Zobacz pełną wersję : szybkość zrzutu z karty na HD
robin102
08-05-2011, 13:05
Od chyba 5 lat mam czytnik PQI na którym stoi napisane PQI USB 2.0 Car Reader (to czytnik tylko do kart CF).
Kosztował kiedyś spore pieniądze. Zrzucam nim na dysk zawartość karty 8GB plików. Nie ważne jaka to karta czy szybki UDMA LAXAR 300x czy wolniejszy Sandisk Extreme 30MB/s to zawsze zrzut 8GB karty zajmuje 12-12,5 minuty ? Wydaje mi się to długo strasznie. Jak sprawdzić czy mój port USB to USB 2.0 ? W menadżerze urządzeń na magistrali szeregowej pokazuje mi, że tylko 2 porty na wszystkich 8 sztuk w moim komputerze to są porty USB 2.0 Jak je zlokalizować fizycznie. Przekładam czytnik po wszystkich 8 portach i transfer zawsze to aż 12 minut. Wychodzi z wyliczenia na to, że wszystkie porty USB pracują w standardzie USB 1.0:(
Jakie macie transfery zrzutu 8GB karty zapisanej na full ?
Jaką maksymalną prędkość uzyskujesz przy tym zrzucie (widać na podglądzie np. wykorzystując TC jako narzędzie)?
Przy USB-2 granicę stanowi zazwyczaj 20MB/s, bez względu na szybkość nośnika.
na USB 2.0 mam predkosci w granicach 28-32MB/s. Karty Sandisk Ducati i czytnik Hama 35 w 1.
Widać to zależy od kontrolera tych portów, ponieważ ja u siebie w standardzie USB 2, nawet na żonglerce między HDD, mam tylko ok. 22MB/s.
Kundzior
08-05-2011, 15:58
Hej Robin
Prędkość 30mb/s to jest prędkość czysto teoretyczna. Wąskie gardło masz w samym USB. Jak byś miał czytnik USB 3.0 może coś by z tego było.
Tak samo USB 2.0 też teoretycznie ma 480000000/8/1024/1024 megabajtów
robin102
08-05-2011, 19:46
Wcześniej jakoś mi to nie wadziło, nie brałem do głowy jakiś tam transferów przy zrzutach z kart, ale ostatnio czasu jakby coraz mniej więc zaczęło mnie to irytować. Zrzut 4 kart zajmuje w sumie godzinkę :(
Kupiłem ostatnio dwie szybkie karty LEXAR CFx300 UDMA 8GB, konkretnie tu w linku poniżej, ORYGINALNE na 102 :)
http://www.e-fotojoker.pl/product/karty-pami-ci/compact-flash-cf/lexar-cf-x300-udma-8gb/
A czas zrzutu pełnej karty jak trwał 12 minut w przypadku wolnego Snadiska tak dalej trwa 12minut. Z wyliczenia wychodzi, że porty USB pracują z transferem odpowiadającym USB 1.0 Co z tym zonkiem można zrobić ?
Jak ustalić które USB w moje płycie głównej to porty 2.0 instrukcja obsługi płyty głównej ich nie wskazuje. Wszystkie sterowniki dostarczone przez producenta do płyty są wczytane do systemu. Może coś trzeba ściagnać, jakiś programik-kontroler dodatkowy do USB ?
Kupiłem ostatnio dwie szybkie karty LEXAR CFx300 UDMA 8GB,
(...)
A czas zrzutu pełnej karty jak trwał 12 minut w przypadku wolnego Snadiska tak dalej trwa 12minut. Z wyliczenia wychodzi, że porty USB pracują z transferem odpowiadającym USB 1.0 USB 1.0/1.1 wyciąga max 12 Mbit/s a nie ~90 Mbit/s !
Kundzior
08-05-2011, 20:38
I tu właśnie się pojawia problem, o ile nie wszystkie ale większość lapków ma bezpośrednio na szynie USB, o tyle już lodówki maja przez koncentrator na płycie głównej i tam możemy szukać wąskiego gardła jak też dość częstych problemów z USB.
neverhood
08-05-2011, 20:58
Do cf polecam czytnik firmy lexar jak same karty tez
Zobacz na www.lexar.pl
robin102
08-05-2011, 21:05
USB 1.0/1.1 wyciąga max 12 Mbit/s a nie ~90 Mbit/s !
No tak, ale ja mam podobno wśród 8 USB 2 sztuki to USB 2.0 więc powinien z karty mieć większy transfer. Wydaje się, że rzędu 25-30 Mbitów na sekundę ? Przynajmniej z tych kart UDMA x300.
Do cf polecam czytnik firmy lexar jak same karty tez
Zobacz na www.lexar.pl (http://www.lexar.pl)
Może i trzeba czytnik wymienić, choć ten PQI markowy i szczerze wątpię aby był jakiś oszukany i hasło USB 2.0 było na nim nic nie znaczącym napisem. Kupię nowy czytnik i jak dalej taki lipny transfer będzie to co ?
