Zobacz pełną wersję : Eksploarator windows przestał działać problem
Witam serdecznie wczoraj zainstalowałem Microsoft .NET Framework 4 ponieważ nie mogłem uruchomić Capture One Pro 6. Dziś włączam lapa i cały czas pojawia mi się komunikat, że eksploatator Windows przestał działać. Nawet w trybie awaryjnym jest to samo. Nie wiem jak odinstalować te biblioteki ani jak przywrócić system do wcześniejszego stanu. Jak zamknę komunikat nie mogę nic włączyć a okno pojawia się na nowo. Proszę o pomoc
kiedyś miałem podobny przypadek - pomogło wyjęcie dysku i podłączenie go do innego komputera i nadpisanie pliku explorera. Czy w twoim przypadku to pomoże - nie wiem
Dadpisanie pliku explorera - nie mam pojęcia jak to zrobić. W sumie nie mam gdzie go podłączyć.
Bierzesz explorer.exe z innego Windowsa (byleby się wersja zgadzała) i zapisujesz w katalogu C:\Windows, nadpisując obecny plik. Jak nie masz drugiego kompa, to jakiś linux LiveCD.
Możesz też spróbować zabootować kompa z płyty instalacyjnej Windowsa i spróbować naprawy systemu.
Jaki to Windows w ogóle?
Możesz też spróbować zabootować kompa z płyty instalacyjnej Windowsa i spróbować naprawy systemu.
jezeli to XP to marne szanse - ten program naprawiający to jakiś koszmar "normalnego" użytkownika
Vista sorry ale nie mam płyty. Jest tylko recovery na dysku
To ściągnij sobie obraz płyty z netu albo pożycz od kogoś - byleby się zgadzał typ systemu (Home itp.), 32/64 bit, ew. Service Pack i wersja językowa (choć explorer.exe jest raczej niezależny językowo).
A tak BTW. to panel sterowania da się wywołać przy nieżywym explorerze. Uruchamiasz menedżera zadań (Ctrl+Shift+Esc), plik->nowe zadanie i wpisujesz "control" (bez cudzysłowów). Swoją drogą, możesz spróbować w ten sam sposób podnieść explorer.exe, może zadziała.
Administracjo, nie bij za to ściąganie ;)
Wszedłem w panel sterowania ale niestety nie mogę usunąć tego Microsoft .NET Framework . A jak podnieśc ten explorer...?
Tak jak wyżej, tylko zamiast control wpisujesz explorer (ew. explorer.exe nie pamiętam, czy rozszerzenie jest niezbędne) ;) W ten sam sposób można odpalić dowolny inny program, tylko jeśli nie siedzi w katalogu Windowsa, to trzeba pełną ścieżkę podać.
Motorniczy
06-05-2011, 18:37
Instalacja systemu trwa srednio 20-35 minut, instalacja softu kolejne tyle a tak czekasz na odpowiedz caly dzien :) Pozdro
Może kolega chce się czegoś przy okazji nauczyć? Format się zawsze zdąży zrobić, a są mniej inwazyjne metody naprawiania usterek. ;)
Motorniczy
06-05-2011, 22:38
Może kolega chce się czegoś przy okazji nauczyć? Format się zawsze zdąży zrobić, a są mniej inwazyjne metody naprawiania usterek. ;)
Druga jedyna po mojej pierwszej jest tez moja ... mlotek :)