Zobacz pełną wersję : TriX400 vs. Tmax400 subiektywne roznice
Czym realnie sie roznia te dwa materialy. Mile widziane jakies przyklady popierajace wypowiedzi;)
bukkake cowboys
09-05-2011, 19:48
Z moich [subiektywnych] doświadczeń - TMax 400 kompany w Tmax Dev. - jest mniej ziarnisty od Trix 400
Nie sposób udowodnić tego zdjęciami - bo musiał bym mieć dwa takie same kadry - na dwóch różnych materiałach..
Tak trochę na opak, ale powiem, że dla mnie różnica jest w używaniu ze względu na wołanie. Bo polubiłem na razie Diafine i mając w kieszeni Tmaxy 100 i 400 oraz Trixa 400 mam szeroki zakres iso.
napisz kilka slow w temacie diafine i tmax
napisz kilka slow w temacie diafine i tmax
Tu jest kłopot :) Bo mam w lodówce parę już negatywów i slajdów do wołania i się za to nie biorę. Jest tam też Tmax. Jestem tuż przed przeprowadzką i szczerze mówię, że nie mam do tego teraz głowy. Dlatego nie rozwodziłem się zbytnio tylko poruszyłem interesujący mnie aspekt wołania w Diafine. Trixa naświetlam na 1250-1600. Tmaxa 100 na 80-160. Tmaxa 400 na około 640. Mniej więcej wg TEGO (http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=&Developer=Diafine&mdc=Search).
Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie, ale na razie zbieram w lodówce. Do tego szlag mi trafił silniczek w procesorze i to mnie trochę dodatkowo zniechęca - bo płukanie i utrwalanie dotychczas po Diafine (zdążyłem wywołać szitki 4x5 Fomapana) robiłem w pełni ręcznie - a ja leniwy jestem :) Muszę znaleźć jakiegoś speca od małych elektrycznych silniczków - bo właśnie w minionym tygodniu odwiedzilem jednego, ale się nie spisał. Znaczy trudno powiedzieć czy się spisał czy nie - bo wydał diagnozę, ale troszkę niemiłą.
Gdybym był czepliwy, choć na szczęście nie jestem, to bym powiedział, że diagnoza może być prawdziwa lub nieprwdziwa. A czy jest miła to już kwestia gustu
Wystepuje tutaj podobna analogia jak u Ilforda (HP5+ vs. Delta) - filmy te rozna sie rodzajem, a raczej "charakterem" ziarna... T-Max ma nowy typ ziarna (typu "T"), ktore podobno daje ostrzejszy obraz, natomiast Trix jako material obecny na rynku od 1940r ma klasyczne ziarno... jedni wola pierwsze, inni drugie ;)
Ta analogia z dwiema generacjami Ilforda jest bardzo trafna. Od siebie dodam, że wywoływałem w ID 11 wszystkie wymienione filmy i zarówno Delta jak i T-max dają rewelacyjne wyniki. Ostrość i rysunek szczegółu są nieporównywalnie lepsze od tego, co dają filmy o "klasycznym ziarnie" (skądinąd bardzo dobre filmy). O wiele ładniejsza jest także skala tonalna szarości - np. pomarańczowy czy żółty filtr dla wydobycia obłoków już nie jest tak bezwzględnie konieczny. Ta generacja filmów stanowi szczyt czarno-białej technologii (podobnie jak Velvia i Reala w kolorze).
a pchal ktos tmaxa w diafine tak do 1600?
do forsowania to tylko TRIX w d76 najlepiej. Mozna śmiało pchać do 3200 na upartego.
do forsowania to tylko TRIX w d76 najlepiej. Mozna śmiało pchać do 3200 na upartego.
Z Diafine, też dobrze wychodzi pchanie, a nie ma całej zabawy w sprawdzanie tabeli jaki czas zastosować.
Z Diafine, też dobrze wychodzi pchanie, a nie ma całej zabawy w sprawdzanie tabeli jaki czas zastosować.
Tutaj cytowany przyklad - http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2381757&postcount=8877