Przyznam szczerze, że przysiadłem i nie kamam w czym rzecz :(
swego czasu mialem podobne przygody z pen-drive'm. Najpierw zaczal byc wykrywany przez system jako USB 1.0, a po kilku miesiacach padl calkowicie. Dodam, ze byl markowy, bo firmowany przez samego Samsunga ;)
na poczatku oczywiscie smigal jako USB 2.0 - predkosci mial spoko, bo ok 12-15 mb/s zapisu i jakies 28-30 odczytu.
moze u Ciebie czytnik daje ostatnie znaki zycia ;)
Przy USB-2 granicę stanowi zazwyczaj 20MB/s, bez względu na szybkość nośnika.
taaa.. a ja mam na dysku usb 40mb/s .. cud ?
Robin generalnie w plycie ktora masz raczej wszystkie porty sa usb2.0 (jesli jest opisane inaczej to moze cos sie zle poinstalowalo, ale wierz mi nie zgralbys na usb1.0 w 12 min takiej karty).
proponuje wziac podlaczyc czytnik do innego kompa i zobaczyc. jak na innym bedzie szlo z taka sama predkoscia to na 99% czytnik wiecej nie wyciaga.
robin102
09-05-2011, 11:34
Hmmmm
System pokazuje, że karta ma 7,74 GB i ta "waga" zrzuca mi sie przez 12 minut :( że to normalne :( , nie jestem pocieszony. Podejrzewam jednak, że dalej jest coś nie teges bo jak ostatnio przekładałem czytnik pomiędzy wszystkimi portami USB to jak wetknąłem w któryś tam to w okienku instalatora mignął mi na chwilę komunikat, o treści, że te urządzenie może działać szybciej tylko trzeba je przełączyć w coś tam coś tam, chyba w któryś port było napisane. Nie zdarzyłem doczytać bo znikło :twisted: no ale czytnik był już we wszystkich portach.
Kupię nowy czytnik np ten i dalej może być te 12minut na jedną kartę
http://www.ataniej.pl/index.php?products=product&prod_id=25981
Kundzior
09-05-2011, 13:24
Robin tak będzie dalej 12 minut.
Robin, przeczytaj ten tekst: http://www.makowiec.dworniak.pl/?page_id=4269
neverhood
09-05-2011, 13:53
Robin, przeczytaj ten tekst: http://www.makowiec.dworniak.pl/?page_id=4269
A nie mówiłem Lexar.
grudzinsky
09-05-2011, 23:50
robin102 glowa do gory ;) mi 1GB zrzuca sie z karty 6min :D wole nie myslec co by sie dzialo gdybym karte zapelnil do pelna :D
znaczy sie juz kilka razy zapelnialem, ale wtedy bezposrednio aparat do kompa podlaczalem ;)
Moze rozwaz rozbudowe o USB 3.0? Czytnik Preteca na USB 3.0 to koszt 85-100 PLN. Wykonanie co prawda MZ nie rewelacyjne, ale na w miare szybkim Lexar'ze (400x) udalo mi się wyciągnąć 40 MB/s w zapisie i w odczycie 70 MB/s na duzym pliku (2 gigowy film hd) i podobnie na małych plikach: 6,80 GB plikow FLAC w 2 minuty i 5 sek.
robin102
13-05-2011, 18:46
A nie mówiłem Lexar.
Dzięki dzięki poczytałem ALE ALE kumpel ma ten czytnik LEXARa podłączony do bystrego ;) komputera po fire wire i czas zrzutu karty 8 GB to blisko 8 minut, a mi się marzy sruuuuu w 30 sekund karcioche zrzucić :)
czas zrzutu karty 8 GB to blisko 8 minut, a mi się marzy sruuuuu w 30 sekund karcioche zrzucić :)Oglądałeś taki film "Mission Impossible" ? ;)
Dzięki dzięki poczytałem ALE ALE kumpel ma ten czytnik LEXARa podłączony do bystrego ;) komputera po fire wire i czas zrzutu karty 8 GB to blisko 8 minut, a mi się marzy sruuuuu w 30 sekund karcioche zrzucić :)
nie no marzenia dobra rzecz ;) i zeby nie trzeba bylo jezdzic po naszych ro..walonych ulicach tylko od razu teleportowac sie z miejsca na miejsce :D
robin102
17-05-2011, 09:48
No jak się nazywa zrzut z karty to powinien być zrzut :)
Ale przy okazji ciekawostka. Ten sam komputer ten sam czytnik, ta sama karta. Raz na kompie XP Profesjonal 32 bit zrzut karty 8GB jak pisałem około12 minut. Nowy system W7 64 bit ten sam sprzęt i zrzut tej samej karty skrócił się do 10 minut. Jest postęp :) :) :)
Mówiłem Ci przecież, że to kwestie związane z kontrolerem i widać, że sterowniki z "siódemki" lepiej obsługują ten, który odpowiada za obsługę USB w Twoim komputerze.
