PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup internetowy vs sklep 70-300mm f/4,5-5,6G IF-ED VR

kanias
06-05-2011, 21:52
Witajcie.

Zamierzam zakup Nikkora 70-300mm f/4,5-5,6G IF-ED VR jako początek zabawy w "zoomo-fotografię".
Jestem amatorem który co nie co już potrafi i po wielu spędzonych wieczorach i przeanalizowaniu prawie wszystkich recenzji skłaniam się do zakupu tegoż obiektywu. Ostateczna decyzja zapadnie na dniach.

Ze względu na moją sytuację zakupu będę chciał dokonać poprzez Internet ale mam w związku z tym pewne obawy.
Jak do tej pory zakupiłem Nikkora 50mm 1,8 przez Internet i nie miałem z nim kłopotów, jadnak co do tego obiektywu 70-300 chcę się Was poradzić.

Wiele się naczytałem na forum że obiektyw należałoby sprawdzić osobiście, w sklepie itp, itd. Ja jednak nie za bardzo będę miał taką możliwość. Niestety w moim mieście nie ma szansy dostania tego obiektywu od ręki a jeżeli chodzi o zamówienie towaru,to także nie rozwiąże to sprawy.

Moje obawy są związane z tym że wiele z Was opisuje, że pewne obiektywy (wyprodukowane eglemplarze) mogą być niedopracowane (może to zbyt dużo powiedziane, ale) tzn. mogą nie ostrzyc tak jak potrzeba albo jakość zdjęć nie jest zadowalająca do tych samych eglemplarzy zrobionych w CHINA czy JAPAN czy to w THAJLAND. I moje pytanie do Was czy należałoby przetestować faktycznie ten eglemplarz w sklepie czy też śmiało mogę go kupować przez neta bez obawy że będzie z nim coś nie tak. Nie chcę bawić się w naprawy bądź odsyłanie gwarancyjne bo nie będę miał na to czasu.

Obecnie mieszkam za granicą a obiektyw chcę kupić w kraju. Przyjeżdzam tylko na tydzień i chce ten czas poświęcić dla rodziny a nie szukanie obiektywu. W miejscu gdzie obecnie przebywam także nie mam zbytniego wyboru a i cena jest 15% wyższa, więc sami zrozumcie.

pozdro
Sebastian.

TOP67
06-05-2011, 22:12
Kupuj i się nie przejmuj. Masz prawo odesłać obiektyw w terminie 10 dni, bez podawania przyczyny. Dobieranie obiektywów dotyczy głównie producentów niezależnych. Nie słyszałem o źle działającym 70-300VR.

Cichy
06-05-2011, 22:27
Kupuj i się nie przejmuj. Masz prawo odesłać obiektyw w terminie 10 dni, bez podawania przyczyny. Dobieranie obiektywów dotyczy głównie producentów niezależnych. Nie słyszałem o źle działającym 70-300VR.

Odesłać używany ?

TOP67
06-05-2011, 22:33
Nienoszący śladów użytkowania. W przypadku obiektywu nie jest to chyba problemem?

Piotrek Charchuła
06-05-2011, 22:36
Odesłać używany ?

Używany nie ale tylko przetestowany i nie noszący śladów użytkowania już tak:

Art 7 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów:

Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Co do zakupu obiektywu 70-300 VR przez internet to na Twoim miejscu zdecydowałbym się. Jeszcze nie słyszałem o problemach z bf czy ff z tym szkłem.

kanias
06-05-2011, 23:25
Dzięki za zainteresowanie tematem, będę teraz myślał intensywniej o tym szkle. A jeżeli chodzi o inne szkła Nikona to czy też można kupować w ciemno przez Internet. Takie odsyłanie obiektywu mimo rękojmi też ponosi koszty (czasem spore jeżeli wchodzi w drogę przesyłka zagraniczna kurierem, no ale innej drogi chyba już niema.

Myślę też o Nikon Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR ale nie wiem na jego temat jeszcze zbyt wiele bo wpadł mi w oko dopiero dziś. Nie wiem czy zyskam na tyle dużo aby warto było się przesiadać z mojego kita 18-105 3,5-5,6. Wspomnę że wszystko to do Nikon D90. Sądząc po cenie i niektórych recenzjach wydaje się dość ostry i na tyle jasny że można z niego otrzymać ładny bokeh. Co wy o nim sądzicie, Wtedy starałbym się sprzedać mojego kita. chyba te 500 PLN mógłbym wziąć za roczniaka.

pozdro

Sebastian

TOP67
06-05-2011, 23:42
16-85 nie jest jaśniejszy od 18-105, nie jest też ostrzejszy. Jego zalety to szerszy kąt (2mm to dużo), solidna konstrukcja, lepszy VR.
Moim zdaniem nie warto zamieniać.

Agut
07-05-2011, 21:50
kupuj 70-300 VR, to bardzo fajne szkiełko! swoje tez kupowałam przez internet i jestem baardzo zadowolona :)

Endriu129
08-05-2011, 10:51
Kupiłem już trzy obiektywy przez internet, w tym 70-300 VR i nie mam z nimi żadnego problemu.
Co do zmiany 18-105 na 16-85 to oprócz zakresu i budowy są to porównywalne optycznie szkła.
Sam jednak wybrałem 16-85 bo lubię mieć coś trochę solidniejszego.