PDA

Zobacz pełną wersję : LCD przekłamuje

YANOSZ
07-05-2011, 10:59
Witam.
Jestem po pierwszych zdjęciach wykonanych D700 (studyjne oswietlenie) Podczas sesji kierowałem się tym co pokazuje wyswietlacz na tym wszystko wyglądało tak jak tego oczekiwałem (światła, półcienie) Na monitorze zdjęcia nijak mają się do tego z lcd, są bardzo ciemne, połcienie zanikają w czerni... juz nie wspominając o kolorach :(
Musiałem naprawde sporo wyciągnąć raw zeby zblizyc sie do tego co widziałem na lcd, ale chyba nie o to chodzi? :(
Ustawienie: neutralne, RAW nieskopresowany 14 bit, BB: pre
Podpowiecie mi co jest nie tak??? Spać nie moge. :???:
Z podziekowaniem!

pietrobas
07-05-2011, 11:38
Podejrzewam, że aprat wyświetla na lcd zdjęcie potraktowane profilem kolorostyczym, a ty w ACR/LR nie widzisz ich działania, lecz surowy plik. Wrzuć do nx i sprawdzisz czy o to chodzi.

hackermuz
07-05-2011, 11:39
Druga sprawa D700 ma za jasno ustawiony LCD, polecam go przyciemnić o 2 działy (ja tak zrobiłem, teraz jest bardziej 'rzeczywiście').

stock
07-05-2011, 12:20
nie sugeruj się wyświetlaczem a histogramem. A swoją drogą na start przyciemnienie LCD o 2 działki w dół, jak już wspomniano.

Galen
07-05-2011, 18:43
To samo mam w D5000. Chyba już taki urok. Histogram histogramem. Jak się błyska lampkami, czasem i histogram wygląda bardzo dobrze, a po zrzucie na kompa dramat :]

YANOSZ
07-05-2011, 22:54
Spróbuje przyciemnic lcd jak radzicie.
Co do histogramu faktycznie pokazuje to co na komputrze mam czyli ciemnie. Nie patrzałem na niego podczas sesjiu z nawyku. Robiąc zdjecia D80 to co miałem na wyswietlaczu nieznacznie odbiegało do tego co na monitorze!

Podejrzewam, że aprat wyświetla na lcd zdjęcie potraktowane profilem kolorostyczym, a ty w ACR/LR nie widzisz ich działania, lecz surowy plik. Wrzuć do nx i sprawdzisz czy o to chodzi.

Mozesz coś więcej? W ustawieniach mialem NEUTRALNE bez zadnych poprawek.
W NX ie i ACDSee też ciemność.

deep
07-05-2011, 23:28
Dokładnie tak jak mówią przedmówcy LCD na -2
Ja jeszcze dodatkowo mam ustawione w profilu NL contrast na -1 i wtedy wszystko mi się zgadza (mniej więcej :) )

Galen
08-05-2011, 00:27
Hmm... To ja mam trochę inne pytanie. Jak robię RAW + JPEG to na LCD wyświetla mi jpeg'a z zastosowanymi wszystkimi ustawieniami jakie były ustawione (kolor, kontrast, ostrość itp.). Co w przypadku jak robię samego raw'a? W miniaturce, która zapisuje raw zastosowane są te wszystkie ustawienia, które odnoszą się do puszki? Mam nadzieję, że wyraziłem się w miarę jasno :)

ThomasVoland
08-05-2011, 00:31
Tak.

rotor
08-05-2011, 00:40
. Jak robię RAW + JPEG to na LCD wyświetla mi jpeg'a z zastosowanymi wszystkimi ustawieniami jakie były ustawione (kolor, kontrast, ostrość itp.). Co w przypadku jak robię samego raw'a?

wyświetla się to samo, w każdym RAWie jest zapisany mniejszy jpg

kubalmar
08-05-2011, 09:46
Musisz sie przyzwyczaić do LCD, bo on zazwyczaj pokazuje piękne obrazki ;) ja w studio zrezygnowałem z LCD i robię zdjęcia od razu na laptopa i dzięki temu kontroluje dokładnie to co chcę osiągnąć.

Flores
08-05-2011, 12:55
Jeszcze w ACR jak włączysz D2X mode to dopiero cudeńka wychodzą ;). Ale kilka ruchów suwaczkami i już jest pięknie.

gALL
08-05-2011, 15:35
Kup swiatlomierz do swiatla blyskowego a nie bawisz sie w ocene poprawnosci naswietlenia na LCD wbudowanym w aparat. Juz dawno sie z tego wyleczylem.

falko29
08-05-2011, 18:59
Nikon coś ma z tym przekłamaniem jasności zdjecia na lcd,
U mnie w D200 zaś jest w drugą stronę. Wyswietlacz pokazywał strasznie ciemne zdjęcia. Na monitorze komputera, wyświetlały się poprawnie doświetlone. Musiałem podkręcić lcd +2 i jest teraz wszystko okej :)

Zolty
08-05-2011, 20:44
>falko29: Jak mozna oceniac jasnosc zdjecia na wbudowanym LCD? To "nikonicznie" Nikon przeklamuje - taka uroda LCD. Teoretycznie przyciemnienie wbudowanego LCD o 2 kreski pomaga - ale niekoniecznie, bo to jak odbieramy jasnosc LCD zalezy od oswietlenia zewnetrznego. To co bedzie wygladalo OK we wnetrzu, bedzie wygladalo na zbyt ciemne w jasnym sloncu. Taka uroda LCD - pozostaje tylko histogram.

krzyrog
09-05-2011, 12:43
A może kolega YANOSZ ma włączoną funkcję "D-Lighting".
Ja u siebie też, na samym początku, jak robiłem zdjęcia w pomieszczeniach, byłem zachwycony, jak ładnie wyciąga cienie itp.
Natomiast po wgraniu RAW do komputera okazało się że wszystko jest dużo ciemniejsze niż na LCD. Winowajcą okazała się funkcja "D-Lighting". Jak ją wyłączyłem wszystko wróciło do normy.

pietrobas
09-05-2011, 18:19
Spróbuje przyciemnic lcd jak radzicie.
Co do histogramu faktycznie pokazuje to co na komputrze mam czyli ciemnie. Nie patrzałem na niego podczas sesjiu z nawyku. Robiąc zdjecia D80 to co miałem na wyswietlaczu nieznacznie odbiegało do tego co na monitorze!

Mozesz coś więcej? W ustawieniach mialem NEUTRALNE bez zadnych poprawek.
W NX ie i ACDSee też ciemność.

Wątek byl już maltretowany, ale skoro w nx to samo to nie ma o czym mówić. U mnie na d80 też kiedyś wydawało się bliższe prawdy, a nie ładne i tak kolorowe.

YANOSZ
09-05-2011, 23:07
A może kolega YANOSZ ma włączoną funkcję "D-Lighting".
To było pierwsze co sprawdziłem :) bo efekt taki troche podobny :)

Wątek byl już maltretowany, ale skoro w nx to samo to nie ma o czym mówić. U mnie na d80 też kiedyś wydawało się bliższe prawdy, a nie ładne i tak kolorowe.

Musisz sie przyzwyczaić do LCD, bo on zazwyczaj pokazuje piękne obrazki ;)

...i wszystko jasne :idea:
Dzieki wielkie za pomoc!