszcze Camera Companion (tylko F100), ale i tam poza zabawą z danymi ekspozycji i ustawieniami aparatu nie widzę takiej opcji.

Wszystkie poszukiwania prowadziłem bez użycia aparatów - oparłem się na opisach i "macaniu" wybranych programów. Dlatego też mam pytanie do PRAKTYKÓW - czy użytkownicy F5 i F100 znaleźli jednak sposób na odczytanie stanu licznika. Jeśli tak, to jak i gdzie??? A może to jeden z tych mitów, które długo powtarzane w końcu uchodzą za prawdę...?

Adams
28-01-2007, 22:32
W przypadku F100 nie ma takiej możliwości.
F5 niewiem, mam wszystkie programy ale niestety niu udaje mi się połączyć aparatu z komputerem, jeżeli posiadasz kabel mc 33 możemy sprawdzić- może chcesz sprzedać kabelek?
pozdr
Adam

Jeremy
28-01-2007, 23:08
F90X
Współgra z AC-PW-E - czyli Nikon Photo Secretary dla tego właśnie modelu oraz z SoftTALK 2000, a taże z ich poprzednikami (Nikon DataView czy SoftTALK DOS, SoftTALK 98). Zarówno AC-PW-E (jak wynika z opisów) jak i
O ile pamiętam, to w f90x fabrycznie ma tę funkcję wyłączoną, dopiero jak ją uruchomisz za pomocą w/w programów, zaczyna liczyć klatki. Podłączałem swojego niegdyś i miał stan licznika zero.

szymony
30-01-2007, 08:44
O ile pamiętam, to w f90x fabrycznie ma tę funkcję wyłączoną, dopiero jak ją uruchomisz za pomocą w/w programów, zaczyna liczyć klatki. Podłączałem swojego niegdyś i miał stan licznika zero.

Liczy. A uruchomić trzeba zapis danych o naświetlaniu.