Cóż więc dziwnego w tym, że sprawniejszy system poprawia działanie podzespołów komputera? :)
... ale to dobrze, że można się jeszcze cieszyć takimi okryciami, bo życie jawi się wtedy, jako tajemniczy ogród. :D
bialogardzianin
18-05-2011, 08:55
Niebawem sprawdzę u siebie, na SanDisku 8gb Extreme III i na nowo zakupionym Lexarze 8gb oraz na czytniku iTec i napiszę jak u mnie było, bo temat mnie zaciekawił. Jeśli można coś poprawić (sterowniki, parametry, itd. w Windows), żeby było użyteczniejsze, to na pewno warto, zawsze jednak podczas zrzutu można wykonać inne czynności, w związku z czym uważam, że szkoda pieniążków na nowy czytnik, no chyba, że czujesz, że ten kilkuletni może wyzionąć ducha.
A tak nie do końca OT - znacie jakieś darmowe programy do mierzenia transferu?
total commander
atto disk benchmark
program:
iloraz (ilosc MB)/(czas kopiowania w sekundach) = predkosc w MB/s
mozna sobie tez skopiowac Total Commanderem, tam jest pokazana przepustowosc chwilowa.
co do szybkosci: mam czytnik Lexar ( http://www.pma-show.com/news_images/00161_card_reader_lexar.jpg ) i np. karta Lexar 8GB 300x kopiuje sie ze srednia okolo 30MB/s a chwilowke w Total Commanderze ma na poziomie 100 MB/s po USB 2.0. chwilowka moze byc oczywiscie przeklamana, ale to nieodmiennie jest jakies 30 sekund na pelna karte 8 GB... wiec, kurde, nie robmy sobie jaj, ze USB nie uciagnie. bo uciagnie spokojnie predkosc pokroju 20MB/s, nie robiac zadnej laski
robin102
18-05-2011, 11:25
program:
jest jakies 30 sekund na pelna karte 8 GB... wiec, kurde, nie robmy sobie...
Znaczy się Panie Kolego, że robisz Pan prawdziwy zrzut karty czyli 8GB w 30 sekund ? srrrru i poszło :o
co do szybkosci: mam czytnik Lexar ( http://www.pma-show.com/news_images/00161_card_reader_lexar.jpg ) i np. karta Lexar 8GB 300x kopiuje sie ze srednia okolo 30MB/s a chwilowke w Total Commanderze ma na poziomie 100 MB/s po USB 2.0. chwilowka moze byc oczywiscie przeklamana, ale to nieodmiennie jest jakies 30 sekund na pelna karte 8 GB... wiec, kurde, nie robmy sobie jaj, ze USB nie uciagnie. bo uciagnie spokojnie predkosc pokroju 20MB/s, nie robiac zadnej laskiPrędkość 20 MB/s , 30 MB/s , a nawet 100 MB /s to za mało by przesłać 8 GB w 30 sekund.
Co do 100 MB/s po USB 2 - takich transferów nie da się osiągnąć po USB 2 (może to jakiś pik wynikający z buforowania ... HGW)
Prędkość 20 MB/s , 30 MB/s , a nawet 100 MB /s to za mało by przesłać 8 GB w 30 sekund.
oczywiscie, masz racje. nie wiem jak sobie to w glowie policzylem. srednia jest nieodmiennie na tym poziomie, ale oczywiscie te 30 sekund "to se ne vidi". liczac te 30 MB/s to musialoby byc w granicach 5 minut. na oko to to szybciej idzie, ale wieczorem z zegarkiem siade i sprawdze z ciekawosci.
Co do 100 MB/s po USB 2 - takich transferów nie da się osiągnąć po USB 2 (może to jakiś pik wynikający z buforowania ... HGW)
tez mi sie tak wydawalo, ze USB 2.0 nie powinno tyle wykrecac... takze pewnie kwestia jakiegos wymyslu TC a nie faktycznych osiagow...
tez mi sie tak wydawalo, ze USB 2.0 nie powinno tyle wykrecac... takze pewnie kwestia jakiegos wymyslu TC a nie faktycznych osiagow...
nawet teoretycznie nie jest to możliwe - maxymalnie - teoretycznie gdyby nie były wysyłane żadne dane poza danymi z karty byłoby 57 MBs - zazwyczaj trzeba od tego odjąć jakieś 20-30% na sumy kontrolne, błędy wymianę informacji nie będących danymi itp itd. podobnie zresztą jest w przypadku transmisji FTP - gdzie najpopulaniejszy obecnie standard to 100 Mbs co w rzeczywistości przekłada się na 7,3 - 7,8 MBs zamiast około 12 MBs.
