Zobacz pełną wersję : Akumulator D3100 krótko trzyma.
acydfreak
07-05-2011, 11:48
Witam serdecznie.
Kupiłem ostatnio nikona d3100 z obiektywem sigmy 18-200. Po zrobieniu około 150 zdjęć bateria się wyczerpuje. czy to nie jest za mało trochę ? Zdjęcia robię bez stabilizacji, sporadycznie z lampą, zwykle bez live view, krótkie filmiki, tak ze 3-4 po parę sekund dosłownie. Do tego dochodzi trochę zabawy i przeglądanie zdjęć. Nie znam się za bardzo na elektronice, jest jakiś łatwy sposób żeby przetestować baterie w jakimś serwisie ? czy od razu wysyłać do serwisu nikona, ale wtedy nie będę miał baterii przez 2 tyg.
Pozdrawiam
acydfreak
08-05-2011, 11:20
To jest akumulator litowy, tego się nie formatuje. Kiedyś to się stosowało do akumulatorków niklowo wodorkowych i nie formatowało tylko formowało.
D90 trzymał mi najdłużej. D3100 ma fajne użytkowe ISO i nie żałuję - nie potrzeba mi żadnych silniczków w body ;-) Baterię masz jak najbardziej OK
Kundzior
08-05-2011, 15:06
To jest akumulator litowy, tego się nie formatuje. Kiedyś to się stosowało do akumulatorków niklowo wodorkowych i nie formatowało tylko formowało.
To co się dziwisz że słabo trzyma, uformuj go i zapomnij o swojej teorii że NI-MH się "formatuje".
Głupi przykład z d80 nówka aku koło 400 zdjęć, po uformowaniu 900-1200, identycznie miałem z d90 i kiedyś z d50.
Pytasz się dostałeś radę i zaczynasz się mądrzyć, czyli skoro wiesz lepiej po co się pytasz??
Głupi przykład z d80 nówka aku koło 400 zdjęć, po uformowaniu 900-1200, identycznie miałem z d90 i kiedyś z d50.
W jaki sposób przeprowadziłeś to uformowanie ?
Kundzior
08-05-2011, 22:28
W jaki sposób przeprowadziłeś to uformowanie ?
rozładowanie tego co w nim było, następnie pełne ładowanie bez przerywania, rozładowanie w aparacie tak ze 2-3 razy, później zawsze 3mały w normie, z początku nigdy mi się nie zdarzyło aby po pierwszym ładowaniu doszedł choć do 700 zdjęć.
kwiatek88
12-05-2011, 20:45
W pełni potwierdzam!Mam ten sam aparat.Akumulator osiągnął pełnię mocy po 4 naładowaniu,wcześniej rozładowywany do końca.Po pierwszym i drugim ładowaniu myślałem że bateria jest do kitu!
Witam, wczoraj kupiłam nikona d3100. Ledwo go włączyłam i pokazuje się informacja "spust migawki jest zablokowany. Naładuj akumulator". Wszystko ok, ale z tego co widzę, jest jeszcze 1/3 baterii, mimo że miga to wydaje mi się, że powinien korzystać z tej baterii aż do końca, lub do momentu jak się zrobi np czerwona, a nie w momencie gdy tej baterii jest sporo. I tu się pojawia problem. Chciałabym akumulator sformować, więc muszę go rozładować ale jak ? Mogę przemieszczać się po menu, ale zdjęć już nie mogę zrobić, bo jest spust migawki zablokowany. Muszę czekać aż akumulator sam się rozładuje bezczynnie będąc w aparacie ? Aha i jeszcze jedno pytanie. Czy mogę go sformatować już wtedy, gdy jeszcze się włącza, ale jest 1/3 baterii która miga i nie można już robić zdjęć ? Czy muszę całkiem go rozładować ? (Przepraszam za zbyt może chaotyczny opis problemu)
abraham2ooo
28-07-2011, 00:03
No i po co kopiować posty...
