PDA

Zobacz pełną wersję : Konkretne pytanie - połączenie nowego i starego

Levy
06-05-2011, 10:33
Witajcie,
chciałbym dostać konkretną odpowiedź na konkretne pytanie: czy pod body (d300s) można bez obaw podpinać starą lampę (sb-28)? Gdzieś mi chodzi po głowie, że połączenie takiego zestawu może grozić uszkodzeniem sprzętu ze względu na różnicę napięć (?). Nie wiem jednak czy to prawda, czy też nie? To, że nie będzie przenoszenia żadnej automatyki, jest mi oczywiście wiadome.
Z góry dzięki za odpowiedź. Myślę, że wielu się przyda.

Sapphiron
06-05-2011, 10:48
SB28 używałem z S3, używałem z s5 i dawało radę. Teraz jest jako błyskadełko do strobingu...

Nie pamiętam dokładnie ale chyba z d300s będzie problem takowy że sb28 nie ma pomiaru iTTL a starszy dTTL

airspec
06-05-2011, 11:05
Na penwo nie uszkodzisz ani aparatu, ani lampy. Natomiast jak wspomnial Sapphiron - nie bedziesz mial pelnej wspolpracy. To lampy z czasow analogowych i beda dzialac w trybie A i M jedynie.

adolfik9501
06-05-2011, 12:31
Kiedyś podawałem linka do strony z napięciami: link (http://blitzlounge.gedoweb.net/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=41) ;)

JacekCz
09-05-2011, 11:21
Na penwo nie uszkodzisz ani aparatu, ani lampy. Natomiast jak wspomnial Sapphiron - nie bedziesz mial pelnej wspolpracy. To lampy z czasow analogowych i beda dzialac w trybie A i M jedynie.

Niektóre połączenia lampy analogowej i body cyfrowego nie działają (blokują spust), próbują zbyt ambitnie się dogadywać i nie wychodzi, trzeba zaklejać piny, wtedy działa.
Sprawdzone na:
Metz 3401M2 (odpowiednik SB2x) + D80
SB-27 + D80

Oczywiście nic się nie psuje nawet w tym przypadku.