nawet teoretycznie nie jest to możliwe - maxymalnie - teoretycznie gdyby nie były wysyłane żadne dane poza danymi z karty byłoby 57 MBs - zazwyczaj trzeba od tego odjąć jakieś 20-30% na sumy kontrolne, błędy wymianę informacji nie będących danymi itp itd.
z tym ze liczysz przepustowosc na poziomie warstwy transportowej, ale jak dorzucisz kompresje to na poziomie aplikacyjnym mozesz dostac troche wiecej, w zaleznosci od rodzaju danych.
ale od "troche" do 100MBps to jest baaardzo daleko, wiec ta wartosc nadal smierdzi...
ale w tym wypadku (karta ) nie ma mowy o aplikacji - transfer z karty jest jak go konstruktor stworzył - goły :p
Taaaa, tak sobie poczytałem i zrobiłem doświadczenie. Zrzuciłem 7GB fotek z "pendriwa Patriot na laptopa po USB 2.0 co zajęło 8 min. 50 s, a następnie zrobił to samo tylko ze zrzut danych był po USB 1.1 serwer IBM (stary serwer i stąd usb 1.1). czas w tym przypadku wyniósł 6 min. 35 s.
Mógłby ktoś to wytłumaczyć.
das ist unmuglich ....
1.1 daje 12 Mbs - czyli teoretycznie 1,5 MBs - 80 minut zgrywania liczone po transferach teoretycznych
coby nie mieć 2.0 to ten serwer musiałby mieć więcej jak 10 lat ...
das ist unmuglich ....
1.1 daje 12 Mbs - czyli teoretycznie 1,5 MBs - 80 minut zgrywania liczone po transferach teoretycznych
coby nie mieć 2.0 to ten serwer musiałby mieć więcej jak 10 lat ...
No nie, to IBM x3455 z 2007 roku. Podczas ładowania biosu wyświetla się USB 1.1, więc domniemuję, że taki jest.
Transfer utrzymuje się na na poziomie 17,4 -18,3 Mb/s na dysk wewnętrzny.
No nie, to IBM x3455 z 2007 roku. Podczas ładowania biosu wyświetla się USB 1.1, więc domniemuję, że taki jest.
Transfer utrzymuje się na na poziomie 17,4 -18,3 Mb/s na dysk wewnętrzny.
eeeeeee
w 2007 to już dawno zapomniano o portach 1.1 :) - poza peryferiami gdzie te porty funkcjonują do dziś ...
Sprawdzilem Lexara 8 GB x400 i Sandiska 16 GB 60 MB/s programem SiSoftware Sandra i transfery w odczycie na poziomie 61 MB/s dla Sandiska i 67 MB/s dla Lexara (czyli trzymają normę) - z racji tego że ani moja puszka pewnie tyle nie osiąga, ani twrdziel w laptopie na wiele wiecej nie pozwala (75 MB/s) to i kupowanie kart typu 90 MB/s w moim przypadku mija się z celem. Czytnik i-tec/Pretec USB 3.0. Sandisk wpięty w stary czytnik Manhatan pokazał transfery rzędu 14.5 MB/s.
OK, zrobilem dokladnie pomiar zrzucania pelnych kart (tzn. 7,4 GB danych)
Lexar 300x - 5:01
Pretec 233x - 4:45
SanDisk Ultra II (100x) - 9:26
przy kopiowaniu plikow na karte zdecydowanie wygrywa Lexar (23 MB/s), bo Pretec ma wyraznie nizsza predkosc niz odczytu (na poziomie 10MB/s),
a SanDisk to nieodmiennie kupa (zapis na poziomie 6MB/s).
nie mam chwilowo PQI 120x ale jak do mnie wroci to tez przetestuje.
robin102
18-05-2011, 18:32
To proszę napisz w miarę dokładnie na jakiej konfiguracji sprzętowej takie dobre czasy zrzutu masz :)
u mnie z tego lexara x300 to zrzut na W7 32 bitowy trwa aż 12 minut, a na 64 bitowym tylko 10 minut ;)
u Ciebie 5 minut tylko !
To proszę napisz w miarę dokładnie na jakiej konfiguracji sprzętowej takie dobre czasy zrzutu masz :)
u mnie z tego lexara x300 to zrzut na W7 32 bitowy trwa aż 12 minut, a na 64 bitowym tylko 10 minut ;)
u Ciebie 5 minut tylko !
W7, E7300, 4GB RAM, czytnik jak w linku wyzej.
zerknalbym na innych kompach jak ten twoj czytnik sobie radzi, bo to wbrew pozorom jest mocno wrazliwy element lancucha i zdecydowanie ma duzy wplyw na osiagalne transfery z konkretnymi kartami
Koledzy, trzeba posłuchać A. Mleczki i ... nie pieprzyć bez sensu, bo tu główne skrzypce gra sprzęt, a dopiero drugie system, a ostatnie czytnik.