Witam, coś mi się wydaje, że nie jestem wyjątkiem jeśli chodzi o akumulator w d3100... Mój dzisiaj totalnie mnie rozczarował. Przedwczoraj wyszłam z aku naładowanym na 100%, zrobilam nieco ponad 100 zdjęć, zjadło mi 1/3 baterii, więc zostały jeszcze dwie kreski. Dziś wyszłam z psami na spacer, ładnie sobie hasały, to porobię im zdjęcia-pomyślałam, wyciągam zatem w pośpiechu aparat, przyjmuje dobrą pozę i... spust migawki zablokowany. No kurczaki! Żeby z dwóch kresek, czyli ponad połowy zejść nagle do zera?! Jedyne co przyszło mi na myśl, to nagły spadek temperatury otoczenia. W domu było jakieś 24'C, a na zewnątrz z 12'C mniej, ale przecież w instrukcji napisane, że działa bez zarzutu w warunkach od 0'C-40'C.... to jak to jest z tym moim akumulatorem? Wadliwy, czy to norma? Dodam, że te pierwsze 100 zdjęć też robiłam na zewnątrz w podobnej temperaturze.
acydfreak
27-02-2012, 10:50
Mogę potwierdzić, że po kilkukrotnym naładowaniu moje akumulatory do D3100 trzymają bardzo dobrze.
Przepraszam , że odkopuje, ale nie chcę tworzyć nowego takiego samego tematu. Zakupiłem używanego nikona d3100 bateria wygląda na oryginalną. Aparat ma ~1,5r więc gwarancja jeszcze jest. Zrobiłem wczoraj w domu ~100 zdjęć. Dzisiaj jakieś 10 i bateria spadła z 3kresek do 2. Wyszedłem na dwór tam zrobiłem dokładnie 20 zdjęć i jeden króciutki filmik. Bateria spadała z 2 kresek do 1. Potem jeszcze 10 zdjęć i logo baterii zaczęło mrugać. Wyskoczył napis "spust migawki zablokowany" i nie mogę zrobić żadnego foto. Jedynie je przeglądać. Czy to wina baterii? Kupić nową? jak tak to jaką? Może w ramach gwarancji ją naprawią? A może zaktualizować soft? Słyszałem , że naprawia taki problem. Proszę o pomoc.
Na baterię masz 6 miesięcy gwarancji.
Poza tym sprawdź jak będzie zachowywać się bateria po kilku ładowaniach.
nikoniarz
21-08-2014, 21:10
Dokładnie jak napisał GonzoG- poużywaj jeszcze telefonu, naładuj baterię kilkakrotnie i zobacz, czy będzie poprawa. Mój D3100 klikał maksymalnie około 700 fotek (bez lampy), bez AF-C, około połowa z VR.
A... i jeszcze jedno - jak używasz LV, to zapomnij o jakimkolwiek rozsądnym czasie pracy na baterii.
Jak dobrze pamiętam, to tak ze 30 minut i po baterii.
Ten VR potrafi dużo "zjeść" baterii? Bo cały czas miałem go włączonego :)
nikoniarz
21-08-2014, 21:46
spedeer, zrobiłeś niespełna 150 zdjęć. Jeśli przed tymi zdjęciami bateria była naładowana w 100% to zdecydowanie za mało nawet jeśli miałbyś włączony non-stop VR, AF-C i inne wodotryski. Możliwe, że bateria nie była w pełni naładowana (jeśli sam tego od zakupu nie robiłeś) pomimo, że stan pokazywał 3 kreski. Akurat na tej pierwszej znikającej kresce robi najwięcej fotek...
Zobaczymy rozładowałem ją do końca, że po uruchomieniu aparatu na niej jest tylko czarny ekran. Naładowałem do pełna (ładuje się ok jakieś 90min) , ale ja ładowałem z 3h , żeby sobie poleżała tam troszkę. Zrobię takie 3 cykle i zobaczymy. Jak nie to się kupi nową :/ Co do VR to serio aż tak dużo zjada? Dlaczego to jest tak prądożerne? Niektóre aparaty mają na stałe załączone stabilizację i działają normalnie :P
Co do VR to serio aż tak dużo zjada? Dlaczego to jest tak prądożerne?
A myślisz, że 4 silniki od stabilizacji chodzą na powietrze ??
U mnie zanim zniknie pierwsza kreska zrobię około 400 zdjęć, do całkowitego rozładowania wychodzi około 700-750 zdjęć.
Rozładowalem do końca juz 2 razy i zaladowalem do pełna i trzyma dłużej. Zobaczymy po 3cim razie :)
kamillo270
28-10-2014, 16:08
Teraz gdy temperatury są niskie, akumulatorki zaczynają funkcjonować zupełnie inaczej. Aparat o wiele wcześniej pokazuje rozładowanie baterii, pomimo, że można na nich jeszcze długo ciągnąć.