Szkoda zatem głupoty pisać, bo w tym czasie znacznie pożyteczniejsze rzeczy uczynić możecie. ;)
Koledzy, trzeba posłuchać A. Mleczki i ... nie pieprzyć bez sensu, bo tu główne skrzypce gra sprzęt, a dopiero drugie system, a ostatnie czytnik.
no nie mow... serio?
http://www.robgalbraith.com/bins/reader_report_multi_page.asp?cid=6007-9392
Szkoda zatem głupoty pisać, bo w tym czasie znacznie pożyteczniejsze rzeczy uczynić możecie. ;)
na pewno mozna spozytkowac czas na doczytanie conieco, zanim sie wyleci z tekstami o pieprzeniu...
no nie mow... serio?
http://www.robgalbraith.com/bins/reader_report_multi_page.asp?cid=6007-9392
Dane z tabeli dotyczą przecież transferu odczytu, a nie transferu kopiowania.
Dane z tabeli dotyczą przecież transferu odczytu, a nie transferu kopiowania.
no na przyzwoitym kompie, tzn. takim nie starszym niz 2004 i z jakas znosnie skonfigurowana Winda, to ciezko, zeby 50 MB/s czy 60 MB/s bylo nieosiagalne dla dyskow twardych. tak ze to w tym wypadku jest praktycznie tozsame, bo USB czy IDE/SATA nie obciazy proca tak znaczaco.
gwozdziem programu jest to, ze czytnik USB (a juz mowiac w pelni precyzyjne: chipset tegoz czytnika)
to nie jest takie zupelnie banalne urzadzenie i to w jaki sposob (i czy w ogole) dogaduje sie z konkretnym
typem pamieci flash moze miec znaczne przelozenie na osiagane transfery.
zupelnie inna kwestia jest to, ze wbudowane w aparat I/O do karty flashowej moze miec zupelnie inna
charakterystyke i wspolpracowac kiespsko z kartami smigajacymi na kompie lub vice versa.
tu jeszcze jeden test:
http://www.xbitlabs.com/articles/multimedia/display/27-cardreaders.html
akustyk, zamiast podniecać się nie bardzo zrozumiałymi przez Ciebie testami, wyłącz na kilka godzin internet i włącz myślenie.
Matey3000
19-05-2011, 08:20
Az zmierzylem u siebie:
8GB Sandisk ExtremeIII(30MB/s) - 4'15
8GB Sandisk Extreme(60MB/s)- :shock: 2'29 :shock:
serwowane z Lexar Professional (FireWire800)
to jeszcze w miare ciekawostki...
zrobilem zrzucanie tej samej karty Preteka przez dwa inne czytniki
i-tec wpinany przez zewnetrzne USB
i czytnik w panelu 2,5" Apacera
wyniki wszystkich moich czytnikow
i-tec : po 10 minutach bylo 22%, wiec sobie dalem spokoj :)
Apacer: 7:05
dla porownania wynik wczesniejszy
Lexar: 4:45
ten i-Tec to jest jakis staroc, ale nie jest to USB 1.1. jakby nie bylo, do wymiany u mnie...
mistrzu Johanan, oczywiscie z checia przeczytam twoja cieta riposte, jaki to glupi jestem i garbaty...
(...)
mistrzu Johanan, oczywiście z chęcia przeczytam twoją ciętą ripostę, jaki to głupi jestem i garbaty...
Jesteś, jaki jesteś i co mi do tego, chyba, że usiłujesz brylować na forach.
no to nie pisz glupot. czytnik to wlasnie sprzet. jak bedzie mial gowniany kontroler to figa z tego bedzie.
kurna sami spece na tym forum, ale moze nie wprowadzajcie ludzi blad ze sobie zainstaluja 'siódemke' i nagle ich hama sprzed 10 lat bedzie wyciagac 100Mb/s. zreszta z tego co kojarze Johanan to jeszcze chwile temu twierdziles ze 20 to max dla usb2.0 ..
Owszem mały, łącze jest tak szybkie, jak najsłabsze ogniwo zestawu i w moim przypadku były to właśnie dyski.
Dlatego właśnie trzeba dbać o to, by wszystkie elementy miały mniej więcej równe możliwości.
A "siódemka" jest lepsza od starszych systemów i z tym chyba nie zechcesz polemizować?
A "siódemka" jest lepsza od starszych systemów i z tym chyba nie zechcesz polemizować?
lepsza do czego ? skoro tak stawiasz pytanie tzn ze masz wyrobione zdanie. co z natury kladzie sens polemiki..
a wracajac do tematu to nie musze miec siodemki zeby miec wysokie transfery po usb.
Z wyliczenia wychodzi, że porty USB pracują z transferem odpowiadającym USB 1.0 Co z tym zonkiem można zrobić ?
Jak ustalić które USB w moje płycie głównej to porty 2.0 instrukcja obsługi płyty głównej ich nie wskazuje. Wszystkie sterowniki dostarczone przez producenta do płyty są wczytane do systemu. Może coś trzeba ściagnać, jakiś programik-kontroler dodatkowy do USB ?
Czy ta płyta to może ASUS? Miałem kiedyś "blaszaka-składaka" na Asusie i mimo poinstalowanych sterów miałem właśnie kłopoty z USB 2.0 - do którego portu nie podpiąłbym urządzenia na USB 2.0 to XP wywalał mi komunikat że aby zwiększyć prędkość powinienem podpiąc to urządzenie do USB 2.0... Tak było na wszystkich portach - może to jest problem, a może czytnik miał na ostatniej stronie instrukcji drobnym drukiem dopisane że jest kompatybilny z 2.0, a w rzeczywistości to USB 1.0.
robin102
20-05-2011, 13:44
W7, E7300, 4GB RAM, czytnik jak w linku wyzej.
No to ciekwwe. Ja mam proc E8400 Ram też 4 GB. Płyta głowna Gigabajt ( DS3R ) na P-35 niby markowy czytnik PQI i wyniki 2x gorsze :(
------------------------
Czy ta płyta to może ASUS? Miałem kiedyś "blaszaka-składaka" na Asusie i mimo poinstalowanych sterów miałem właśnie kłopoty z USB 2.0 - do którego portu nie podpiąłbym urządzenia na USB 2.0 to XP wywalał mi komunikat że aby zwiększyć prędkość powinienem podpiąc to urządzenie do USB 2.0... Tak było na wszystkich portach - może to jest problem, a może czytnik miał na ostatniej stronie instrukcji drobnym drukiem dopisane że jest kompatybilny z 2.0, a w rzeczywistości to USB 1.0.
Płyta Gigabajt na chipsecie P-35 w sumie staroć już, ale....
może rzeczywiście te moje USB to 1.1 albo 1.0 ;)
Musze pożyczyć od kogoś nowszy lepszy czytnik celem weryfikacji zagadnienia.
no tak dla scislosci to moje MoBo tez Gigabyte (P35-DS3).
zobacz ten inny czytnik, bo na tym moga byc zauwazalne roznice w odczycie
System pokazuje, że karta ma 7,74 GB i ta "waga" zrzuca mi sie przez 12 minut
Nie da się przesyłać po USB 1.1 czy 1.0 danych z prędkością 11 MB/s (czyli tam z grubsza 88 M bit / s)
No to ciekwwe. Ja mam proc E8400 Ram też 4 GB. Płyta głowna Gigabajt ( DS3R ) na P-35 niby markowy czytnik PQI i wyniki 2x gorsze :(
------------------------
markowy - czyli taka inna Hama
plyta ma 2.0, nie jest przestarzala. mogly sie posypac stery do obslugi Kontrolera Uniwersalnej Magistrali Szeregowej - mozna sprobowac przeinstalowac stery do plyty, ale obstawiam ze ten czytnik to nie jest jakis cud techniki. ale zamiast sprawdzic to deliberowanie od 2 tyg..
robin102
20-05-2011, 21:20
markowy - czyli taka inna Hama
plyta ma 2.0, nie jest przestarzala. mogly sie posypac stery do obslugi Kontrolera Uniwersalnej Magistrali Szeregowej - mozna sprobowac przeinstalowac stery do plyty, ale obstawiam ze ten czytnik to nie jest jakis cud techniki. ale zamiast sprawdzic to deliberowanie od 2 tyg..
Czytnik był z górnej pólki za spore piniądze, droższy od hamy ze 3 razy :)
Ale masz racje nie ma co delibrować tylko sprawdzić praktycznie na pożyczonym
Trzeba będzie się rzucic na czytnik po USB 3.0 - lexara http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12836
jeszcze trochę - na razie usb 3.0 to mocna egzotyka ...
"Jak sprawdzić czy mój port USB to USB 2.0 ?"
Wychodzi ok. 11 MB/s. To nie może być USB 1.1.
Tam jest jeszcze wooooooolniej.
robin102
23-05-2011, 12:15
"Jak sprawdzić czy mój port USB to USB 2.0 ?".
Program EVEREST to pokazuje w zakładce SPRZĘT masz ikonkę od USB i Ci wypisze jakie USB i które to porty zostanie je tylko fizycznie zlokalizować.
U mnie pokazuje, że wszystkie to USB 2.0
Pawel Pawlak
01-06-2011, 15:10
Zanim zacznie się porównywać konkretne czasy, to warto ustalić co chcemy zrzucać, bo szybkość zrzutu 8GB np. JPGów( jeszcze zaleznie od kompresji i rozdziałki), RAW+JPG, czy też samego RAWa może być dość mocno różna.
Ja swój stary czytnik (nie pamiętam jakiej marki, ale na usb2.0) zamieniłem jakieś 2 lata temu na sandisk imagemate® all-in-one usb 2.0, właśnie ze względu na czas jaki zajmowało mi "czyszczenia" kart przed kolejną sesją i zdecydowanie mogę go wszystkim polecić.
Pawel Pawlak
02-06-2011, 13:02
miałem pod ręką tylko 16GB kartę Sandisk Extreme 60mb/s - kopiowałem katalog z samymi RAWami z d300 - łącznie 7.99GB system win7 64bit, zrzut zajał 5'32"
Matey3000
02-06-2011, 20:47
Az zmierzylem u siebie:
8GB Sandisk ExtremeIII(30MB/s) - 4'15
8GB Sandisk Extreme(60MB/s)- :shock: 2'29 :shock:
serwowane z Lexar Professional (FireWire800)
ja 7.98 GB /14MBwolne/ RAW'ow
karta - SanDisk Ultra 30MB/s 8GB
czytnik - niebieska hama za 29zl ;)
czas zrzutu calej karty - 4'50"
wszystko RAWy 14-bitowe z D3s'a
edit:
Lexar UDMA 233x 8GB - 4'14"
rowniez komplet RAWow
robin102
05-06-2011, 12:57
Który to czytnik, podaj linkę
http://allegro.pl/czytnik-hama-35w1-sdxc-szybki-32mb-s-sklep-w-wa-i1648835287.html
tu np dostepny ;)
polecam, bo tanszy od oryginalow SanDiska czy Lexara
robin102
06-06-2011, 14:11
Czy to może to samo tylko w znacznie ładniejszej obudowie ? Może ktoś z Was ma taki ?
http://allegro.pl/hama-czytnik-kart-pamieci-usb-2-0-all-in-one-i1639815798.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=1632261395&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.
robin102
08-06-2011, 14:24
Melduje, że kupiłem ten srebrny HAMA
http://allegro.pl/hama-czytnik-kart-pamieci-usb-2-0-all-in-one-i1639815798.html
i teraz mam zrzut karty pełnej karty 8 GB (414 sztuk rawów) na XP 5minut, na W7 tylko 4 minuty :grin::grin::grin:.
Stary czytnik PQI poszedł do kosza, bo jednak problemy był po stronie czytnika. HAMA ładnie estetycznie wykonana chyba warta polecenia.
Dziękuje wszystkim za porady i kibicowanie. SŁOŃ, a Ty masz u mnie piwo bezalkoholowe.
SŁOŃ, a Ty masz u mnie piwo bezalkoholowe.
przypomne sie przy najblizszej okazji ;)
http://www.media-tech.eu/page.php?lang=pl&do=details&pid=2936&kid=17
Hurricane MT5031 na usb 3.0
tylko co z win7 64 bit ???
Nie widze powodu dla ktorego mialoby nie dzialac pod 64bit - jeszcze nie spotkalem sie ze sprzetem USB ktory bylby tylko pod wersje 32bit. Tym bardziej ze soft 32bitowy chodzi pod Win7x64
Też tak sądzę, ale dlaczego producent pisze:
HURRICANE MT5031 obsługuje najnowsze standardy SDXC i MSXC oraz CompactFlash UDMA7. Jest zgodny z systemami Mac OS 10.x, Windows XP/Vista 32-bit/Win7 32-bit.
Dlaczego nie wymienia Win7 64 bit ?
Jestem ciekaw ceny, powinien być tańszy niż czytnik lexara.
Dla lexara podają jednak większe transfery (500 MB/s) zastrzegając, że to wartośc teoretyczna
robin102
27-06-2011, 19:31
Psia krew teraz znów źle. Wcześniej to mogłem sobie w te 12 minut do sklepu po piwo iść, albo coś innego zrobić, a teraz co 4 minuty muszę latać kilka razy do komputera co by karty w czytniku zmieniać. Lepsze wrogiem dobrego :mrgreen:
;)
Psia krew teraz znów źle. Wcześniej to mogłem sobie w te 12 minut do sklepu po piwo iść, albo coś innego zrobić, a teraz co 4 minuty muszę latać kilka razy do komputera co by karty w czytniku zmieniać. Lepsze wrogiem dobrego :mrgreen:
;)Masz problem ... kupujesz pendrive 64 GB i znowu będzie czas po piwo i na piwo :P
Doloz USB 3.0 to zrzucisz trzy karty i zostanie ci czas na piwo po zrzuceniu... ;)
Motorniczy
28-06-2011, 00:11
Ja w nic nie wierze co tam jest napisane na kartach pamieci i innych podobnych .. Kiedys np kupilem nagrywarke do kompa z predkoscia 52x !!! tak to byl szok ! ale tylko w teorii . Nie ma takich plyt CD z taka predkoscia . Potem patrzylem sie w sciane przez 30 minut.
Ja w nic nie wierze co tam jest napisane na kartach pamieci i innych podobnych .. Kiedys np kupilem nagrywarke do kompa z predkoscia 52x !!! tak to byl szok ! ale tylko w teorii . Nie ma takich plyt CD z taka predkoscia . Potem patrzylem sie w sciane przez 30 minut.
Gdzieś Ty te płyty kupował? W późnym NRD? :D O ile mnie pamięć nie myli, nagrywarka CD x52 nagrywała płytę w coś ok. 2,5-3 minuty. Dzieląc pojemność przez czas nijak nie wychodziło 52x, jednak mało kto wiedział, że to była maksymalna prędkość nagrywania, która przy odpowiednich płytach trwała kilkadziesiąt sekund, a nie średnia. Nagranie Lead-In, Lead-Out, rozpędzenie płyty i wyhamowanie zajmowało lwią część czasu.
Gdzieś Ty te płyty kupował? W późnym NRD? :D O ile mnie pamięć nie myli, nagrywarka CD x52 nagrywała płytę w coś ok. 2,5-3 minuty.
no nie do konca tak... ;)
jesli nawet przyjmiemy praktycznie 52x (a miedzy teoria a praktyka jest dosc duza roznica) na obwodzie plyty, to w srodku krazka zrobisz pi-razy-drzwi 20x (szacuje liniowo do promienia, przy zalozeniu, ze gestosc zapisu jednakowa), czyli srednio na calej plycie jest te 36x. nadal dla mocno optymistycznego zalozenia praktyka=teoria :)
36x to 36x150 Kb/s czyli 5,4 MB/s
dla 700 MB plyty goly zapis danych to 130 sekund, przy zalozeniu, ze nagrywasz Disk-At-Once, ale wtedy, jesli nagrywasz pojedyncze pliki, musi byc stworzony image do nagrania, co tez chwile zajmuje. dodaj lead-in, lead-out i te 3 minuty nie wyjda za diabla. jeszcze dla naprawde dobrego nosnika i smazenia obrazu plyty moze sie udac w tych okolicach (czasy pokroju 4 minut sa osiagalne), ale dla normalnych plikow nie ma szans...
Dzieląc pojemność przez czas nijak nie wychodziło 52x, jednak mało kto wiedział, że to była maksymalna prędkość nagrywania, która przy odpowiednich płytach trwała kilkadziesiąt sekund, a nie średnia.
to wlasnie dlatego, ze gestosc zapisu jest stala, podobnie jak predkosc katowa, dlatego przy obrzezu nosnika sa wieksze transfery niz w jego wnetrzu, gdzie po prostu sciezka jest krotsza, i to nawet znacznie. o tyle dobrze, ze CD jest smazone od zewnatrz do wewnatrz, ale przy nagrywaniu pelnego nosnika nizsza wydajnosc wnetrza nabiera znaczenia...
Nagranie Lead-In, Lead-Out, rozpędzenie płyty i wyhamowanie zajmowało lwią część czasu.
moze nie az tak lwia w przypadku pelnych plyt, no ale na pewno znaczaca.
Akustyk, pewnie masz rację, możliwe, że nagrywanie płyty zajmowało 4 minuty a nie 2,5 (nie pamiętam, nie podpinam napędów optycznych w swoich komputerach od jakichś 3 lat, moja wiedza techniczna nie sięga również takich szczegółów o których piszesz). Jednak nadal te nawet 5 minut nijak ma się do pół godziny, o których pisał Motorniczy i o to właśnie mi chodziło :)
o tyle dobrze, ze CD jest smazone od zewnatrz do wewnatrz, Od wewnątrz do zewnątrz!
Co do stałej prędkości obrotowej to zwykle prawda przy nowych napędach. Dawniej za czasów nagrywarek x4 prędkość liniowa była stała, czyli płyta na początku kręciła się szybciej i z czasem coraz bardziej zwalniała dla zachowania stałego transferu.
Nie ma takich plyt CD z taka predkoscia . Potem patrzylem sie w sciane przez 30 minut.Są płytki CD certyfikowane na 52x.
Motorniczy
29-06-2011, 23:04
Od wewnątrz do zewnątrz!
Co do stałej prędkości obrotowej to zwykle prawda przy nowych napędach. Dawniej za czasów nagrywarek x4 prędkość liniowa była stała, czyli płyta na początku kręciła się szybciej i z czasem coraz bardziej zwalniała dla zachowania stałego transferu.
Są płytki CD certyfikowane na 52x.
Ok ale kiedys ich nie bylo bardzo dlugo.
Od wewnątrz do zewnątrz!
az sobie obejrzalem pare palonych chalupniczo plyt... oczywiscie, masz w pelni racje ;)
bardzo mozliwe, ale szczesliwie 4x se uz ne vrati ;)
pamietam moj pierwszy CDR nagrywany na zewnetrznej smazalni Yamahy wielkosci, nie przymierzajac, obudowy Desktop AT, a zabojczej predkosci 1x. pol wieczoru z ojcem u znajomka trunki saczylismy w oczekiwaniu na epokowe wydarzenie... o cenie tej przyjemnosci (tj. nosnika CDR marki Verbatim) nie wspomne laskawie..